Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Analizele IMDA

arheologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Analizele IMDA

Prin aspectul cantitativ predominant, la care se adauga gama tipologica variata si rolul de indicator crono‑cultural sensibil ("fosila directoare"), ceramica a ocupat si continua sa ocupe locul privilegiat in cadrul oricarui demers analitic privind preistoria. Din acest motiv, alte categorii de materiale, raman adesea pe un plan secund sau sunt chiar neglijate, desi se dovedesc a fi vectori purtatori de informatii importante privitoare la diversele aspecte ale vietii comunitatilor umane, conturand, completand sau intregind tabloul complex al achizitiilor si evolutiei in plan tehnologic, al paleoeconomiei, al manifestarilor spirituale. Diversele categorii de obiecte apartinand industriei materiilor dure animale = IMDA: (artefacte din os, corn de cervide, fildes, dinti, cochilii etc.) au ocupat un loc important in activitatile de subzistenta curente ale populatiilor preistorice. Analiza lor ofera informatii foarte valoroase ‑ inca insuficient exploatate ‑ legate de aspectele paleoeconomice si de strategiile de subzistenta specifice fiecarei culturi si epoci, reflex al adaptarii optime intr‑un cadru ecologic dat. Au fost si raman in continuare frecvente situatiile in care piese apartinand IMDA, descoperite in diferite contexte arheologice, au fost interpretate gresit de arheologi, acordandu-li-se functionalitati in "acord" cu morfologia lor, privite insa exclusiv din perspectiva analogiilor etnografice sau a deductiilor mai mult sau mai putin rationale.



In unele tari se poate vorbi de o adevarata traditie in ceea ce priveste studiile orientate asupra utilajelor din os, corn, dinti si cochilii. Insistam aici asupra pozitiei Frantei, tara in cadrul careia aceste preocupari s-au bucurat de o atentie deosebita, in special in cadrul reuniunilor Grupurilor de lucru aflate sub egida Comisiei de nomenclatura a industriei preistorice a osului, conduse de dr. Henriette Camps‑Fabrer, care au fost deosebit de benefice pentru orientarea metodologica, impulsionand interesul pentru cercetarea artefactelor. In acelasi timp, sub aceeasi egida, s‑a initiat elaborarea seriei de Fise tipologice ale industriei preistorice a osului.

In Romania ultimilor 10 ani, preocuparile pentru studiul IMDA au inregistrat un avant deosebit, la initiativa dr. Silvia Marinescu-Balcu si dr. Corneliu Beldiman o serie de loturi reprezentative provenite din contexte arheologice bucurandu-se de o analiza si interpretare pertinenta. Strategia cercetarii actuale a IMDA preistorice urmareste realizarea unor studii centrate pe loturi de obiecte bine reperate in stratigrafia verticala si in cadrul complexelor (pe cat posibil, datate absolut). Aceste studii isi propun abordarea aspectelor specifice: morfologie ‑ morfometrie; studiile tehnice ‑ alegerea materiei prime si criteriile ei; procedee de fabricare si locul lor in cadrul 'lantului operator'; reconstituirea experimentala a procesului de confectionare, potrivit observatiilor facute pe materialul arheologic; localizarea, definirea si interpretarea fracturilor si a urmelor de utilizare pe suprafetele obiectelor, inclusiv prin recurgerea la mijloacele optice de observare; formularea, pe aceasta baza, a ipotezelor functionale; corelarea informatiilor astfel obtinute cu datele asocierilor specifice in contextele in situ; verificarea ipotezelor functionalitatii prin realizarea studiilor experimentale.

In procesul studierii artefactelor preistorice in general si al celor din IMDA in special, se obtin informatii diverse si numeroase, a caror sistematizare si interdependenta urmeaza a fi stabilite cu precizie. Informatiile au caracter intrinsec (respectiv, se refera strict si exclusiv la obiectul in sine) si sunt de ordin morfologic, morfometric, tehnic si functional. La ora actuala, pentru un demers coerent, cu o finalitate pertinenta de factura stiintifica, analizele IMDA au la baza asa numita metoda a clasificarilor multiple, elaborata si propusa de cercetatoarea franceza Danielle Stordeur, metoda care are la baza adoptarea mai multor criterii de ordonare a obiectelor, in contextul mai larg al promovarii analizei tipologice in cercetarea preistoriei. Acest demers clasificator sporeste gradul de fiabilitate prin aportul de suplete si nuantare

Clasificarea artefactelor IMDA presupune gruparea lor in categorii morfo-functionale (unelte, arme podoabe/piese de arta mobiliera, diverse alte artefacte) si grupe morfo-tehnice specifice fiecarei categorii, definite dupa forma generala a partii active si dupa modul de utilizare. Clasificarile se efectueaza pe doua planuri: unul descriptiv si un al doilea analitic/sintetic (statistic), prin tratarea statistica si comparativa a datelor descrise si structurate in grile. In realizarea partii descriptive se impune utilizarea unei terminologii conventionale, general acceptate si adaptata domeniului de analiza abordat.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1491
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved