Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Raspunderea civila

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Raspunderea civila: notiunea, locul si importanta raspunderii civile in ansamblul

raspunderii juridice; principiile, functiile si formele raspunderii civile; fundamentul raspunderii civile.



Raspunderea civila este o forma a raspunderii juridice, care consta intr-un raport juridic obligational, conform caruia o persoana are datoria de a repara prejudiciul cauzat alteia prin fapta sa sau prejudiciul de care este tinuta raspunzatoare prin dispozitiile legale.

Intr-o alta formulare, raspunderea civila a fost definita ca fiind o institutie juridica alcatuita din totalitatea normelor de drept prin care se reglementeaza obligatia oricarei persoane de a repara prejudiciul cauzat altuia prin fapta sa extracontractuala sau contractuala, ori pentru care este chemata de lege sa raspunda.

Locul si importanta raspunderii civile in cadrul raspunderii juridice. Locul este determinat de importanta ei teoretica si practica. Raspunderea civila ocupa un loc central in cadrul raspunderii juridice in general. Are un caracter de drept comun, fiind elaborata ca o institutie de aplicatie generala, s-a delimitat si detasat de alte forme de raspundere, indeosebi de raspunderea penala. Importanat teoretica si practica a raspunderii civile consta si in gradul de generalitate a principiilor si normeler sale care s-au dovedit cuprinzatoare si pe deplin adaptabile marilor schimbari aparute in societate. Ea prezinta o reala importanta si constituie dreptul comun in materie de raspundere patrimoniala, contribuind la ocrotirea drepturilor subiective si intereselor legitime ale tuturor persoanelor fizice si juridice.

Principiile, functiile si formele raspunderii civile. La baza raspunderii civile stau 2 principii incontestabile si anume:

principiul repararii integrale a prejudiciului;

principiul repararii in natura a prejudiciului.

Intrega doctrina juridica sustine ca raspunderea civila indeplineste 2 functii importante:

functia preventiv-educativa;

functia reparatorie.

Formele raspunderii civile

raspundere civila contractuala

raspundere civila delictuala

Raspunderea civila contractuala apare in cazul nerespectarii clauzelor unei conventii.

Raspunderea civila delictuala se concretizeaza intr-o obligatie de reparare a unui prejudiciu cauzat printr-o fapta ilicita.

Fundamentul raspunderii civile. Multa vreme, in dreptul civil roman, literatura de specialitate a sustinut si practica judiciara a aplicat teoria subiectiva, potrivit careia raspunderea civila are un singur fundament, culpa dovedita sau prezumata. In dreptul civil roman contemporan, raspunderea civila se intemeiaza, in principiu pe baza de culpa. Totusi, pe baza interpretarii textelor Codului civil si a prevederilor unor legi speciale, in present, doctrina si practica judiciara admit, fara reserve, existenta unor cazuri in care raspunderea este de natura obiectiva, fara culpa; fundamental sau este idea de garantie. Notiunea de garantie se apreciaza ca are inteles diferit, dupa cum este vorba de raspunderea civila indirecta, pentru fapta altuia, sau pentru raspunderea civila pentru prejudicii cauzate de lucruri, animale si ruina edificiului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1356
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved