Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Cultura administrativa

Administratie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Cultura administrativa

Cultura administrativa presupune o reorintarea a activitatii administratiei catre asigurarea de servicii de calitate pentru cetateni.

Functionarii publici trebuie sa-si adapteze munca si atitudinea la noul rol al administratiei "servicii pentru cetateni". Scopul administratiei este, asa dupa cum stim, sa se indeplineasca cererea crescanda a cetatenilor pentru servicii publice de calitate. Scop ce nu poate fi atins decat prin promovarea unor principii precum, transparenta decizionala, dreptul la recurs, protectia datelor, accesul la informatie etc.



Cresterea cerintelor pentru o administratie profesionista de calitate a devenit o provocarea    pentru cei care indeplinesc actul de administrare la nivelul statelor democratice. Pentru realizarea unei schimbari efective si eficiente la nivel cultural nu trebuie sa ne oprim doar la aptitudini si la competente ci si la comportamente, valori si norme care asigura raspunsul, la nivelul autoritatilor administrative, din partea cetatenilor.

Aflandu-ne in era tehnologiei informationale suntem obisnuiti cu ceea ce numim hardware si software. Daca ar fi sa realizam o comparatie in ceea ce priveste administratia putem afirma ca hardware-ul este dat de reguli, norme, proceduri si structuri organizationale iar cultura, valorile si comportamentul celui care indeplineste acte administrative constituie software-ul. Software-ul in relatia cu cetateanul este mult mai important, mai semnificativ, mai efectiv si mult mai influent decat hardware-ul.

Cum putem interveni spre a schimba perceptia valorica a societatii? Totul depinde de noi, asa cum vom observa ca s-a demonstrat prin urmatoarele perceptii doctrinare:

1. Bertrand Russell - "orice opinie devine respectabil daca este sustinuta destul de mult timp";

2. Victor Hugo - "nimic nu este mai puternic decat o idee al carei timp a venit";

3. Alexis De Tocquiville - "invitabilul devine intolerabil in momentul in care este perceput ca nemaifiind inebitabil;

4. Bernard Shaw - "omul rezonabil se uita la lumea inconjuratoare, observa cum este aceasta si se adapteaza la limitele ei. Omul nerezonabil vrea ca lumea sa se schimbe dupa cum gandeste el, iar in acest proces el sa iasa in castig;

5. Michaelangelo - La intrebarea: Cum de realizeaza statui asa de frumoase din bucati de marmura care nu au nici o forma? Acesta a raspuns: "Statuia este in mintea mea    si o creez din marmura indiferent daca aceasta face sau nu corp comun cu marmura. Totul depinde de mine si nu de marmura".



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2179
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved