CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Bulgaria
La sud de teritoriul Romaniei se afla Bulgaria .Granita dintre Romania si Bulgaria este stabilita pe Dunare intre gura de varsare a raului Timok si Silistra/Ostrov, dupa care se continua pana la Vama Veche, pe taramul Marii Negre .Sectorul terestru al granitei dintre Romania si Bulgaria se inscrie in Podisul Dobrogei .
Relieful Bulgariei este variat ,reprezentat de munti ,de podisuri si de campii .Muntii Stara Planina se desfasoara sub forma a doua culmi aproape paralele, in partea centrala a tarii ,de la granita de vest la tarmul Marii Negre .In nord, Stara Planina se desfasoara in continuarea Muntilor Carpati ,dincolo de Valea Timokului si ating altitudinea maxima de 2376 m in varful Botev .Un aliniament depresionar separa Stara Planina de Muntii Sreda Gora ,din sud .
In sudul si sud-vestul tarii ,sunt Muntii Rila ,cu 2925 m altitudine maxima in varful Musala ,Muntii Rodopi ( 2191 m) si Muntii Pirin (2914 m) ,formati din cristalin cu forme masive si cu relief glaciar .
Intre Stara Planina si fluviul Dunarea, se desfasoara Campia Inalta a Dunarii, cu latime variabila, iar intre Muntii Rodopi si Sredna Gora, Campia Traciei Superioare, drenata de fluviul Marita .
Clima este temperat-continentala la nord de Stara Planina si mediteraneeana la sud de acesti munti, cu precadere in Campia Matrittei .Precipitattiile variaza intre 450-550 mm/an, in campie , si 850-1200 mm/an, in munti .
Raurile care apartin bazinului Marii Negre sunt afluenti ai Dunarii, precum : Iskar, Osam, Lom .Spre Marea Egee curg Marita, Struma si Tundja .
Padurile ocupa 1/3 din suprafata tarii ,in sud gasind conditii prielnice de dezvoltare migdalii, chiparosii, castanii s.a .
Bilantul natural al populatiei este negativ (-4,6%) ,valori mai mari ale densitatii populatiei fiind in Depresiune Sofia ,pe Valea Matrita ,in zona premontana dunareana si in regiunea Varna . Populatia este formata in proportie de 80% din bulgari, 10% turci si 5% rromi. Sporul migratoriu este negativ.
Economia Bulgariei se afla in tranzitie spre economie de piata si se confrunta cu o serie de dificultati legate de resursele de subsol variate, dar modeste .Dupa o cadere economica apropiata de colaps ,ultimii ani au marcat un insemnat reviriment.
Dintre resursele de subsol, mai importante sunt lignitul si minereurile neferoase. In cantitati reduse se exploateaza petrol si gaze naturale .
Energia nucleara asigura 40% din productia de energie electrica, in mare masura de centrala Koslodui, situata pe Valea Dunarii .
Industria produce otel, metale neferoase, utilaje industriale, produse alimentare, mai ales vinuri renumite si tigarete .
Agricultura antreaneaza circa din populatia activa .Se cultiva cereale, sfecla de zahar, tutun(locul 2 pe Glob la productia per locuitor).Viticultura este bine reprezentata spatial .Specifica este cultura trandafirilor pe valea raului Tundja, Bulgaria asigurand din productia mondiala de ulei de trandafiri(locul 1 pe Glob).
Legaturile dintre Romania si Bulgaria , din Dobrogea , sunt reprezentate de :
-drumurile transfrontaliere ce trec pe la Vama Veche si Negru-Voda .
-calea ferata ce trece prin punctul de frontiera Negru-Voda .
Legatura dintre Romania si Bulgaria se realizeaza si pe podul dintre Giurgiu si Russe, feroviar si rutier. Traficul de marfuri si de pasageri se asigura, de asemenea, intre Calafat si Vidin prin feribot .
Principala regiune turistica este litoralul Marii Negre, cu orasele-statiune balneo-maritine Balcik, Varna, Burgas( port specializat in importul de materii prime), la care se adauga Zlatni Albena ,Nisipurile de Aur .In orasul Balcik se afla castelul reginei Maria a Romaniei .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 20971
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved