Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Sfera activitatii financiare

finante

+ Font mai mare | - Font mai micSfera activitatii financiare


Sfera activitatii financiare depaseste sfera operatiunilor financiare. Chiar daca o multime de operatii banesti nu au natura financiara, ele au totusi, de cele mai multe ori, o stransa legatura cu finantele. Astfel, unele unele operatii banesti reprezinta premise pentru viitoare operatii financiare, in timp ce altele dau finalitate unor operatiuni financiare prealabile, prin cheltuirea sau utilizarea propriu-zisa a resurselor alocate din fonduri financiare.Iata cateva exemple in acest sens cand operatii banesti sunt premise pentru viitoare operatiuni financiare :

operatia de vanzare-cumparare, finalizata prin incasarea marfurilor, conditioneaza plati financiare precum : plata impozitelor, a dividendelor, rambursarea imprumuturilor, plata dobanzilor etc. sau operatii non-financiare ca plata marfurilor cumparate, a salariilor etc. ;

operatia de plata a salariilor, non-financiara prin natura ei, aduce dupa sine plati tipic financiare ca : impozitul asupra salariilor, contributia la fondul de somaj sau pentru pensie suplimentara si contributia la asigurarea obligatorie de sanatate ;

succesiunile si donatiile intre persoane fizice nu au natura financiara, dar sunt insotite de obligatia impozitelor aferente.

Exemplele de operatii banesti ce dau finalitate unor operatii financiare prealabile se refera, mai ales, la utilizarea sau cheltuirea propriu-zisa a resurselor financiare dobandite de beneficiarii lor. Iata cateva din ele :

achizitionarea de masini, utilaje, instalatii pentru investitii pe seama cresterii de capital al agentilor economici privati ;

platile curente pentru productie, pe seama imprumuturilor contractate de la banci ;plata pensiilor, ajutoarelor de somaj, indemnizatiilor de boala, maternitate etc.

Datorita acestor caractereristici ale unor operatii banesti ca cele de mai sus, organele financiare se preocupa de derularea corespunzatoare a tuturor operatiunilor banesti, financiare si non-financiare, tocmai datorita interactiunii acestora. Sfera activitatii financiare depaseste deci sfera operatiunilor financiare.

In sensul cel mai larg, activitatea financiara reprezinta ansamblul operatiunilor desfasurate de institutiile si organele financiare specializate in legatura cu fundamentarea si elaborarea prognozelor, programelor si bugetelor financiare, executia financiara, analiza si controlul financiar.

Analiza activitatii financiare are obiect distinct, in functie de nivelul la care se desfasoara. Astfel, la nivel macroeconomic se eleboreaza prognoze ample si programe, planuri, bugete de sinteza la nivel de economie, se folosesc metode de optimizare a optiunilor, se vegheaza asupra functionalitatii mecanismului financiar si monetar in ansamblul lui. La nivelul unitatilor de baza se elaboreaza programe, planuri si bugete de o mai mica complexitate, iar activitatea cea mai importanta este legata de executia financiara. Aceasta din urma presupune incasarea veniturilor, gestionarea acestora si efectuarea platilor, iar operatiunile respective poarta denumirea de operatiuni de trezorerie.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2409
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved