Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Sistemul de control pentru bunastarea animala

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Sistemul de control pentru bunastarea animala

1. Autoritati competente

Autoritatea competenta la nivel national, responsabila de controlul respectarii prevederilor legale privind bunastarea si protectia animalelor    este reprezentata de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin intermediul Directiei Generale de Inspectie si Coordonare PIF.
Directia de Inspectii si Coordonare PIF

Exercita inspectie si control sanitar veterinar in domeniul protectiei si bunastarii animalelor, prin medicii veterinari oficiali din posturile de inspectie la frontiera care urmaresc respectarea standardelor minime privind protectia animalelor pe perioada transportului.

Directia de inspectie

Directia de inspectie organizeaza, coordoneaza si supravegheaza intreaga activitate de inspectie dupa o conceptie unitara, in domeniul bunastarii animalelor .

Inspectiile/controalele oficiale efectuate in teritoriu de specialistii acestei directii se realizeaza in baza Programului National Cadru de Inspectie si Control anual, aprobat de conducerea ANSVSA care contine capitole privind activitatea sanitara veterinara ce se desfasoara pe intreg teritoriul Romaniei in domeniul bunastarii si protectiei animalelor. Inspectiile/ controalele oficiale urmaresc obiectivele concrete planificate a fi realizate lunar, trimestrial si anual tinandu-se cont cu prioritate de modul de implementare al legislatiei sanitare veterinare comunitara si nationala.

DI verifica, evalueaza activitatea desfasurata de personalul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor din cadrul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti implicat in domeniul bunastarii si protectiei animalelor, inclusiv toate activitatile de control intreprinse de acesta, ce sunt prevazute in Reg. nr. 882/2004.

Verifica aplicarea si respectarea pe intreg teritoriul tarii a prevederilor legislatiei sanitare veterinare nationala si comunitara din domeniul bunastarii si protectiei animamelor, a instructiunilor emise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, de catre persoane fizice si juridice, implicate in cresterea, exploatarea, transportul, abatorizarea, importul, exportul, comertul intracomunitar cu animale, dar si de catre persoanele fizice sau juridice implicate in cresterea animalelor in scopuri stiintifice, experimentale sau expuse in gradinile zoologice.

Elaboreaza proceduri de inspectiei / ghiduri de inspectie in domeniul bunastarii si protectiei animalelor si verifica modul de aplicare al acestora;

In urma constatarii deficientelor in timpul inspectiilor/controalelor oficiale, propune/aplica sanctiuni personalului sanitar veterinar, persoanelor fizice si juridice responsabile in domeniul bunastarii si protectiei animalelor.

IDSA

Obiective:

Asigurarea bunastarii animalelor prin mentinerea starii de sanatate pentru o mai buna exprimare a potentialului lor genetic - conditie esentiala pentru pastrarea calitatii vietii si in acelasi timp, o cerinta importanta a Uniunii Europene;

Adoptarea metodologiilor UE de verificare a unor indicatori ai bunastarii animalelor, prin analize de laborator (teste de profil metabolic, analiza apei potabile destinate adaparii animalelor), participarea la elaborarea si urmarirea derularii ,,Programului actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului”, astfel incat interesul pentru sanatatea animalelor sa raspunda preocuparilor economice;

Studiul comportamentului si bunastarii animalelor in vederea realizarii de metode si metodologii mai adaptate nevoilor lor;

Implicarea specialistilor in asigurarea securitatii alimentelor, obiectivul activitatii fiind garantarea produselor animaliere: carne, lapte, oua, care sa contina toti principii nutritivi esentiali (proteine, minerale, vitamine), corespunzatoare consumului uman;

Stabilirea de proceduri si efectuarea de audituri pentru verificarea modului de implementare a metodologiilor pentru evaluarea si controlul bunastarii animalelor conform normelor europene in echipe comune cu inspectorii A.N.S.V.S.A.

Parteneriate:

cu mediul stiintific: universitati, facultati de invatamant superior, institute si organisme de cercetare;

cu lumea socio-economica: intreprinderi, organizatii si asociatii agricole;

cu colectivitati teritoriale;

cu puterea publica care solicita expertiza cercetatorilor sai pe plan national, european si international;

2. Metode si tehnici de control utilizate

Directia de Inspectii si Coordonare PIF:Controlul reprezinta o analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii, pentru    depistarea deficientelor a urmarii mersului si pentru a lua masuri de remediere imbunatatire.

Inspectia reprezinta un control, o verificare autorizata a unei activitati, cercetare a indeplinirii anumitor dispozitii, hotarari.

Auditul este un proces sistematic, independent si documentat in scopul obtinerii de dovezi de audit si de evaluare a lor cu obiectivitate, pentru a determina masura in care sunt indeplinite criteriile de audit.

In Posturile de Inspectie la Frontiera se aplica procedurile generale si procedurile specifice/operationale pentru desfasurarea activitatii.

Scopul controlului bunastarii animalelor este de a asigura protectia acestora in timpul transportului, de a preveni derularea operatiunilor de import, export sau tranzit de animale vii ce nu corespund normelor veterinare in vigoare cu privire la bunastarea animalelor.

Un alt scop, este acela de a proteja sanatatea publica, sanatatea animalelor si a mediului inconjurator, precum si asigurarea calitatii in activitatea de inspectie la Posturile de Inspectie la Frontiera.

Controlul bunastarii animalelor se aplica transportului de:

solipede domestice si animale domestice din speciile bovine, ovine, caprine si porcine;

pasari domestice si iepuri domestici;

pisici si caini domestici;

alte mamifere si pasari;

alte animale vertebrate si animale cu sange rece.

Controlul bunastarii animalelor nu se aplica:

transportului care nu este de natura comerciala sau al oricarui animal individual insotit de o persoana fizica ce raspunde pe durata transportului de acest animal;

animalelor de companie ce insotesc proprietarul intr-o calatorie privata.

Resurse alocate in realizarea controalelor oficiale

- Resurse umane

Directia de inspectie

Activitatea de inspectii/ controale oficiale in ceea ce priveste bunastarea si protectia animalelor este asigurata de cei 2 consilieri din cadrul Directiei de Inspectie –Serviciul Sanatate Animala care au atributii de inspectie si control in domeniul bunastarii si protectiei animalelor conform deciziei emise de conducerea ANSVSA.

In cadrul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti    a fost desemnat, prin decizia conducerii DSVSA un specialist care efectueaza controale pe acesta tematica .

4. Prioritati in activitatea de control/ Clasificarea riscului

Programului National Cadru de Inspectie si Control prevede ca activitate prioritara efectuarea de inspectii/controale oficiale pentru a verifica respectarea standardelor minime pentru protectia animalelor pe timpul transportului, protectia animalelor in timpul sacrificarii sau uciderii si protectia animalelor de ferma.

In functie de catagrafia existenta la nivel judetean fiecare DSVSA isi clasifica unitatile, urmarind in mod special: identificarea deficientelor ce pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii animalelor si oamenilor si analiza potentialelor consecinte ale acestor deficiente.

5. Cooperare si coordonare intre autoritatile competente cu responsabilitati in domeniu/ Modalitati de integrare a sistemelor de control

Sunt incheiate protocoale intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Ministerul Transporturilorsi Infrastructurii si Ministerul Internelor si Reformei Administrative, privind realizarea de controale comune pentru a se asigura de respectarea standardelor privind protectia animalelor in timpul transportului.

6. Modalitati de raportare a rezultatelor planurilor de control

Rezultatul controalelor si masurile dispuse sunt comunicate lunar printr-un raport scris la Directia de Inspectie –ANSVSA si trimise ulterior spre informare Directorului General al DGICPIFsi conducerii ANSVSA.

Activitatea DI este raportata saptamanal, trimestrial si anual catre Directorului General al DGICPIFsi conducerea ANSVSA.

7. Instruirea personalului

Conform programului national de Instruiri aprobat de conducerea ANSVSA sunt programate instruiri trimestriale cu specialisti din cadrul DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti avand ca tematica protectia si bunastarea animalelor.

Dupa fiecare instruire este evaluat gradul de insusire al celor prezentate iar daca se constata ca acestia nu si-au insusit in mod corespunzator cursurile se va stabili o alta instruire in cel mai scurt timp.

Participantii la aceste instruiri au obligatia de a instrui personalul din subordine pe acelasi sistem ca si la instruirile nationale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1888
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site