Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


INSTRUCTIUNI PRIVIND INFORMAREA PUBLICA IN SITUATIA PRODUCERII DE ACCIDENTE/INCIDENTE GRAVE

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micROMANIA

MINISTERUL APARARII NATIONALE

DEPARTAMENTUL PENTRU RELATII CU PARLAMENTUL, ARMONIZARE LEGISLATIVA SI RELATII PUBLICENesecret

Exemplarul nr.


R.P. 1-1

INSTRUCTIUNI

PRIVIND INFORMAREA PUBLICA IN SITUATIA PRODUCERII DE ACCIDENTE/INCIDENTE GRAVE

MINISTERUL AP~R~RII NA}IONALE

DEPARTAMENTUL PENTRU RELA}IA CU PARLAMENTUL, ARMONIZARE LEGISLATIV~ II PUBLICE

 

Nesecret

Exemplarul nr.

 


CUPRINS

Pag.

CAPITOLUL I

Principii generale

CAPITOLUL II

Comunicatul de presa initial

CAPITOLUL III

Comunicatele de presa ulterioare

CAPITOLUL IV

Reguli de coordonare

CAPITOLUL V

Proceduri standard de operare

CAPITOLUL VI

Dispozitii finale

ANEXA Nr.1. Lista cu evenimentele foarte grave pentru care informarea

publica se realizeaza de Directia Relatii Publice

ANEXA Nr.2. Matricea deciziilor

ANEXA Nr.3. Continutul comunicatelor initiale de presa

ANEXA Nr.4. Informatii necesare pentru elaborarea procedurilor standard

de operare

ANEXA Nr.5. Atributiunile ofiterului de relatii publice ca membru al celulei

de criza

ANEXA Nr.6. Raportul scris care se intocmeste de catre ofiterul de relatii

publice dupa incheierea crizei

ANEXA Nr. 7. Bibliografie selectiva

CAPITOLUL I

Principii generale

Art. 1. Prezenta dispozitie stabileste modurile de actiune, tipurile de comunicate de presa si procedurile de elaborare, aprobare si difuzare a acestora, care se utilizeaza pentru informarea publica de catre comandantii si ofiterii de relatii publice din Armata Romaniei, in situatia producerii de accidente/incidente grave.

Art. 2. - Din punct de vedere al informarii publice, accidentul/incidentul grav este acel eveniment deosebit care poate prezenta un interes semnificativ pentru militarii, salariatii civili si familiile personalului Armatei Romaniei, sau care poate atrage atentia considerabila a mass-media si opiniei publice. In aceasta categorie intra:

a) accidente/incidente care au ca rezultat decese sau raniri grave, indiferent de tipul evenimentului;

b) accidente/incidente in care sunt implicate avioane, elicoptere sau echipament militar greu;

c) accidente/incidente in care sunt implicate vehicule militare si civile;

d) luarea de ostateci;

e) evenimente teroriste;

f) sustragerea de armament, munitii sau echipamente militare;

g) infractiuni savarsite de militari sau salariati civili ai Ministerului Apararii Nationale;

h) contaminarea potentiala a mediului sau deversarea accidentala de materiale, inclusiv petrol si carburanti si lubrifianti.

Art. 3. (1) - Relatiile cu presa in situatia producerii de accidente/incidente grave sunt desfasurate numai de institutiile si persoanele abilitate. Acestea sunt: comandantul si ofiterul de relatii publice al esalonului implicat in producera accidentului/incidentului sau comandantul si ofiterul de relatii publice al garnizoanei pe raza careia s-a produs evenimentul; comandantul si ofiterul de relatii publice al esalonului superior; Directia Relatii Publice a Ministerului Apararii Nationale. Toate intrebarile si solicitarile de informatii din partea mass-media, referitoare la astfel de evenimente, vor fi indreptate de cei care le primesc spre aceste institutii si persoane.

(2) Relatiile cu presa se vor desfasura cu respectarea regulilor de protectie a difuzarii informatiilor militare.

Art. 4. (1) - In toate situatiile, instiintarea opiniei publice prin intermediul mass-media se va face la nivel local sau regional, pentru a se evita supra-expunerea mediatica a esaloanelor neimplicate in producerea evenimentului.

(2) Informarea publica la nivel central se va face de Directia Relatii Publice daca: accidentele/incidentele sunt foarte grave (anexa nr. 1); implica persoane foarte importante din conducerea armatei si a statului, sau membri ai unei delegatii straine; s-au produs pe timpul participarii la misiuni internationale; pot avea implicatii internationale sau exista solicitari/intrebari din partea presei centrale.

Art. 5. - In situatia producerii unor accidente/incidente grave care implica date si informatii care nu sunt libere la publicare (conform listelor special emise in acest sens), ofiterii de relatii publice vor respecta masurile de protectie a difuzarii informatiilor. In astfel de situatii, este obligatorie anuntarea imediata a Directiei Relatii Publice.

Art. 6. - Cand se produc accidente/incidente grave in care sunt implicate persoane foarte importante, cum ar fi generali, demnitari romani sau straini aflati in vizita sau alte persoane din conducerea statului, ofiterul de relatii publice are obligatia sa-si coordoneze cat mai rapid actiunile cu reprezentantii esalonului superior si cu Directia Relatii Publice. Informarea publica va fi desfasurata de Directia Relatii Publice.

Art. 7. (1) - Informarea publica in situatia producerii de accidente/incidente grave nu va fi confundata cu mediatizarea activitatilor din armata. Din aceasta cauza, accesul jurnalistilor civili la locul producerii accidentului/incidentului, daca acesta a avut loc pe teritoriul unitatilor/bazelor militare, nu va fi permis. Informarea lor va fi facuta prin comunicate si declaratii de presa.

(2) Filmarea si fotografierea la locul de producere a evenimentului este permisa numai echipei Combat Camera a Directiei Relatii Publice.

Art. 8. (1) - In cazul in care accidentul/incidentul s-a produs pe teritoriul unitatii/bazei militare si exista jurnalisti civili care se prezinta la punctul de control solicitand informatii sau accesul in unitate, comandantii sau ofiterii de relatii publice le vor acorda o declaratie de presa, care va cuprinde urmatoarele:

a)      ce s-a intamplat;

b)      cine a fost implicat;

c)      unde si cand s-a produs accidentul/incidentul;

d)      care este situatia ranitilor (daca exista date medicale certe);

e)      cine cerceteaza cauzele producerii acestuia.

La intrebarile cum si de ce s-a petrecut evenimentul, se va raspunde ca aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei.

Art.9. (1) - Daca accidentul/incidentul a avut loc in afara unitatii/bazei militare, ofiterul de relatii publice al unitatii implicate, cand distanta de parcurs pana la locul de producere a evenimentului permite acest lucru, sau al garnizoanei pe raza careia s-a produs evenimentul se va deplasa in cel mai scurt timp la fata locului si va gestiona relatiile cu presa.

(2) In aceasta situatie, ofiterul de relatii publice se va documenta rapid asupra celor intamplate, va verifica acuratetea informatiilor si le va transmite telefonic la unitatea implicata.

(3) In cazul in care exista solicitari pentru acordarea de interviuri din partea reprezentantilor mass-media care sunt prezenti deja la locul producerii accidentului/ incidentului grav, ofiterul de relatii publice va acorda o declaratie de presa, in care va respecta regulile enuntate la art.8 din prezentele instructiuni.

Art. 10. - In cazul producerii de accidente/incidente grave, se intocmesc si transmit, in functie de situatie, doua tipuri de comunicate de presa, astfel:

a) comunicat de presa initial;

b) comunicate de presa ulterioare (urmatoare).

CAPITOLUL II

Comunicatul de presa initialArt. 11. (1) - Termenul limita pentru transmiterea comunicatului de presa initial este de doua ore de la aflarea producerii accidentului/incidentului grav.

(2) Valoarea comunicatului de presa transmis in timp util consta in faptul ca:

a)      arata ca situatia este sub control, iar comanda esalonului respectiv este in masura sa-i faca fata cu rapiditate;

b)      intareste reputatia comenzii esalonului in cauza in ceea ce priveste deschiderea in relatiile cu mass-media si ii permite sa aiba initiativa in relatiile cu acestea;

c)      permite comenzii esalonului respectiv sa dea forma dorita mesajului care va insoti stirea;

d)      se reduce ingrijorarea familiilor personalului din unitatile/subunitatile care nu sunt implicate in accident/incident si se previne producerea panicii publice.

Art. 12. - Ofiterul de relatii publice al esalonului implicat are dreptul de a transmite comunicate de presa si raspunde de incadrarea in termenul-limita stabilit. Comunicatul initial de presa trebuie sa fie aprobat de comandant si avizat de ofiterul desemnat cu protectia difuzarii informatiilor.

Art. 13 (1) - Comunicatele de presa initiale contin numai informatiile strict necesare:

a) ce s-a intamplat, cand si unde;

b) cine a fost implicat (cu respectarea prevederilor din anexa nr. 5);

c) urmarile, in masura in care sunt cunoscute;

d) mesajul comenzii unitatii.

(2) Scopul transmiterii lor este acela de a informa opinia publica despre producerea acidentului/incidentului grav, si nu de a transmite informatii despre cauzele si modul in care acesta s-a produs, elemente asupra carora urmeaza sa se pronunte organele si institutiile abilitate in acest sens. Transmiterea comunicatului de presa initial nu trebuie intarziata din dorinta de a obtine mai multe informatii.

(3) Exemplu de comunicat de presa initial in cazul producerii unui accident de instructie soldat cu morti si raniti:

Accident de instructie

'(Localitatea), (data) - Un .. din U.M. 0... a murit si ... au fost ... (ex: usor raniti) astazi, in jurul orei .., in urma producerii unui accident auto la intrarea in localitatea .

Militarii se aflau intr-un transportor blindat, care incheia un convoi ce traversa culoarul ... (ex: Rucar-Bran), in cadrul unei aplicatii tactice, cand mecanicul conductor a scapat de sub control autovehiculul, care a parasit carosabilul si s-a prabusit intr-o prapastie cu adancimea de sase metri.

In ciuda eforturilor depuse de medicul unitatii, mecanicul conductor a decedat la ... minute de la producerea accidentului. Dupa acordarea primului ajutor, cei . soldati raniti au fost transportati de urgenta la Spitalul ... si se afla sub supraveghere medicala.

Cauzele producerii accidentului sunt cercetate de catre o comisie .. (ex: a Statului Major al Fortelor Terestre).

Mai multe informatii vor fi furnizate pe masura ce devin disponibile."

Art. 14. - Orice comunicat de presa contine indicativul unitatii care l-a emis, numele ofiterului de relatii publice, precum si numarul de telefon si de fax la care acesta poate fi contactat.

Art. 15. (1) - Este obligatorie atasarea mesajului comenzii esalonului implicat in producerea unui accident/incident grav la informatiile transmise mass-media prin comunicatele de presa. Aceste mesaje vor accentua valorile de baza ale institutiei, profesionalismul angajatilor acesteia si preocuparea comenzii unitatii fata de militari, salariati civili si familiile acestora.

(2) Anexa nr. 3 contine cateva exemple suplimentare de informatii si mesaje-cheie pentru comunicatele de presa initiale, corespunzator celor mai des intalnite tipuri de accidente/incidente grave in care pot fi implicati angajati ai Ministerului Apararii Nationale.

Art. 16. (1) - Mesajul caracteristic, asociat unui comunicat de presa initial, este 'cercetare', de exemplu, 'cauzele evenimentului sunt cercetate de '.

(2) In cazurile soldate cu decese sau raniri, este necesar un mesaj care sa reflecte compasiunea comenzii esalonului respectiv fata de victime si familiile acestora. Mesajul va fi transmis prin comunicatele de presa ulterioare si numai dupa ce au fost anuntate rudele cele mai apropiate.

(3) Alte mesaje generale ce pot fi trasmise in astfel de situatii sunt urmatoarele:

a) militarii trebuie sa se antreneze in conditii cat mai apropiate de realitatea campului de lupta, ceea ce implica planificarea si executarea unor activitati specifice (exercitii si aplicatii tactice, trageri de lupta cu munitie de razboi, actiuni pe timp de noapte etc.), care pot avea un grad crescut de risc;

b) comanda unitatii este preocupata de siguranta militarilor care se instruiesc sau actioneaza in conditii periculoase de mediu;

c) savarsirea de infractiuni nu este un fenomen specific unitatii, iar conducerea acesteia va actiona cu hotarare impotriva celor implicati in astfel de activitati (anexa nr. 3);

d) unitatea este bine pregatita si capabila in orice moment sa-si faca datoria;

e) comanda unitatii acorda o atentie deosebita angajatilor sai si familiilor acestora;

f) unitatea acorda o atentie deosebita relatiilor cu comunitatea locala din localitatea in care are dislocate efective si echipamente.

Art. 17. (1) - Daca accidentul/incidentul grav s-a produs in afara garnizoanei de resedinta si ofiterul de relatii publice al unitatii nu poate fi contactat suficient de rapid pentru a putea fi respectat termenul limita stabilit, obligatia de a transmite comunicatul de presa initial apartine ofiterului de relatii publice al garnizoanei pe raza careia s-a produs accidentul/incidentul grav. In aceasta situatie, ofiterul de relatii publice al garnizoanei va actiona conform prevederilor articolelor 11-14 din prezentele instructiuni, iar ofiterul de relatii publice al unitatii implicate in producerea accidentului/incidentului grav va transmite comunicatele de presa ulterioare.

(2) Ofiterul de relatii publice al esalonului implicat in accident/incident va informa structura de relatii publice a esalonului superior si Directia Relatii Publice cat mai curand posibil dupa aflarea producerii accidentului/incidentului grav. In raportul inaintat de ofiterul de relatii publice esalonului superior (anexa nr. 6), la punctul 5 ('Sursa care a facut anuntarea initiala') este trecut si ofiterul de relatii publice al garnizoanei care a transmis comunicatul initial de presa.

Art. 18. - Comunicatele de presa ulterioare, transmise pe masura ce devin disponibile mai multe informatii, intaresc mesajele transmise anterior. Comandantii si ofiterii de relatii publice vor exploata orice oportunitate de a incorpora aceste mesaje in comunicatele de presa si in declaratiile facute reprezentantilor mass-media, fara a face excese.

CAPITOLUL III

Comunicatele de presa ulterioare

Art. 19. (1) - Comunicatele de presa ulterioare sunt transmise de catre unitatea careia ii apartin militarii, salariatii civili sau echipamentele implicate in accident/incident.

(2) Comunicatul de presa ulterior este necesar:

a) cand ofiterul de relatii publice a primit confirmarea ca rudele cele mai apropiate ale victimelor au fost anuntate si numele acestora pot fi comunicate presei;

b) cand se produc modificari semnificative in starea medicala a ranitilor;

c) cand devin disponibile informatii suplimentare ce pot prezenta interes pentru presa si pentru opinia publica;

d) pentru comunicarea rezultatelor anchetei, investigatiei etc.

Art. 20. (1) - Comunicatele de presa ulterioare prezinta, cel mai adesea, tipurile de raniri produse sau raspund la intrebarile mass-media legate de acest subiect.

(2) In toate situatiile in care sunt puse in discutie tipul, localizarea si gravitatea ranilor, este obligatorie coordonarea cu autoritatile medicale competente (anexa nr. 5).

(3) Pentru comunicatele de presa ulterioare al caror subiect il constituie decese, raniri sau epidemii de boli infectioase declansate in unitati militare, Directia Asistenta Medicala si spitalele militare sunt cele mai importante surse de obtinere a informatiilor medicale si de clarificare a situatiei.

Art. 21. - Comunicatele de presa ulterioare vor transmite mesaje suplimentare ale comenzii esalonului implicat, pentru intarirea convingerii opiniei publice ca situatia este sub control, ca exista preocupare fata de soarta militarilor si salariatiilor civili, si ca se iau toate masurile pentru a preveni repetarea accidentului/incidentului.

CAPITOLUL IV

Reguli de coordonare

Art. 22. - Deoarece orice eveniment deosebit se poate transforma intr-o criza de comunicare, comandantii au obligatia de a asigura includerea ofiterilor de relatii publice in compunerea celulelor de criza, in lista persoanelor anuntate prioritar, in situatia producerii unor accidente/incidente grave si in lista birourilor/persoanelor carora li se va confirma cu prioritate daca rudele victimelor au fost instiintate. Anexa nr. 4 prezinta atributiunile ofiterului de relatii publice din compunerea celulei de criza.

Art. 23. (1) - Pentru imbunatatirea capacitatii de reactie in situatii de criza si pentru respectarea termenului limita stabilit, comandantii isi vor imputernici ofiterii de relatii publice sa redacteze si sa transmita comunicatele de presa utilizand modele-tip, conform exemplului de la art. 14, specifice fiecarei categorii de accidente/incidente grave. Comunicatele-tip se intocmesc si aproba din timp si vor fi completate, dupa aflarea producerii accidentului/incidentului, cu informatiile caracteristice evenimentului la care se refera.

(2) Ofiterul de relatii publice are obligatia sa se asigure ca toate informatiile ce urmeaza a fi introduse in comunicatul de presa initial sunt corecte si sa evite intotdeauna speculatiile, transmiterea sau favorizarea transmiterii zvonurilor, precum si darea declaratiilor fara inregistrarea pe caseta martor.

(3) Informatiile care se includ in comunicat sunt aprobate de catre comandant.

Art. 24. - Ofiterul de relatii publice care transmite comunicatul are obligatia de a informa in limita termenului de doua ore compartimentul de relatii publice al esalonului superior si Directia Relatii Publice, precum si de a mentine permanent legatura cu acestea pe intreaga durata de desfasurare a evenimentului. Aceasta masura este destinata sa asigure coordonarea comunicarii, astfel incat purtatorii de cuvant oficiali sa transmita informatii si mesaje coerente si corecte ale comenzii esalonului implicat in accident/incident.

Art. 25. (1) - Incercarea de a trece sub tacere producerea unui accident/incident grav sau prezentarea de informatii neverificate ori neconforme cu realitatea pot avea efecte negative pentru credibilitatea armatei. Daca in derularea evenimentului sunt implicati reprezentanti ai altor institutii si organizatii private sau publice (spitale, politie, parchet, pompieri, primarie etc.) ori cetateni, este de dorit ca institutia militara sa fie prima care transmite informatiile, pentru a-si prezenta propriul punct de vedere si a nu fi acuzata de lipsa de transparenta.

(2) In toate aceste situatii, ofiterul de relatii publice va pastra permanent legatura cu reprezentantii institutiilor implicate pentru a obtine datele necesare si pentru a preveni transmiterea de informatii care nu sunt publice sau care contravin prevederilor prezentei instructiuni (de exemplu, anuntarea numelor persoanelor decedate, desi nu au fost contactate rudele cele mai apropiate).

CAPITOLUL V

Proceduri standard de operare

Art. 26. (1) - Pregatirea pentru crize si elaborarea procedurilor standard de operare pot reduce in mare masura confuzia si intarzierile in comunicare atunci cand se produc accidente/incidente grave.

Ca membru al echipei de criza, ofiterul de relatii publice va elabora procedura standard de operare pentru informarea publica care va fi aplicata atunci cand o celula de criza trebuie sa intervina in situatia producerii unui accident/incident grav.

Art. 27. - Procedura standard de operare pentru informarea publica se intocmeste avand in vedere regulile prevazute in anexa nr. 5 si cuprinde cel putin urmatoarele elemente:

a) protocoale de notificare. Ofiterul de relatii publice trebuie sa se asigure ca oficialitatile locale vor fi anuntate inainte de transmiterea comunicatului de presa initial in legatura cu problemele care ar putea afecta siguranta ordinii publice, cum ar fi: contaminarea mediului, furtul de armament si munitie sau alte evenimente ce ar putea pune in pericol viata si integritatea corporala a cetatenilor rezidenti in zona unitatii militare;

b) responsabilitati;

c) masuri de coordonare cu politia locala, parchetul militar, spitalele din zona, pompierii militari etc.;

d) termene de executie, detalierea actiunilor ce se intreprind in prima ora, a doua ora, a treia ora etc. dupa aflarea producerii accidentului/incidentului;

e) informatiile de baza despre persoanele care vor actiona (nume, numere de telefon si de fax);

f) variante de comunicate initiale de presa, in proiect, gata aprobate;

g) mass-media care vor fi instiintate de producerea accidentului/incidentului (telefon, fax, adresa Internet, e-mail).

Art. 28. (1) - Dupa dezvoltarea propriului plan de actiune, ofiterul de relatii publice va intreprinde masurile necesare pentru coordonarea prevederilor acestuia cu alte birouri/compartimente/servicii, care au responsabilitati in planificarea si derularea actiunilor ce se intreprind de celula de criza in cazul producerii unor incidente/accidente grave.

(2) Procedura standard de operare se aproba de catre comandantul esalonului pentru care se elaboreaza.

CAPITOLUL VI

Dispozitii finale

Art. 29. - Pentru actualizarea evidentei tipurilor de accidente/incidente grave si imbunatatirea modului de actiune pentru informarea publica, toate structurile militare intocmesc si inainteaza ierarhic, pana la Directia Relatii Publice, rapoarte de informare de relatii publice, in termen de zece zile de la producerea acestora. (anexa nr. 6).

Art. 30. - Organele administratiei publice locale sunt informate despre producerea unor accidente/incidente grave de catre comandantul garnizoanei, numai daca acestea pot afecta siguranta ordinii publice.

Art. 31. - Structurile centrale ale Ministerului Apararii Nationale, statele majore ale categoriilor de forte ale armatei, corpurile de armata teritoriale, comandamentele operationale, teritoriale si de arma, diviziile (similare) si brigazile (similare) pot organiza si desfasura convocari de pregatire cu personalul de relatii publice care, conform atributiunilor functionale, asigura coordonarea activitatilor de informare publica in situatia producerii de accidente/incidente grave.

Art. 32. - Anexele nr. 1-7 fac parte integranta din prezentele instructiuni. Acestea pot fi modificate sau completate numai cu aprobarea secretarului de stat si sef al Departamentului pentru Relatii cu Parlamentul, Armonizare Legislativa si Relatii Publice.

SEFUL DIRECTIEI RELATII PUBLICEColonel dr.

ION CHICIUDEAN

Anexa nr. 1

(art. 4)

LISTA CU PRINCIPALELE ACCIDENTE/INCIDENTE FOARTE GRAVE

CARE FAC OBIECTUL INFORMARII PUBLICE PRIN

DIRECTIA RELATII PUBLICE

Parasirea fara aprobare, cu sustragere de armament, munitie sau materiale explozive a: serviciului de zi, de paza sau operativ; misiunii ordonate; unitatii, taberei, poligonului, aplicatiei, locului de stationare sau a esalonului de transport;

Sustragerea de armament, munitie sau materiale explozive din depozitele militare;

Dezarmarea militarilor aflati in serviciul de zi sau in misiune;

Accidente aviatice cu aeronave militare;

Catastrofe provocate de avioane, elicoptere, nave, autovehicule, armament militar greu sau materiale explozive;

Ucideri din culpa;

Incendii de proportii la obiective militare, care pun in pericol viata sau proprietatea publica ori privata;

Poluari grave ale mediului inconjurator;

Accidente/incidente grave, in care sunt implicate mai multe institutii ale statului;

Pierderea de sub control sau lansarea accidentala a rachetelor pe timpul executarii tragerilor de lupta in poligoane sau la antrenamente.

Anexa nr. 2

PERSOANE AUTORIZATE SA TRANSMITA

COMUNICATE DE PRESA

Nr. crt.

Tipul accidentului/ incidentului

Transmiterea comunicatului de presa initial

Transmiterea comunicatelor de presa ulterioare

Cine aproba

Accident/incident produs in garnizoana de dislocare

Ofiterul de relatii publice al unitatii implicate/ garnizoanei *

Ofiterul de relatii publice al unitatii implicate /garnizoanei **

- Comandantul unitatii implicate/ garnizoanei *

Accident/incident produs in afara garnizoanei de dislocare

Ofiterul de relatii publice al unitatii implicate sau al    garnizoanei pe raza careia s-a produs evenimentul ***

Ofiterul de relatii publice al unitatii implicate/garnizoanei *

- Comandantul garnizoanei pe raza careia s-a produs evenimentul ***

Accident/incident in care sunt implicate unitati din mai multe categorii de forte ale armatei

Ofiterul de relatii publice al garnizoanei

Ofiterul de relatii publice al Statului Major General

- Seful Statului Major General

Accident/incident produs in conditiile prevazute la art.4-7 si ale anexei nr. 1 din prezentele instructiuni

Directia Relatii Publice

Directia Relatii Publice

- Ministrul apararii nationale

- Seful Statului Major General

* pentru garnizoanele cu mai multe unitati militare

** mai putin exceptiile din cuprinsul instructiunii

*** daca nu poate fi instiintata in timp util unitatea implicata

Nota: La exercitiile organizate in cadrul Parteneriatului pentru Pace, se procedeaza conform procedurilor-standard de operare ale Centrului de Presa al exercitiului

2. COORDONARE

Birouri si persoane care vor fi informate

1. Ofiterul de relatii publice al unitatii implicate, daca accidentul/incidentul s-a produs in afara garnizoanei de resedinta

2. Comandantul, seful de stat major, celula de criza si alti ofiteri in statul major

3. Compartimentul/ofiterul de relatii publice al esalonului superior

4. Directia Relatii Publice

5. Alte institutii implicate

Anexa nr. 3

(art. 16)

CONTINUTUL COMUNICATELOR INITIALE DE PRESA

1. CAZUL: DECES SAU RANIRE

Decesul sau ranirea pot fi cauzate de accidente de instructie, accidente de circulatie, accidente de munca, sinucideri, evenimente in serviciul de paza, crime sau alte cauze. In cazul unei crime sau sinucideri, ofiterul de relatii publice are obligatia sa evite orice speculatii asupra subiectului.

Informatii-cheie:

Numarul decedatilor;

Numarul ranitilor;

Unitati implicate, daca sunt cunoscute si daca transmiterea informatiei nu influenteaza negativ aplicarea procedurilor de instiintare a rudelor celor mai apropiate (de exemplu, daca un singur elicopter sau avion executa o misiune la ora la care a fost semnalata producerea accidentului, dezvaluirea unitatii implicate ar putea da indicii sigure familiilor echipajului asupra identitatii mortilor sau ranitilor inainte de a fi pusa in aplicare procedura de instiintare oficiala);

Gravitatea ranilor, daca exista informatii certe in acest sens (rani minore, usoare, grave etc. sunt termenii cei mai potriviti);

Efecte secundare, contaminarea mediului etc.;

Localizarea evenimentului;

Data si ora producerii;

Reactia (masuri si actiuni intreprinse.)

Mesaje-cheie:

Cercetarea cauzelor producerii incidentului/accidentului;

Preocuparea pentru personalul unitatii si familiile acestora;

Moartea sau ranirea unui militar, salariat civil sau a unui membru de familie constituie un eveniment dureros in viata unitatii;

Modul exemplar de comportare al membrilor echipelor de interventie sau a personalului medical care a acordat primul ajutor.

2. SAVARSIREA DE INFRACTIUNIInformatii-cheie

1. Tipul infractiunii;

2. Numele, gradele, varstele si unitatile celor implicati. Daca nu exista morti sau raniti, nu este necesara aplicarea regulii instiintarii rudelor celor mai apropiate. Publicarea numelor membrilor de familie trebuie evitata;

3. Locul si data producerii evenimentului;

4. Masurile intreprinse;

Mesaje-cheie

Investigatie;

Comanda unitatii nu va tolera comportamentele care contravin legislatiei in vigoare si va actiona cu hotarare impotriva angajatilor care savarsesc sau participa la actiuni ce incalca legile.

3. ACCIDENTE DE CIRCULATIE

Accidentele de circulatie, mai ales daca sunt implicate vehicule care transporta carburanti, substante chimice, munitii, explozivi sau alte materiale periculoase, necesita o reactie rapida din partea comenzilor unitatilor militare si a structurilor de relatii publice, chiar daca nu s-au soldat cu morti sau raniti.

Informatii-cheie:

1. Numarul victimelor (morti si raniti) si, daca este posibil, gravitatea ranilor;

2. Unitatile implicate, daca sunt cunoscute si libere la publicare;

3. Avarii produse altor obiective, contaminarea mediului etc;

4. Localizarea accidentului;

5. Data producerii;

6. Actiuni intreprinse.

Mesaje-cheie:

1. Investigatie;

2. Preocuparea pentru militari, familiile acestora si comunitatile implicate;

3. Preocuparea pentru potectia mediului;

4. Masurile intreprinse cu rapiditate pentru inlaturarea urmarilor si prevenirea deteriorarii mediului.

4. INCENDII

La fel ca si accidentele de circulatie, incendiile necesita o reactie rapida din partea comenzilor unitatilor militare si a structurilor de relatii publice, chiar daca nu s-au soldat cu morti sau raniti.

Informatii-cheie:

1. Numarul victimelor (morti si raniti) si, daca este posibil, gravitatea ranilor;

2. Unitatile implicate, daca sunt cunoscutesi libere la publicare;

3. Avarii produse altor obiective, contaminarea mediului etc;

4. Localizarea accidentului;

5. Data producerii;

6. Actiuni intreprinse.

Mesaje-cheie:

1. Investigatie;

2. Preocuparea pentru militari, familiile acestora si comunitatile implicate;

3. Interventia rapida a pompierilor pentru izolarea si stingerea rapida a focului.

Anexa nr. 4

(art. 22)

ATRIBUTIUNILE OFITERULUI DE RELATII PUBLICE

CA MEMBRU AL CELULEI DE CRIZA

1. Actioneaza ca membru al celulei de criza.

2. Isi coordoneaza activitatea cu ofiterul de relatii publice din celula de criza a esalonului superior.

3. Stabileste masurile ce trebuie intreprinse pe linia relatiilor publice. Insoteste reprezentantii mass-media prezenti la locul accidentului/incidentului.

4. Propune masurile ce pot fi intreprinse pe linia relatiilor publice pentru sprijinirea membrilor familiilor celor implicati in accident/incident.

5. Furnizeaza sprijinul necesar pe linie de relatii publice comandantului si statului major. Pregateste comandantul/ofiterii din statul major/militarii desemnati pentru intalnirile cu presa civila. Asigura antrenarea celor care vor acorda interviuri presei si ajuta la formularea declaratiilor.

6. Furnizeaza informatii corecte si la timp reprezentantilor mass-media. Pastreaza permanent legatura cu reprezentantii mass-media pentru a ajuta si incuraja descrierea obiectiva a faptelor.

7. Furnizeaza reprezentantilor mass-media informatiile primite de la esaloanele superioare. Stabileste cu rapiditate cine are autoritatea de a transmite comunicate de presa. Daca este nevoie, pregateste un comunicat de presa initial. Pe masura ce apar informatii noi, transmite comunicate de presa ulterioare. Raspunde intrebarilor/ solicitarilor mass-media.

8. Furnizeaza informatiile necesare esalonului superior pentru intocmirea dosarelor de presa.

9. Organizeaza, daca este necesar, conferinte/briefing-uri/declaratii de presa si asigura sprijinul logistic conferintelor de presa organizate de esalonul superior.

10. Monitorizeaza mediatizarea accidentului/incidentului pentru a stabili acuratetea relatarilor si tonul acestora. Prezinta comandantului concluziile insotite de propuneri privind imbunatatirea comunicarii cu mass-media. Informeaza ofiterul de relatii publice al esalonului superior.

Anexa nr. 5

(art. 20, 27)

REGULI CARE TREBUIE AVUTE IN VEDERE LA ELABORAREA PROCEDURILOR STANDARD DE OPERARE

1. Personalul de relatii publice nu va utiliza termenul 'pierderi' in comunicatele de presa sau cand se adreseaza reprezentantilor mass-media. Acest termen este sinonim, pentru multe persoane, cu 'moarte' . Cei mai indicati termeni sunt:

a) mort;

b) disparut;

c) foarte grav ranit/bolnav;

d) grav ranit/bolnav;

e) usor ranit/bolnav.

2. Pentru fiecare din categoriile de mai sus trebuie indicata cauza, insotita de detaliile cunoscute. Nu faceti ceva senzational din moarte, ranire sau boala.

3. Descrierea localizarii ranilor (de exemplu: brat, picior, cap) rezultate in urma producerii unui accident auto, prabusirii unui avion/elicopter sau in lupta, este acceptabila.

4. Numele mortilor sau ranitilor vor fi facute publice numai dupa ce au fost instiintate rudele cele mai apropiate.

5. Cand identificarea unora sau mai multor victime (ale caror rude au fost instiintate) poate conduce la identificarea altor victime ale caror rude nu au fost inca contactate, publicarea numelor acestora se va face numai dupa instiintarea rudelor tuturor celor implicati in accident/incident.

6. Cand un militar este ucis/ranit in conditiile jurisdictiei civile, ofiterul de relatii publice va solicita cooperarea politiei, parchetului, personalului medical si a mesagerilor civili care au facut instiintarea, pentru a nu face cunoscute numele victimelor din randul Ministerului Apararii Nationale inainte de instiintarea oficiala a rudelor celor mai apropiate.

7. Dupa instiintarea familiilor, pot fi publicate fara acordul acestora, urmatoarele date/ informatii:

a) date biografice (nume, grad, data intrarii in serviciu, varsta, sexul, studii, locul de munca si unitatea (mai putin cele care nu sunt libere la publicare);

b) date personale (garnizoana, decoratii/ordine/medalii, starea civila, specialitatea militara). Adresa victimei/pacientului si a rudelor cele mai apropiate nu poate fi publicata;

c) starea medicala - este suficient un singur cuvant de evaluare medicala, pronuntat de medic (de exemplu: stabila, buna, moderata, serioasa, critica). Nu trebuie facute prognoze.

8. Cand in accident/incident sunt implicati militari din mai multe unitati, mari unitati, departamente sau categorii de forte ale armatei, transmiterea informatiilor catre presa va fi indeplinita de catre cei mai apropiati ofiteri de relatii publice - ca zona de responsabilitate - din esaloanele respective si coordonata de Statul Major General;

9. Publicul este indreptatit sa aiba acces la toate informatiile clasificate ca nesecrete legate de producerea unui accident/incident, daca publicarea acestora nu este interzisa de alte reglementari privind siguranta nationala.

Anexa nr. 6

(art. 13)

RAPORTUL OFITERULUI DE RELATII PUBLICE

(transmis in termen de zece zile de la producerea accidentului/incidentului grav)

- Model -

U. M. nr. 0..

RAPORT DE RELATII PUBLICE

Nr.... din.....

Data producerii accidentului/incidentului grav, ora si locul

Persoane implicate:

.... grad, nume, prenumele tatalui, prenumele militarului, arma (specialitatea militara), functia si seria de incorporare (pentru militarii in termen)

Imprejurarile in care s-a produs accidentul/incidentul

Masurile luate

Sursa care a transmis comunicarea initiala (cine a anuntat producerea accidentului/incidentului si ofiterul de relatii publice care a transmis comunicatul initial de presa)

Reflectarea evenimentului in mass-media

Propuneri pentru imbunatatirea activitatii de informare publica in situatia producerii de accidente/incidente grave

SEMNATURA    DATA

Anexa nr. 7

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

Ordinul ministrului apararii nationale M-92/1998, pentru aplicarea "Instructiunii privind organizarea si desfasurarea activitatii de relatii publice in armata."

I.D.S. -92, Instructiuni privind elaborarea, multiplicarea, evidenta, manuirea, distribuirea si transportul documentelor in armata si asigurarea protectiei informatiilor militare in activitatea de informare publica (capitolul XXIII).

Ordinul ministrului apararii nationale M-75/2000, de aplicare a "Instructiunilor privind raportarea, cercetarea si evidenta evenimentelor savarsite de catre personalul Ministerului Apararii Nationale" (art. 7, 9, 48, 49, anexa nr.7).

Metodologia de verificare si avizare a lucrarilor care urmeaza sa fie prezentate in cadrul actiunilor de informare publica SRI/1963/2000 (art. 1-19, 33-34, 37).- No]iunea de accident/incident grav este mai cuprinz`toare dec#t aceea de eveniment, a[a cum este acesta definit n Ordinul ministrului ap`r`rii na]ionale nr. M 75 din 07.07.2000, pentru aprobarea "Instruc]iunilor privind raportarea, cercetarea [i eviden]a evenimentelor s`v#r[ite de c`tre personalul Ministerului Ap`r`rii Na]ionale" (Cap. II), care stipuleaz` modul de ac]iune doar n situa]ia producerii de evenimente de c`tre personalul Ministerului Ap`r`rii Na]ionale.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1254
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved