CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Imigrantul tipic este tanar si profesionist. Imigrantul tipic care se incadreaza in aceasta categorie este tanar, bine pregatit profesional, nu calatoreste cu familia, cel mai adesea este necasatorit, locuieste in strainatate o perioada si economiseste banii castigati, pe care ii va aduce cu el acasa. Companiile din vechile membre UE se bat pentru a obtine un asemenea angajat.. Datele statistice spun ca polonezii sunt cei mai numerosi lucratori care au migrat, in ultimul an, spre vestul UE.
Nu mai putin de 450.000 de polonezi, incluzand muncitorii sezonieri, au plecat in cautarea unui salariu mai bun, in marea lor majoritate in Germania, Marea Britanie, Italia si Irlanda. Lucratorii calificati sunt bine-veniti in tari ca Marea Britanie sau Suedia, dar plecarea lor ingrijoreaza autoritatile din tarile de origine, care se tem ca vor ramane, in curand, fara forta de munca tanara. Potrivit datelor oferite de studiul ECAS, intre 3% si 5% din tinerii cu studii superioare din noile state membre isi parasesc casa si tara de origine pentru un salariu mai bun oferit de tarile din vestul Uniunii Europene.[1]
Plecarea in Occident se pare ca va inlocui la romani in curand fotbalul ca sport national. Motivele sunt legate in principal de realitatile economice din tara noastra, salarii mici, somaj, persistenta sistemului de pile, nivelul de trai etc.
La colegii de Uniune situatia pare sa stea un pic altfel. Cel putin asa o arata un studiu dat publicitarii ieri pe 28 martie 2006, ce concluzioneaza ca majoritatea pun pe primul loc partenerul si familia atunci cand vine vorba sa plece din tara. Doar un sfert se duc pentru munca Principala concluzie a analizei, executata in Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie, a fost ca, din cei aproximativ 2% dintre europenii care traiesc in acest moment intr-o alta tara UE, 30% fac acest lucru pentru a-si urma partenerul sau familia, 24% pentru gasirea unui nivel de trai mai bun si doar 25% se duc special pentru un loc de munca.
Interesant este faptul ca jumatate din cei care se hotarasc sa emigreze au mai mers deja in alte tari, in multe cazuri datorita unor programe europene de schimb, precum Erasmus.
Profilul clasic al migrantilor europeni este: varsta medie, apartinand clasei de mijloc, educati si foarte bine pregatiti. In ceea ce priveste destinatiile migrantilor europeni se poate observa o diferentiere in functie de diferitele grupuri sociale. Astfel, Spania este preferata de cei mai in varsta pentru ca gasesc aici un nivel de trai mai bun. In schimb, pentru tinerii iin cautarea unui job ce nu implica munca fizica, Anglia este destinatia aflata pe primul loc. In general, nivelul de trai constituie principalul factor de atractie al Frantei si al Spaniei. In ceea ce priveste Italia, aceasta este preferata de cei care isi urmeaza partenerul sau familia, in timp ce Germania sau Anglia sunt alese de catre emigrantii in cautarea unui loc de munca sau studiu.
Analiza a arat ca, de obicei, pensionarii care se stabilesc in alta tara vin din orase mari si prefera zonele rurale, in timp ce muncitorii vin de la tara si se stabilesc in capitale sau orase mari.
Imigrantii sunt mai interesati de politica decat restul populatiei din tara gazda si prefera de obicei stanga. Ei sunt mai atrasi si de posibilitatea participarii la alegerile europene. Imigrantii din Spania sunt cei mai nerabdatori in a-si exprima votul, cei din Italia sunt cei mai critici fata de politica tarii gazda, iar cei din Marea Britanie sunt cei mai atrasi de demonstratiile publice.
Loialitatea fata de statul gazda se pare ca nu este o problema pentru migrantii europeni, sentimentul european fiind perfect compatibil atat cu atasamentul fata de tara de origine cat si fata de tara unde locuiesc in acel moment.
Studiul a fost coordonat de Universitatea din Florenta impreuna cu parteneri din Spania, Germania, Franta si Marea Britanie. El a fost finantat cu aproape 1 milion de euro din fondurile Programului Cadru de Cercetare al UE si a studiat profilul a 5.000 de europeni rezidenti in alta tara decat cea proprie. .[2]
Din perspectiva migratiei ca fenomen social ce afecteaza direct o parte semnificativa a populatiei si are implicatii complexe asupra intregii societati, este important de cunoscut si evidentiat profilul migrantului - al emigrantului Aceasta face posibila orientarea corecta a masurilor de administrare a fenomenului migrationist si implicit de asistenta oferita migrantilor.
In cadrul tendintei nationale dominante - emigratia pentru munca, categoria cea mai reprezentativa o constituie in prezent barbatii tineri (18-35 ani) , cu nivel
Adrian Cochino Instalatorul polonez isi ia revansa Evenimentul Zilei, , 15 aug 200
https://www.europeana.ro/stiri/Dragostea%20bate%20munca29032006.htm(Irina Radencovici, Dan Nita) Articol: In
cautarea implinirii spre alte zari
In cazul catolicilor si protestantilor categoria religioasa se suprapune, intr-o mare masura, cu cea etnica - maghiara, germana.
Impreuna cu fluxurile selective de migratie aceste cazuri prezinta o relevanta semnificativa pentru explicarea migratiei prin prisma notiunii de retea. Legaturile stabilite intre actorii participanti la procesul migratiei bazat pe retele se refera la schimbul de informatii, asistenta financiara, ajutor in gasirea unei slujbe si alte forme de asistenta. Unele retele informale fac posibila finantarea transportului, gasirea unei slujbe, cazarea migrantilor. In cazurile extreme insa retelele sunt constituite de traficanti profesionisti, situatii in care migrantul devine subiectul unor presiuni, violente, intimidari ce ii pot pune in pericol chiar viata .
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1313
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved