Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


SLOGANUL POLITIC

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



SLOGANUL POLITIC

Esenta unui mesaj electoral, sloganul este fraza care spune, daca nu totul despre cel pe care il reprezinta sau actiunile lui, macar aspectele cele mai importante. Simplificarea programului nu este catusi de putin o actiune facila, tocmai din cauza ca este mult mai greu de exprimat in cateva cuvinte, ceea ce manifestul proclama in pagini intregi.



Gabriel Thoveron amintea o serie de reguli[1] pe care trebuie sa le respecte "slefuitorul" sloganului, pentru ca acesta sa fie: scurt, original, credibil, complet, in pas cu timpul, sa corespunda asteptarilor publicului si suficient de durabil pentru a rezista pe decursul intregii campanii.

Sloganul trebuie sa fie scurt, sa aiba maxim 7 cuvinte pentru a fi usor de retinut, trebuie sa fie sonor, ritmat, pentru a fi memorat cu usurinta, deoarece forma conteaza foarte mult (sunt apreciate calambururile, rimele, cuvintele cu rezonanta). Trebuie sa fie original, sa iasa din comun, sa se remarce fata de cele banale, tocmai pentru a crea dorinta de a fi repetat. Credibilitatea este un alt atribut definitoriu, deoarece contribuie la coerenta candidatului. Nu este dezirabil ca cel prezentat in slogan sa promita lucruri irealizabile, ci sa ii fie atribuite calitati prin care este capabil sa infaptuiasca propunerile pe care le face.

Sloganul trebuie sa fie complet, de cateva cuvinte, dar sa fie suficient pentru identificarea celui care il promoveaza. Este necesar sa includa numele produsului sau sa faca trimitere la ceea ce il diferentiaza de restul candidatilor. Daca nu este complet, cu siguranta adversarii nu se vor sfii sa adauge o urmare nu tocmai convenabila.

Sloganul trebuie sa fie in pas cu timpul, adica sa fie cel asteptat in acel moment, dar si sa dainuie cand situatia se schimba, capacitatea de predictibilitate a creatorului sau fiind cea care ii va asigura succesul.

Acesta trebuie sa apara pe toate materialele de campanie, sa fie rostit cu cat mai multe prilejuri de catre candidat, cat si de toate persoanele angrenate in campanie. Sloganul trebuie sa sune bine in primul rand pentru alegatori si apoi pentru cei care il promoveaza. Ca si in cazul mesajului electoral, sloganul trebuie testat, iar daca rezultatul nu este pe masura asteptarilor, este necesara modificarea sau schimbarea lui.



Gabriel Thoveron, Comunicarea politica azi, Ed. Antet, Bucuresti, 1996, p. 129



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1239
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved