CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
CONSTANTIN BRANCOVEANU (1688 - 1714)
Domnitorii din Tara Romaneasca care i-au urmat lui Mihai, s-au straduit sa-l copieze pe marele voievod si sa pastreze independenta tarii.
Ei au fost sprijiniti de inimosii boieri Buzesti, ori au cautat sa se alieze cu principii Transilvaniei si cu domnitorii Moldovei. Amintirea unirii era insa vie in inimile tuturor romanilor.
Treptat, Imperiul Otoman si-a reluat stapanirea in Tara Romaneasca, profitand si de certurile dintre marii boieri. Domnii au fost schimbati tot mai des, iar Poarta permitea negustorilor si boierilor greci sa ocupe functii de conducere, ba chiar sa urce pe tronul tarii.
OM POLITIC INTELEPT SI MARE IUBITOR DE CULTURA
Incercand sa-i indeparteze pe greci, marii boieri din Tara Romaneasca l-au facut domn, aproape cu forta, pe logofatul Constantin Brancoveanu. Acesta era un om calculat si cu multa experienta.
In anii aceia, Imperiul Habsburgic era in mare razboi cu turcii. Austriecii reusisera sa ocupe Ungaria si Transilvania, ba chiar trecusera muntii in Oltenia.
Desi ar fi vrut sa scape tara de turci, Brancoveanu si-a dat seama ca ocupatia austriaca e mult mai periculoasa, deoarece urmarea impunerea religiei catolice in teritoriile cucerite de ei.
Domnul roman i-a invins pe austrieci, in anul 1690, la Zarnesti, langa Brasov, si a intrat in Ardeal.
Vazand ca in estul Europei isi facea tot mai simtita prezenta Rusia, Brancoveanu a incheiat cu ea, in secret, un tratat de alianta.
Constantin Brancoveanu a fost un mare sprijinitor al culturii si religiei.
Dispunand de mari averi, Brancoveanu a ridicat in Tara Romaneasca o serie de manastiri, biserici si palate deosebit de frumoase, dupa moda italiana. Constructiile in stil brancovenesc renuntasera la ziduri si turnuri de aparare, iar mobilierul si obiectele de interior erau facute din lemn scump, aur si argint.
Printre aceste monumente de arta trebuie amintite palatele de la Mogosoaia si Potlogi, manastirile de la Hurezi , Sambata si multe altele.
Pentru raspandirea religiei ortodoxe s-au tiparit carti la Snagov si Buzau, care au ajuns pana in Siria si Armenia.
Banuielile sultanului, ca Branco-veanu ar fi avut intelegere secreta cu Rusia, s-au confirmat in 1711, cand turcii au atacat Moldova si domnul muntean a refuzat sa se alature armatei otomane.
In aprilie1714, turcii l-au mazilit (l-au scos din domnie)si l-au dus cu toata familia la Constantinopol. Dupa cateva luni de tortura, fostului domn si celor patru fii ai sai li s-a promis viata in schimbul trecerii la religia islamica (religia turcilor). Ei au preferat insa sa moara crestini. Brancoveanu a fost ucis impreuna cu feciorii sai, in prezenta sultanului si a ambasadorilor europeni de la Constan-tinopol. Moartea sa a ingrozit lumea. Capul batranului domn a fost inmormantat pe ascuns la biserica Sf. Gheorghe cel Nou din Bucuresti. Constantin Brancoveanu a murit nevinovat. El s-a jertfit pentru a elibera tara de jugul strainilor si pentru pastrarea credintei ortodoxe.
Dupa 1989, voievodul impreuna cu fiii sai au fost sanctificati de catre Biserica Ortodoxa Romana.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1327
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved