Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


METODE DE COMBATERE A POLUARII SI PROTECTIA MEDIULUI GEOGRAFIC IN ROMANIA

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micMETODE DE COMBATERE A POLUARII SI PROTECTIA MEDIULUI GEOGRAFIC IN ROMANIA

Elementul principal legat de protectia mediului inconjurator il reprezinta pastrarea calitatii acestuia. Prin calitatea mediului inconjurator se intelege starea acestuia la un moment dat, capabila sa asigure o ambianta satisfacatoare in conditii adecvate de viata pentru oameni. Dezvoltarea economica poate aduce beneficii mediului. Dezvoltarea economica ridica nivelul aspiratiilor societatii si genereaza cerinte de imbunatatire ecologica. Lumea are nevoie de o dezvoltare economica sanatoasa, care poate fi mentinuta, bazata pe discernamante ecologice si o administrare inteleapta a resurselor naturale.Poluarea atmosferei duce treptat la ceea ce se numeste incalzire globala, sau fenomen de sera. Pentru incetinirea incalzirii globale, va trebui ca productia de carbune si petrol sa scada. Din fericire, cateva noi tehnologii pot fi in stare sa reduca dependenta de carbon a economiei de azi. Printre acestea se afla pe primul loc diverse tipuri de utilizari a energiei solare, de la celule fotovolatice (PV) care convertesc lumina solara in electricitate, la centralele eoliene care capteaza energia datorita incalzirii neuniforme a globului de catre radiatia solara.

Vantul si lumina solara sunt prezente din abundenta in cele mai multe zone ale globului, astfel incat pot inlocui combustibilii fosili odata cu dezvoltarea economiei. Puterea eoliana este si mai aproape de depasirea altor metode de generare a electricitatii. In unele zone electricitatea produsa de turbine eoliene este deja competitiva ca pret cu tehnologiile conventionale.

Pentru padurile planetei si speciile care traiesc in ele, cat si pentru sustinerea industriei, dezvoltarea puternica a reciclarii hartiei este vitala. Global industria hartiei si a celulozei consuma 4 miliarde de arbori anuali, dintre care o parte recoltati din paduri batrane, care nu pot fi reinlocuite. Aceasta industrie deverseaza annual in rauri 950000 tone compusi organoclorurati care include dioxine, puternic toxice si cancerigene. Emite in atmosfera 100000 tone SO2, raspunzator de producerea ploilor acide. Emite de asemenea 20000 tone cloroform, care cauzeaza boli de ficat si se presupune ca ar fi cancerigen. In plus, este un consumator major de electricitate, generata prin arderea combustibililor fosili. Unitatile de reciclare vor reduce toate aceste inconveniente, insa nu le vor elimina. Protectia suprafetelor forestiere presupune realizarea unui echilibru intre exploatarea masei lemnoase si capacitatea ei de regenerare.

Pentru combaterea poluarii aerului sunt necesare masuri care vizeaza folosirea tehnologiilor nepoluante, amplasarea corespunzatoare a surselor de poluare cu filtre adecvate, recuperarea reziduurilor, utilizarea unor instalatii de purificare partiala a emisiilor. In domeniul transporturilor, cerinta principala o constituie trecerea la utilizarea combustibililor nepoluanti si generalizarea motoarelor cu injectie. Principala modalitate de protejare a calitatii aerului o reprezinta captarea poluantilor la sursa. Alte solutii ar fi de exemplu folosirea mai mult a trenurilor si a bicicletelor in locul masinilor ale caror gaze evacuate contin peste 150 de produse chimice toxice si se mentin zilnic 10-15 ore deasupra pamantului sub forma unor paturi asemanatoare cu ceata. Amenajarea de spatii verzi in preajma obiectivelor industriale este de asemenea o mica solutie pentru a diminua toxinele din aer.Principala modalitate de protejare a solului fata de procesele de poluare si eroziune sunt:

. Asigurarea unor irigatii rationale asupra suprafetelor cu deficit de umiditate, astfel incat sa nu duca la inmlastinarea sau la saturarea acestora.

. Aplicarea masurilor agrotehnice in conformitate cu aspectul reliefului terenului, astfel incat lucrarile respective sa impiedice dezvoltarea eroziunii accelerate.

. Utilizarea ingrasamintelor in raport strans cu necesitatile plantelor si cu caracteristicile profilului de sol.

. Utilizarea unor soiuri de plante cu o inalta productivitate, care pot compensa masurile agrotehnice suplimentare.

. Folosirea pesticidelor pentru distrugerea buruienilor si insectelor trebuie facuta in conditiile recomandate de specialisti: acest lucru impune o anumita prudenta cantitativa, pentru a nu se depasi anumite praguri; in ultima perioada exista o tendinta de a se renunta la pesticide si de a se practica o "agricultura ecologica".

Protectia resursei de apa este in prezent o problema planetara. Aceasta se poate

realiza prin: filtrarea apelor reziduale, interzicerea prin lege a eliminarii unor substante toxice in apa, racirea apelor folosite in industrie inainte de a fi deversate, construirea barajelor numai in urma cercetarii atente a resurselor de apa, ca masura de combatere a risipei.

Protectia plantelor si animalelor se realizeaza in anumite rezervatii si parcuri naturale. Acestora este asociata frecvent si protectia unui anumit peisaj.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6473
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved