CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
ENERGIE EOLIANA
Turbinele Eoliene sunt una din cele mai vechi forme de energie alternativa utilizata in lume. Evoluand din morile de vant folosite pentru pomparea apei si irigatii, la generatoarele electrice de astazi, turbinele eoliene au ajutat omenirea timp de secole.
ENERGIE SOLARA
Tehnologiile solare folosesc energia soarelui pentru a produce caldura, lumina, apa calda si chiar aer conditionat pentru locuinte si zona industriala. Panourile solare sunt una cele mai populare surse de energie alternativa folosita pentru sistemele electrice private si industriale. Oricine poate folosi aceasta energie gratuita.
ENERGIE HIDRO
Nu oricine e suficient de norocos pentru a avea un rau in apropierea casei sale, insa pentru cei care fac parte din aceasta categorie, micro-hydro turbinele sunt cea mai ieftina sursa de energie alternativa. Orice mica turbina poate produce energie non-stop atat timp cat exista apa indiferent de conditile meteo.
TURBINA EOLIANA
Diagrama care descrie partile componente a unei turbine
Sistemul este compus din:
1. Pale
- Forma si conceptia lor este esentiala pentru a asigura forta de rotatie necesara. Acest design este propriu fiecarui tip de generator electric.
2. Nacela
- Contine generatorul electric asigurand si o protectie mecanica
3. Pilon
- Asigura strucura de sustinere si rezistenta a asamblului superior.
4. Fundatie
- Asigura rezistenta mecanica a generatorului eolian
Cum functioneaza o turbina eoliana ?
Sistemul se bazeaza pe un principiu simplu. Vantul pune in miscare palele care la randul lor actioneaza generatorul electric. Sistemul mecanic are in componenta si un multiplicator de viteza care actioneza direct axul central al generatorului electric.
Curentul electric obtinut este, fie transmis spre imagazinare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC in cazul turbinelor de mica capacitate , fie livrat direct retelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori.
SISTEM SOLAR
Sistemul foloseste baterii pentru stocarea energiei electrice asigurand functionarea permanenta a dispozitivului alimentat. Alimentarea se face exclusiv in curent continu (DC).
Aplicatile care folosesc curent acest tip de sistem sunt:
- telemetrie
- semnalizare de trafic
- repetoare radio si de telecomunicatii
- amplificatoare CATV
- sisteme LAN si retea internet
- alimentare de urgenta
- lanterne mobile
- iluminat public
Configuratia acestui tip de sistem este minima. Lipsa bateriilor pentru stocarea energiei electrice reduce semnificativ pretul de cost. Alimentarea consumatorilor se face direct in curent continuu fara controlul exact al tensiunii de alimentare.
Aplicatile care folosesc acest tip de sistem sunt:
- pompare apa pentru irigatii
- pompare apa uz casnic
Micro-Hidro Turbine
Microhidro turbinele electrice sunt cele mai eficiente si ieftine gereratoare de energie electrica. Daca aveti un mic parau, sau un rau, in apropiere cabanei sau casei, care poate furniza cel putin 5 litri/sec de la o diferenta de nivel de cel putin 3m, sau 0,5litri/sec de la o diferenta de nivel de cel putin 10m, nu ezitati sa folositi un generator hidro electric. Veti avea energie ecologica, gratuita si nelimitata.
Energia electrica obtinuta de la microhidro turbine se bazeaza pe un concept foarte simplu. Apa curgatoare invarte o turbina care la randul ei actioneaza un generator care produce energie electrica. Simplu si efficient! Evident sistemul este un pic mai complex si contine mai multe componente, insa acesta este principiul de baza.
Cum vom genera energie cu ajutorul apei ?
"Forta" apei este de fapt o combinatie intre CAP (head) si DEBIT (flow). Ambele trebuie sa fie prezente pentru a produce energie.
CAP(head) - este presiunea creata de distanta verticala intre locul in care apa patrunde in conducta de aductie (pipeline) si locatia turbinei si e masurata in picioare (sau metri), sau ca presiune in pounds (sau livre) pe inch patrat (psi).
DEBIT (flow) - este o cantitate de apa ( exprimata in volum per timp) care curge prin conducta de aductie intr-o anumita perioada de timp si e masurata in metri cubi /secunda, galoane pe minut (gpm) sau litri pe minut.
Apa este colectata intr-un micro-bazin si apoi canalizata prin conducta de aductie direct in turbina. Caderea pe verticala (cap), creaza presiunea necesara la capatul inferior al conductei de aductie, pentru a pune in miscare turbina. Cu cat va fi mai mare debitul sau capul, cu atat vom obrtine mai multa energie electrica.
Dupa cum se observa, valorile acestor doua criterii, sunt foarte importante pentru determinarea valorii de energie electrica (potentialul) unei locatii pentru implementarea unui microhidro system bazat pe microhidroturbine.
EXEMPLE & APLICATII:
Energie eoliana sau solara pentru casa de vacanta sau cabana
Una din cele mai comune aplicatii a energiei alternative este alimentarea cu energie electrica a unei case de vacanta sau cabana, aflata intr-o zona fara access la reteaua publica. Pentru aceasta aplicatie se poate opta pentru alimentare folosind panouri fotovolatice sau generatoare eoliene. Folosirea lor combinata este intodeauna posibila
Sistem telecom izolat alimentat cu energie solara sau eoliana
Fiabilitatea alimentarii cu energie electrica a unui dispozitiv de telecomunicatii important, este esentiala. O noua aplicatie a energiei alternative este alimentarea cu energie electrica a unui sistem telecom pentru furnizare acces internet, aflat intr-o zona fara access la reteaua publica. Pentru aceasta aplicatie se poate opta pentru alimentare folosind panouri fotovolatice si/sau generatoare eoliene. De foarte multe ori operatorii de televiziune prin cablu ( CATV ), sau furnizorii de internet ( ISP ) au avut dificultati tehnice uriase pentru instalarea unor echipamente in locatii fara acces la retea sau unde costurile instalarii ei este foarte mare.
Fiecare sistem care foloseste energia alternativa trebuie proiectat intr-un mod foarte riguros. De aceasta proiectare si optimizare va depinde eficienta si pretul lui de cost. Pentru a determina pretul de cost al unui echipament este necesar sa determinam care sunt consumatorii care vor folosii aceasta energie si care este intervalul de timp in care ei functioneaza.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3580
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved