Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


INFRACTIUNI DE FALS A FUNCTIONARULUI PUBLIC

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micINFRACTIUNI DE FALS A FUNCTIONARULUI PUBLIC

1. FALS INTELECTUAL(art. 289 Codul penal)
1. Notiune si definitie. Potrivit art. 289 Codul penal, exista fals intelectual in cazul falsificarii unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia, de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari.

Obiectul infractiunii a) Obiectul juridic special il formeaza relatiile sociale a caror nastere, desfasurare si dezvoltare depinde in mod nemijlocit de increderea publica ce este acordata inscrisurilor oficiale si activitatii realizate de functionarii publici sau de alte categorii de functionari pentru intocmirea acestora. b) Obiectul material al infractiunii este un inscris oficial

3. Subiectii infractiunii a) Subiectul activ nemijlocit al infractiunii de fals intelectual este calificat, in sensul ca acesta nunpoate fi dec=t o persoana care are calitatea de functionar si sav=rsesete fapta in exercitiul atributiunilor sale de serviciu.

Notiunea de “functionar” despre care am facut referire si la alte infractiuni, trebuie interpretata in sensul art. 147 Codul penal si anume, ca este persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 (functionar public).

Infractiunea poate fi sav=rsita si in participatie, cu mentiunea ca instigatorii sau complicii pot fi si alte persoane dec=t cele care au calitatea ceruta in art. 289 Codul penal dar coautorul este posibil doar atunci c=nd intocmirea inscrisului este de competenta mai multor persoane care au calitatea de functionar si actioneaza in aceasi forma de vinovatie (intentia) pentru falsificarea inscrisului oficial, cum ar fi: o comisie de expertiza, o comisie de avizare, o comisie de examen, o comisie de inventariere.

b) Subiectul pasiv principal al infractiunii va fi persoana fizica sau juridica ale carei interese au fost prejudiciate in urma executarii falsului intelectual. Legea nu cere conditii speciale de loc, darreferitor la timpul sav=rsirii infractiunii, exista o conditie de timp intrinseca actiunii incriminate, in sensul ca falsul intelectual se comite cu prilejul intocmirii unui inscris oficial, deci concomitent cu redactarea sau completarea anumitor date ale unui inscris psecial[1].

Orice operatiuni de alterare care s-ar efectrua ulterior finalizarii inscrisului vor constitui acte componente ale unei alte infractiuni: fals material in inscrisuri materiale.

Latura obiectiva. a) Elementul material consta in falsificarea unui inscris oficial care poate fi realizata prin doua modalitati alternative, fie prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, fie prin omisiunea cu stiinta necorespunzatoare adevarului, fie prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari.

Infractiunea de fals intelectual, este din punct de vedere obiectiv, o infractiune comisiva mixta care poate fi sav=rsita at=t prin actiune c=t si prin inactiune.

Atestarea este acea consemnare, mentionare care se efectueaza cu prilejul intocmirii unui inscris oficial referitor la existenta anumitor fapte sau imprejurari determinate.

Atestarea este necorespunzatoare adevarului atunci c=nd faptele sau imprejurarile asupra carora se face mentionarea nu au existat sau ele s-au petrecut in cu totul alt fel dec=t s-a facut consemnarea. Astfel exista aceasta infractiune atunci c=nd functionarul intocmeste un proces – verbal de contraventie nereal ori consemneaza un fapt neadevarat pi anume, ca la constatarea contraventiei a asistat si o alta persoana sau atunci c=nd in ambele situatii semneaza in fals pe martorul asistent.

Omisiunea este acea inactiune a faptuitorului care omite, cu stiinta sa consemneze, sa inregistreze unele date sau imprejurari veridice, de care el a luat cunostinta si pe care avea obligatia sa le mentioneze in inscrisurile oficiale. Constituie astfel infractiunea de fals intelectual, fapta ofociantului postal care omite sa inregistreze in registrul de evidenta mandatul postal primit si a carui contravaloare si-a insusit-=o, ori daca functionarul omite sa completeze duplicatele ori triplicatele unor distante sau sa insereze in notele de plata cantitatile de marfuri transferate.Activitatea de falsificare, executata in oricare din cele doua modalitati, trebuie sa fie sav=rsita cu indeplinirea anumitor cerinte esentiale. In primul r=nd, dupa cum am aratat anterior, falsul intelectual se realizeaza cu prilejul intocmirii inscrisului oficial.

In al doilea r=nd, falsificarea trebuie comisa de un functionar aflat in exxercitiul atributiilor de serviciu. Nu exista aceasta infractiune daca functionarul, desi consemneaza in cuprinsul actului date nereale, nu se afla in exercitarea atributiilor de serviciu, situatie in care el urmeaza sa raspunda pentru fals material in inscrisuri oficiale.

Urmarea imediata consta in cazul acestei infractiuni in crearea unei stari de pericol pentru valoarea sociala protejata de lege, prin intocmirea efectiva a unui inscris oficial fals. Aceasta urmare este realizata c=nd inscrisul aparent real este semnat, stampilat, perfectat intocmai ca un inscris autentic.

Fiind vorba de un rezultat independent de actiune, este necesara stabilirea legaturii de cauzalitate intre actiune (inactiune) si rezultat.

Latura subiectiva. Forma de vinovatie cu care se poate sav=rsi infractiunea de fals intelectual este intentia directa sau indirecta. Prin urmare, intentia exista at=t in cazul sav=rsirii faptei prin actiune si prin inactiune.

Fapta sav=rsita din culpa nu constituie infractiunea de fals intelectual. S-ar putea retine infractiunea de neglijenta in serviciu, in masura in care sunt indeplinite cerintele legale ale acesteia.

Consumarea. Falsul intelectual realizat prin actiunea de atestare a unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului nu poate cunoaste formule imperfecte ale infractiunii insa actele pregatitoare nu sunt incriminate.

Tentativa se pedepseste. Exista tentativa atunci c=nd executarea actiunii de falsificare a inceput, dar a fost intrerupta sau nu si-a propus efectul din cauze independente de vointa faptuitorului, cum ar fi in cazul in care, dupa redactarea inscrisului oficial dar cu prilejul semnarii sau parafarii acestuia, falsul este descoperit de o alta persoana.

Falsul intelectual prin omisiune nu se poate sav=rsi dec=t in forma consumata.

Consumarea infractiunii intervenite in momentul in care este finalizata intocmirea inscrisului oficial fals, fie prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, fie prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari, iar inscrisul este perfectat prin semnarea si aplicarea stampilei sau a sigiliului.

Modalitati. Infractiunea de fals intelectual cunoaste doua modalitati normative corespunzattoare incriminarii alin. (1) art. 289 Cod penal; modalitatea atestarii unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului si modalitatea omisiunii de a insera unele date sau imprejurari. Infractiunea se poate prezenta intr-o diversitate de modalitati faptice.

Sanctiuni. Falsul intelectual se sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii de la 6 luni la 5 ani.V. Dobrinoiu, N. Conea, op. cit., p.213


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1223
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site