Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AdministratieDrept


Principiul reciprocitatii

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Principiul reciprocitatii

Cadrul juridic. Acest principiu este stabilit expres in: art. 1 din Conventia europeana de extradare1, in art. 19 alin. 3 din Constitutia Romaniei , in art. 6 din Legea 302/2004 si in cuprinsul conventiilor si tratatelor pe care Romania le-a incheiat cu diferite tari.



Notiune: Conform acestei reguli, partile contractante au obligatia sa-si predea reciproc, in conformitate cu regulile si conditiile statuate in documente, persoanele care sunt urmarite pentru o infractiune sau cautate in vederea executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta de catre autoritatile judiciare ale partii solicitante5.

Potrivit art. 2 pct. 7 din Conventie, orice parte contractanta va putea aplica regula reciprocitatii si in ceea ce priveste infractiunile excluse din campul de aplicare al acestui act normativ international.

Caracterizare: Reciprocitatea reprezinta regula de baza potrivit careia, indiferent de existenta unei conventii, unui tratat, unei legi speciale, ori a dispozitiilor din Codul penal sau de procedura penala, admiterea extradarii este conditionata de reciprocitate, de luarea de catre statul solicitant a obligatiei de a extrada la randul sau intr-un caz similar.

Incidenta principiului reciprocitatii presupune pretentia statului solicitat, ca inainte de a se pronunta asupra cererii de extradare, sa primeasca o declaratie din partea statului solicitant, prin care isi ia obligatia sa solutioneze favorabil o eventuala cerere de extradare de acelasi fel, formulata de statul solicitat1.

Mentionat pentru prima data in legea belgiana de extradare din 1833, ca o conditie prealabila extradarii (art 6) , ulterior acest principiu s-a generalizat in practica. Sunt insa si legislatii care nu prevad principiul reciprocitatii.

In baza si pentru aplicarea normelor constitutionale privind extradarea si indeplinirii obligatiilor asumate prin conventiile internationale la care Romania este parte, a fost adoptata Legea nr. 302/2004, care constituie dreptul comun in materie. Daca vreunul din statele solicitante invoca aplicarea unor reglementari diferite de cele cuprinse in noua lege a extradarii, acestea pot fi avute in vedere numai in limitele stabilite prin declaratie de reciprocitate .

Din analiza acestei reguli, rezulta ca acesta este prevazut expres de lege si are un caracter absolut, de la care nu se poate deroga. Mai trebuie precizat ca, acesta nu este un principiu specific extradarii, ci el guverneaza intreaga activitate de cooperare internationala in materie penala, lucru dovedit de pozitionarea sa in lege si anume in art. 6 in cadrul "Dispozitiilor generale" ale legii 302/2004.



"Obligatia de a extrada - Partile contractante se angajeaza sa-si predea reciproc, potrivit regulilor si sub conditii determinate prin articolele urmatoare, persoanele care sunt urmarite pentru o infractiune sau cautate in vederea executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta de catre autoritatile judiciare ale partii solicitante."

" (1) Cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania.

(2) Prin derogare de la prevederile alin. 1, cetatrnii romani pot fi extradati pe baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate.

(3) Cetatenii straini si apatrizii pot fi extradati numai in baza unei conventii internationale sau in conditii de reciprocitate.



(4) Expulzarea sau extradarea se hotaraste de justitie."

Asigurarea de reciprocitate: "In cazul in care statul roman formuleaza o cerere in conditiile prezentei legi, in baza curtoaziei internationale, asigurarea reciprocitatii va fi data de catre ministrul justitiei, pentru fiecare caz, ori de cate ori va fi necesar, la cererea motivata a autoritatii judiciare romane competente".

a se vedea in acest sens art. 1 din Conventia dintre R.S.Romania si Regatul Belgiei, privind extradarea si asistenta judiciara in materie penala. Conventia a fost semnata la Bucuresti, la 14.10.1976 si a intrat in vigoare la 1.09.1984.

Mariana Mitra - "Drept penal, partea generala - Caiet de seminar", vol. I, Editura Bren, Bucuresti, 2007, pg. 58;

Nicolae Lupulescu - "Extradarea", Editura Luceafarul, Bucuresti, 2004, pg. 139;

H. Grutzner - "Les problemes actuels de l'extradition" in R.I.D.P., nr. 3-4, 1968, pg. 380;

Art 5 din Legea 302/2004: "(1) In lipsa unei conventii internationale, cooperarea judiciara se poate efectua in virtutea curtoaziei internationale, la cererea transmisa pe cale diplomatica de catre statul solicitant si cu asigurarea scrisa a reciprocitatii data de autoritatea competenta a acelui stat.

(2) In cazul prevazut la alineatul precedent, prezenta lege constituie dreptul comun in materie pentru autoritatile judiciare romane.

(3) Lipsa reciprocitatii nu impiedica sa se dea curs unei cereri de asistenta judiciara internationala in materie penala, daca aceasta:

a) se dovedeste necesara datorita naturii faptei sau nevoii de a lupta impotriva anumitor forme grave ale criminalitatii;

b) poate contribui la imbunatatirea situatiei inculpatului ori condamnatului sau la reintegrarea sa sociala;

c) poate servi la clarificarea situatiei judiciare a unui cetatean roman."





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



});

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3103
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved