CATEGORII DOCUMENTE |
Constitutia romana din 8 decembrie 1991 poate fi calificata drept o constitutie rigida. Rigiditatea se manifesta sub urmatoarele aspecte: a) limitarea initiativei revizuirii; b) procedura de revizuire; si c) stipularea unor limite ale revizuirii. Revizuirea este reglementata de dispozitiile Titlului VI al legii fundamentale (art. 150-152).
Initiativa revizuirii este prevazuta in art. 150. Ea poate fi exercitata de catre Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de catre un sfert din numarul total al deputatilor sau al senatorilor precum si de 500.000 de cetateni cu drept de vot. Acestia trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii astfel incat, din fiecare dintre acestea sa se obtina cel putin 10.000 de semnaturi in sprijinul initiativei de revizuire. Curtea Constitutionala se pronunta din oficiu asupra legilor de revizuire (art. 146, lit. a)). Ea se mai pronunta asupra initiativelor legislative - inclusiv de revizuire - ale cetatenilor (art. 146, lit. j)).
Legea de revizuire trebuie adoptata de ambele Camere ale Parlamentului cu o majoritate de doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. In cazul in care prin procedura de mediere nu se ajunge la acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul total al deputatilor si senatorilor. Legea de revizuire este definitiva numai dupa confirmarea ei prin referendum. Referendumul va fi organizat conform dispozitiilor Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
In privinta limitelor revizuirii, art. 152 stabileste trei categorii de interdictii: a) de ordin material; b) sub aspectul finalitatii; si c) de ordin temporal.
Dispozitiile constitutionale privind caracterul national, unitar, independent si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii (art. 152, alin. (1)).
Nu este admisa revizuirea - indiferent de dispozitiile care formeaza obiectul acesteia - in cazul in care are drept efect suprimarea unor drepturi sau libertati fundamentale ori a garantiilor acestora (art. 152, alin. (2)).
In fine, Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, in timp de razboi sau in perioada de prelungire a mandatului Parlamentului (art. 152, alin. (3) si art. 63, alin. (4), fraza a 2-a, teza 1).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1086
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved