Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Taxa asupra mijloacelor de transport

finante+ Font mai mare | - Font mai micTaxa asupra mijloacelor de transport

Aceasta taxa vizeaza doua categorii de bunuri, apartinand persoanelor fizice sau juridice:mijloacele de transport cu tractiune mecanica;

mijloacele de transport pe apa.

Avand in vedere obiectul si motivatia instituirii acestui venit bugetar, se aprecieaza ca avem de-a face cu un venit bugetar mixt, care este atat un impozit pe avere, cat si o taxa pentru folosirea drumurilor publice sau a apelor navigabile.

Taxa asupra mijloacelor de transport nu se aplica pentru:

a) autoturismele, motocicletele cu atas si mototriciclurile care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora;

b) navele fluviale de pasageri, barcile si luntrele folosite pentru transportul persoanelor fizice cu domiciliul in Delta Dunarii, Insula Mare a Brailei si Insula Balta Ialomitei;

c) mijloacele de transport ale institutiilor publice;

d) mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri in regim urban sau suburban, inclusiv transportul de pasageri in afara unei localitati, daca tariful de transport este stabilit in conditii de transport public.

Taxa pentru mijloace de transport cu tractiune mecanica se stabileste in mod diferentiat, in functie de capacitatea cilindrica a acestora, prin inmultirea fiecarui 500 cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare.

Pentru atase, taxa anuala se stabileste la nivelul a 50% din taxa datorata pentru motociclete, motorete si scutere.

Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata de peste 12 tone, precum si pentru combinatiile de autovehicule, taxa este stabilita in suma fixa anuala pe autovehicul (cuprinsa intre 1.000.000 si 6.000.000 lei), diferentiata in raport de masa totala maxima autorizata, numarul de axe si sistemul de suspensie.

Taxa asupra mijloacelor de transport pe apa se calculeaza anual, pentru fiecare mijloc de transport in parte, fiind diferentiata in raport de felul mijlocului de transport.

Taxa asupra mijloacelor de transport se datoreaza incepand cu data de intai a lunii in care au fost dobandite iar in cazul instrainarii sau radierii in timpul anului din evidentele organelor de politie sau ale capitaniilor porturilor, dupa caz, taxa se da la scadere incepand cu data de intai a lunii in care a aparut una din aceste situatii.

Cuantumul taxei se stabileste de catre compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale in a caror raza teritoriala contribuabilii isi au domiciliul sau sediul, dupa caz, pe baza declaratiei pe care acestia sunt obligati sa o depuna in cel mult 30 zile de la dobandire. In acelasi termen si la aceleasi organe se notifica si schimbarile intervenite ulterior si care duc la modificarea cuantumului taxei, ca si schimbarea domiciliului sau sediului contribuabilului. 

Taxa asupra mijloacelor de transport se plateste trimestrial, in patru rate egale la aceleasi termene ca si impozitele pe cladiri si terenuri, la bugetele locale.

In cazul unui mijloc de transport detinut de un nerezident, taxa asupra mijlocului de transport se plateste integral in momentul inregistrarii mijlocului de transport la compartimentul de specialitate al autoritatii de administratie publica locala.

Pentru mijloacele de transport dobandite in cursul anului taxa datorata se repartizeaza in sume egale, la termenele de plata ramase pana la sfarsitul anului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1577
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved