CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Consiliul European
F Consiliul European
1. Constituirea, organizarea si functionarea
Consiliului European
Consiliul European reprezinta forma de institutionalizare a intalnirilor periodice ale sefilor de stat si de guvern ai statelor membre, intalniri care au inceput sa se desfasoare incepand din 1961, institutionalizarea producandu-se cu ocazia Intalnirii la nivel inalt de la Paris, din 1974.
Consiliul European este un organism de cooperare politica a statelor membre ale Uniunii Europene la cel mai inalt nivel in cadrul caruia se stabilesc directiile de dezvoltare a Uniunii si se definesc orientarile politice generale.
Desi deciziile luate in cadrul Consiliului European sunt foarte importante din punct de vedere politic, ele nu au valoare juridica intrucat Consiliul European nu este titular de putere publica in cadrul U. E.
Astfel, Consiliul European nu este nici institutie comunitara (acest statut avandu-l doar Comisia, Consiliul U. E., Parlamentul, Curtea de Justitie si Curtea de Conturi) si nici organ comunitar cu activitate permanenta sau deliberativa (cum sunt COREPER, Comitetul regiunilor etc.) .
In doctrina s-a apreciat ca natura lui juridica este aceea a unui organ interguvernamental de cooperare sau a unui organ paracomunitar .
F organ paracomunitar
Aceasta ultima caracterizare pare sa
fie mai aproape de pozitia pe care o are Consiliul European in cadrul Uniunii
Europene pentru ca, desi nu detine atributii de putere la nivelul Uniunii, el este cel care stabileste
directiile generale ale politicii acesteia, deciziile luate la nivelul sau
fiind transpuse in acte comunitare de catre institutiile U. E. (in principal de
catre Consiliul U. E. si Comisie).
Modalitatea de functionare a Consiliului European este aceea a reuniunilor ce se desfasoara de doua ori pe an sau de cate ori este necesar, la nivelul sefilor de stat sau de guvern ai statelor membre, asistati de ministri de externe si cu participarea Presedintelui Comisiei Europene.
Presedintia Consiliului European este asigurata de seful de stat sau de guvern din tara care detine si presedintia Consiliului Uniunii Europene, prin aceasta urmarindu-se corelarea politicilor si actiunilor Consiliului U. E. cu cele ale Consiliului European.
Reuniunile se desfasoara in statul care detine presedintia Consiliului U. E. Deciziile sunt luate de obicei prin consens. Concluziile Presedintiei sunt publicate la sfarsitul fiecarei reuniuni a Consiliului European.
2. Rolul Consiliului European
F rol
Consiliul European are un rol important in sistemul
comunitar, el definind orientarile politice, economice si sociale generale.
Intervine, de asemenea, pentru deblocarea unei situatii de criza sau pentru
solutionarea unui dezacord intre statele membre. Consiliul European are si un
rol de arbitru al conflictelor aparute intre institutiile comunitare. In cadrul
Consiliului European se decid etapele
unificarii europene, sunt stabilite prioritatile si calendarul constructiei
europene. Consiliul European este artizanul reformarii Tratatelor comunitare.
Fiind constituit din reprezentanti ai statelor la cel mai inalt nivel, deciziile luate in cadrul Consiliului European sunt de o importanta politica majora si ele sunt transpuse de regula, de catre Consiliul U. E., in acte juridice obligatorii, avand astfel o influenta decisiva la nivelul normativitatii comunitare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1077
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved