Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


BENEFICIILE MIGRATIEI

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



BENEFICIILE MIGRATIEI

Migratia este avantajoasa atat pentru tarile furnizoare cat si pentru cele de destinatie si pentru migrantii insisi, tarile si-ar putea coordona mai indeaproape politicile, astfel incat oferta de forta de munca migratoare sa poata face fata cererii, prin intermediul unor mecanisme legale care respecta drepturile migratilor si sunt acceptabile din punct de vedere politic si social pentru tarile de destinatie ale migratilor.



Acordurile bilaterale existente pot fi imbunatatite astfel incat sa faciliteze migratia in regiune printr-o o adaptare a ofertei de forta de munca la cerere, prin intermediul stimulentelor economice".Pentru moment, nu exista solutii gata pregatite pentru o politica de migratie efectiva insa una dintre posibilele cai de urmat ar putea fi aceea de a combina migratia pe termen scurt cu stimulente pentru revenirea in tara de origine sau pentru migratie circulara. Aceasta din urma le-ar putea permite migrantilor sa petreaca perioade scurte in strainatate fara sa mareasca numarul migrantilor permanenti.

Abordari noi, precum migratia circulara si utilizarea stimulentelor economice, ar putea intari acordurile bilaterale. Daca aceste abordari vor functiona, ele vor aduce un "beneficiu trilateral" pentru migranti, pentru tarile de origine si cele de destinatie ale acestora. Tarile de destinatie ar putea sa-si acopere lipsa fortei de munca, sa-si sporeasca veniturile si sa reduca tensiunile sociale generate de migratia ilegala si scapata de sub control, iar tarile furnizoare de migranti ar acumula capital uman care altfel ar putea fi pierdut.

Un alt beneficiu ar fi acela ca migrantii ar putea sa-si sporeasca veniturile, sa castige capital uman si sa faca economii financiare, sa mentina legaturile cu familiile, sa plateasca taxe reduse pentru transferuri de bani si sa creeze legaturi comerciale de investitii intre state.

O abordare pozitiva a migratiei internationale poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii. Aceasta este concluzia unui raport al Organizatiei Internationale a Migratiei in care se spune ca atentia se concentreaza de obicei asupra impactului negativ al migratiei. Dar daca migratia este controlata cum se cuvine poate ajuta la atingerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, stabilite de ONU si menite sa reduca saracia si sa imbunatateasca nivelul de trai in tarile in curs de dezvoltare pana in 2015.

Efecte benefice: banii trimisi acasa de migranti pot ajuta la stimularea dezvoltarii tarii de origine. De asemenea, cunostintele migrantilor pot avea un efect pozitiv. India, de exemplu, i-a incurajat pe indienii care locuiesc in Statele Unite sa investeasca in tara de bastina si sa-si foloseasca experienta dobandita si cunostintele inapoi in tara fapt care a ajutat la dezvoltarea serviciilor si industriei de programe de calculator in India.[2]

Granite deschise inseamna beneficii economice: tarile care si-au deschis granitele si au acordat permise de munca lucratorilor din noile state membre au avut cele mai mari avantaje, referire la Marea Britanie, Irlanda si Suedia.

In perioada mai 2004 - aprilie 2005, Marea Britanie, spre exemplu, a acordat lucratorilor din estul UE 175.000 de permise de munca. Locurile de munca ocupate au fost diverse, de la muncitor, in fabrica sau in agricultura, la dentist, instalator sau electrician. Numarul relativ mare de imigranti nu a reprezentat totusi mai mult de 0,4% din forta de munca a Marii Britanii. In schimb, spre multumirea autoritatilor de la Londra, lucratorii veniti din estul UE au reusit sa ocupe cel putin o parte dintre cele 500.000 de locuri de munca vacante in Regat.

Taxele platite de lucratori au cantarit si ele serios. De pe urma fortei de munca din est, economia britanica a castigat aproape jumatate de miliard de lire sterline.

Proportional cu populatia fiecarui stat, Irlanda este cea mai cautata destinatie a imigrantilor. 85.000 de lucratori din noile state membre au ales aceasta tara ca destinatie, in perioada mai 2004 - aprilie 2005, iar taxele platite au avut un efect asemanator asupra economiei cu cel inregistrat in Marea Britanie. Spre deosebire de Franta, numarul mare de imigranti polonezi nu i-a speriat pe irlandezi. De fapt, Bank of Ireland a anuntat recent ca isi va oferi serviciile inclusiv in limba poloneza, un plan menit sa desfiinteze barierele de limbaj care blocau accesul strainilor la serviciile financiare.

Granite inchise inseamna imigratie ilegala Spre deosebire de Marea Britanie, Suedia si Irlanda, cele mai multe tari au decis sa implementeze restrictii in ceea ce priveste afluxul fortei de munca din estul UE, in unele cazuri chiar de sapte ani.

Restrictia migratiei nu a adus insa rezultatele scontate. Somajul in Franta, spre exemplu, este in continuare ridicat - 2,5 milioane de persoane neangajate, in schimb, nu mai putin de 250.000 de locuri de munca raman neocupate.

Pe de alta parte, statele care au blocat migratia fortei de munca nu au facut decat sa incurajeze imigratia ilegala. Nici o restrictie nu va putea impiedica munca la negru.[3]

Spre deosebire de secolul trecut, cand emigrantii erau slab pregatiti cultural si profesional, in momentul de fata mare parte de emigranti sunt foarte bine pregatiti.

Pe de alta parte, un fenomen care ingrijoreaza si este permanent discutat in Consiliul Europei este imbatranirea populatiei statelor membre UE, determinata de cresterea mediei de viata si puternica scadere a natalitatii. Tocmai din cauza acestui fenomen, migratia este privita ca o solutie provizorie prin care s-ar putea compensa demografia scazuta a tarilor dezvoltate cum ar fi Italia sau Franta. Emigrantii din tarile in curs de dezvoltare cu natalitate ridicata ar putea atenua imbatranirea Europei.

Un alt efect benefic ale migratiei este acela ca este considerata un fenomen util pentru sustinerea batranilor, deoarece femeile care emigreaza ajuta de foarte multe ori statul in care se stabilesc, prin serviciile sociale in folosul varstnicilor. Totusi, exista si probleme ale migratiei, mai ales in ce priveste persoanele care emigreaza ilegal, catalogate in doua categorii - cei care pleaca cu acte in regula, dar care raman in state membre ale UE si dupa expirarea vizei de sedere, si cei clandestini.

Pentru a se cunoaste numarul celor care emigreaza ilegal, autoritatile din statele de destinatie apeleaza la politie, spitale, dar si la o tehnica noua numita 'bulgarele de zapada', care urmareste punctele de intalnire ale emigrantilor. [4]

Tarile UE prelucreaza solutii comune pentru limitarea imigratiei. Ministrii europeni de interne si de justitie au discutat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Viena, despre crearea unui sistem comun de acordare a dreptului de azil politic, in vederea reducerii fluxului de imigranti catre Uniunea Europeana. In prezent, un solicitant de azil care vine din Cecenia are aproape 90% sanse sa-i fie recunoscut statutul de refugiat in Austria, in timp ce, in Slovacia vecina, nu are, practic, nici o sansa. Aceasta armonizare este necesara pentru evitarea situatiilor in care un solicitant de azil s-ar deplasa in UE catre tarile care ofera conditiile cele mai avantajoase. Comisarul european pentru libertate, securitate si justitie, Franco Frattini a prezentat situatia unor proiecte-pilot care urmaresc asigurarea protectiei refugiatilor cat mai aproape de regiunile de origine. Doua proiecte europene sunt deja in curs de elaborare. Primul are in vedere ajutarea Ucrainei, Moldovei si Belarusului - tari tranzitate de numerosi refugiati in drumul lor spre UE - pentru ca acestea sa-si consolideze capacitatile de gazduire a imigrantilor. Cel de-al doilea vizeaza o actiune similara in Tanzania, unde se afla multi refugiati din Burundi si Republica Congo. Cele doua proiecte se afla insa in faza incipienta. Ministrii si-au dat acordul fata de un plan ce prevede infiintarea 'unor echipe de interventie rapida', care sa ajute statele membre sa faca fata unui aflux brusc de imigranti ilegali sau solicitanti de azil. Planul prevede crearea unor echipe mobile de translatori, persoane care sa supervizeze cazurile si chiar psihologi din intreaga Uniune, care sa ofere ajutor autoritatilor in intervievarea solicitantilor de azil si in verificarea statutului lor in tarile de origine.



Liana Anghelescu - Premise pentru a pleda in favoarea migratiei, www. HotNews.ro, 16 ian 2007

*** , Efectele benefice ale migratiei internationale https://www.migratie.md/news/901/, 2 mai 2005

Adrian Cochino - Instalatorul polonez isi ia revansa, Evenimentul Zilei, , 15 aug 2005

Gabriela Ocu - Migratia, o solutie provizorie la fenomenul imbatranirii Europei, https://www.evenimentul.ro/.html,

28-09-2004

***, Tarile UE prelucreaza solutii comune pentru limitarea imigratiei, https://www.migratie.md/news/923/, 15 martie 2006



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2333
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved