Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


TESTAMENTUL OLOGRAF

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



TESTAMENTUL OLOGRAF

Def.testamentul olograf este valabil ca atare cand este scris in tot, datat si semnat de mana testatorului, este un inscris sub semnatura privata si este un act solemn. Scrierea integrala, datarea si semnarea de mana testatorului sunt prevazute de lege sub sanctiunea nulitatii absolute, deci ad solemnitatem, iar nu ad probationem sau pentru opozabilitate



Toate cele 3 cerinte de solemnitate (scrierea, datarea si semnarea) trebuie sa fie indeplinite de mana testorului si trebuie sa fie intrunite cumulativ, in lipsa oricareia dintre ele testamentul fiind nul.

Avantaje si inconveniente

Testamentul olograf prezinta o serie de avantaje - poate fi folosit de oricine stie sascrie, se poate face oriunde si oricand fara ajutorul altei persoane, nu necesita cheltuieli sori martori, asigura secretul deplin al dispozitiilor de ultima vointa, poate fi revocat usor de testator prin distrugerea voluntara a inscrisului testamentar

Testamentul olograf poate fi usor sustras sau dosit dupa moartea testatorului sau chiar in timpul vietii, dar fara stirea lui, nu asigura protectia vointei testatorului impotriva influentelor abuzive si poate fi usor de falsificat. Daca testatorul nu are cunostinte juridice testamentul poate cuprinde formulari neclare, confuze si chiar contradictorii, susceptibile de interpretari.

Scrierea. Intregul continut al testamentului olograf trebuie sa fie scris de mana testatorului, cerinta prevazuta de lege ad solemnitatem

Daca testamentul nu este scris de mana testatorului, fiind dactilografiat, el va fi nul, chiar daca a fost facut personal de testator

Testamentul olograf poate cuprinde si stersaturi, modificari sau adaugiri ulterioare, cestea neafectand validitatea testamentului.

Data O alta conditie de validitate a testamentului olograf este datarea lui exacta, de mana testatorului, prin indicarea zilei, a lunii si a anului in care a fost intocmit. Ea prezinta importanta pentru ca in functie de data testarii se poate stabili daca testatorul a avut sau nu capacitate de a testa sau in cazul pluralitatii testamentelor se stabileste ultima lui vointa

Datarea testamentului se poate face in litere sau cifre prin referire la un eveniment care se poate stabili cu certitudine. Ora si locul intocmirii nu sunt elemente obligatorii.

-in caz de lipsa totala sau partiala a datei, testamentul nu va fi nul daca persoana interesata sa-I salveze valabilitate reuseste sa faca proba datei intocmirii cu ajutorul elementelor sau indicatiilor rezultand din cuprinsul testamentului

-data falsa, adica acea data indicata de testator in mod intentionat eronat atrage nulitatea tstamentului, caci este ceruta data reala a intocmirii testamentului.

-daca testamentul este datat se prezuma pana la proba contrara ca data este cea reala, iar daca data este incompleta sau exacta se poate completa sau rectifica un element care lipseste, fara a afecta celelalte elemente.

Semnatura este o alta formalitate necesara pentru validitatea testamentului. Prin semnatura, testatorul atesta ca dispozitiile din testament reprezinta vointa sa definitiva pentru caz de moarte. Testatorul trebuie sa semneze de mana, este nul testamentul semnat prin punere de deget.

Modul de semnare nu trebuie sa cuprinda obligatoriu numele si prenumele, semnatura poate fi aceea pe care testatorul o folosea in mod obisnuit.

Testamentul si semnatura trebuie sa formeze un tot unitar, iar daca semnatura lipseste sau nu indeplineste conditiile aratate, testamentul este nul in mod iremediabil.

Formalitati ulterioare decesului testatorului prevede prezentarea testamentului olograf inainte de executare la un birou notarial in a carui raza teritoriala s-a deschis mostenirea, pentru a constata printr-un proces verbal deschiderea lui si starea in care s-a gasit, dupa care se va pastra in arhiva biroului notarial.

Testamentul mai poate fi valorificatprin justitie chiar daca nu a fost infatisat biroului notarial.

Forta probanta

Cu toate ca testamentul olograf este un act juridic solemn, el este materializat sub forma unui inscris sub semnatura privata, scris si semnat numai de testatorul de la care emana si, ca atare, poate fi contestat de persoanele interesate.

Scrierea si semnatura au putere doveditoare numai daca cei carora li se opune testamentul recunosc ca apartin testorului. Recunoasterea poate fi expresa sau tacita.

In cazul in care scriitura si semnatura testatorului nu sunt recunoscute, notarul public este obligat sa citeze toti mostenitorii, chiar si mostenitorii care nu se bucura de rezerva succesorala in ipoteza falsitatii documentului.

Verificarea testamentului urmeaza a se face prin procedura verificarii de scripte, comparandu-se scrierea si semnatura cu alte acte scrise de testator si recunoscute ca atare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2014
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved