CATEGORII DOCUMENTE |
Dictator
absolut al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 1929 pana la moartea
sa, in 1953, Stalin a facut din
Nascut Iosif Vissarionovici Djugasvili la 21 decembrie 1879
in orasul Gori din
Viata de familie a lui Stalin nu a fost prea fericita. S-a casatorit in 1904, dar dupa trei ani sotia lui a murit de tuberculoza.
Singurul lor copil, Iacob, a cazut prizonier in timpul razboiului . Germanii I-au propus un schimb, dar Stalin a refuzat, astfel ca Iacob si-a pierdut viata intr-un lagar german. In 1919, Stalin s-a recasatorit. Cea de-a doua sotie a murit in 1932; potrivit versiunii oficiale s-ar fi sinucis, dar circulau zvonuri ca ar fi omorat-o chiar Stalin, sau ar fi pus sa fie asasinata. Din cea de-a doua casatorie au rezultat doi copii. Fiul, ofiter al fortelor aeriene sovietice, a devenit un alcoolic. A murit in 1962. Fiica lui Stalin, Svetlana, a fugit din Uniunea Sovietica, iar in 1967 a ajuns in Statele Unite.
In 1903, social-democratii s-au despartit in doua grupuri, factiunea radicala bolsevica ("majoritara") a lui V.I.Lenin si factiunea mai moderata pe care Lenin o numea mensevica -"minoritari",desi in realitate ii depasea numeric pe bolsevici. Stalin s-a alaturat radicalilor si s-a format la scoala lui Lenin. In urmatorul deceniu ,din 1903 si pana la exilarea sa in Siberia in 1913, Stalin a actionat pentru cresterea puterii partidului, a organizat celula dupa celula pe intreg intinsul tarii si a finantat activitatea partidului planuind si executand jafuri indraznete. Din acest motiv a fost arestat de cel putin sase ori. In 1912,Lenin l-a promovat in Comitetul Central bolsevic, nucleul partidului.In ciuda firii sale necomunicative si a dificultatilor de exprimare, Stalin a devenit primul editor al ziarului Pravda ("Adevarul"),publicatia oficiala a bolsevicilor. In aceasta perioada a adoptat numele Stalin - "Omul de otel" .
In 1913,
Stalin nu a mai dat dovada de abilitatea sa obisnuita de a evita arestarea ,
astfel ca a luat calea exilului in
Se stie ca Lenin dorea ca succesorul lui sa fie Leon Trotki. De fapt in testamentul sau politic, Lenin a afirmat ca Stalin era prea nemilos si ca ar trebui inlaturat din postul de secretar general. Totusi, dupa moartea lui Lenin la inceputul anului 1924 ,Stalin reuseste sa faca pierdut testamentul acestuia.
Stalin si-a manifestat in scurt timp abilitatea de a manipula ideologia pentru a-si asigura suprematia personala. El a inceput printr-o revizuire a idealului leninist cu privire la revolutia comunista mondiala, pledand pentru conceptul de 'socialism intr-o singura tara''. De asemenea, a produs un program economic mult mai moderat decat cel preconizat de grupul ce se aflase in preajma lui Lenin. Dupa infrangerea "opozitiei de extrema stanga" (adica Trotki, Kamenev, Zinoviev si adeptii lor), Stalin a adoptat cateva din propunerile importante ale acestora. La scurt timp dupa aceea, s-a intors impotriva liderilor aripii de dreapta ai Partidului Comunist - aliatii de pana atunci - cei condusi de Nikolai Buharin si I-a anihilat si pe ei. La inceputul anilor treizeci, era unic dictator al Uniunii Sovietice.
Stalin isi propunea sa transforme Uniunea Sovietica dintr-o tara agrara intr-o putere industriala moderna. Pentru a atinge acest obietiv era dispus sa sacrifice vieti omenesti la o scara fara precedent. La sfarsitul anului 1928 a expropriat terenurile fermierilor din clasa de mijloc (kulaci) "deportandu-i" sau omorandu-i pe cei care opuneau rezistenta. Regimul lui Stalin a pus in aplicare o serie de "planuri cincinale" prin care urmau sa fie realizate coletivizarea si industrializarea. Administratia lui a finantat industria exportand cereale si alte produse, in ciuda foametei devastatoare care a bantuit Uniunea Sovietica in 1932. Milioane de oameni care au opus rezistenta au fost executati si mai multe milioane au murit de inanitie. Potrivit unei estimari din 1988 cu privire la numarul victimelor colectivizarii fortate din 1928 -1933, acesta s-a ridicat la 25 de milioane. Pe parcursul primului plan cincinal, opozitia impotriva lui Stalin s-a materializat intr-o rascoala taraneasca pe care dictatorul a inabusit-o fara probleme. Investit cu o putere absoluta, Stalin a initiat o serie de purificari politice incepand cu anul 1934. In momentul in care Congresul al XVII-lea al partidului si-a manifestat sprijinul pentru Serghei Kyrov, Stalin a pus la cale asasinarea lui in decembrie 1934.
Ulterior, Stalin a folosit moartea lui Kyrov ca pretext pentru a-i aresta pe cei mai multi dintre oficialii de rang inalt ai partidului sub acuzatia de a fi participat la un complot antirevolutinar.
Din 1936 pana in 1938, el a initiat o serie de procese publice in care oficiali de partid si multi oameni din corpul de ofiteri ai Armatei Rosii au fost invinuiti de crime scandaloase sau acte de tradare. Multi dintre ei au facut marturisiri complete in mari procese publice. In 1938, omul care a condus primele epurari, Henric Iagoda, a fost si el trimis in judecata si executat pe loc, dupa ce si-a recunoscut tradarea. Si succesorul sau, Nikolai Iejov i-a impartasit aceeasi soarta.
Stalin a fost un ucigas de comunisti mult mai eficient decat s-a dovedit vreodata politia tarista. De exemplu in 1939, 98 din cei 139 de membri ai Comitetului Central ales in 1934 fusesera executati, iar 1108 din cei 1966 de delegati la Congresul al XVII-lea arestati. Evident, Stalin urmarea in primul rand sa preintampine instalarea vreunei puteri independente in fruntea tarii. Sub conduerea sefului KGB Lavrenti Beria, politia secreta a arestat, executat, exilat sau intemnitat in inchisori sau lagare de munca pe oricine a indraznit sa formuleze vreo obiectie la adresa conducatorului, aducand astfel populatia la ascultare. In ajunul celui de-al doilea razboi mondial Stalin crease probabil cea mai autoritara dictatura a timpurilor moderne, o structura de guvernare care se insinua in toate aspectele vietii sociale, anihiland libertatile civile. Marea Teroare s-a manifestat in intreaga socetate sovietica, incurajand oamenii sa-si imagineze conspiratii peste tot si sa devina informatori. Oricare ar fi fost scopul initial al acestor epurari, s-a ajuns la un fel de nebunie generalizata. In 1939, Stalin a fost nevoit sa puna capat acestor proceduri. Dupa perioada ramasa in istorie sub numele de Marea Teroare, dictatura stalinista a guvernat fara a intimpina cea mai mica rezistenta, desi Stalin poza in continuare drept un modest secretar de partid ce fumeaza pipa.
Printre masurile economice adoptate de Stalin se numara si colectivizarea fortata a agriculturii, o actiune extrem de nepopulara care a starnit nemultumiri in randul taranilor. La inceputul anilor treizeci, din ordinul lui Stalin, milioane de tarani au fost omorati sau lasati sa moara de foame, astfel ca pana la urma colectivizarea s-a generalizat in lumea satelor.
Sosise momentul unui efort conjugat pentru industrializarea tarii. Stalin a declarat ca Uniunea Sovietica se afla cu cel putin 100 de ani in urma vestului capitalist, dar va trebui sa recupereze diferenta in 10 ani, altfel va fi zdrobita. Fidel conceptiei marxiste privind eterna lupta dintre socialism si capitalism, el era constient ca U.R.S.S. era inconjurata de inamici. Singura solutie a progresului era considerata a fi planifiarea de stat. Intr-un stat cu un singur partid nimeni nu se incumeta sa contrazica comunicatele guvernamentale care exagerau succesele si mascau greselile sau le puneau pe seama tradatorilor si sabotorilor . Cu toate acestea, rezultatele obtinute nu erau de loc neglijabile. In 10 ani URSS devenise un stat puternic industrializat, o realizare cu atat mai importanta cu cat sovieticii nu aveau in vedere doar perioada imediat urmatoare, ci lucrau pe termen lung. Standardul de viata a ramas insa scazut, deoarece nu se investise in productia de bunuri de larg consum. Toate resursele fusesera folosite pentru a creea infrastructura necesara unui stat industrial- fusesera construite cu sutele fabrici,uzine electrice, baraje, orase industriale, masini si tractoare. Uniunea Sovietica era privita ca un nou tip de societate iar planificarea era considerata solutia progresului economic si social. Aceste idei erau cu atat mai credibile, deoarece tarile vestice erau devastate de Marea Criza din 1929 si pareau neputincioase in combaterea saraciei si somajului. In ciuda disfunctionalitatilor inregistrate, programul de industrializare al lui Stalin a fost, pe termen scurt, un succes.
Imensele pierderi materiale suferite in timpul celui de-al doilea razboi mondial n-au impiedicat Uniunea Sovietica sa devina cea de-a doua putere industriala a lumii. Pe termen lung, insa, politica agricola si cea industriala impuse de liderul sovietic au afectat grav economia sovietica.
Stalin a incercat in repetate randuri sa ajunga la o intelegere cu puterile democratice occidentale, dar a fost respins. In aceste conditii s-a orientat chiar spre Hitler, incheind un pact de neagresiune nazist-sovietic la 23 august 1939. Dupa doua saptamani, Hitler invada Polonia dinspre vest, iar dupa alte cateva saptamani, U.R.S.S. a atacat Polonia dinspre est si a ocupat jumatatea ei estica. In acelasi an, U.R.S.S. a amenintat cele trei state baltice independente, Lituania, Estonia si Letonia, cu invazia armata. Toate trei s-au predat fara lupta si in cele din urma au fost anexate la U.R.S.S.. La fel, recurgand la amenintarea cu forta, U.R.S.S. a acaparat o parte din teritoriul Romaniei. Finlanda a refuzat sa se supuna amenintarii; in urma invaziei sovietice a suferit pierderi teritoriale. Adesea s-a invocat scuza ca teritoriul respectiv era necesar pentru apararea impotriva unui atac prin surprindere din partea Germaniei naziste. La 22 iunie 1941, Hitler a incalcat pactul de neagresiune invadand Uniunea Sovietica.
La inceput,
rezistenta sovietica a fost slab coordonata, deoarece in urma epurarilor lui
Stalin, Armata Rosie pierduse mii de ofiteri superiori. Dupa o scurta perioada
de panica si dezorganizare, Stalin a preluat personal comanda Armatei Rosii si
a organizat o contraofensiva de o eficienta crescanda. In conditiile
amenintarii reprezentate de inaintarea germana, el a actionat rapid pentru
transferarea industriilor vitale spre est, in
La mijlocul razboiului, Stalin castigase un mare prestigiu ca lider militar, ceea ce I-a conferit o pozitie solida la negocierile purtate cu Aliatii la conferinte de la Teheran, Ialta si Potsdam. La sfarsitul razboiului, multi rusi - si nu numai ei - erau dispusi sa treaca cu vederea grozaviile regimului lui Stalin, in care ajunsesera sa vada un salvator al patriei sale. Dupa terminarea razboiului si invingerea Germaniei, Stalin nu a renuntat la nici unul din teritoriile cucerite.
Dar dupa ce a triumfat asupra lui Hitler, Stalin a instituit rapid un nou regim de teroare si represiune, impunandu-le taranilor taxe uriase si intentand noi procese sub acuzatia de sabotaj si conspiratii. Imediat dupa victoria repurtata in cel de-al doilea razboi mondial, el a extins sfera de influenta sovietica in regiunile invecinate, instaurand regimuri marioneta in statele din Balcani si Europa de Est. In felul acesta, el a creat ceea ce Wilson Churhill a denumit Cortina de Fier ce despartea imperiul comunist de restul lumii si a declansat "razboiul rece" intre tarile aliate cu sovietele si Occident, "razboi" ce avea sa dureze aproape patru decenii. Multi au incerat sa puna "razboiul rece" pe seama liderilor occidentali, insa este cat se poate de clar ca "razboiul rece" a fost determinat de politica expansionista a lui Stalin si de dorinta lui expresa de a propaga sistemul comunist - si puterea sovietica - in intreaga lume. In ianuarie 1953, guvernul sovietic a anuntat arestarea unui grup de doctori sub acuzatia de a fi atentat la viata mai multor demnitari sovietici. O noua serie de epurari staliniste parea iminenta. Dar pe 5 martie 1953, dictatorul de 73 de ani a murit in Kremlin , la Moscova, in urma unui accident vascular. Corpul i-a fost conservat si pus la loc de cinste ; alaturi de acela al lui Lenin, in mausoleul din Piata Rosie. Stalin a fost tiranul cu cel mai mare succes de-a lungul istoriei; la moartea sa a fost plans si omagiat de milioane de cetateni sovietici, ca ,,mare conducator si invatator''.
In urmatorii ani , reputatia lui Stalin a avut mult de suferit.
Astazi, in general, numele lui este pomenit cu oroare, fiind asociat cu acela al unui tiran.
Trasatura cea mai proeminenta a personalitatii lui Stalin a constituit-o cruzimea. Se pare ca nu ar fi manifestat niciodata vreun sentiment de mila. Era o persoana foarte suspicioasa, aproape paranoica. Totusi, a vadit reale calitati :energic, perseverent, istet, cu o inteligenta deosebita.
Ca dictator al Uniunii Sovietica, Stalin a influentat soarta multor oameni vreme de aproximativ un sfert de secol. De fapt, daca inraurirea de ansamblu a unui dictator asupra generatiei proprii ar fi proportionala cu numarul de persoane supravegheate, cu gradul de control asupra indivizilor si cu timpul cat a ramas la putere, probabil ca Stalin ar fi considerat cel mai puternic dictator din istorie. ( Nu se poate spune cu exactitate cati oameni au murit ca urmare a diferitelor lui epurari, dar dupa un calcul estimativ numarul lor ar fi de circa treizeci de milioane.) Prin urmare, nu incape nici o indoiala ca influenta pe termen scurt a lui Stalin a fost imensa. Totusi, ca si in cazul contemporanului sau, Adolf Hitler (cu care este adesea comparat), nu se stie cat de mare va fi inraurirea lui permanenta.
In timpul vietii sale , Stalin a extins granitele Uniunii Sovietice, a creat un sistem de sateliti in Europa de Est si a transformat U.R.S.S. intr-o mare putere, cu influenta in toate zonele globului. Dar in ultimi cativa ani, imperiul clientelar din Europa de Est s-a prabusit, iar Uniunea Sovietica insasi s-a scindat in cincisprezece state independente.
In timpul vietii lui Stalin, U.R.S.S. a fost un urias stat politienesc. Totusi, dupa moartea lui, politia secreta si-a restrans treptat activitatea. Astazi, rusii se bucura de mai multe libertati individuale decat oricand de-a lungul istoriei.
Stalin a exercitat, la cateva decenii dupa moartea sa, mai multa influenta asupra lumii decat orice personalitate politica in viata. In privinta lui se confirma pe deplin zicala potrivit careia ,,raul facut de oameni ramane si dupa ei". Razboiul rece s-a incheiat si, odata cu el si influenta nefasta a lui Stalin. Stalin a fost unul din titanii istoriei : un geniu crud care nu va fi dat uitarii multa vreme.
BIBLIOGRAFIE:
1. "100 DE PERSONALITATI DIN TOATE TIMPURILE CARE AU INFLUENTAT EVOLUTIA OMENIRII" - MICHAEL H. HART
2. "DICTATORI SI TIRANI" - A. AXELROD, C.PHILLIPS
3. "OAMENI, ANI, VIATA"- ILYA EHRENBURG
4. "ARBORELE LUMII"
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1588
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved