Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Suedia

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Suedia

Suedia este un stat in nordul Europei, avand o suprafata de circa    449.964 km. In partea de nord-vest se afla Norvegia, in est Finlanda, Marea Baltica in sud, Marea Nordului in vest, a caror lungimi de granite sunt urmatoarele: (4.595 km) din care: Norvegia - 1.619 km; Finlanda - 586 km; Marea Baltica si stramtoarea Kttegat: 2.390 km.



Suedia este impartita in 24 de provincii, 30 aprilie fiind ziua nationala (aniversarea zilei de nastere a regelui). Teritoriul tarii ocupa cea mai mare parte a peninsulei Scandinavia, precum si numeroase insule din Marea Balcanica. Ea are aproximativ 8.642.000 locuitori, populatia urbana fiind de 85%. Orasele principale dupa numarul de locuitori sunt: Stockholm (capitala - 1.492.000), Goteborg (433), Malmo (234).

Suedia este o monarhie constitutionala, regat ereditar. Activitatea legislativa este exercitata de catre Riksdag (Parlament), iar cea executiva de un cabinet numit de Riksdag in urma alegerilor legislative. De la al doilea razboi mondial (la care Suedia nu a participat) pana in anii 1980, aceasta tara s-a doteaza cu un sistem social, considerat exemplar, ce combina dinamismul economic si protectia sociala ridicata. Incepand cu anii 1990, acest sistem a intrat in criza. A avut loc o crestere dramatica a deficitelor publice iar costul sau se dovedeste mult prea ridicat pentru o Suedie a carei prosperitate necesita o profunda inserare in schimburile internationale.

Cel mai mare stat al europei nordice dispune de variate resurse minerale (uraniu, minereu de fier de buna calitate, sisturi bituminoase) a caror valorificare reprezinta insa numai 0.5% din PNB. Lipsa de combustibili clasici a impus constructia de numeroase hidrocentrale (peste 1000) si de atomocentrale, ultimele contribuind cu circa 50% din productia de energie electrica. Productia industriala este diversificata, de un inalt nivel tehnologic, totusi in pierdere de viteza pe piata internationala. Se obtin oteluri speciale, material rulant, productii petrochimice, nave, cherestea si celuloza, textile si produse alimentare, cea mai mare parte a industriei fiind concentrata in centrul si sudul tarii. Caile de comunicatie au o densitate mai ridicata in jumatatea sudica, porturile sunt active si legate prin linii de ferryboat cu tarile riverane Marii Baltice. Turismul aduce anual venituri de circa 3 miliarde de $. Balanta comerciala este excedentara, principalii parteneri fiind tarile CEE si AELS cu 50% si respectiv, 20% din volumul comertului exterior.

Pentru Suedia aderarea la Uniunea Europeana inseamna apartenenta la o piata bogata, dar si abandonarea specificitatii politice. Pe 13 noiembrie 1994, Suedia, prin referendum, si-a confirmat aderarea (participare : 82,4% ; da : 52,2% ; nu : 46,9%.). Totusi, in 2003, Suedia este, impreuna cu Marea Britanie si cu Danemarca, unul din cele trei state ale Uniunii care refuza adoptarea monedei euro.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 668
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved