Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


REGENERAREA URBANA - URBANE DE MARI DIMENSIUNI

Demografie+ Font mai mare | - Font mai micREGENERAREA URBANA - URBANE DE MARI DIMENSIUNI

Regenerare urbana (ex, centrul istoric Braila) - proiecte de mari dimensiuni (ex. Londra)

Lectia 1 - orasul este un palimpsestRegenerarea urbana - cunoscuta in documentele europene si ca reabilitare, renovare urbana - reprezinta aplicarea unui set de principii de actiune cu scopul final declarat de a asigura dezvoltarea durabila a unei localitati sau parti din aceasta.

Regenerarea urbana necesita o abordare integrata a tuturor sectoarelor de interventie, pentru ca operatiunile urbane respective sa fie coordonate.

Diferenta dintre plan si proiect:

  • Planurile de urbanism PUG, PUZ si regulamentele aferente, PUD fac parte din arsenalul proiectarii urbanistice traditionale: reglementeaza utilizarea terenurilor, stabilesc parametrii fizici de ocupare a solului, sunt elaborate de echipe pluridisciplinare (urbanisti, arhitecti, ingineri, sociologi, geografi, juristi) si sunt puse in aplicare de serviciile de specialitate ale administratiilor publice locale
  • Proiectele integrate de regenerare urbana se elaboreaza intr-o viziune strategica pe termen lung, viziune impartasita de toti actorii locali; sunt comprehensive in masura in care includ dezvoltarea economica si sociala, aspectele de mediu si ameliorarea generala a cadrului construit. Sunt de regula implementate de o structura institutionala special creata si implica planificarea riguroasa a resurselor - umane, financiare, de teren, management etc.   

PLANIFICAREA INTEGRATA SI PARTENERIAT CORPORAT

BRAILA - CENTRUL ISTORIC (PUZ premiat de RUR)

Intre metoda si metodologie - istoria vie a orasului - istoria ca parte a orasului viu

Atestata documentar in 1368 - una din cele mai vechi asezari urbane ale Tarii Romanesti in dezvoltarea caruia se regaseste planul pre-stabilit dupa care a fost construit in sec. 19 (Turnu Severin, Calarasi)

Legatura tarii de la Arges (capitala Targoviste) cu gurile Dunarii - comertul nord-sud (sec XV) poloni, lituanieni

Intelegerea procesului de transformare a asezarii rurale de pe terasa inalta a malului stang al Dunarii

Numeroase documente arheologice - centru comercial si mestesugaresc

In 1538 cucerit de turci devine kaza (pasalac, raya) turcesc (supusi turcilor)

Izvoarele cartografice cele mai vechi surse privitoare la dezvoltarea orasului - litoralul dobrogean si gurile Dunarii erau in atentia negustorilor si calatorilor care aveau nevoie de detalii pentru a ajunge in acele locuri.

Una din cele mai vechi - harta nautica (italieni?) - 1320-1370, urmata de o serie de harti nautice

Monografia reputatului istoric Constantin C. Giurescu 1968

Caderea sub dominatie otomana si constituirea kazalei

Inceputurile orasului modern 1830, inainte de revizuirea si adoptarea Regulemantului Organic

La Braila din ordinul generalului Kiselef, dupa un regulament special s-a format sfatul orasenesc, s-a constituit comitetul pentru infrumusetarea orasului, a fost alcatuit planul orasului.

Planul Riniev 1830 care prezinta intr-o forma definitiva perimetrul orasului stabilit pe traseul ultimei intarituri a cetatii ridicate de turci in 1821 (linia de centura a capitalei?? - ringul Vienei). Include in trama stradala drumurile si ulitele existente, carora le geometrizeaza traseul, deschide strazi noi, dintre care una face legatura cu portul; precizeaza locul institutiilor principale din oras, configureaza spatiile urbane, indica zona rezervata noului port, in care urma sa fie amenajat si cheiul, delimiteaza suprafata rezervata pentru porto-franc.

Kiselev Braila si Giurgiu "Masuri speciale pentru a lasa la dispozitie un model complet de buna organizare a orasului in toate privirile" - care "apara personalitatea si proprietatea orasului" "cu o regulata impartire a stradelor, a pietelor si fixarea locurilor pentru porturi"

Experienta obtinuta in modernizarea celor doua orase a fost folosit ca model de actiune in organizarea celorlalte orase - model impus prin Reg. Organic -

Braila, Giurgiu, Focsani pavate strazile principale cu piatra

Bucuresti - introducerea iluminatului stradal 1831, 1832 Iasi, Focsani, Craiova

Cresterea numarului cismelelor, introducerea pompelor c/a incendiilor

Asigurarea cordonumului sanitar pe Dunare - cladirea carantinei la Calarasi, a inchisorii la Giurgiu

Alte masuri: parcelarea unor terenuri si vanzarea lor numai catre cei care au mijloace sa construiasca- cei care nu vor incepe constructiile pana la termenul fixat sa li se ia inapoi locurile

Planul Boroczin -

Extinderea orasului in etape - legatura cu etapele istorice anterioare

  • Ultima incinta a cetatii a devenit limita orasului transformata in bulevard
  • Intrarea si iesirea din localitati se facea la vechile porti (numite bariere)
  • Posibilitati de extindere in arcuri de cerc succesive

Planul Brailei este o capodopera - dupa un concept unitar, pe baza unui plan prestabilit, realizat in etape succesive, fara a provoca modificari in structura planimetrica si spatiala a localitatii - prin sistematizarea asezarii medievale el incorporeaza in compozitia sa stadiul trecut in evolutia orasului si ofera posibilitatea extinderii firesti in viitor

Compozitia simetrica si dispunerea radial-concentrica a strazilor raspunde la doua cerinte majore ale urbanismului: confortul maxim al circulatiei interioare si comunicarea rapida cu exteriorul.

MARI PROIECTE URBANE IN EUROPA

Istoria marilor orase este o succesiune de adaptari la circumstante si oportunitati.

Pentru majoritatea oraselor mari ale Europei - circumstantele au fost determinate de modificarile intervenite dupa cel de al doilea razboi mondial: renuntarea la marile industrii (siderurgie, metalurgie), exploatarea carbunelui, navigatia insotita de construirea de vapoare.Glasgow, Valea Rinului, porturile Frantei - Le Havre, St. Nazaire, Marsilia

Oportunitatile: jocurile olimpice din 1992 de la Barcelona, reunificarea Germaniei si reinstalarea capitalei la Berlin

Lansarea unui proiect urban de mari dimensiuni este considerata de marile orase ca unul din instrumentele strategiei de dezvoltare. Un proiect urban ofera "vizibilitate" - un element de maxima importanta intr-o lume a comunicarii globale - este un element care atarna greu in competitia dintre marile orase (sau mai mici), exprima schimbarea, adaptarea la noile cerinte.

Proiectele sunt foarte diverse, trasatura lor comuna este ambitia de a fi inovatoare in competitia dintre orase.

Ce este un proiect urban de mari dimensiuni?   

In primul rand este un proiect urban, care implica o actiune publica concertata in timp si spatiu, avand ca scop regenerarea unei parti din oras prin reabilitare, renovare sau intensificare sau crearea unei dezvoltari complet noi. De regula este vorba de proiecte integrate, care combina diferite functiuni urbane, si face apel la diferite scari de planificare urbana si de dezvoltare (dezvoltare economica, sociala, de mediu, managementul mobilitatii populatiei si altele) intr-un cadru de referinta unic.

Cand spunem de mari dimensiuni ne referim nu numai la dimensiunea fizica a teritoriului (situri de cateva sute de hectare), ci si la scopul ambitios care sta la baza sa (de ex. organizarea unui eveniment major) sau dimensiunea programelor carora le da nastere (numar locuri de munca, numar locuinte etc.) sau resursele alocate (valoarea investitiilor publice si private).

Rareori este vorba de spre un singur obiect major - de regula se compune din mai multe proiecte independente legate intre ele in spatiu si timp.

Un proiect de mari dimensiuni este de cele mai multe ori o combinatie de diverse proiecte independente de "mici dimensiuni" adunate sub un proiect "umbrela", cu un obiectiv strategic unic.

Uneori poate fi vorba de un "proiect unic de imagine" - care in lumea moderna a devenit un instrument important de atractivitate, influenta si dezvoltare

O trecere in revista.a unor proiecte:

a)      proiecte urbane situate pe un singur site -

Amsterdam Zuidas - centru urban metropolitan

Barcelona Forum Besos - birouri, loisir, zona centrala

Barcelona22@bcn - folosinte mixte
Genova Porto Antico - loisir, tourism

Malmo Vastra Hamnen - loisir, R and D

Berlin Potsdamer platz - birouri, loisir, zona centrala

Berlin Adlershof - R and D

Rotterdam City ports - locuinte, industrii

b)      proiecte pentru zone strategice care reunesc mai multe proiecte intr-o suprafata mare si o strategie comuna

Londra Thames gateway - regenerare economica si urbana

Milano Nord - regenerare economica si urbana Berlin Innerstadt

Glasgow Clide waterfront - folosinte mixte

De la Docklands la Thames Gateway

Este cel mai ambitios si cel mai mare proiect de regenerare si dezvoltare urbana din Europa: in coridor de 80km la varsarea raului Tamisa, urmarind linia trenului de mare viteza care face legatura cu trenul care trece sub canalul Manecii.

Echilibrarea dezvoltarii vestului cu estulPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3155
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved