Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Bazinul hidrografic al Dunarii

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micBazinul hidrografic al Dunarii

Fluviul Dunarea strabate continentul Europa de la vest la est [1](vezi harta 1.1) , traversand zece tari: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldova, Ucraina si patru capitale: Viena, Budapesta, Bratislava si Budapesta, ocupand 8,33% din suprafata Europei (vezi harta 1.2). In linie dreapta, de la izvoare la varsare, bazinul sau are o lungime de 1630 km, cu o latime maxima de 600 km, cuprinsa intre meridianul 8009' longitudine E, in zona izvoarelor, in Muntii Padurea Neagra si 29045' longitudine E, locul de varsare in mare (Sf. Gheorghe -Delta) . Limita nordica depaseste paralela 500 latitudine nordica (5005' izvoarele raului Morava ), iar limita sudica este paralela 42005' latitudine nordica (Crna Gora).Suprafata bazinului hidrografic este de 805.300 km², din care 221.700 km², respectiv 27%, pe teritoriul Romaniei.

Dunarea, cunoscuta din antichitate cu denumirile Danubius, Istros sau Donaris, este al doilea fluviu in Europa, ca lungime (2860 km) si debit, dupa fluviul Volga.Fluviul Dunarea isi schimba frecvent directia de curgere: astfel, in sectorul superior directia de curgere este de la vest spre est; in sectorul mijlociu de la nord la sud, in prima parte, iar in partea a doua fluviul curge pe directie vest -est; in sectorul inferior are directia de curgere vest-est, sud-nord, apoi vest-est.

Dunarea se intinde pe 22 grade longitudine

Bazinul hidrografic al Dunarii se intinde in 18 tari: Germania, Elvetia, Italia, Cehia, Austria, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Polonia, Croatia, Bosnia, Iugoslavia, Albania, Macedonia, Bulgaria, Romania, Moldova, Ucraina. Suprafetele drenate in Elvetia, Italia, Polonia si Albania sunt neinsemnate, cele mai mari revenind Romaniei, Ungariei si Iugoslaviei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4059
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved