Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Rolul macroeconomic al monedei

finante+ Font mai mare | - Font mai micRolul macroeconomic al monedei

Rolul monedei in economie:Pozitia monedei in cadrul economiei este evidentiat chiar de rolul jucat de pietele care asigura circulatia acesteia. Analiza activitatii institutiilor financiare evidentiaza varietatea gamei titlurilor financiare care permit derularea procesului de economisire. Pe de alta parte, institutiile financiare asigura si produse ce stau la baza sistemului de plati, facilitand, in acelasi timp, realizarae decontarilor dintre agentii economici.

Ca urmare, in conditiile actuale, dezvoltarea produselor financiare a condus la o suprapunere a acestora monedei. Cu toate acestea, trebuie facuta o diferentiere intre ACTIVELE FINANCIARE (Grossman definindu-le drept "proba scrisa a unui contract legal care dau dreptul proprietarului de a obtine in viitor o anumita suma in moneda) si MONEDA (acelasi autor definind-o ca fiind anumite obiecte care pot fi utilizate ca mijloc de schimb general acceptat).

In ce consta aceasta diferentiere?

Daca activele care joaca rolul de moneda sunt considerate, in general, titlurile financiare, o parte destul de mica a activelor financiare pot fi utlizate drept moneda.

In acest sens trebuie evidentiat rolul monedei in economie, atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel microeconomic.

a. Rolul macroeconomic al monedei

i. Stabilizarea macroeconomica realizata prin intermediul monedei:

De-a lungul iostoriei, s-au evidentiat doua curente, in ceea ce priveste utilizarea monedei ca instrument de stabilizare a cilcului economic, reprezentate, pe de o parte, de sustinatorii NON- INTERVENTIONISMULUI (ce includ clasivcii, neo-clasicii, monetaristii, neo-monetaristii), iar pe de alta parte de sustinatorii INTERVENTIONISMULUI (keynesistii si neo-keynesistii).

ABORDAREA NON-INTERVENTIONISTA ciclul economic decurge din activitatea agentilor economici care urmaresc optimizarea activitatii proprii, concretizate, in principal, in nivelul profitului. Ca o exceptie a non-interventionistilor sunt monetaristii care sustin ca moneda joaca un rol determinant la nivelul ciclului economic. Cu toate acestea, politica monetara nu poate juca un rol central in realizarea stabilizarii macroeconomice, stiut fiind faptul ca exista un decalaj destul de mare intre masurile adoptate la nivel monetar si efectele inregistrate la nivelul variabilelor macroeconomice. Singura posibilizatea de realizare a stabilizarii macroeconomice, din punct de vedere monetar, este de a asigura un regim monetar cat se poate de stabil.

SUSTINATORII INTERVENTIONISMULUI (reprezentantii de seama fiind keynesistii) evidentiaza incapacitatea pietelor, pe parcursul ciclului economic, de a determina un potential ridicat economiei. Acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul interventiei statului pentru a stabiliza economia, pe baza unui pachet de politici de stabilizare macro: politica fiscala si bugetara, politica monetara.In ultimii ani, insa, pe fondul presiunilor inflationiste, s-a dovedit ca politica monetara orientata in directia asigurarii stabilitatii preturilor este in masura sa contribuie la stabilizarea macroeconomica si, implicit la reducerea duratei ciclului economic.

ii. Moneda si contextul international:

Economiile actuale sunt considerate economii deschise. In aceste conditii, politica monetara, prin statutul monedei de convertibilitate, influenteaza cursurile valutare. Procesul de integrare a pietelor valutare internationale a determinat nenumarate probleme la nivelul bancilor centrale, probleme vizand, in principa, regimul valutar adoptat. Tinta in aceasta directie este alegerea regimului valutar optimal determinat de:

curs valutar fix sau flexibil;

coordonarea politicilor monetare intre tari;

crearea zonelor monetare optime legate intre ele prin cursuri valutare flexibile.

iii. Moneda ca sursa de finantare la nivel guvernamental

Trebuie pornit in aceasta directie de la faptul ca banca centrala emite BAZA MONETARA (prin componenta principala a acesteia - emisiune monetara) - cumparand titluri de stat. Astfel, prin emisiune monetara se poate asigura statului finantarea unei parti a activitatilor proprii - activitate cunoscuta sub denumirea de SENIORAJ. (banca centrala obtine profit din detinerea de titluri de stat - sub forma dobanzii incasate, in timp ce ea nu bonifica dobada pentru moneda pusa in circulatie. In aceste conditii, inregistratn un profit ridicat din aceste operatiuni, o parte semnificativa este dirijata catre stat sub forma impozitului pe profit).

b.     Rolul microeconomic

evidentiat de functiile jucate de moneda in economie.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1414
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved