Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Etapele ierarhizate in asigurarea calitatii

management

+ Font mai mare | - Font mai micEtapele ierarhizate in asigurarea calitatii

Pentru a obtine un nivel acceptabil de calitate, toate intreprinderile industriale trebuie sa dezvolte un concept sistemic de control al calitatii, care nu se refera doar la activitatile productive, el incluzand toate departamentele functionale ale acesteia, deci un spatiu foarte larg si dificil de coordonat.Teoreticienii in domeniul calitatii au elaborat o structura ierarhizata care sintetizeaza demersurile in domeniul calitatii pe patru nivele:

1. Strategia calitatii. Calitatea bunurilor si a serviciilor reprezinta o problema strategica si in cadrul demersurilor pe termen lung, politica de calitate exprima dorinta conducerii intreprinderii de a progresa spre excelenta industriala. Simplele declaratii de intentie nu ajuta, trebuie determinate etapele strategice, dimensionate resursele necesare, achizitionate dotari specifice, formate colective de lucru, pregatit si specializat personalul. Nu exista batalie castigata fara o strategie bine construita si inteleasa de toti combatantii.

Sistemul calitatii. Sistemul calitatii permite organizarea, coordonarea si coeziunea diferitelor activitati specifice derulate in cadrul intreprinderii. Conceptele sistemului calitatii sunt teoretice dar ele prin anumite proceduri si metode pot fi aplicate practic in organizatie fiind dependente de personalul angajat, de dotarile existente si de politicile de perspectiva.

Metodele calitatii. Metodele calitatii stabilesc un cadru formal pentru actiunile specifice calitatii. Vom regasi metode statistice de analiza a datelor, metode grafice de reprezentare a unor situatii si cazuri, metode euristice de selectare si ordonare. Competentele in materie de calitate se regasesc in principal la nivelul metodelor, si deseori ele sunt transferate la nivelul instrumentelor de lucru, care doar printr-o cunoastere si utilizare corecta pot asigura abordarea cu succes a unor strategii de calitate totala.
Instrumentele calitatii. Instrumentele faciliteaza aplicarea metodelor. Din pacate, multi manageri cunosc si utilizeaza instrumentele calitatii, dar ele nu sunt implementate coerent si nu sunt definite printr-o strategie specifica. Sunt mentionate in lucrarile de specialitate sapte instrumente de baza cu reprezentare grafica, simple si usor de utilizat de catre toti angajatii intreprinderii. Ele au fost elaborate in Japonia in anii 1960 - 1970 si reprezinta instrumentele de baza utilizate de cercurile de calitate.

Dar, despre toate acestea, si in plus o serie intreaga de alte consideratii relativ la problematica asigurarii calitatii se vor prezenta in capitolul urmator.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 914
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved