Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


TESTAMENTUL AUTENTIC

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



TESTAMENTUL AUTENTIC

Def. Testamentul facut pe teritoriul tarii este autentic daca, prin incheiere, a fost investit in conditiile prevazute de lege pentru autentificaea inscrisurilor, cu forma autentica de catre notarul public.

Avantaje si inconveniente



Testamentul autentic prezinta avantajul ca in aceasta forma pot testa si persoanele care nu stiu sa scrie si sa citeasca sau persoanele care din cauza infirmitatii, a bolii sau din orice alta cauza nu pot semna.

Contestarea testamentului este mai anevoioasa, iar continutul actului este verificat de notar pentru a nu cuprinde clauze contrare legii sau bunelor moravuri ori clauze neclare de natura a genera procese inutile. Testamentul autentic prezinta si avantajul ca un exemplar original se pastreaza in arhiva biroului notarial, astfel incat nu poate fi sustras, dosit sau distrus de persoanele interesate.

Testamentul autentic prezinta inconvenientul ca presupune anumite cheltuieli si necesita pierdere de timp pentru indeplinirea formalitatilor de autentificare.

Autentificarea testamentelor facute pe teritoriul tarii este de competenta notarilor publici. Autentificarea actelor, inclusiv a testamentelor, nu face parte dintre actele notariale care pot fi indeplinite de catre secretarii comunelor sau oraselor.

Autentificarea testamentului se poate face la orice birou notarial din tara, indiferent de domiciliul testatorului.

Testatorul nu poate fi reprezentat la autentificare prin mandatar cuprocura speciala. El trebuie sa fie prezent in persoana la autentificare, fie la sediul biroului notarial public, fie inafara sediului daca din motive temeinice nu se poate deplasa.

Testamentul se intocmeste in limba romana. La cererea justificata a testatorului, notarul public poate autentifica testamentul intocmit intr-o alta lima dupa ce a luat cunostinta de curpinsul lui prin interpret.

Autentificarea se constata printr-o incheiere care, sub sanctiunea nulitatii, trebuie sa cuprinda, printre altele:data si locul autentificarii cu precizarea imprejurarilor pentru care s-a indeplinit inafara biroului notarial, daca este cazul; modul in care s-a constat identitatea testatorului, constatarea ca s-a luat consimtamantul si ca testamentul a fost semnat de acesta in fata notarului, erspectiv mentiunea ca acesta nu a putu semna.

Daca conditiile de autentificare nu sunt indeplinite si testatorul staruie in cerere, notarul da, in termen de 5 zile de la datainregistrarii cererii, o incheiere de respingere motivata, pe care testatorul o poate ataca prin plangere la judecatorie.

Daca testamentul nu a fost autentificat cu respectarea prevederilor legii sanctiunea este nulitatea absoluta. Insa actul , nul ca testament autentic, poate valora testament ologarf daca conditiile prevazute de lege pentru aceasta sunt indeplinite.

Forta probanta

Testamentul autentificat in conditiile lege face pe deplin dovada pana la inscrierea in fals, in ceeea ce priveste constatarile persoanele ale agentului, cum ar fi: data, locul autentificarii, prezenta si identificarea testatorului, consimtamantul, semnatura lui, etc.

Mostenitorii pot ataca testamentul autentic prin procedura inscrierii in fals, respectiv prin actiunea in anulare pentru lipsa de discernamant a testatorului sau pentru vicii de consimtamnt.

Notarul nu are calitatea de a atesta existenta discernamantului testorului, lipsa capacitatii, vicierea consimtamantului, etc.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1250
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved