CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
ROMANIA DUPA 1989
REVENIREA LA DEMOCRATIE
Dupa mai bine de 50 de ani de dictatura comunista, Romania a revenit, in sfarsit, pe drumul democratiei.
Constitutia adoptata in 1991 a legiferat dreptul romanului de a gandi liber, de a trai asa cum ii dicteaza propria constiinta.
Modul pasnic in care s-au organizat si desfasurat alegerile din 1990, 1992, 1996 si 2000 au demonstrat Europei ca poporul roman cunoaste regulile democratiei, chiar daca Romania a fost izolata in mod brutal de catre comunisti timp indelungat.
REDRESAREA ECONOMICA
Zeci de ani, comunistii au ascuns adevarul despre economia tarii. Abia dupa 1989, poporul si-a dat seama ca industria si agricultura romaneasca erau in pragul dezastrului, ca intre noi si tarile din Apus era o distanta imensa din punct de vedere economic. Produsele romanesti, de slaba calitate, nu puteau concura cu cele straine pe piata externa.
Fortele politice ajunse la guvernare au fost nevoite sa ia masuri de restructurare si de privatizare a unitatilor ineficiente. In conditiile economiei pe piata, multe intreprinderi au dat faliment, lasand fara locuri de munca mii de muncitori.
S-au produs ample schimbari si in viata satelor, datorita reimproprietaririi taranimii cu terenurile agricole si padurile luate de catre comunisti in timpul colectivizarii. Unii dintre fostii muncitori de la orase au revenit la munca agricola.
Drumul catre bunastare este insa anevoios din cauza lipsei fondurilor financiare, a utilajelor si a masinilor performante.
Romania are nevoie de stabilitate, de legi clare care sa fie respectate si de munca sustinuta, fiindca acestea pot naste bogatia unei natii.
POLITICA EXTERNA
Dupa izolarea politica si culturala de pana in 1989, Romania a revenit in spatiul european, reluand si largind schimbul de valori cu lumea libera si civilizata.
Obiectivul tarii noastre de a se integra in spatiul de securitate euro-atlantic (N.A.T.O.) s-a concretizat la inceputul anului 2004. Nu a fost o integrare formala, ci a fost urmarea unei ample reforme a armatei romane care a dovedit ca se ridica la standardele celorlalte forte militare din N.A.T.O.
Romania a pasit in mileniul al III-lea cu increderea ca omenirea va regasi valorile intelegerii, respectului si tolerantei.
Pana in 2007, Romania va deveni si membra cu drepturi depline a Uniunii Europene. Indeplinirea acestui obiectiv depinde, in primul rand, de noi. Daca vom face progresele necesare pe toate planurile, de la economie la legislatie, si vom inlatura fenomenele negative, precum coruptia, atunci in 2007 vom fi deja in Uniunea Europeana.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1132
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved