CATEGORII DOCUMENTE |
4. Politica vamala reprezinta o componenta a politicii comerciale ce cuprinde totalitatea reglementarilor care vizeaza intrarea sau iesirea din tara a marfurilor si care implica[1]:
controlul marfurilor si mijloacelor de transport cu ocazia trecerii frontierei vamale
indeplinirea formalitatilor vamale
impunerea vamala prin plata creantelor vamale
Instrumentele folosite de politica vamala sunt:
legile, codul vamal si celelalte reglementari vamale
tariful vamal care este principalul instrument prin care se realizeaza impunerea vamala cuprinzand procentual nivelul taxei vamale
5. Sistemul vamal difera de la un stat la altul in functie de structura organizatorica politica si comerciala pe care o practica. El este inclus in cadrul general al sistemului economic al statelor participante in schimbul international de marfuri.
Acest sistem, la nivel de economie nationala are urmatoarele obiective principale:
apararea intereselor economice ale statului
intocmirea de statistici in activitatea de comert exterior
infaptuirea politicii fiscale a statului
incurajarea activitatii de export prin diverse forme si mijloace.
Sistemul vamal poate fi definit ca fiind acea structura complexa care cuprinde parghiile utilizate de stat pentru influentarea activitatii vamale, metodele administrative si de conducere, cadrul institutional alcatuit din institutii si organe cu atributii in domeniul vamal, cadrul juridic, format din legi, decrete, hotarari si alte reglementari cu caracter normativ in domeniul activitatii vamale.
6. Tariful vamal al fiecarei tari cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale si taxele vamale percepute asupra fiecarui produs sau grupa de produse. Uneori sunt cuprinse in mod expres si marfurile scutite de impunere vamala la importul lor pe teritoriul vamal al tarii respective sau la exportul lor peste granitele tarii
Conform tarifelor in vigoare, clasificarea marfurilor supuse impunerii vamale se face dupa ai multe criterii
- alfabetic in Anglia, Franta, Germania;
- dupa originea marfii: din regnul vegetal, animal, mineral;
- in functie de gradul de prelucrare: materii prime, productie neterminata, produse finite.
Clasificarea tarifului vamal
a) Tarif vamal general - cuprinde ansamblul taxelor vamale care se aplica operatiunilor de import-export de bunuri, indiferent de statul din care provin sau catre care se importa, fiind practicat intre statele care nu au incheiat conventii in acest domeniu.
b) Tarif vamal conventional -se stabileste prin conventiile intre state sau prin clauze cuprinse in acordurile comerciale referindu-se la toate operatiunile de import-export de marfuri sau produse sau numai la unele dintre aceste operatiuni. Un exemplu in acest sens il constituie tarile care beneficiaza de clauza natiunii celei mai favorizate. Astfel, potrivit art. 1 din G.A.T., ''orice avantaj, favor, privilegiu sau imunitate acordat de partea contractanta pentru orice produs originar sau destinat oricarei alte tari va fi acordat imediat si neconditionat produsului similar originar din sau cu destinatia catre teritoriile tuturor celorlalte parti contractante. Prin urmare si in domeniul taxelor vamale, acordarea de reduceri sau scutiri de taxe unor state, determina acordarea acelorasi facilitati tarilor care beneficiaza de clauza natiunii celei mai favorizate.
c) Tarif vamal diferentiat - se aplica vanzarilor de marfuri si produse care au loc numai intre anumite state, scopul sau fiind acela de protectie a economiei nationale.
d) Tarif vamal preferential - consta in aplicarea de taxe vamale in cuantumuri reduse si in exceptarea de la plata taxelor vamale a unor categorii de marfuri si produse. Pentru practicare acestui tarif vamal s-au constituit uniuni vamale, din care fac parte mai multe state, de regula invecinate (ex: Comunitatea Vamala Benelux - Belgia, Olanda, Luxemburg). In cadrul acestor uniuni, intre statele membre au fost suprimate taxele vamale si au fost adoptate tarife aproape identice in relatiile cu alte state.
7. Impunerea care constituie un instrument al politicii vamale reprezinta un complex de masuri si operatiuni efectuate conform legii in vederea stabilirii unei cote de impozit.
Impunerea indeplineste trei functii:
functia fiscala, adica o sursa de venituri pentru bugetul de stat
functia protectionista, ocrotind economia nationala impotriva concurentei straine
functie de negociere intrucat negocierea schimburilor bi sau multilaterale stimuleaza schimburile comerciale
Obiectul impunerii il constituie marfurile care imbraca una din formele activitatii de comert exterior, respectiv importul sau exportul sau tranzitul vamal, subiectul impozitului fiind persoana fizica sau juridica obligata prin lege la plata acestuia.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 755
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved