Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Programul Operational Sectorial - Transport (POS-T)

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micProgramul Operational Sectorial - Transport (POS-T)

Programul Operational Sectorial - Transport este unul dintre cele sapte programe operationale din cadrul Obiectivului 'Convergenta'. Prin cresterea si imbunatatirea calitativa a investitiilor in capital fizic, se urmareste accelerarea convergentei Romaniei prin imbunatatirea conditiilor favorabile cresterii si ocuparii fortei de munca.POST este instrumentul care dezvolta obiectivele Cadrului National Strategic de Referinta, stabilind prioritati, deziderate si alocarea de fonduri pentru dezvoltarea sectorului transporturilor in Romania.

In paralel cu SOP pentru Infrastructura de Transport, a fost dezvoltat PO pentru Dezvoltare Regionala. Ambele programe se integreaza intr-o strategie comuna de dezvoltare pentru realizarea unui sistem de transport coerent care sa asigure coeziunea spatiala si interoperabilitatea cu sistemele de transport ale Uniunii Europene.

Obiective

Obiectivul principal al CNSR privind sectorul transporturilor se focalizeaza asupra punerii la dispozitie a unei infrastructuri moderne, dezvoltata in mod corespunzator si durabila, intretinuta conform cerintelor, care sa faciliteze deplasarea persoanelor si bunurilor in conditii de siguranta si eficienta, atat la nivel national cat si in cadrul Europei, si care sa contribuie in mod pozitiv si semnificativ la dezvoltarea economica a Romaniei.

Sectorul transporturi din cadrul CNSR este complet coerent cu strategiile de la Lisabona si G?org privind cresterea, locurile de munca si dezvoltarea durabila si le promoveaza.

Obiectivul globalal programului este de a promova un sistem sustenabil de transport in Romania, care va facilita transportul in siguranta, rapid si eficient al persoanelor si bunurilor, la un nivel adecvat al serviciilor la standarde europene, atat la nivel national cat si European si international.

Obiective specifice:

Promovarea circulatiei internationale si de tranzit a persoanelor si bunurilor in Romania prin asigurarea de conexiuni eficiente pentru portul Constanta, precum si pentru trazitul de personae dinspre EU catre Sud, prin modernizarea si dezvoltarea retelelor TEN-T relevante, aplicand principiile de protectie a mediului necesare.

Promovarea circulatiei eficiente a persoanelor si bunurilor intre regiunile Romaniei si transferul acestora din interiorul tarii catre axele prioritare prin modernizarea si dezvoltarea retelelor nationale si TEN-T, in accord cu principiile dezvoltarii sustenabile.

Promovarea dezvoltarii unui sistem de transport modal echilibrat, bazat pe respectarea avantajului competitive al fiecarui tip de transport, prin incurajarea dezvoltarii transportului feroviar al celui naval si al celui inter-modal.

Promovarea dezvoltarii durabile, cu precadere prin minimizarea efectelor adverse ale transportului asupra mediului si imbunatatirea sigurantei acestuia.

POS-T acopera numai proiectele de transport finantate de Guvernul Romaniei impreuna cu FC si FEDR. POS-T nu va include proiecte co-finantate de terti, inclusiv IFI.

Acest POS-T acopera finantarea proiectelor de transport din primul si al doilea val ce vor fi implementate in perioada bugetara 2007 - 2013. De asemenea acopera finantarea pregatirii de proiecte in perioada 2007-2013, proiecte propuse pentru implementare in urmatoarea perioada bugetara 2014-2020.

Axe Prioritare

In vederea realizarii obiectivului POST se propune alocarea fondurilor din sursele UE si Bugetul de Stat relevante pentru transporturi pentru implementarea urmatoarelor axe prioritare:

Axa prioritara 1: Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii sustenabile a sistemului de transport, integrat in cadrul retelelor europene de transport.

Axa prioritara 2: Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara Axelor prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii sustenabile a sistemului national de transport;

Axa prioritara 3: Dezvoltarea durabila a sectorului de Transport, la un nivel mai inalt de protectie a mediului, a sanatatii oamenilor si a sigurantei pasagerilor;

Axa prioritara 4: Asistenta Tehnica pentru POST.

Fiecare axa prioritara a POST poate fi finantata fie din FC fie din FEDR, dar nu din amandoua, si va fi sustinuta de una sau mai multe operatiuni. La randul ei, fiecare operatiune va consta dintr-un proiect sau dintr-un grup de proiecte.

Axa 1: Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii sustenabile a sistemului de transport, integrat in cadrul retelelor europene de transport

Operatiuni:

Operatiunea 1.1: Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere de-a lungul Axei prioritare TEN-T nr. 7;

Operatiunea 1.2: Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de cale ferata de-a lungul Axei prioritare TEN-T nr. 22;

Operatiunea 1.3 Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii navale de-a lungul Axei prioritare TEN-T nr. 18.

Finantarea acestei axe prioritare se va realiza prin intermediul Fondului de Coeziune si a fondurilor publice nationale.

Axa 2: Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara Axelor prioritare TEN-T in scopul dezvoltarii sustenabile a sistemului national de transport

Operatiuni:

Operatiunea 2.1 Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale rutiere;

Operatiunea 2.2 Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale feroviare si a serviciilor oferite pasagerilor;

Operatiunea 2.3 Modernizarea si dezvoltarea porturilor maritime si fluviale;

Operatiunea 2.4 Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport aerian.

Finantarea acestei axe prioritare se va realiza prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si a fondurilor publice nationale.

Axa 3: Dezvoltarea durabila a sectorului de Transport, la un nivel mai inalt de protectie a mediului, a sanatatii oamenilor si a sigurantei pasagerilor

Operatiuni:

Operatiunea 3.1 Promovarea transportului inter-modal;

Operatiunea 3.2 imbunatatirea sigurantei traficului pentru toate modurile de transport;

Operatiunea 3.3 Minimizarea efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului.

Finantarea acestei axe prioritare se va realiza prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si a fondurilor publice nationale.

Axa 4: Asistenta Tehnica

Operatiuni:

Operatiunea 4.1 Sprijinirea managementului eficient, implementarii, monitorizarii si controlului POST;

Operatiunea 4.2 Sprijinirea activitatilor de informare si publicitate privind POST.

Finantarea acestei axe prioritare se va realiza prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si a fondurilor publice nationale.

Planul Financiar

Contributia UE la POS Transport este de 4,565 milioane euro, aproximativ 1,289 milioane de euro fiind fonduri alocate prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala, iar 3,276 milioane de euro prin intermediul Fondului de Coeziune.

Contributia estimata a UE la POS Transport 2007-2013 (milioane euro)

FondFEDR

FC

Total

Alocare indicativa pe axele prioritare

Contributie UE
(mil euro)

Contributie nationala
(mil euro)

Total PO
(mil euro)

Alte
finantari

Rata
cofinantarii
UE

Axa Prioritara 1.

Axa Prioritara 2.

Axa Prioritara 3.

Axa Prioritara 4.

Total

Implementare

Responsabile de implementarea prezentului program operational vor fi:

Autoritatea de Management (AM) - Ministerul Transporturilor, Directia Afaceri Financiare Externe;

Autoritatea de Certificare Organismul Competent de Plati - Ministerul Economiei si Finantelor Autoritatea de Audit.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1228
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved