Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

CUNOSTINTE, CALITATI, APTITUDINI - NECESARE MANAGERULUI

management+ Font mai mare | - Font mai micCUNOSTINTE, CALITATI, APTITUDINI - NECESARE MANAGERULUI

Procesele de munca desfasurate in cadrul organizatiilor, solicita personalului antrenat insusiri diferentiate, in functie de natura, complexitatea activitatilor ce le compun. Insusirile necesare managerilor sunt o consecinta a specificului muncii desfasurate, precum si a trasaturilor lor dominante.O prima grupare a calitatilor manageriale se refera la trasaturile detrminate de personalitate. In mod frecvent, specialistii considera personalitatea o rezultanta a patru factori:

constitutia si temperamentul subiectului;

mediul fizic: climat, hrana;

mediul social: tara, familie, educatie;

obiceiurile si deprinderile castigate sub efectul influentelor precedente: mod de viata, igiena alimentara, etc.

Latura instrumentala a personalitatii este data de aptitudini. Ca insusiri psihice care conditioneaza posibilitatile omului in diverse forme de cativitate, aptitudinile imbraca in cazul managerului, o dubla ipostaza:

aptitudini legate de meseria de baza care, in cazul existentei lor asigura dobandirea competentei profesionale;

aptitudini necesare in desfasurarea muncii de conducere: flerul, intuitia, spontaneitatea, caapcitatea de comunicare, de a lua decizii, abilitatea de a dirija oamenii, dorinta de a conduce.

Latura actionala a personalitatii este conferita de temperament si resursele energetice. In cazul managerilor, aceste elemente tin de: sanatate, rigoare, indemanare, echilibru si energie, stapanire de sine, calitati sociale expres si derivate din necesitatea de a imprima tonusul favorabil activitatii proprii cat si a celei  a subordonatilor, de a mentine un climat de munca destins, de a infrunta si solutiona eficient problemele ce apar inevitabil in procesul managerial.

Caracterul, ca mod de manifestare a personalitatii in relatiile omului cu mediul si cu sine, mod reglat de normele sociale ale comportarii in cadrul sistemelor social-istorice, este situat in fruntea ierarhiei calitatilor considerate necesare unui manager.

Din punct de vedere, trasaturile solicitate conducatorului sunt numeroase si variate, incluzand: sinceritatea si franchetea, sociabilitatea, cordialitatea, fermitatea, integritatea, onestitatea, perseverenta, curajul, modestia.

A doua categorie de cerinte solicitate conducatorului, se refera la calitatile intelectuale. In aceasta grupare sunt incluse: inteligenta, capacitatea de a

recunoaste, accepta si aplica noul, capacitatea de a gandi clar, operativitatea si trainicia memoriei, vivalitatea imaginatiei, capacitatea de previziune, gandirea toeretica pentru generalizare si abstractie.

O problema cu care s-a confruntat delimitarea profilului psiho-socio-profesional al managerului, a constituit-o nativitatea sau ontogenia insusirilor. Practica managementului a demonstrat ca, pe langa insusirile innascute, pe langa insusirile caracteorologice pozitive si potentialul intelectual ridicat, eficienta managerului depinde hotarator de un veritabil angrenaj de cunostinte privind principiile, metodele si tehnicile de management, care se dobandesc prin invatare.

Cu cat nivelul ierarhic e mai ridicat, cu atat calitatile native, cunostintele si aptitudinile de conducere sunt necesare conducatorilor cu intensitati superioare, diminuandu-se in schimb ponderea cunostintelor, deprinderilor si aptitudinilor de executie.

Indiferent de nivelul ierarhic, capacitatea de a decide, cunostintele de conducere, cunostintele economice, abilitatea de a dirija oamenii si capacitatea de autoperfectionare continua au un rol prioritar.

Insusirile necesare exercitarii functiilor de conducere definesc profilul psiho-social-profesional al cadrelor de conducere prezentat mai sus in figura 3.1.

Rezultanta calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor, a talentului si pregatirii managerilor, indiferent de nivelul ierarhic, sex, varsta, o reprezinta capacitatea manageriala sau "leader".

In esenta prin aceasta desemnam influenta pe care o exercita un manager asupra subordonatilor in procesul stabilirii si, indeosebi a realizarii obiectivelor.

Capacitatea manageriala, leader shipul reprezinta potentialul activ, manifestat al managerului, prin care acesta isi aduce contributia la functionarea si dezvoltarea firmei, in calitatea sa de cadru de conducere, prin care se delimiteaza, in ultima instanta, de celelalte categorii de personal din cadrul sau.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4236
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved