Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


PLAN DE CAMPANIE DE RELATII PUBLICE - PANOURI SOLARE – ACUM SI-N ROMANIA - Pregatit pentru MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micPLAN DE CAMPANIE DE RELATII PUBLICE
PANOURI SOLARE – ACUM SI-N ROMANIA

Pregatit pentru MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE

PROIECT INITIAT PENTRU MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE

Titlu oficial: Programul de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana, ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.

Titlu prescurtat: CASA VERDE

INTRODUCERE

Departamentul de Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile propune, in lucrarea de fata, o campanie de relatii publice, care constituie rezultatul mai multor saptamani de cercetare si de elaborare a unei strategii, in vederea informarii si promovarii programului de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energiile regenerabile.

Romanii inca nu asociaza binele personal cu mediul in care traiesc, inca nu protejeaza cum ar trebui mediul inconjurator, situatie care le afecteaza stilul de viata, activitatea sociala. Fiecare actiune intreprinsa in acest scop are rolul de a trezi in romani sentimentul de responsabilitate sociala, o mentalitate sanatoasa.   

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a preluat initiativa intreprinderii unei campanii de Relatii Publice, al carei obiectiv fundamental il constituie revalorizarea sistemelor de incalzire din locuinte, prin adoptarea sistemelor solare, o metoda ecologica utila publicurilor vizate. Totodata, Ministerul Mediului si-a propus o mai buna colaborare cu cetatenii romani, in speranta ca isi va imbunatati imaginea, ca aceasta institutie a statului va capata popularitate, vizibilitate si prestigiu.

Campania initiata se bazeaza pe identitatea organizatiei, pune in valoare temele sale de interes. Ministerul Mediului are drept repere calitatea actiunilor intreprinse, calitatea activitatilor inter-organizationale, a sistemului de raporturi inter-institutionale, calitatea resurselor umane pe care isi propune sa le promoveze, valoarea patrimoniului cultural pentru imbunatatirea calitatii vietii. Reprezentantii ministerului actioneaza pentru a proteja mediul si resursele naturale, pentru a garanta generatiei actuale si celor viitoare un mediu curat, iar proiectul pe care il propune este unul de lunga durata, ecologic si economic.

Sistemele de panouri solare utilizabile in prezent s-au dovedit a fi ecologice, caci anual se evita degajarea unei cantitati de CO2 in natura, cantitate echivalenta cu emisia de gaze a unui autovehicul care a parcurs mai mult de 10.000 km. De asemenea, ele sunt economice, deoarece sistemul instalatiilor termice solare preia energie de la soare si o raspandeste in incapere. Este vorba de o reducere de 90 pana la 100% a consumului de energie electrica. Rezistenta electrica nu trebuie utilizata atata timp cat puterea solara poate acoperi necesarul de incalzire. Pe durata unui an intreg, panourile solare asigura necesarul de apa calda a unei cladiri, indiferent de marimea acesteia. Astfel costurile la incalzire se reduc simtitor fara a fi nevoie de reducerea cantitatii de caldura din incapere.

Departamentul de Relatii Publice al institutiei de stat Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a realizat prezentul plan de campanie pornind de la o cercetare amanuntita a importantei energiei solare, pe care oamenii cred ca nu se pot baza in incalzirea locuintelor, pentru ca nu este constanta, ci variaza in functie de perioada anului, starea vremii

CERCETARE

Soarele este o sursa imensa de energie. Aceasta ajunge pe Terra sub forma de radiatii solare, care pot fi captate si transformate in alte forme de energie: electrica, mecanica sau termica. Astfel, energia solara isi poate gasi utilitatea in diverse domenii, de la agricultura pana la cercetare.

Primele incercari de folosire a energiei solare dateaza inca din secolul trecut. In prezent, aceasta este intalnita in foarte multe medii. Principalele moduri de utilizare a energiei solare sunt insa urmatoarele:

producerea de energie termica: incalzirea apei, incalzirea locuintelor, a serelor, a piscinei etc.

  • producerea de energie electrica, prin intermediul celulei fotovoltaice, marcand rolul unei lungi evolutii, de la alimentarea calculatoarelor de buzunar pana la centralele solare, ce pot alimenta cartiere intregi de locuinte.

Energia solara, cea eoliana si energia geotermala sunt cunoscute sub numele de surse neconventionale de energie. Unul dintre obiectivele mentionate de Comunitatea Economica Europeana (CEE) privind protejarea combustibililor clasici il constituie implementarea noilor forme de energii regenerabile. Noile surse de energie sunt destul de diversificate, prezentand multiple avantaje, dar si dezavantaje, precum si posibilitati de utilizare mai mari sau mai mici in tehnica instalatiilor.

Pe plan mondial, trebuie mentionat ca, din anii ’40, tarile avansate au luat in studiu utilizarea surselor de energie regenerabila pentru acoperirea necesitatilor gospodaresti si chiar industriale. SUA se numara printre primele tari care au facut studii privind utilizarea energiei solare pentru incalzire, climatizare si prepararea apei calde de consum, precum si a energiei vantului pentru producerea de energie electrica. Dupa anii ’70, toate tarile industrializate au trecut la cercetari legate de utilizarea altor surse de energie in afara celor clasice.

Energiile regenerabile prezinta, dupa felul si natura lor, o serie de proprietati fizice si o serie de caracteristici tehnice. De asemenea, potentialul lor termo-energetic depinde de natura lor, precum si de posibilitatile tehnice de care se dispune atunci cand se ia in discutie sursa.

Fiecare dintre sursele de energie regenerabile au fost studiate mai mult sau mai putin, in functie de posibilitatile financiare, precum si de posibilitatile de implementare in diverse ramuri ale economiei si, in special, in instalatiile termice. Studiile si cercetarile continua si ceea ce se poate spune despre sursele regenerabile de energie este faptul ca, pe plan mondial, investitiile facute de unele state, sunt destul de modeste in momentul de fata, intrucat atat investitiile in aparatura de conversie (energie termica, energie electrica, etc.), cat si cheltuielile de exploatare a instalatiilor realizate sunt inca destul de ridicate.

Referitor la Romania, trebuie mentionat ca energia solara ar putea fi studiata cu scopul producerii de energie termica pentru prepararea apei calde de consum in perioada calda. La Campina, exista, de exemplu, case solare.

Cantitatea de energie solara care ajunge zilnic la nivelul Pamantului este in medie de 3,4 - 4,4 kWh/m2. Romania se afla in zona B europeana in ceea ce priveste fenomenul insoririi (1250 - 1600 kWh/m2/an), intre tari cu o industrie solara puternica, dar cu o insorire considerabil mai mica decat Germania, Suedia, Danemarca - 2,4 - 3,4 kWh/m2 zilnic si tarile Europei de sud, Portugalia, Spania, Italia, Grecia - 4,4 - 5,4 kWh/m2 zilnic.

In cazul producerii de energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice, procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut de la 0,04% in 2004 la peste 0.3% si se estimeaza ca va depasi 0,4% pana la finalul lui 2010. In continuare este un procent minuscul, dar marcheaza faptul ca omenirii a inceput sa ii pese. Pe masura ce tehnologia se va dezvolta, energia solara va fi din ce in ce mai mult utilizata de oameni.

Avantajele energiei solare:

este in totalitate gratuita! Nu este influentata in nici un fel de cresteri de pret

este disponibila in cantitati imense

este ecologica, nu polueaza, nu are efecte nocive asupra atmosferei

captarea ei nu este poluanta

  1. este inepuizabila (cel putin pentru cateva miliarde de ani)
  2. este regenerabila
  3. este estetica
  4. instalatiile nu necesita intretinere
  5. cu timpul se pot reduce celelalte surse de energie, extrem de costisitoare
  6. cea mai moderna metoda de incalzire

Energia solara este o sursa de energie regenerabila, practic inepuizabila, este cea mai curata forma de energie de pe pamant. Ea este formata din radiatii calorice, luminoase, radio sau de alta natura emise de soare. Cantitatile uriase ale acestei energii stau la baza aproape tuturor proceselor naturale de pe Pamant. Cu toate acestea, este destul de dificila captarea si stocarea ei intr-o anumita forma (in principal caldura sau electricitate) care sa pemita utilizarea ei ulterioara.

Energia solara poate incalzi locuintele in mod pasiv, datorita constructiei acestora (casele pasive) sau poate fi stocata in acumulatoare termice sub forma de energie termica. Caldura generata solar se poate folosi in principal la prepararea apei calde menajere, incalzirea agentului termic responsabil de temperatura ambianta a casei si incalzirea piscinelor. Exista chiar si instalatii de aer conditionat bazate pe caldura solara, unde aceasta reprezinta energia principala necesara racirii aerului.

Utilizarea energiei solare reprezinta la nivel global cea mai eficienta metoda de a aduce caldura in locuinte. Panourile solare sunt mijloace de captare si utlizarea a energiei solare. In general, cantitatea de caldura solara ce cade asupra acoperisului unei case este mai mare decat energia totala consumata in casa.Cu mijloace simple, eficiente constructiv, se poate utiliza energia solara pentru a reduce sau chiar pentru a inlocui total celelalte surse de energie necesare traiului dintr-o locuinta moderna.

1. SITUATIA – IDENTIFICAREA PROBLEMEI

Pentru definirea situatiei problematice, este necesara cautarea a cate unui raspuns adecvat pentru intrebarile:

Cum este perceputa in acest moment activitatea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile?

Exista in acest moment o problema care risca sa se transforme intr-o situatie critica pentru organizatie in perioada urmatoare?

Este necesara o cercetare sistematica, bazata pe o caracterizare cat mai veridica a perceptiei publice. In acest scop, a fost selectat un grup de persoane reprezentative pentru publicul organizatiei, care sa ofere cat mai multe informatii utile despre perceptia asupra Ministerului Mediului, cu privire la actiunile intreprinse de acesta si la felul in care functioneaza. Persoanele respective au fost supuse unor interviuri individuale. La finalul acestei actiuni, raspunsurile au fost comparate atat din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ.

In ceea ce priveste perceptia generala a imaginii publice a institutiilor de stat, sunt sesizabile anumite deficiente in dezvoltarea organizationala, precum birocratia, conflictele de interese, luarile de mita etc. Acestea afecteaza increderea cetateanului in structurile statale. De aceea, una dintre problemele cu care organizatia s-ar putea confrunta este lipsa increderii cetatenilor in cuvantul institutiilor statului, inclusiv in al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile.

Insa, principala dificultate cu care se confrunta Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este neincrederea cetatenilor in utilizarea energiei solare ca alternativa pentru energia clasica. Cel mai mare dezavantaj este acela ca energia solara este dependenta de razele soarelui, de cantitatea de radiatii solare care ajung pe Pamant. Aceasta este variabila, in functie de ora, de perioada din an, de conditiile atmosferice etc. Nu in ultimul rand, randamentul sistemelor solare depinde in mare masura de unghiul sub care cade raza de soare pe panoul solar, asadar de pozitia pe glob.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile doreste sa incurajeze utilizarea energiilor regenerabile si sa stimuleze efectiv acest sector, dupa modelele europene de succes. Se sustine ecologizarea caselor din tara noastra si panourile solare sunt un exemplu de idee de ecologizare a propriei locuinte. Se doreste refacerea increderii in institutia statului, care vrea binele cetateanului si care ofera finantare persoanelor fizice, prin Fondul de Mediu al unor investitii, intr-un cuantum important, adica in proportie de 90% (maximum 25.000 de lei).

ANALIZA SWOT

Reprezentarea unei proceduri metodologice eficiente in identificarea zonelor de impact inspre care urmeaza a fi indreptate actiunile de PR strategic reprezinta recursul la analiza SWOT, o analiza factoriala ce pune in evidenta punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile la adresa organizatiei.

PUNCTE TARI

- panourile solare capteaza si utilizeaza energia solara

- energia solara nu necesita materii prime, nu este poluanta, este gratuita si regenerabila; nu este influentata in nici un fel de cresteri de pret

- sistemele solare sunt cea mai ecologica metoda de incalzire

sistemele solare sunt mai eficiente si mai economice

sunt avantajoase in locurile in care nu exista alte mijloace de incalzire

durata minima de viata a instalatiei solare este de 20 ani, putand rezista pana la 25 de ani

scaderea facturii la apa calda cu circa 60%, iar cea la incalzire, cu circa 30%

PUNCTE SLABE

- instalatia solara depinde de modul in care este construita casa, de expunerea sudica, dar mai ales de modul in care este realizata izolatia termica a constructiei

panourile solare actuale nu produc energie noaptea

- randamentul panourilor solare si fotovoltaice moderne este influentat decisiv de conditiile exterioare

eficienta panourilor solare scade pe timp de ceata sau nori

- panourile solare pot fi utilizate doar in perioada de vara

- grindina distruge instalatia si, din pacate, nu exista plase acoperitoare fabricate

OPORTUNITATI

performantele panourilor solare a crescut din ce in ce mai mult in ultimii ani

- investitia se amortizeaza in timp

- se estimeaza ca pretul de producere a energiei electrice il va egala in cativa ani pe cel al energiei poluante (termocentrale)

harta solara, dar si cea eoliana, denota un potential bun al tarii noastre pentru utilizarea unor tehnologii curate 

AMENINTARI

- energia solara este doar o alternativa, iar in conditiile actuale, necesarul energetic al Terrei are nevoie de existenta centralelor pe baza de carbune sau nucleare

- nu asigura independenta de Electrica si alte regii, pentru ca functionarea unui sistem solar sau hibrid depinde de foarte multi factori externi, iar instalarea unuia care sa poata satisface in orice conditie necesitatile unei locuinte ar fi mult prea costisitoare

- costul producerii unui WATT prin intermediul panourilor solare este de 6-7 ori mai mare decat costul producerii sale in termocentrale

- tehnologia de captare a razelor solare este inca la inceput si costisitoare, presupune o investitie initiala mare

2. OBIECTIVE

Definirea problemei ne arata ca eforturile trebuie concentrate asupra aspectelor care nu merg tocmai bine sau care nu mai merg deloc, asupra aspectelor care intervin in desfasurarea activitatilor sociale si care influenteaza modul de viata al cetatenilor. Astfel, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile are ca obiective organizationale sa le fie alaturi, sa gaseasca solutii pertinente, aplicabile, de care sa se poata folosi oricare dintre cetatenii acestei patrii.

Planul de campanie vizeaza, in principal, atat obiective informationale, cat si obiective motivationale.

Ca obiectiv informational, campania isi propune sa ii informeze corect si sa ii incurajeze pe romani cu privire la folosirea mijloacelor de producere a energiei alternative, prin subventii generoase din partea statului. Astfel, un obiectiv principal al campaniei este valorificarea resurselor de care dispunem, cresterea nivelului de constientizare a problematicii. In acest fel, Romania va intra in randul tarilor civilizate, in care populatia cunoaste beneficiile utilizarii energiei solare. Totodata, un obiectiv demn de luat in seama este convingerea cetatenilor ca programul propus da dovada de necesitate, de urgenta folosirii unei metode ecologice si de coerenta, care sa se manifeste in plan comportamental (obiectiv motivational), sa ii determine sa isi schimbe atitudinea fata de panourile solare si sa adopte un stil de viata ecologic.

Obiective informationale

promovarea panourilor solare

stimularea, incurajarea adoptarii     unui sistem solar

Obiective motivationale

schimbarea unei atitudini conservatoare

sporirea numarului de utilizatori ai sistemelor solare

Un demers secundar al campaniei vizeaza identificarea metodelor si a instrumentelor necesare in imbunatatirea imaginii institutionale a unei institutii de stat, respectiv Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in perceptia publica nationala, valorile ideale atinse fiind credibilitate, prestigiu si vizibilitate. Se mai urmareste si maximizarea randamentului canalelor de comunicare inter- si intra-organizationale, o informare corecta a populatiei, acordarea de sprijin din partea statului. Generarea publicitatii este doar un mijloc pentru crearea de awareness, pentru caracteristicile produselor promovate si nu un punct final, asemenea obiectivelor.3. PUBLICUL

Statul se angajeaza, prin proiectul de lege Casa Verde, sa subventioneze aproximativ 90% din costul instalarii de sisteme pentru incalzirea apei menajere, fie folosind panouri solare, fie captatoare geotermale. Programul este destinat tuturor persoanelor cu domiciliul in Romania.

Proprietarii de case si asociatiile de locatari de la blocuri pot beneficia de aceste subventii. Pentru cei care stau la case, nu este nevoie decat de o cerere, pentru cei ce stau la blocuri fiind mai dificil, deoarece va fi necesar acordul scris al tuturor proprietarilor.

Publicurile vizate sunt

- persoane fizice

persoanele juridice: autoritati publice locale, operatori economici, unitati de invatamant sau organizatii neguvernamentale

reprezentantii mass-media

celelalte institutii ale statului

- liderii de opinie

Publicul-tinta trebuie sa fie cat se poate de precis: sunt vizati proprietarii care detin locuinte in Romania si care au un venit mediu/ridicat. In general, familistii depasesc varsta de 25 de ani. Insa, nu este suficienta numai identificarea publicului-tinta, ci si o analizare a lui.

Mergandu-se pe ideea ca sistemele solare sunt utilizate cu succes in tarile civilizate, ca panourile solare incep sa castige teren pe piata, multi dintre reprezentantii publicului vizat se vor alia noii tendinte si vor incerca simultan sistemele solare, ca o alternativa despre care s-au informat si in care au vazut o solutie benefica.

Pe de alta parte, noutatea ii atrage pe romani, insa o schimbare brusca de la un sistem la altul nu este acceptata usor. Multi romani sunt conservatori, se tem de schimbari care nu au un efect imediat, se simt in siguranta cu ceea ce detin si nu doresc sa schimbe stilul de viata actual. Oamenii se declara multumiti de ce detin, fara a constientiza importanta si neregenerabilitatea resurselor utilizate, care s-ar putea sfarsi si care le-ar aduce multe neplaceri generatiilor viitoare. In plus, constientizarea publica denota atentie si pe plan individual, caci un sistem ecologic aduce o imbunatatire remarcabila intregului sistem social.

Analizarea acestor mentalitati colective, a atitudinilor pe care le-ar putea intampina un proiect de o asemenea anvergura (Casa Verde), ne ajuta la o mai buna identificare si caracterizare a publicului-tinta, in functie de care se concepe strategia.

4. STRATEGIA

Ce vom spune? – mesaje-cheie

Departamentul de Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a colaborat cu Fundatia Potaissa, primind acordul pentru a prelua o parte din 'Mesajul Pamantului', un text conceput de tineri voluntari ai fundatiei, si pentru a-l folosi in promovarea proiectului Casa Verde. Prin cunoasterea tuturor detaliilor referitoare la aceasta initiativa, reprezentantii fundatiei au inteles ca se promoveaza un stil de viata sanatos, ecologic, benefic tuturor. ”Mesajul Pamantului” va avea un impact mare asupra oamenilor, sensibilizandu-i, facand apel la sentimente si atragandu-le atentia. Perioada in care va fi difuzat corespunde cu perioada campaniei, cu Ziua Pamantului (22 aprilie). Mesajul transmis va fi afisat pe panouri centrale, in metrouri, in locuri publice, vizibile, pentru a fi remarcat de cat mai multi trecatori.   

MESAJUL PAMANTULUI

'Ma numesc Pamant, dar unii imi mai zic si Terra. Cand m-am nascut, m-au asistat stelele, iar luna mi-a ursit sa traiesc o vesnicie.

Am implinit cateva milioane de ani. Pentru un om ar trebui sa fiu foarte batran. Chiar am aflat de la ei ca m-am nascut in ziua de 22 Aprilie, in urma cu milenii []. Acum sunt iarasi mandru de oamenii mei si ii voi multumi in continuare Soarelui, spunandu-i 'Uite, acestia sunt prietenii mei, OAMENII, care gasesc solutii pentru a ma pastra curat. Si anul acesta mi-au facut un cadou. au inventat panourile solare, ce capteaza razele tale.

Multumesc, oameni buni, pentru grija voastra!'

5. TACTICILE

Inaintea propunerii unei strategii de campanie, este necesara cunoasterea opiniilor, atitudinilor, comportamentelor celor implicati in actiunile intreprinse de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. In urma verificarii si monitorizarii, va avea loc o activitate de ordonare a cunostintelor deja existente, urmata de planificarea si programarea propriu-zisa.

Pentru a afla ce se crede in momentul actual despre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, este eficient un studiu evaluativ referitor la imaginea institutionala, redat prin forumuri de discutii, focup group-uri.

Instrumentele utilizabile in practica actiunii de RP sunt:

comunicatele de presa

distribuirea de produse mediatice

talk-show-uri la radio si tv

interviurile de presa

expunerea mediatica a programului, a principalelor manifestari desfasurate

realizarea unei pagini de Internet si a unui forum la care cetatenii sa puna intrebari, sa primeasca raspunsuri, sa se informeze cu privire la programul “Casa Verde”. Comunicarea online reprezinta solutia ideala in a-si face cunoscuta activitatea

Se vor trimite scrisori informationale din partea Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile in cutiile postale. In situatia in care se colaboreaza cu Primaria Municipiului, o conditie imperativa a corespondentei de PR consta in utilizarea unei formule de adresare care sa nu fie impersonala, mai degraba sa fie personalizata, sa i se adreseze persoanei cu numele intreg. Calitatea hartiei, grafia si stilul adresarii sunt repere importante de fixare a atentiei si a interesului cu care este privita activitatea destinatarului

Se vor transmite prompt informatii oricarui cetatean care doreste sa se informeze cu privire la acest proiect, iar destinatarul corespondentei, respectiv angajatii Departamentului de Relatii Publice, se angajeaza sa raspunda cu promptitudine tuturor solicitarilor.

Se va infiinta o linie de informare, prin care operatorii sa ii ghideze pe cei interesati de obtinerea de sisteme de producere a energiei electrice cu panouri solare.

Va exista o comunicare online activa in permanenta, antrenata de discutii si concursuri de blogguri, ulterior premiate pentru ingeniozitate, pentru maniera creativa de a atrage atentia asupra ideii proiectului Casa Verde.

Vor fi difuzate atat la radio, cat si in televiziune spoturi care sa contina mesaje mediatice. Aceste mesaje vor fi de doua tipuri: pe de-o parte, pe tot parcursul anului se va difuza un spot informativ, cu privire la programul initiat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Pe de alta parte, in perioada 16-24 aprilie 2009, va fi difuzat un spot de sensibilizare, structurat pe conceptul de “Mesajul Pamantului”.

Cercetarea documentara s-a extins cu niste interviuri luate unui numar reprezentativ de persoane. Apoi, s-a realizat un sondaj de opinie, prin care s-a urmarit obtinerea unor date cantitative privitoare la satisfactia sau insatisfactia publicului vizat. Toate aceste etape au fost urmate de o descriere a situatiei actuale, de conceperea unei analize punctuale a beneficiilor si slabiciunilor utilizarii sistemele de producere a energiei electrice cu panouri solare. In continuare, au fost trasate obiectivele, au fost identificate publicul-tinta, urmand a fi propuse bugetul, calendarul de actiune si metodele de evaluare.

6. CALENDARUL, CRONOLOGIA CAMPANIEI, TIMING-UL

Sistemele neconventionale solare sunt extrem de utile nu numai pentru a reduce costurile de energie, ci si pentru a salva planeta. Pe plan mondial, au loc demersuri cu privire la folosirea surselor de energie neconventionale. Spre exemplu, Societatea Internationala de Energie Solara (ISES) cu 35.000 de membrii din peste o suta de tari, pledeaza pentru folosire energiei solare inca din 1954. De-a lungul anilor, membrii acestei organizatii au inventat tehnologii nucleare foarte eficiente pentru inlocuirea combustibililor.

Ziua Pamantuluia fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson, in anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediu. Dupa 2 decenii, in anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de tari au transformat Ziua Pamantului, prin alaturarea lor in dorinta de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre. In aceasta zi, oameni de pe intreg globul se reunesc pentru a discuta problema resurselor energetice epuizabile si inlocuirii acestora cu resursele de energie neconventionale.Departamentul de Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a considerat potrivita inceperea campaniei in jurul acestei zile, ca un semnal de alarma tras alaturi de comunitati de pe intregul pamant, intr-o manifestare de amploare in istoria omenirii. Campania are loc in perioada 16-24 aprilie 2009.

16 aprilie 0.00-11.30: Conferinta de presa pentru inaugurarea campaniei, in care principalul vorbitor este Atilla Korodi, Ministrul Mediului

17 aprilie Apel catre cei mai cunoscuti 20 de bloggeri cu titlul: „Panou pentru Pamant”

18 aprilie: 20.15: Dezbatere televizata in cadrul emisiunii „Intre bine si rau” de pe TVR, pe tema „Existenta sau distrugere?”, moderator Liviu Mihaiu

19 aprilie: Aparitia unui interviu luat Ministrului Mediului, cu privire la proiectul inaugurat si a altui interviu luat unei vedete care sustine cauza si, eventual, detine panouri solare

20 aprilie: Concurs de bloguri pe tema adoptarii unui panou solar, jurizat de cei mai cunoscuti 15 bloggeri

21 aprilie 17.00-19.00: Colaborarea cu trupa lui Dan Puric pentru realizarea unui spectacol de pantomima la Universitate, cu tema „Oda Soarelui

22 aprilie: Expozitie foto la Galeriile Orizont cu tema “Ziua Pamantului” si o sectiune dedicata panourilor solare

23 aprilie Afisarea pe blogul campaniei a rezultatelor partiale din zilele de campanie

24 aprilie 10. 11.30: Conferinta de presa postevenimentiala

De    asemenea, pe toata durata campaniei, voluntarii imbracati in costume galbene (culoarea soarelui) vor imparti flyerele campaniei.

7. BUGETUL

Dimensionarea bugetului vizeaza costurile determinate de proiectarea, realizarea si aplicarea instrumentelor si tehnicilor de Relatii Publice, potrivit scopului urmarit de beneficiar.

Bugetul disponibil pentru realizarea acestui plan de campanie este de 70.000 euro, suma care include sponsorizarile.

8. METODE DE EVALUARE

monitorizarea presei (press clipping):

monitorizarea traficului pe site

chestionare

feedback-ul de pe blogguri prin comentariile participantilor

numarul de articole neplatite in presa

reportaje

mentionari radio

articole web

audienta potential atinsa intr-un program periodic, sau intr-o emisiune stabilita la un anumit interval

numarul de apeluri inregistrate la linia informativa

monitorizarea populatiei:

numarul de panouri solare vandute dupa incheierea campaniei

numarul de cereri primite din partea cetatenilor interesati de acest sistem

reactiile oamenilor la mesajele campaniei, prin analizarea raspunsurilor la chestionare, cati oameni au recunoscut mesajul

numarul de participanti la evenimente

numarul de ascultatori care intra in direct la emisiunea radio

ratingul emisiunilor de dezbatere

CONCLUZIE

Alte sursele de energie, cum sunt energia nucleara sau energia generata prin arderea combustibililor fosili (titeiul, carbunele si gazele naturale) sunt resurse, in chip evident, limitate la existenta zacamintelor respective si sunt considerate in general neregenerabile (a se vedea teoria academicianului roman Ludovic Mrazec de formare anorganica a titeiului si a gazelor naturale). }n schimb, energia regenerabila se refera la forme de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile. Astfel, energia luminii solare face parte dintre sursele regenerabile de energie care pot fi captate de catre oameni utilizand diferite procedee.

Astazi, militam pentru protejarea mediului inconjurator si initiem o serie de campanii in favoarea ecologiei, a constientizarii populatiei a necesitatii conservarii resurselor naturale ale lumii. Protejand resursele naturale (plante, animale, depozite minerale, soluri, apa, aer, combustibili fosili ca petrol, gaze naturale, carbuni, etc.) protejam biosfera, dar mai ales protejam viata si sanatatea oamenilor. Pana la cucerirea cosmosului, care reprezinta o sursa inepuizabila de energie, omenirea incearca sa se limiteze la resursele pe care le pune la dispozitie planeta noastra si, de asemenea, incearca sa exploateze la maximum energiile solara, eoliana, geotermala. Ministerul Mediului si-a propus aducerea unei solutii pertinente si nu implementarea unor idei teoretice, abstracte.

Prin programul CASA VERDE, initiat de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, se face inca un pas pentru a marca reactia atenta fata de “oboseala” planetei, ce trebuie sa devina un imbold spre a actiona, spre a prelua initiativa si a le oferi si celorlalti un exemplu de viata sanatoasa, in fond normala.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1560
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site