Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Slovenia

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Slovenia

Numele tarii: Republica Slovenia;

Amplasare geografica: Europa Centrala, la est de Alpi, intre Austria si Croatia;



Statele invecinate: Austria, Italia, Croatia, Ungaria si o mica deschidere la Marea Adriatica;

Suprafata tarii: 20.273 km (122 km apa si 20.151 km uscat);

Populatia tarii: (iulie 2005);

Limba oficiala: slovaca, un dialect slav sudic, care foloseste alfabetul latin;

Forma de guvernamant: republica democrata parlamentara;

Capitala tarii: Ljubljana;

Orase majore ale tarii: Ljubljana - capitala - cu aprox. 250.000 locuitori, Maribor - aprox. 100.000 locuitori si Koper care este cel mai mare port international al tarii.

Diviziuni administrative: 182 municipalitati;

Moneda nationala: tolar;

Puterea executiva: seful statului - presedinte - este ales prin vot popular pentru un mandat de cinci ani; primul ministru este numit de Adunarea Nationala la recomandarea presedintelui;

Puterea legislativa: Adunarea Nationala este unicamerala     (90 locuri: 40 sunt alese direct pe patru ani si 50 pe baza proportionala); numarul locurilor poate varia intre o categorie si alta;

Puterea judecatoreasca: Curtea Suprema - judecatorii sunt alesi de Adunarea Nationala la recomandarea Consiliului Judecatoresc, Curtea Constitutionala (judecatorii sunt alesi pe noua ani de Adunarea Nationala si apoi sunt nominalizati de presedinte);

Slovenia a fost elevul model al tarilor candidate si cu o expozitie larga deschidere catre lumea din afara. Cu o populatie de aproximativ 2 milioane de locuitori, aproape cat populatia Bucurestiului, Slovenia este un stat mic, care facea parte din statele Federatiei Yugoslave pana in 1991, si care, dupa un razboi de 10 ani in care a aparat poporul sarb, dominat de iugoslavi, si-a castigat repede recunoastere internationala precum si primele alegeri libere. Si-a proclamat independenta in anul 1992, de cand este recunoscuta ca si comunitate internationala.

A fost cea mai liberala republica din fosta federatie iugoslava, si intotdeauna cea mai prospera regiune, astfel incat a avut parte de o tranzitie usoara catre o democratie pluralista si o economie de piata.

Relatiile Slovenia - UE

Oficialii UE au recunoscut independenta Sloveniei in ianuarie 1992 si a intrat in vigoare in septembrie 1993 un Acord de Cooperare. De cand a fost fondata, politica slovena a fost focalizata spre accesiunea in UE. A semnat un Acord de Asociere cu UE in 1996, acord ce acoperea toate problemele legate de comert, dialog politic si cooperare intr-un anumit numar de regiuni. Un Acord Interimar ce a implementat previziuni din Acordul European a intrat in vigoare in ianuarie 1997. Acordul European a intrat in vigoare in februarie 1999.

Slovenia a aplicat pentru membru UE in iunie 1996. Opinia Comisie a fost redactata in 1997 si negocierile au inceput in martie 1998. Din anul 2000 pana la aderarea la data de 1 mai 2004 la Uniunea Europeana, Comunitatea a furnizat un total de 65 milioane de euro de asistenta     pre-accesiune anual. Programul PHARE a furnizat sprijin inca din 1989, un total in valoare de 336,6 milioane de euro. De la ISPA, Slovenia a primit 52,6 milioane de euro iar SAPARD-ul (Program Special de Accesiune Pentru Dezvoltare Rurala si Agricola) a furnizat aprox. 6,6 milioane de euro anual, din octombrie 2000.

La negocieri, Slovenia a cerut si i-au fost acordate un numar foarte limitat de perioade de tranzitie - ceea ce dovedeste ca tara era deja bine pregatita pentru accesiune. Negocierile au fost incheiate in decembrie 2002 la Summit-ul din Copenhaga. Un referendum a fost tinut in 23 martie 2003 si 90% au votat in favoarea accesiunii in UE. In acelasi timp a mai fost tinut un referendum pentru intrarea in NATO cu un procent de 66% pro.

Ultimul raport regular inainte de integrarea in UE a fost dezbatut in octombrie 2002. In aceste rapoarte, Comisia a evaluat pregatirile statelor candidate si a identificat sarcinile care ramasesera de completat inaintea accesiunii. In 2003, expertii Comisiei au facut o serie de evaluari a pregatirilor in diferite regiuni, fiind inaintat in noiembrie 2003 un raport de monitorizare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 910
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved