Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


IMPORTANTA MANAGEMENTULUI BUGETULUI LOCAL

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micIMPORTANTA MANAGEMENTULUI BUGETULUI LOCAL

Dupa cum am aratat, in procesul bugetar, managerul intervine numai in etapele elaborarii si a executiei bugetare.
Pentru alocarea si utilizarea eficienta a resurselor bugetare, este necesara interventia managerului. Acesta propune si urmareste criterii de prformanta concrete, care vor permite eliminarea , in cea mai mare masura , a subiectivismelor si arbitrariului in alocarea resurselor bugetare.

Importanta managementului bugetului local se observa in definirea si urmarirea realizarii acestor criterii de performanta. Pentru aceasta, managerul bugetului local propune , in faza elaborarii si executiei bugetului, modelele de evidentiere si masurare a performantei .

In raport cu scopurile urmarite, cele mai des utilizate criterii de performanta in managementul bugetului local sunt:

● eficienta;

● eficacitatea;

● economicitatea.

Ø     Eficienta exprima rezultatele ce se obtin dintr-o activitate economico sociala prin utilizarea anumitor resurse (materiale, financiare si umane).

Cuantificarea eficientei se poate face fie ca raport intre efectele (rezultatele) obtinute si eforturile (cheltuielile) facute intr-o unitate de timp, fie invers, ceea ce, intr-o ipoteza, poate fi exprimat astfel:

Ef = R/M

in care:

Ef = eficienta;

R = rezultate (efecte) obtinute;

M = mijloace (eforturi) consumate.

In cazul acestui model de calcul, eficienta este cu atat mai mare cu cat raportul este mai intens supraunitar. Managementul bugetului local trebuie sa urmareasca maximizarea eficientei, adica obtinerea a cat mai multe rezultate cu mijloacele aflate la dispozitie (venituri locale).

In practica , trebuie avut in vedere faptul ca la compararea efectelor cu eforturile se impune luarea in considerare a mai multor aspecte, urmarindu-se si asa zisele efecte conexe, manifestate in plan cultural, social, politic, spiritual, etc.

Ø     Eficacitatea constituie calitatea pe care o are o actiune de a produce efectele scontate.

Cuantificarea eficacitatii este data de raportul dintre rezultatul (sau efortul) efectiv inregistrat si rezultatul (sau efortul) prevazut la proiectarea unui anumit program economico-social.

Determinarea eficacitatii se poate face fie (a) prin luarea in considerare a rezultatelor (efectelor), fie (b) prin luarea in considerare a mijloacelor consumate (eforturilor), utilizand urmatoarele expresii:(a)  ET=Rr/Rp

in care:

Et=eficacitatea;

Rr=rezultatul efectiv realizat(inregistrat);

Rp=rezultatul prevazut.

In acest caz, valoarea supraunitara a raportului reflecta o situatie favorabila.

(b) ET=Mr/Mp

in care :

Et=eficacitate;

Mr=mijloace efectiv utilizate(consumate);

Mp=mijloace programate a fi consumate.

Un rezultat subunitar al acestui raport este de natura sa confere fenomenului examinat caracteristici pozitive.

Obs! Daca eficienta este masurata prin raportul dintre efecte si eforturi sau invers, eficacitatea reflecta raporturile fie numai intre efectele realizate fata de cele scontate, fie numai eforturile consumate fata de cele programate.

Ø     Economicitatea se materializeaza in surprinderea fenomenului de reducere a volumului mijloacelor consumate efectiv pentru realizarea unui anumit cuantum al rezultatelor proiectate.

Masurarea economicitatii se poate efectua utilizand urmatoarea relatie:

Ec = Mr/Rr : Mp/Rp

Un rezultat subunitar al expresiei de mai sus conduce la aprecieri favorabile pentru evolutia fenomenului analizat.

In concluzie, cel chemat sa elaboreze si sa execute bugetul local (managerul) foloseste criteriile de eficienta, eficacitate si economicitate pentru a asigura conditii atat in vederea adoptarii deciziei adecvate de alocare a unor resurse ale bugetului local care sunt limitate in scopul obtinerii unor efecte economico-sociale cat mai ridicate, cat si pentru aprecierea ulterioara a calitatii gestionarii fondurilor publice de catre organele administratiei locale .

Din cele aratate mai sus se desprinde atat importanta deosebita a managementului bugetului local, cat si rolul determinant al managerului, al celui chemat sa gestioneze cheltuielile si veniturile locale si sa isi asume dificila responsabilitate a acestei sarcini.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 713
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site