Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Schimbari climatice - Incalzirea globala si efectul de sera

Ecologie mediu+ Font mai mare | - Font mai micSchimbari climatice

Temperatura medie globala a crescut in ultimul secol cu 0,74 grade celsius. Oemnii de stiinta afirma ca aceasta este cea mai ascendenta tendinta din istoria planetei. Actualele prognoze arata ca trendul va continua si chiar va accelera .Cele mai optimiste estimari indica faptul ca pamantul s-ar putea incalzi pe parcursul secolului XXI cu 3 grade celsius. Cercetatorii recunosc acum ca majoritatea schimbarilor produse de gazele cu efect de sera au drept cauza factorul antropic.Gazele respective, cel mai important dintre ele fiind dioxidul de carbon, retin caldura in atmosfera, rezultand crestere in ansamblu a temperaturilor globale care sunt succeptibile sa deturneze modelele climatice obisnuite. Intr-o ierarhie a ultimilo 150 de ani, cei mai caldurosi au fost ultimii 11.

Incalzirea a afectat deja toate continentele si oceanele.

1. Incalzirea globala si efectul de sera.

  • Incalzirea globala.

A fost in atentia specialistilor de peste 40 de ani, dar pana acum nu s-a luat nici o masura semnificativa.

Pana nu de mult oamenii de stiinta au imbratisat ideea ca fenomenul incalzirii globale va cauza schimbari majore si probleme acute in lume, dar in modul lor de gandire scenariul prevedea ca acestea se vor intampla intr-o perioada cuprinsa undeva intre 50 si 100 de ani si ca abia atunci se vor resimti efectele.

Concentratia medie a dioxidului de carbon in atmosfera terestra inaintea erei industriale se situa la nivelul de 280 ppm. Astazi, ea a ajuns la 380 par pe milion, ceea ce inseamna o crestere de 100 ppm in 100 de ani, dintre care 2,6 ppm doar in anul 2005.

In urma unor analize recente, s-a aratat ca aceasta crestere se datoreaza aproape in intregime utilizarii combustibililor fosili in scopul producerii de energie (iar restul provine in mare masura din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce in cele din urma la eliberarea carbonului blocat in biomasa).

Un alt factor constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii, care sunt, cu 15 % mai mari doar in primii cinci ani de la inceputul secolului XXI, estimandu-se ca pana la 2030 fiind aceasta majorare sa fie de minimum 60%.

Concentratia de dioxid de carbon va creste in continuare, iar pentru o stabilizare la un nivel dublu fata de era preindustriala (550 ppm) si o crestere a temperaturii medie globala cu doar 3 grade este nevoie de o reducere la jumatate a emisiilor actuale de CO2.

  • Efectul de sera.

Atmosfera inconjoara pamantul ca un strat protector, transparent care lasa sa treaca lumina soarelui si retine caldura. Fara el, caldura soarelui s-ar reflecta pe suprafata paamantului si s-ar intoarce in scoarta. Temperatura ar fi mai joasa de 30 grade celsius si totul ar fi inghetat. Atmosfera se comporta ca sticla unei sere, deci, din acest motiv se vorbeste de "efectul de sera". Gazele cu efect de sera prezente in atmosfera sunt responsabile de aparitia efectului de sera.

Majoritatea gazelor cu efect de sera sunt naturale, insa de cand a inceput revoluti industrila in secolul XVIII, activitatea umana a determinat cresterea concentratiei lor la un nivel neatins de 42000 de ani.

2 Gazele cu efect de sera

  • Gazul carbonic (CO2)

Continutul atmosferic de gaz carbonic ( gazul cu efect de sera de provenienta antropica cel mai frecvent), a crescut cu pana la 25% de la debutul revolutiei industriale (pe parcursul a 170 de ani) cu o frecventa de 280 parte la milion pana la 350 parte la milion.

Eliminarile de gaz carbonic de origine antropica au condus la sporirea cu 55% a potentialului efectului de sera. Gazul carbonic este unul din principalele subproducte a arderii tuturor combustibilior fosili. Circa 90% a energiei comercializate pe plan mondial este produsa de catre combustibilii carbonici: pacura, carbunele brun, gazul natural, si lemnul. Cu fiecare an zeci de miliarde de tone de CO2 sunt astfel eliminate in atmosfera. Circa 2 miliarde de tone de gaz carbonic suplimentar este atribuit fenomenului despaduririi, inclusiv incendierea padurilor. Aproape jumatate din gazul carbonic de origine antropica este absorbit de plantele terestre si fotoplanctonul oceanic, restul se adauga la cel atmosferic.

  • Metanul (CH4).

Emisiile de metan contribuie cu aproape 15% la cresterea potentialului efectului de sera. Metanul este principalul component al gazului natural ars de catre utilajele de incalzire. El provine de la descompunerea vegetala: campurile inundate de orez, mlastinile, gazele de balta, aparatul digestiv al numeroaselor animale, in special bovinele si termidele, ardereile anaerobe (descompunerea vegetatiei in lipsa de O2. Metanul provine in egala masua de la scurgerile conductelor de gaze , de la centralele de tratament, de la instalatiile de stocaj si de la minele de carbune, de la materiale organice in descompunere (cum ar fi produsele alimentare aflate in depozite).

Cercetatorii sunt alaramati ca o noua incalzire a climei va antrena eliberarea unei parti din CH4 natural acumulat in cantitati mari sunb ghetari si in calote polare, provocand astfel efectul de electroactiune. Astfel spus reincalzirea climei va avea un efect de crestere.

  • Oxidul de azot (NO2).

NO2 este un oxid de azot provenit din arderea combustibilului fosil, utilizarea ingrasamintelor azotate, incinerarea arborilor si rezidurilor de plante. Gazul contribuie la sporirea efectului de sera cu circa 6%. Acest gaz este la fel cunoscut sub numele de "gazul veselitor". NO2 este utilizat deja si in calitate de amestec .

  • Ozonul stratosferic (O3).

In atmosfera la o inaltime foarte inalta ozonul creat natural apare ca un ecran de protectie impotriva razelor ultraviolete. In troposfera ozonul e un subprodefect al reactiilor poluantelor atmosferice, ale industriilor si ale automobilelor eliminate in prezenta luminii solare.

Ozonul trposferic reactioneaza cu tesuturie vegetale si animale provocand afectul de sera. Contributia ozonului stratosferic la sporirea efectului de sera se valoreaza la 8%.

  • Clorofluorocarbonile (CFC).

Este un produs chimic care rareste stratul de ozon constituind in egala masura un gaz cu efect de sera in crestere. Savantii nu sunt siguri de efectele reale produse de CFC asupra schimbarii climatului pentru ca actiunea lor de rarefiere a stratului de ozon poate sa duca la o noua racire a planetei. Este posibil ca reducand emisia de CFC, ceea ce e imperativ, sa protejam stratul de ozon, accelerand o noua incazire a planetei. Aceasta problema demonstreaza in ce masura factorii de mediu sunt legati nemijlocit. O sa gasiti in unele acte comparatii intre potentialul dezvoltarii efectului de sera a diferitelor gaze si a celui produs de CO2. Raportand molecula la molecula, potentialul de crestere a efectului de sera a metanului e de 21 de ori mai mare decat a bioxidului de carbon, a N2O e de 200 de ori mai mare decat a CO2, si a CFC e de 18000 ori mai mare decat a CO2.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1969
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved