CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Realizarea produsului
1 Planificarea realizarii produsului
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Planificarea realizarii produsului Organizatia trebuie sa planifice si sa dezvolte procesele necesare pentru realizarea produsului. Planificarea realizarii produsului trebuie sa fie compatibila cu cerintele pentru celelalte procese ale sistemului de management al calitatii (a se vedea 4.1). La planificarea realizarii produsului organizatia trebuie sa determine, dupa caz, urmatoarele: a) obiectivele calitatii si cerintele pentru produs; b) necesitatea de a stabili procese, documente si de a aloca resurse specifice produsului; c) activitatile cerute de verificare, validare, monitorizare, inspectie si incercare specifice produsului precum si criteriile pentru acceptare a produsului; d) inregistrarile necesare pentru a furniza dovezi ca procesele de realizare si produsul rezultat satisfac cerintele (a se vedea 4.2.4). Elementele de iesire ale acestei planificari trebuie sa fie intr-o forma adecvata metodei de operare a organizatiei. NOTA 1 - Se poate face referire la un document care specifica procesele sistemului de management al calitatii (inclusiv procesele de realizare a produsului) si resursele care se aplica unui anumit produs, proiect sau contract, ca fiind un plan al calitatii. NOTA 2 - De asemenea, organizatia poate sa aplice la dezvoltarea proceselor de realizare a produsului cerintele precizate la 3. |
Toate procesele din cadrul organizatiei, care se combina pentru satisfacerea cerintelor clientului, politicile si planurile stabilite ar trebui proiectate, implementate si mentinute eficace. Rezultatele planificarii calitatii pot oferi o indicatie a verificarilor tipice necesare in cadrul unui proces. Utilizarea HACCP este definita ca un mijloc acceptat international de a indeplini aceasta sarcina in raport cu siguranta alimentara. Rezultatele studiului HACCP si CCP-urile ar trebui introduse in planificarea procesului; aceasta identifica zonele critice si indica directia corecta a acestora.
In industria alimentelor si a bauturilor procesele, de la livrarea materiei prime, trecand prin procesul de fabricatie principal si in afara acestuia, la ambalare, depozitare si expeditie, sunt in general usor de vizualizat si de urmat intocmai. Totusi, procesele functioneaza in toata organizatia, in toate celelalte departamente si activitati de service care sustin procesul de fabricatie principal. Desi aceste procese, in zone cum ar fi contabilitatea, planificarea, personalul si administratia, nu pot fi la fel de vizibile ca si fabricatia si pot sa nu necesite vreun echipament specializat, ele sunt la fel de importante pentru functionarea fluenta si eficace a firmei si pentru realizarea politicilor si a planurilor ca si orice proces de fabricatie.
Aceste procese ar trebui clar definite, ar trebui intelese elementele de intrare, elementele de iesire si legaturile cu alte procese, ar trebui definita masurarea proceselor si ar trebui mentinute inregistrari corespunzatoare. Aceasta va face legatura din nou cu planul HACCP in care au fost identificate CCP-urile si metodele de a le verifica.
In planificare, problemele care pot apare in timpul procesarii ar trebui de asemenea luate in considerare, cum sunt urmatoarele:
a) Riscul contaminarii incrucisate
Riscul care provine din contaminare ar trebui luat in considerare si ar trebui instalate sisteme pentru a reduce acest risc. (Analiza pericolelor poate fi parte a acestui sistem). Acest risc ar trebui luat in considerare pentru materii prime, aditivi, lucrari in desfasurare si produse finale si material de ambalare.
b) Defectarea sistemului de control automat
Exista situatii in care defectarea sistemelor de control automat sau computerizat pot avea un efect advers asupra produsului.
2 Procese referitoare la relatia cu clientul
2.1 Determinarea cerintelor referitoare la produs
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Determinarea cerintelor referitoare la produs Organizatia trebuie sa determine a) cerintele specificate de catre client, inclusiv cerintele referitoare la activitatile de livrare si post-livrare, b) cerintele nespecificate de catre client, dar necesare pentru utilizarea specificata sau intentionata, atunci cand aceasta este cunoscuta, c) cerintele legale si de reglementare referitoare la produs si d) orice alte cerinte suplimentare determinate de organizatie. |
Potentialii utilizatori si consumatori ar trebui identificati si inregistrati, in masura in care sunt cunoscuti, pentru fiecare produs/categorie de produse. Pentru unele produse, grupuri de consumatori cunoscute ca fiind in mod deosebit vulnerabile (de exemplu, nou nascuti sau copii, femei insarcinate, bolnavi, varstnici si diabetici) ar trebui identificate si ar trebui sa li se acorde o atentie continua.
Organizatia ar trebui, acolo unde este cazul, sa demonstreze ca a fost evaluata pentru a stabili daca conditiile de depozitare si utilizarea intentionata legate aceste grupuri de populatie ar putea include un CCP.
Pentru a se asigura un optim de siguranta a consumatorului, manipularea si utilizarea neintentionate a produsului trebuie luata in considerare prin furnizarea instructiunilor de preparare si prin etichetare distinctiva a produsului.
Cerintele relevante legale si reglementate ar trebui de asemenea identificate.
2.2 Analiza cerintelor referitoare la produs
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Analiza cerintelor referitoare la produs Organizatia trebuie sa analizeze cerintele referitoare la produs. Aceasta analiza trebuie facuta inainte de angajamentul organizatiei de a livra un produs clientului (de exemplu transmiterea de oferte, acceptarea unor contracte sau a unor comenzi, acceptarea unor modificari ale contractelor sau comenzilor) si trebuie sa se asigure ca a) cerintele referitoare la produs sunt definite, b) cerintele din contract sau comanda care difera de cele exprimate anterior sunt rezolvate si c) organizatia are capabilitatea sa indeplineasca cerintele definite. Trebuie mentinute inregistrari ale rezultatelor analizei si ale actiunilor aparute in urma analizei (a se vedea 4.2.4). Atunci cand clientul furnizeaza o declaratie nedocumentata a cerintelor, cerintele clientului trebuie confirmate de organizatie inaintea acceptarii lor. Atunci cand cerintele referitoare la produs sunt modificate, organizatia trebuie sa se asigure ca documentele relevante sunt amendate si ca personalul implicat este constientizat cu privire la modificarea cerintelor. NOTA - In unele situatii, cum sunt vanzarile prin internet, nu este practica o analiza oficiala pentru fiecare comanda. In schimb, analiza poate lua in considerare alte informatii relevante referitoare la produs, cum sunt cataloage sau materiale publicitare. |
Elemente ale Principiului 2 si ale Principiului 3 din succesiunea logica pentru aplicarea HACCP (determinarea punctelor critice de control si stabilirea limitelor critice) pot fi integrate. Odata ce a fost stabilita diagrama de flux al proceselor, determinarea CCP-urilor ar trebui sa fie clara. Deseori clientul va stabili clar in specificatie care incercari trebuie efectuate (microbiologice, chimice etc.) si poate chiar indica tinte si tolerante acceptabile legate de produs.
In orice situatie in care exista oferte, contracte sau comenzi intre un furnizor si un client, se aplica analiza contractului. Acest capitol al ISO 9001 este elementul cheie in stabilirea cerintelor clientilor si, cel mai important, in a clarifica daca organizatia are capacitatea de a indeplini acele cerinte.
Cerintele clientilor vor varia de la comenzi simple de vanzare pentru produse standard, reziliere a unui contract prestabilit pe termen lung, cereri variabile facute pe fondul unui plan de vanzari sau cerinte de a produce conform cu specificatii tehnice de produs si specificatii ale inspectiei de control al calitatii. Toate cerintele contractuale ar trebui stabilite intre client si furnizor inainte de acceptarea contractului. Daca furnizorul nu poate indeplini vreuna sau toate cerintele stabilite, clientul ar trebui anuntat. Metodele folosite pentru a demonstra analiza contractului vor varia, dar pot include note ale mesajelor telefonice, informatii referitoare la comanda de vanzari, documente de oferta semnate, minute ale intalnirilor sau comenzi interne emise de departamentul comercial catre productie.
Ar trebui acordata de asemenea atentie relatiilor client intern-furnizor dintr-o organizatie; principiile analizei contrcatului se aplica in egala masura acestor situatii.
Protectia clientului fata de utilizarea neintentionata a unui produs alimentar (determinata in vreun fel de conditiile incorecte de depozitare) ar trebui de asemenea luata in considerare.
Conformitatea cu legislatia in vigoare este o cerinta inerenta a produsului. Atunci cand se fac exporturi, ar trebui sa se tina cont de cerintele legislative ale fiecarei tari.
2.3 Comunicarea cu clientul
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Comunicarea cu clientul Organizatia trebuie sa determine si sa implementeze modalitati eficace pentru comunicarea cu clientii in legatura cu a) informatiile despre produs, b) tratarea cererilor de oferta, a contractelor sau comenzilor, inclusiv amendamentele la acestea si c) feedback-ul de la client, inclusiv reclamatiile acestuia. |
Atunci cand se proiecteaza procesul pentru retragerea unui produs, ar trebui numita o persoana care sa gestioneze procesul si care sa fie singurul punct de contact cu clientul si, daca este necesar, cu consumatorul.
3 Proiectare si dezvoltare
3.1 Planificarea proiectarii si dezvoltarii
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Planificarea proiectarii si dezvoltarii Organizatia trebuie sa planifice si sa controleze proiectarea si dezvoltarea produsului. Pe durata planificarii proiectarii si dezvoltarii, organizatia trebuie sa determine a) etapele proiectarii si dezvoltarii, b) analiza, verificarea si validarea care sunt adecvate fiecarei etape de proiectare si dezvoltare si c) responsabilitatile si autoritatea pentru proiectare si dezvoltare. Organizatia trebuie sa tina sub control interfetele dintre diferite grupuri implicate in proiectare si dezvoltare pentru a se asigura o comunicare eficace si o desemnare clara a responsabilitatilor. Elementele de iesire ale planificarii trebuie actualizate, dupa cum este cazul, pe masura ce proiectarea si dezvoltarea evolueaza. |
Scopul acestui capitol al ISO 9001 este de a asigura ca specificatiile materialelor, proceselor, de ambalare a produsului si de etichetare aduse prin procesul de dezvoltare indeplinesc cerintele identificate ale clientului. Poate fi implicata o mare doza de creativitate intr-un astfel de proces, in plus fata de expertiza tehnica, iar sistemul de control al proiectarii adoptat ar trebui sa permita creativitate, dar in cadrul unui ansamblu de proceduri clar definite care permit ca procesul sa fie gestionat si controlat.
Siguranta alimentara trebuie sa fie elementul suprem in timpul dezvoltarii oricarui nou produs. Principiul 1 al HACCP (efectuarea unei analize a pericolelor) si Principiul 2 (determinarea punctelor critice de control) sunt extrem de importante. Aplicarea principiilor analizei pericolelor in timpul proiectarii ar trebui sa ajute sa se asigure ca noul produs potential va capabil sa fie realizat sigur si este in limitele capacitatii unei anumite companii. Investirea de mai mult timp in aceasta faza a procesului pentru a solutiona problemele inainte ca produsul goes on-line va salva timp si bani. Controlul proiectarii a fost de asemenea legat in Principiul 3 al HACCP (stabilirea limitelor critice).
Terminologia acestui capitol al ISO 9001 ar putea fi nefamiliara multora din industria alimentara. Totusi, procesele implicate sunt acelea aplicate de obicei in timpul dezvoltarii produsului; de exemplu, declararea cerintelor clientului intr-un compendiu (rezumat) al dezvoltarii produsului; the designation of development milestone meetings where development samples sunt evaluate inaintea aprobarii de a trece la urmatoarea faza de dezvoltare; verificarea prin challenge testing or shelf-life determination; si validarea prin cercetare de piata si transit tests .
Regulile procesului de proiectare ar trebui sa asigure ca sunt stabilite limitele de control corespunzatoare, care vor controla in mod adecvat punctele critice de control identificate.
Procesul de proiectare in baza unui sistem ISO 9001 are multe checks and balances, care toate sunt relevante pentru stabilirea si dezvoltarea unui sistem HACCP cuprinzator. Acolo unde anumite principii HACCP nu au fost identificate direct, pot exista la fel de bine legaturi cu intregul proces de analiza a pericolelor.
3.2 Elemente de intrare ale proiectarii si dezvoltarii
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Elemente de intrare ale proiectarii si dezvoltarii Elementele de intrare legate de cerintele referitoare la produs trebuie determinate si trebuie mentinute inregistrari (a se vedea 4.2.4). Aceste elemente de intrare trebuie sa includa a) cerinte de functionare si performanta, b) cerinte legale si ale reglementarilor aplicabile, c) atunci cand este aplicabil, informatii derivate din proiecte similare anterioare si d) alte cerinte esentiale pentru proiectare si dezvoltare. Aceste elemente de intrare trebuie sa fie analizate, pentru a stabili daca sunt adecvate. Cerintele trebuie sa fie complete, fara ambiguitati si necontradictorii. |
Ar trebui pregatit un plan care descrie intreaga activitate de dezvoltare. Punctele cheie care se includ in orice plan sunt identificarea celor responsabili de realizarea proceselor de dezvoltare si toate fazele cheie ale procesului. Pe masura ce proiectul (ori un produs nou, ori o noua reteta) evolueaza, va fi necesar ca planul sa fie actualizat.
Exista multe cerinte referitoare la elementele de intrare ale proiectarii legate de un produs. Ca un minimum, acestea includ cerinte legale si reglementate si orice cerinte care deriva din analiza contractului, cum ar fi durata de valabilitate, solicitari referitoare la compozitie, modul de ambalare si aspecte referitoare la cost. Toate aceste cerinte ale elementelor de intrare ar trebui cuprinse cu exactitate in procesul de proiectare si oricare din ele, care este conflictuala sau ambigua, ar trebui rezolvata rapid, cu personalul, grupul sau organizatia corespunzatoare.
3.3 Elemente de iesire ale proiectarii si dezvoltarii
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Elemente de iesire ale proiectarii si dezvoltarii Elementele de iesire ale proiectarii si dezvoltarii trebuie furnizate intr-o forma care sa permita verificarea in raport cu elementele de intrare ale proiectarii si dezvoltarii si trebuie aprobate inainte de eliberarea acestora. Elementele de iesire ale proiectarii si dezvoltarii trebuie a) sa satisfaca cerintele cuprinse in elementele de intrare ale proiectarii si dezvoltarii, b) sa furnizeze informatii corespunzatoare pentru aprovizionare, pentru productie si pentru furnizarea serviciului, c) sa contina sau sa faca referire la criterii de acceptare a produsului si d) sa specifice caracteristicile produsului care sunt esentiale pentru utilizarea sigura si corecta a acestuia. |
Probleme tind sa apara la interfetele dintre diferite grupuri functionale, de obicei datorita dificultatilor de comunicare si faptului ca un grup nu realizeaza ca ele sunt parte a unui lant intern "client - furnizor". Ar trebui acordata atentie asigurarii ca tuturor membrilor procesului de dezvoltare le este clar ceea ce li se cere si ca sunt stabilite sisteme de comunicare eficace.
Rezultatele procesului de dezvoltare (un nou produs sau o reteta noua, de exemplu) ar trebui masurate in raport cu criterii de acceptare clare (cum ar fi cerintele de siguranta alimentara si de igiena, buna practica de fabricatie si reglementarile relevante). Verificarea si validarea noului produs este necesar sa fie inclusa in planul de dezvoltare. Tabelul 1 compara aceste activitati, inclusiv analiza proiectarii.
Tabelul 1 - Comparatii intre activitati de proiectare
"Instrument" de control al proiectarii |
Mod de utilizare |
Explicatii suplimentare |
Analiza |
Acolo unde este cazul, se verifica progresul planului de proiectare fata de parametri cheie. |
Analiza asigura ca lucrurile progreseaza conform asteptarilor. Aceasta poate implica o echipa multidisciplinara, cum ar fi personal de dezvoltare, personal tehnic si ar trebui generate inregistrari. |
Verificare |
Proces continuu, care poate include incercari pe faze ale procesului sau comparari cu produse cunoscute, verificate. |
Verificarea va confirma ca orice revendicari referitoare la produs pot fi dovedite, cum ar fi analiza nutritionala oficiala, ingredientele. Aceasta activitate ar trebui sa genereze inregistrari. |
Validare |
La finalul procesului de proiectare pentru a se asigura ca noul produs indeplineste cerintele clientului. |
Validarea poate fi efectuata cu grupuri tinta de utilizatori specifice (de exemplu, alimente pentru copii) sau prin studiu de piata. Aceasta ar trebui sa verifice ca toate cerintele declarate ale clientilor pot fi indeplinite de noul produs. Aceasta activitate ar trebui sa genereze inregistrari. |
3.4 Analiza proiectarii si dezvoltarii
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Analiza proiectarii si dezvoltarii Analize sistematice ale proiectarii si dezvoltarii trebuie efectuate in conformitate cu modalitatile planificate (a se vedea 3.1), in etape adecvate pentru a) a evalua capabilitatea rezultatelor proiectarii si dezvoltarii de a satisface cerintele si b) a identifica orice probleme si a propune actiuni necesare. Participantii la astfel de analize trebuie sa includa reprezentanti ai functiilor interesate de etapele proiectarii si dezvoltarii care sunt analizate. Trebuie mentinute inregistrarile rezultatelor analizelor si ale oricaror actiuni necesare (a se vedea 4.2.4). |
Frecventa si componenta echipei sau o anumita persoana care efectueaza analiza vor diferi pentru fiecare organizatie si, posibil, pentru fiecare activitate de proiecare noua. Analizele ar trebui sa asigure ca procesul de proiectare ramane relevant pentru cerintele referitoare la elementele de intrare si pentru scop.
3.5 Verificarea proiectarii si dezvoltarii
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Verificarea proiectarii si dezvoltarii Verificarea trebuie efectuata in conformitate cu modalitatile planificate (a se vedea 3.1) pentru a se asigura ca elementele de iesire ale proiectarii si dezvoltarii au satisfacut cerintele cuprinse in elementele de intrare ale proiectarii si dezvoltarii. Trebuie mentinute inregistrarile rezultatelor verificarii si ale oricaror actiuni necesare (a se vedea 4.2.4). |
In cadrul industriei alimentare si a baturilor activitatile de verificare pot include incercari fizice, chimice, microbiologice si referitoare la durata de valabilitate, precum si evaluari senzoriale de catre grupuri de utilizatori selectati.
3.6 Validarea proiectarii si dezvoltarii
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Validarea proiectarii si dezvoltarii Validarea proiectarii si dezvoltarii trebuie efectuata in conformitate cu modalitatile planificate (a se vedea 3.1), pentru a se asigura ca produsul rezultat este capabil sa satisfaca cerintele pentru aplicari specificate sau utilizari intentionate, atunci cand sunt cunoscute. Ori de cate ori este fezabil, validarea trebuie finalizata inainte de livrarea sau implementarea produsului. Trebuie mentinute inregistrarile rezultatelor validarii si ale oricaror actiuni necesare (a se vedea 4.2.4). |
Validarea finala a produsului va confirma (sau nu) acceptabilitatea produsului pentru grupul de clienti definit. In industria alimentara si a bauturilor validarea proiectarii poate include studiu de piata, productie experimentala si grupuri-test de consumatori invitate.
3.7 Controlul modificarilor in proiectare si dezvoltare
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte 3.7 Controlul modificarilor in proiectare si dezvoltare Modificarile in proiectare si dezvoltare trebuie identificate si trebuie mentinute inregistrari. Modificarile trebuie analizate, verificate si validate, dupa caz, si aprobate inainte de implementarea lor. Analiza modificarilor in proiectare si dezvoltare trebuie sa includa evaluarea efectului modificarilor asupra partilor componente si a produsului deja livrat. Trebuie mentinute inregistrari ale rezultatelor analizei modificarilor si ale oricaror actiuni necesare (a se vedea 4.2.4). |
In unele situatii, modificarile unui produs pot fi de natura minora, iar cerintele clientului sa nu fie compromise. In aceste cazuri initierea unei astfel de modificari poate sa nu necesite implementarea totala a procesului de proiectare. Totusi, criteriile si autoritatea care sa permita modificari minore si metodele de verificare si validare ar trebui clarificate in cadrul sistemului calitatii. Procedurile ar trebui sa fie scrise pentru a descrie modul in care au loc controlul si verificarea proiectarii, astfel ca cerintele referitoare la produs sa fie indeplinite.
Modificari ale proiectului dupa ce a fost efectuata o activitate eficace de control al proiectarii sunt obisnuite. Ar trebui sa fie disponibile inregistrari pentru a trata procesul de control al modificarilor, asigurandu-se ca orice modificari nu vor afecta negativ siguranta produsului sau metodele de fabricatie si nu incalca cerintele legale.
4 Aprovizionare
4.1 Procesul de aprovizionare
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Procesul de aprovizionare Organizatia trebuie sa se asigure ca produsul aprovizionat este conform cu cerintele de aprovizionare specificate. Tipul si amploarea controlului aplicat furnizorului si produsului aprovizionat trebuie sa depinda de efectul produsului aprovizionat asupra realizarii ulterioare a produsului sau asupra produsului final. Organizatia trebuie sa evalueze si sa selecteze furnizorii pe baza capabilitatii acestora de a furniza un produs in concordanta cu cerintele organizatiei. Trebuie stabilite criteriile de selectie, de evaluare si de reevaluare. Trebuie mentinute inregistrari ale rezultatelor evaluarilor si ale oricaror actiuni necesare rezultate din evaluare (a se vedea 4.2.4). |
Toate materialele si serviciile utilizate pentru a indeplini cerintele clientului in fabricatia produsului ar trebui aprovizionate in mod controlat ceea ce reflecta importanta acelui material sau serviciu pentru produsul finit. In cadrul industriei alimentare si a bauturilor aceasta ar putea include urmatoarele:
a) ingrediente
b) mijloace auxiliare pentru procesare
c) apa (apa folosita in procesare si tratarea apei)
d) intretinere, echipament, ambalare si materialele care intra in contact cu alimentele
e) operatii subcontractate (de exemplu, contract pentru conditionare)
f) producatori primari (de exemplu, cresterea animalelor, procesarea primara a recoltelor)
g) servicii de incercari si de laborator
h) servicii de igiena (inclusiv aprovizionarea produselor chimice de curatat folosite pe suprafetele de contact cu produsul)
i) instruire
j) transport si distributie
k) depozitare (atat a materiilor prime cat si a produselor finite).
Nivelul controlului pe care o companie doreste sa-l exercite asupra unui furnizor va depinde de natura si de utilizarea intentionata a materialului. Orice element folosit ca un ingredient sau care vine in contact direct cu produsul, va necesita probabil, verificari mai stricte decat alte articole, cum ar fi mobilierul de birou. Ar trebui reamintit ca declaratii de conformitate cu legislatia nu inseamna in mod necesar ca respectivul component este sigur.
Evaluarea procesului din punct de vedere al analizei pericolelor va identifica materiile prime si alte elemente de intrare care este necesar sa fie verificate si vor fi identificate ca un "punct critic de control" (CCP). Aceasta poate duce apoi la necesitatea unui control sporit asupra furnizorului. Furnizorii de materiale sau servicii ar trebui selectati cu atentie, pe baza unei investigatii complete a capacitatii lor de a furniza conform cerintelor stabilite ale organizatiei. Criteriile de acceptare a unui furnizor ar trebui stabilite si inregistrate clar. Performanta furnizorilor ar trebui monitorizata pentru toti parametrii, inclusiv calitatea, livrarea si durata de valabilitate. Metodele de monitorizarear trebui inregistrate, impreuna cu metodele de selectare a furnizorilor si, daca este necesar, de eliminare a furnizorilor nesatisfacatori.
Aprovizionarea a fost corelata cu Principiul 3 al procesului HACCP (stabilirea limitelor critice). Pentru a identifica pericole potentiale intr-un process, care a fost evaluat daca necesita sau nu proceduri speciale pentru a fi mentinut sub control, ar trebui luate in considerare materiile prime (de toate tipurile) utilizate in proces. Stabilirea specificatiilor corespunzatoare pentru materii prime si utilizarea numai a acelor furnizori capabili de a respecta aceste specificatii, va asigura ca nu sunt introduse pericole in proces intr-o faza initiala, pentru ca intr-o etapa ulterioara a procesului sa fie necesar sa se reduca acel pericol la un nivel acceptabil.
4.2 Informatii pentru aprovizionare
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Informatii pentru aprovizionare Informatiile pentru aprovizionare trebuie sa descrie produsul de aprovizionat inclusiv, atunci cand este cazul, a) cerinte pentru aprobarea produsului, procedurilor, proceselor si echipamentelor, b) cerinte pentru calificarea personalului si c) cerinte pentru sistemul de management al calitatii. Organizatia trebuie sa se asigure ca cerintele de aprovizionare specificate sunt adecvate, inainte de comunicarea acestora catre furnizor. |
Informatiile referitoare la aprovizionare pot avea forma comenzilor tiparite sau pe suport electronic, a comenzilor verbale sau a unui program de livrare prestabilit. Orice comanda, oricum ar fi plasata, ar trebui sa fie clara si sustinuta prin specificatii de aprovizionare. Specificatiile vor stabili clar cerintele organizatiei si se vor adapta variabilitatii inerente a unor astfel de produse si vor cuprinde necesitatea oricaror verificari speciale pentru a le garanta conformitatea, inclusiv cerinta de respectare a legislatiei in vigoare.
4.3 Verificarea produsului aprovizionat
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Verificarea produsului aprovizionat Organizatia trebuie sa stabileasca si sa implementeze inspectia sau alte activitati necesare pentru a se asigura ca produsul aprovizionat satisface cerintele de aprovizionare specificate. Atunci cand organizatia sau clientul acesteia intentioneaza sa desfasoare verificarea la furnizor, organizatia trebuie sa specifice, in informatiile pentru aprovizionare, intelegerile avute in vedere la verificare si metoda de eliberare a produsului. |
5 Productie si furnizare de servicii
5.1 Controlul productiei si al furnizarii serviciului
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Controlul productiei si al furnizarii serviciului Organizatia trebuie sa planifice si sa realizeze productia si furnizarea de servicii in conditii controlate. Conditiile controlate trebuie sa includa, dupa caz a) disponibilitatea informatiilor care descriu caracteristicile produsului, b) disponibilitatea instructiunilor de lucru, daca sunt necesare, c) utilizarea echipamentului adecvat, d) disponibilitatea si utilizarea dispozitivelor de masurare si monitorizare, e) implementarea monitorizarii si masurarii si f) implementarea activitatilor de eliberare, livrare si post-livrare. |
Controlul corespunzator ar putea include, de exemplu, utilizarea avertismentelor "admis/respins", "acceptat/neacceptat", "conform/neconform" sau "in asteptare pentru inspectie/incercari", cu scopul de a identifica in mod clar stadiul produselor, sarjelor sau loturilor etc. care intra in proces, care se afla in proces, care sunt disponibile pentru livrare si al celor livrate.
Aceste avertismente pot include marci, etichete, locatii fizice identificate sau date din inregistrari scrise, baze de date informatizate, date referitoare la incercari, sisteme de codificare electronica pe produs etc.
5.2 Validarea proceselor de productie si de furnizare de servicii
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Validarea proceselor de productie si de furnizare de servicii Organizatia trebuie sa valideze orice procese de productie si furnizare de servicii, atunci cand elementele de iesire rezultate nu pot fi verificate prin masurare sau monitorizare ulterioare. Aceasta include orice procese in care deficientele devin evidente numai dupa ce produsul se afla in utilizare sau dupa ce serviciul a fost furnizat. Validarea trebuie sa demonstreze capabilitatea acestor procese de a obtine rezultatele planificate. Organizatia trebuie sa stabileasca masuri preliminare pentru aceste procese inclusiv, dupa caz a) criterii definite pentru analiza si aprobarea proceselor, b) aprobarea echipamentului si calificarea personalului, c) utilizarea de metode si proceduri specifice, d) cerinte referitoare la inregistrari (a se vedea 4.2.4) si e) revalidarea. |
Exista unele procese in care verificarea rezultatelor poate fi neeconomica sau imposibila fara o incercare distructiva. Exemplele includ pasteurizarea, sterilizarea in conserve si procesele de curatare pe loc (CIP). Pe masura ce tehnicile si tehnologia de inspectie si incercari evolueaza, ar putea deveni posibil sa se verifice unele dintre aceste procese - cu toate ca ar mai putea exista intarzieri inacceptabile in obtinerea rezultatelor sau costul lor ar putea fi prohibitiv. Solutia in aceste situatii este controlul complet al procesului, inclusiv verificarea procesului inaintea realizarii produsului (in timpul procesului de proiectare), asigurandu-se ca tot personalul este corespunzator instruit, ca utilajele si echipamentul sunt adecvate si bine intretinute si ca inregistrarile "in cursul procesului" sunt complete si pot inregistra parametrii de procesare.
Bazarea pe inspectie si incercari post-procesare trebuie sa fie minima. Procesul ar trebui proiectat, executat si controlat pentru a se asigura ca toate intrarile de posibile pericole sunt eliminate (sau reduse la un nivel acceptabil de pericol). Importanta legaturii dintre validare si procesul de analiza a pericolelor este evidenta: folosind aceasta tehnica, toate elementele de intrare in process, cu impact negativ asupra calitatii (inclusiv cele periculoase) sunt identificate iar procesul este controlat pentru minimizarea riscului inainte ca produsul sa fie fabricat. Aceasta ar trebui sa asigure lipsa surprizelor neplacute atunci cand sunt obtinute rezultatele incercarilor finale.
5.3 Identificare si trasabilitate
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Identificare si trasabilitate Atunci cand este cazul, organizatia trebuie sa identifice produsul folosind mijloace adecvate pe durata realizarii produsului. Organizatia trebuie sa identifice stadiul produsului in raport cu cerintele de masurare si monitorizare. Atunci cand trasabilitatea este o cerinta, organizatia trebuie sa tina sub control si sa inregistreze identificarea unica a produsului (a se vedea 4.2.4). NOTA In unele sectoare industriale, managementul configuratiei este un mijloc prin care sunt mentinute identificarea si trasabilitatea. |
Ar trebui acordata atentie identificarii sistemelor care sunt necesare pentru a indeplini oricare cerinte legale sau coduri de practica, cum ar fi procedurile nationale referitoare la retragerea produselor. Identificarea loturilor este importanta pentru retragerea produselor si ajuta o rotatie eficace a stocurilor. Produsele alimentare ar trebui sa poarte informatii adecvate pentru a permite urmatoarei persoane din lantul alimentar sa manevreze, sa prezinte, sa depoziteze, sa pregateasca si sa foloseasca produsul sigur si corect. Orice proceduri pentru retragerea produsului ar trebui sa includa o definire a responsabilitatilor.
Atunci cand clientul cere ca produsul sa fie identificat printr-o marca sau un cod specific, ar trebui implementat un sistem pentru verificarea acelor marci sau coduri.
Este o cerinta legala in aceasta industrie ca sa existe un sistem pentru trasabilitatea sarjei sau a lotului. Este responsabilitatea organizatiei de a stabili ce constituie o sarja sau un lot, altfel decat acest aspect este specificat ca o cerinta a clientului. Aceasta va diferi in functie de industrie si de riscul potential al produsului.
Identificarea si trasabilitatea produsului pot fi privite ca niste conditii necesare inaintea aplicarii HACCP.
5.4 Proprietatea clientului
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Proprietatea clientului Organizatia trebuie sa trateze cu grija proprietatea clientului pe perioada in care aceasta se afla sub controlul organizatiei sau este utilizata de organizatie. Organizatia trebuie sa identifice, sa verifice, sa protejeze si sa puna in siguranta proprietatea clientului pusa la dispozitie pentru a fi utilizata sau incorporata in produs. Daca proprietatea clientului este pierduta, deteriorata sau inapta pentru utilizare, acest lucru trebuie raportat clientului si trebuie mentinute inregistrari (a se vedea 4.2.4). NOTA Proprietatea clientului poate include proprietatea intelectuala. |
Proprietatea clientului poate fi o materie prima sau un material de ambalare furnizat de client pentru procesarea unui anumit produs, sau ar putea cuprinde articole suplimentare specifice care sa fie incorporate in produsul finit, cum ar fi un "obiect promotional" adaugat in ambalajul final. Analiza riscului ar trebui efectuata si pentru obiectul promotional, pentru a se asigura ca acesta nu va expune la un risc inacceptabil pentru restul organizatiei. Ar trebui sa existe verificari adecvate pentru a se asigura ca acest material este protejat la fel de bine ca si orice material detinut de organizatia insasi. Ar trebui acordata atentie unor astfel de produse atunci cand se efectueaza analiza HACCP.
5.5 Pastrarea produsului
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Pastrarea produsului Organizatia trebuie sa pastreze conformitatea produsului pe parcursul procesarii interne si al livrarii la destinatia intentionata. Aceasta pastrare trebuie sa includa identificarea, manipularea, ambalarea, depozitarea si protejarea. Pastrarea trebuie aplicata, de asemenea, partilor componente ale produsului. |
NOTA "Pastrarea" nu se refera la adaugarea de conservanti intr-un produs alimentar sau intr-o bautura, ci se refera la stocarea sau depozitarea dupa ambalare.
Organizatia ar trebui sa se asigure ca produsele sunt manipulate, stocate, ambalate, pastrate, si livrate in conditii corecte pentru a mentine calitatea specificata.
Factorii care se iau in considerare pot include urmatoarele:
a) conditii contractuale de ambalare
b) lucrari artistice specificate pentru materiale de ambalare
c) conditii de depozitare, inclusiv temperatura si umiditate
d) rotatia stocurilor
e) durata de valabilitate sau cerintele clientului
f) conditii de livrare, inclusiv temperatura si umiditate
g) cerintele legalee si reglementate
h) pericole de contaminare
i) mediu, proiectare, constructie si planul general al cladirilor
j) controlul igienei si al infestarii, inainte sau dupa productie si ambalare.
Sunt necesare proceduri in aceasta zona pentru a se asigura ca nu sunt introduse pericole dupa productie, prin manipulare sau depozitare necorespunzatoare. Aceasta este o parte a realizarii produsului si ar trebui luata in considerare in timpul studiului HACCP. Ar trebui de asemenea luata in considerare contaminarea din neatentie in timpul procesarii: ar trebui protejate lucrarile in curs de desfasurare pentru a se asigura ca nu sunt introduse pericole care ar putea afecta calitatea sau siguranta produsului finit. Cum si unde sunt depozitate si transportate produsele ar trebui si acestea luate in considerare.
6 Controlul dispozitivelor de masurare si de monitorizare
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Controlul dispozitivelor de masurare si monitorizare Organizatia trebuie sa determine monitorizarile si masurarile care trebuie efectuate si dispozitivele de masurare si monitorizare necesare pentru a furniza dovezi ale conformitatii produsului cu cerintele determinate (a se vedea 2.1). Organizatia trebuie sa stabileasca procesele prin care sa se asigure ca monitorizarile si masurarile pot fi efectuate si ca sunt efectuate intr-un mod care este in concordanta cu cerintele de monitorizare si masurare. Atunci cand este necesar sa se asigure rezultate valide, dispozitivele de masurare trebuie a) etalonate sau verificate, la intervale specificate, sau inainte de intrebuintare fata de etaloane de masura trasabile pana la etaloane internationale sau nationale; atunci cand astfel de etaloane nu exista, baza utilizata pentru etalonare sau verificare trebuie inregistrata; b) ajustate sau reajustate, dupa cum este necesar; c) identificate pentru a permite determinarea starii de etalonare; d) puse in siguranta impotriva ajustarilor care ar putea invalida rezultatul masurarii; e) protejate in timpul manipularii, intretinerii si depozitarii impotriva degradarilor si deteriorarilor. In plus, organizatia trebuie sa evalueze si sa inregistreze validitatea rezultatelor masurarilor anterioare atunci cand echipamentul este gasit neconform cu cerintele. Organizatia trebuie sa intreprinda actiuni adecvate asupra echipamentului si a oricarui produs afectat. Trebuie mentinute inregistrari referitoare la rezultatele etalonarii si verificarii (a se vedea 4.2.4). Atunci cand este utilizat pentru monitorizarea si masurarea cerintelor specificate trebuie confirmata capabilitatea software-ului pentru calculator de a satisface utilizarea intentionata. Confirmarea trebuie facuta inainte de prima utilizare si reconfirmarea dupa cum este necesar. NOTA A se vedea ISO 10012-1 si ISO 10012-2 pentru indrumare. |
Certificatele de etalonare ar trebui sa arate exactitatea de masurare a echipamentelor in momentul etalonarii (citire "in starea in care a fost gasit").
In sectorul alimentelor si al bauturilor evaluarile senzoriale au o importanta deosebita. Acestea sunt efectuate de catre grupuri senzoriale care pot furniza rezultate obiective daca membrii sunt selectati si incercarile sunt efectuate in conformitate cu standardele internationale relevante (a se vedea, de exemplu, ISO 6658 si ISO 10399). In acest caz grupul sensorial lucreaza ca un "dispozitiv de masurare" si, prin urmare, performanta sa ar trebui verificata regulat, aceasta fiind o forma speciala de etalonare. In acest scop sunt disponibile de asemenea si standarde internationale adecvate (a se vedea, de exemplu, partile 1 si 2 ale ISO 8586).
In unele cazuri verificarea dispozitivelor de masurare si monitorizare din industria alimentelor si a bauturilor poate fi efectuata numai prin utilizarea datelor din studii interlaboratoare.
Pe masura ce multe organizatii devin mai increzatoare in procese bazate pe software, este important ca acestea sa fie incluse intr-un sistem de etalonare. Orice software utilizat pentru a verifica un proces (cum ar fi calculul continutului nutritional sau cantitatile relative de materii prime dintr-un produs folosind un ingredient cantitativ) ar trebui tratat in acelasi mod ca si echipamentul de masurare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2232
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved