Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul Intreprinderilor Mici si Mijlocii - Plan de Afacere

management

+ Font mai mare | - Font mai micAcademia de Studii Economice

Facultatea de ManagementManagementul Intreprinderilor Mici si Mijlocii

Plan de Afacere

CAPITOLUL 1

REZUMAT

Acest plan de afaceri are o destinatie interna, se adreseaza stakeholder-ilor celor doua societati care se asociaza si are ca scop cuantificarea beneficiilor care se vor obtine de pe urma crearii societatii.

Societatea AFTAL PRODUCTION SA se va infiinta prin asocierea societatilor FURNIMOB si Alfa International  in scopul de a produce mobilier pentru copii destinat pietei italiene. Cele doua societati care se asociaza sunt parteneri incepand din 1990 si sunt specializate pe domeniul productie, respectiv al proiectarii si desfaceri de mobilier pentru copii.

In prezent, FURNIMOB produce o gama larga de mobilier de copii, compus din tarcuri, paturi si scaune in diferite modele si variante de culoare pentru Alfa International. Pe langa FURNIMOB, mai produc pentru Alfa International si alte patru fabrici de mobila din judetul Galati. AFTAL PRODUCTION SA va inlocui toti acesti producatori si va produce 16 camioane de produse finite lunar destinat pietei italiene. Pentru a putea realiza acest volum al productiei vor fi necesare investitii in valoare de 600000 euro pentru retehnologizarea societatii FURNIMOB.

In cadrul societatii AFTAL PRODUCTION SA se vor produce peste 25 de modele de tarcuri, paturi si scaune in peste 12 variante de culoare destinate pietei italiene. Statisticile arata ca in Italia natalitatea este de 80.000 de nou-nascuti intr-un an, deci piata potentiala este limitata la acest numar. Piata este foarte segmentata, cumparatorii fiind foarte pretentiosi, solicitand in permanenta modele si culori noi, in corelatie cu tendintele din lumea modei, de o foarte buna calitate si la un pret scazut. Datorita concurentei foarte puternice exista o tendinta generala de reducere a preturilor, de crestere a calitatii produselor si de reducere a numarului de produse vandute dintr-un anumit model.

Firma Alfa International detine o cota de piata de aproximativ 75% din aceasta piata si in consecinta domina cu autoritate concurenta. Acest lucru se datoreaza adaptarii produselor la nevoile cumparatorilor. Pentru a veni in intampinarea nevoilor cumparatorilor se efectueaza in mod sistematic studii de piata de catre o firma specializata, datele culese sunt trimise apoi firmei de design care proiecteaza noile modele, desenele ajungand in final la producator, in speta la AFTAL PRODUCTION SA unde se definitiveaza solutiile constructive, tehnice si se executa prototipul. In acest fel oferta pe care Alfa International o aduce pe piata contine o gama larga de produse adaptate la cerintele pietei.

Datorita complexitatii produselor fabricate in cadrul societatii, AFTAL PRODUCTION foloseste o gama larga de materii prime, grupate in trei mari categorii: material lemnos; lacuri, vopsele si diluanti; si materiale auxiliare si accesorii.

Societatea acorda cea mai mare atentie aprovizionarii cu prima categorie de materii prime din care are stocuri pentru cel putin doua luni datorita dificultatilor intampinate in aprovizionarea acestora. In ceea ce priveste lacurile, vopselele si diluantii exista mai multe firme particulare care ofera produse importate de foarte buna calitate, aprovizionarea acestora nu necesita deci un interes special. Pentru restul de materii prime si accesorii, societatea lucreaza cu stocuri destul de mari pentru a reduce cheltuielile de transport.

Realizarea asocierii presupune eforturi organizatorice ridicate. Procesul prin care personalul de la Alfa International Trading se va integra alaturi de personalul de la FURNIMOB in noua societate va dura aproximativ trei luni de zile. Presedintele societatii va deveni actualul presedinte al societatii FURNIMOB care va fi responsabil pentru realizarea asocierii. Ca vicepresedinte va fi desemnat patronul societatii Alfa International care va fi responsabil pentru achizitionarea utilajelor si transportul acestora pana la sediul societatii.

Desfacerea produselor se va realiza prin intermediul Alfa International Transportul produselor se va efectua de catre o companie de transport rutier international cu care firma va incheia un contract. Totodata, Alfa International va asigura comenzile necesare pentru ca AFTAL PRODUCTION sa poata lucra la capacitatea maxima.

Ca urmare a asocierii vor rezulta avantaje economice insemnate pentru stakeholderii ambelor firme.

Astfel, Alfa International va beneficia de pe urma investitiei de:

Ø      Un furnizor capabil sa asigure toata produsele necesare pietei italiene;

Ø      Reducerea riscului de nelivrare/intarzierea livrarilor de catre furnizori;

Ø      Controlul direct asupra productiei;

Ø      Pretul de achizitie al produselor mai mic;

Ø      Participarea la profitul societatii sub forma dividendelor;

Principalii stakeholderi ai FURNIMOB reprezentati de salariati, care sunt si membrii cooperatori, si de actionari vor obtine urmatoarele avantaje:

Ø      Siguranta locului de munca;

Ø      Cresterea salariilor si imbunatatirea conditiilor de lucru;

Ø      Asigurarea comenzilor la toata capacitatea de productie a societatii;

Ø      Siguranta pietei de desfacere;

Ø      Sursa de finantare a investitiilor necesare pentru mentinerea competitivitatii;

Ø      Reducerea costurilor;

Ø      Dividende din profitul societatii.

CAPITOLUL 2

PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII

Societatea pe actiuni AFTAL PRODUCTION SA va lua fiinta prin asocierea firmelor Alfa International si FURNIMOB. La constituirea societatii, aportul FURNIMOB va fi in natura, ea participand cu toate activele societatii pentru a asigura spatiul productiv si utilajele necesare pentru a incepe productia. Alfa International va aduce ca aport capitalul necesar pentru modernizarea atelierelor productive existente si pentru infiintarea noului atelier.

Capitalul social la momentul infiintarii va fi de 2 milioane Euro, din care 800000 Euro reprezinta valoarea reevaluata a activelor societatii FURNIMOB iar 1200000 Euro va fi aportul in lichiditati al societatii Alfa International Trading.

Cele doua societati care se asociaza sunt persoane juridice care au fost infiintate pe baza unor legi diferite si au un obiect de activitate diferit.

Societatea FURNIMOB este formata de persoane fizice de diverse categorii si calificari profesionale, care se asociaza pe baza consimtamantului exprimat in mod liber, in scopul desfasurarii unor activitati de productie, servicii si comerciale, care urmareste realizarea de beneficii materiale si crearea unui cadru organizat de afirmare profesionala si de protectie sociala a membrilor sai.

Furnimob a fost infiintata in 1983.La inceput, societatea a avut o dotare tehnica saracacioasa.Treptat, s-au extins atelierele de productie, s-au achizitionat noi utilaje, avand ca efect cresterea volumului productiei cat si a calitatii produselor executate.

Volumul livrarilor pe toata perioada de colaborare a fot aproximativ constant, 4 camioane produse finite livrate lunar, societatea nefiind capabila sa efectueze din surse proprii investitii pentru cresterea capacitatii de productie.

Drept urmare, incepand cu 1996 firma Alfa International colaboreaza si cu alti producatori pentru a obtine necesarul de 16 camioane produse finite lunar.

Societatea va avea urmatoarele obiecte de activitate:

Ø      productia de mic mobilier pentru copii pentru intern si export;

Ø      lucrari la comanda si prestari servicii pentru populatie si alti beneficiari din tara si strainatate in ramurile lemn si metal;

Ø      realizarea de produse prin cooperare cu persoane fizice si juridice autorizate din tara si strainatate si executarea de lucrari solicitate de acestea;

Ø      desfacerea de marfuri;

Ø      operatiuni de export-import, schimb de marfa, cooperari economice si alte operatiuni de comert exterior in conformitate cu prevederile legale.

Principalul obiect de activitate va fi producerea si comercializarea de mobilier pentru copii, nomenclatorul de fabricatie fiind constituit dintr-un numar mare de produse, intr-o paleta coloristica bogata.

Pe langa productia de mobilier pentru copii, societatea va prelucra si metale, in special pentru a produce accesorii pentru productia de mobilier destinata exportului, dar si pentru diferiti beneficiari din tara.

Situatia principalilor indicatori economico-financiari

AFTAL PRODUCTION SA fiind o societate creata prin asocierea unei firme producatoare - FURNIMOB si a unei societati axate pe desfacere, potentialul firmei nou create depinde de experienta si know-how-ul firmei producatoare in ceea ce priveste productia si de capacitatea de a vinde a firmei de desfacere.

Dinamica situatiei economico-financiare a FURNIMOB inregistrata in perioada 1999 - 2002 este redata in urmatorul tabel:

Situatia principalilor indicatori economici:

Tabelul 2.1.

Nr.

crt.

Indicator

U.M.

Nivel anul 1999

Nivel anul 2000

Nivel anul 2001

Nivel anul 2002

Cifra de afaceri

Mii lei

Productia marfa fabricata

Mii lei

Numar salariati

Persoane

Productivitatea muncii

Mii lei /salariat

Fond de salarii

Mii lei

Salariul mediu brut

Lei

Active imobilizate

Mii lei

Active circulante

Mii lei

Active totale

Mii lei

Stocuri totale, din care:

Mii lei

Materii prime, materiale

Mii lei

Productie in curs de fabricatie

Mii lei

Produse finite

Mii lei

Profit brut

Mii lei

Profit net

Mii lei

Cheltuieli totale

Mii lei

Cheltuieli pentru exploatare

Mii lei

Capital social

Mii lei

Capitaluri proprii

Mii lei

Datorii totale

Mii lei

Lipsa investitiilor masive pentru modernizarea si cresterea capacitatilor de productie nu a permis firmei obtinerea unor rezultate mai bune.

Ca urmare a asocierii cu partenerul italian, firma nou infiintata va avea sursele de finantare necesare pentru a implementa programul de modernizare si de crestere a capacitatii elaborat de managementul celor doua societati care va permite cresterea capacitatii de productie de la 4 la 16 camioane de produse finite lunar.

CAPITOLUL 3

DEFINIREA AFACERII

Societatea AFTAL PRODUCTION SA va produce mobilier pentru copii destinat in exclusivitate pentru piata italiana.

Piata mobilei din Italia este dominata de cateva firme foarte mari, cum ar fi IKEA de exemplu care fac foarte dificila patrunderea si mai ales ramanerea pe aceasta piata. In schimb, aceste firme mari se orienteaza pe volum, neglijand anumite segmente care datorita dimensiunilor mai mici nu sunt suficient de atractive.

Produsele se vor fabrica folosind cea mai moderna dotare tehnica ce va permite cresterea semnificativa a productivitatii muncii si cresterea calitatii produselor fabricate.

Produsele fabricate la AFTAL PRODUCTION SA vor fi valorificate exclusiv prin intermediul Alfa International. Acesta, pe langa desfacerea produselor va efectua si in continuare studiile de piata si va furniza noile modele.

Pe langa FURNIMOB, care livreaza lunar 4 camioane produse finite, mai produc pentru Alfa International si alte patru fabrici de mobila din Romania dupa cum urmeaza:

Ø      SCA LEMN-METAL Odorheiu-Secuiesc, lunar 3 camioane produse finite;

Ø      SCA NIRAJUL Miercurea-Nirajului, lunar 3 camioane produse finite;

Ø      SCA MURESUL Ludus, lunar 2 camioane produse finite;

Ø      S.C. ROMERCATO SRL Reghin, lunar 2 camioane produse finite.

Pe langa cantitatile achizitionate din Romania, firma Alfa International mai importa din Portugalia 10 camioane de mobilier pentru copii si 12 camioane din Polonia.

FURNIMOB desi in prezent este capabila sa livreze produsele comandate in cantitatea si calitatea ceruta, tehnologia de fabricatie invechita, productivitatea muncii foarte scazuta vor determina ca in scurt timp produsele sale sa nu mai fie competitive ca pret.

AFTAL PRODUCTION SA va inlocui toti acesti producatori si va produce 16 camioane de produse finite lunar destinat pietei italiene.

Pentru a putea realiza acest volum al productiei vor fi necesare investitii in valoare de 600000 euro pentru retehnologizarea societatii FURNIMOB. Realizarea retehnologizarii necesita eforturi organizatorice pentru a reduce la durata minima intreruperea fabricatiei. In acest scop, primele patru etape - infiintarea atelierului de semifabricate, modernizarea salei de masini, infiintarea atelierului de prelucrat panouri si modernizarea atelierului de slefuit mecanic - se vor executa secvential, in aceasta ordine, iar lucrarile la atelierele de finisaj si de montaj se vor executa in paralel.

FURNIMOB dispune de personal calificat pentru executarea tuturor lucrarilor. Astfel, muncitorii de la sectia de constructii vor efectua toate lucrarile legate de pregatirea halei de fabricatie pentru montajul utilajelor. Personalul de intretinere si reparatii este calificat si autorizat pentru efectuarea montajului utilajelor si al instalatiilor electrice - instalatia de forta (reteaua de alimentare cu curent electric) si iluminatul. In ajutorul acestor doua echipe vor veni si muncitorii necalificati pentru efectuarea mai rapida a lucrarilor. Efectuarea lucrarilor in regie va reduce cheltuielile si va permite de asemenea si organizarea mai flexibila a lucrarilor necesare.

Prin crearea noii societati se urmaresc doua obiective fundamentale:

Ø      Cresterea volumului productiei fizice de la 4 camioane la 16 camioane produse fizice/lunar la FURNIMOB;

Ø      Reducerea costurilor de productie.

Cresterea capacitatii de productie va necesita investitii in:

Ø      Masini si utilaje necesare realizarii productiei;

Ø      Modularizarea halei de productie;

Ø      Modificarea retelei de curent electric din halele de productie;

Ø      Inlocuirea sistemului de exhaustare;

Ø      Mijloace de transport;

Ø      Pregatirea personalului.

Achizitionarea de utilaje moderne va reduce cheltuielile datorita consumului mai mic de energie electrica, randamentelor mai ridicate si reducerii cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile. Insa pe langa aceste investitii care duc la cresterea capacitatii de productie mai sunt necesare si investitii pentru inlocuirea sistemului de incalzire bazat pe cazane cu lemne si gaz metan, vechi de peste 15 de ani si cu un randament scazut de doar 32-34% cu cazane moderne, mult mai performante care pot sa furnizeze si aburul tehnologic necesar.

Etapele de realizare ale retehnoligizarii sunt:

infiintarea atelierului de semifabricate;

modificarea Salei de Masini si delimitarea liniilor de produs repere;

modernizarea atelierului de slefuit mecanic;

infiintarea atelierului de prelucrat panouri;

modernizarea atelierului de finisaj;

modernizarea atelierului de montaj.

Ca urmare a asocierii vor rezulta avantaje economice insemnate pentru stakeholderii ambelor firme.

Astfel, Alfa International va beneficia de pe urma investitiei de:

Ø      Un furnizor capabil sa asigure toata produsele necesare pietei italiene;

Ø      Reducerea riscului de nelivrare/intarzierea livrarilor de catre furnizori;

Ø      Controlul direct asupra productiei;

Ø      Pretul de achizitie al produselor mai mic;

Ø      Participarea la profitul societatii sub forma dividendelor;

Principalii stakeholderii ai FURNIMOB reprezentati de salariati, care sunt si membrii cooperatori, si de actionari vor obtine urmatoarele avantaje:

Ø      Siguranta locului de munca;

Ø      Cresterea salariilor si imbunatatirea conditiilor de lucru;

Ø      Asigurarea comenzilor la toata capacitatea de productie a societatii;

Ø      Siguranta pietei de desfacere;

Ø      Sursa de finantare a investitiilor necesare pentru mentinerea competitivitatii;

Ø      Reducerea costurilor;

Ø      Dividende din profitul societatii.

CAPITOLUL 4

Definirea pietei

4.1. Piata de desfacere

AFTAL PRODUCTION SA va produce mobilier pentru copii in exclusivitate pentru Alfa International  Italia.

Statisticile arata ca in Italia natalitatea este de 80.000 de nou-nascuti intr-un an, deci piata potentiala este limitata la acest numar.

Pe aceasta piata concurenta este foarte acerba, putine firme reusind sa supravietuiasca. Drept dovada, ponderea firmelor nou intrate pe piata este de aproape de o treime, insa marea lor majoritate ajunge la faliment inainte de implinirea a doi ani de activitate.

Piata este foarte segmentata, cumparatorii fiind foarte pretentiosi, solicitand in permanenta modele si culori noi, in corelatie cu tendintele din lumea modei, de o foarte buna calitate si la un pret scazut.

Datorita concurentei foarte puternice exista o tendinta generala de reducere a preturilor, de crestere a calitatii produselor si de reducere a numarului de produse vandute dintr-un anumit model.

Firma Alfa International detine o cota de piata de aproximativ 75% din aceasta piata si in consecinta domina cu autoritate concurenta. Acest lucru se datoreaza adaptarii produselor la nevoile cumparatorilor. Pentru a veni in intampinarea nevoilor cumparatorilor se efectueaza in mod sistematic studii de piata de catre o firma specializata, datele culese sunt trimise apoi firmei de design care proiecteaza noile modele, desenele ajungand in final la producator, in speta la AFTAL PRODUCTION SA unde se definitiveaza solutiile constructive, tehnice si se executa prototipul. In acest fel oferta pe care Alfa International o aduce pe piata contine o gama larga de produse adaptate la cerintele pietei. Flexibilitatea productiei, inlocuirea rapida a produselor care nu au succesul scontat si asimilarea rapida a noilor produse sunt deci esentiale pentru mentinerea superioritatii pe piata.

4.2. Concurenta

Fiind specializata pe un singur segment de piata, si anume -mobilier pentru copii - si avand o linie de productie adaptata la aceste cerinte, societatea va avea putini concurenti capabili sa produca si sa aduca pe piata produse la acelasi nivel calitativ la un pret comparabil. Insa firmele cu capital privat nou infiintate, avand mijloace de productie moderne pot prezenta o amenintare pentru viitor. Concurenta cea mai puternica o reprezinta producatorii de mobila din alte tari - Polonia, Ucraina - care dispun de o dotare tehnica superioara.

AFTAL PRODUCTION nu se va afla in competitie cu ceilalti producatori de mobila pentru a obtine comenzi, in acest caz concurenta se va manifesta doar pe piata din Italia.

PRODUSELE SI SERVICIILE SOCIETATII

5.1. Produsele societatii

FURNIMOB produce in prezent peste 20 de modele de pentru Alfa International. Toate aceste modele vor fi produse in cadrul societatii nou create, la care se vor adauga pe parcurs alte modele, asemanatoare cu cele existente precum si alte linii de produse, cum ar fi "children rooms" - constand din mobilier complet pentru camera copiilor.

Numarul produselor fabricate in prezent - si a celor care sunt prevazute pentru a fi produse in cursul anului 2004 - depaseste 20 de modele, impartite in 3 mari categorii: tarcuri, paturi si scaune. Aceste produse sunt impartite in doua linii de produse, adresate unor clienti diferiti.

Linia de produse Pepita este adresata cumparatorilor obisnuiti, care doresc o calitate buna pentru un pret moderat. Aceasta linie este compusa din urmatoarele modele:

Linia de produse Pepita

Tabelul 3.1.

Nr. crt.

Denumire model

Variante de culoare

Tarc 011

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Tarc 022

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Tarc023

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Tarc024

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Tarc 060

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Tarc 061

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Tarc 066

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Tarc 086

N, NA, T, NW, NC, DT

Tarc 088

N, NA, T, NW, NC, DT

Tarc 090

N, NA, T, NW, NC, DT

Tarc 092

N, NA, T, NW, NC, DT

Tarc 094

N, NA, T, NW, NC, DT

Pat 13

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Pat 15

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Pat 17

N, H, BR, CC, DT, W-AL, OY, W

Scaun 033

N, H, BR, CC, WA, OY, T, DT

Scaun 042

N, H, BR, CC, WA, OY, T, DT

Scaun 051

N, T, DT, BR

Scaun 052

N, T, DT, BR

Scaun 053

N, T, DT, BR

Linia de produse REMIX este adresata in special clientelei mai sofisticate, este adaptata in permanenta la tendintele din lumea modei, este impecabila calitativ si are un pret foarte ridicat. In cadrul acestei linii exista urmatoarele modele:

Linia de produse REMIX

Tabelul 3.2.

Nr. crt.

Denumire model

Variante de culoare

Tarc PL70

N, NW, W-AL

Tarc PL92

N, NW, W-AL

Tarc PL100

N, BR

Pat RK 100

N, NW, W-O

Pat RK 12o

N, NW, W-O

Pat RK 140

N, NW, W-O

Cradle

N, NW, W-O

Scaun CR50

N, NW, W-O

Scaun CR 70

N, NW, W-O

Masa 50

N, NW, W-O

Simbolul literelor este: N - natur, H - honey, BR - maro, CC - combi color, T - tik, DT -Dark tik, W-AL - alb cu aluminiu, W - alb, OY - old yelow, WO - alb cu oranj.

5.2. Particularitati ale activitatii de productie

Productia constand in mobilier pentru copii este in general de serie mica si mijlocie, numarul produselor dintr-un lot de productie variind intre 20 si 200 de bucati. Produsele sunt executate din lemn masiv, in principal fag, in combinatie cu produse derivate din material lemnos cum ar fi PAL-ul, placajul si furnirul.

Durata ciclului de fabricatie este de aproximativ 90 zile. Din aceasta durata o pondere insemnata - aproximativ 60 de zile - o are timpul de uscare a materialului lemnos. Aceasta se realizeaza in trei etape:

Ø      in prima etapa lemnul se usuca pe cale naturala, in depozitul de materii prime aflat in incinta societatii;

Ø      in a doua etapa lemnul se usuca in camerele de uscare ale societatii in decursul unei perioade care variaza intre 7 si 14 zile ;

Ø      in a treia etapa lemnul uscat in camera de uscare este scos din nou in depozitul de materii prime unde ajunge la umiditatea optima pentru prelucrare.

Dupa ce materialul lemnos a ajuns la umiditatea optima aceasta intra in sala de masini unde se executa reperele ce compun produsele, aceste repere urmand apoi traseul slefuire - vopsire, lacuire - slefuire - lacuire - asamblare - control tehnic de calitate - ambalare.

Produsele finite vor fi expediate direct in Italia la depozitul ALFA INTERNATIONAL. Transportul produselor se va efectua de catre o companie de transport rutier international cu care firma va incheia un contract.

Din depozit produsele vor ajunge la clientii firmei, formati in principal din mici magazine, cu ajutorul celor doua camioane ale firmei. In fiecare dimineata se alcatuieste un itinerar in functie de magazinele care trebuie aprovizionate, produsele se incarca in camion in ordinea inversa descarcarii. Astfel magazine pot fi aprovizionate foarte rapid, clientii firmei putand lucra cu stocuri mai mici dintr-o gama mai mare de modele.

CAPITOLUL 6

FURNIZORII DE MATERII PRIME SI DE UTILITATI

Datorita volumului mare al productiei societatii managementul activitatii de aprovizionare este esentiala. Volumul aprovizionarilor din principalele materii prime depaseste lunar 500 m3 de cherestea si 12000 m2 de panouri, ceea ce necesita o foarte buna organizare logistica. Pentru a putea face fata la acest volum de materii prime, societatea dispune de o sectie de transporturi bine pusa la punct.

Pentru fluidizarea activitatii de aprovizionare, materiile prime au fost impartite in categorii. Astfel, categoria cea mai importanta o reprezinta materialul lemnos - compus din cherestea, panouri si furnir, urmata de categoria formata din lacuri, vopsele si diluanti, ultima categorie fiind formata din materiale auxiliare si accesorii - clei, hartie abraziva, etc.

Societatea acorda cea mai mare atentie aprovizionarii cu prima categorie de materii prime din care are stocuri pentru cel putin doua luni din urmatoarele motive:

Ø      furnizorii de panouri sunt mari combinate de industrializare a lemnului, intreprinderi de stat care isi intrerup deseori activitatea pe perioade nedeterminate si nu exista alti furnizori;

Ø      societatea achizitioneaza cherestea de la mici intreprinderi particulare care nu au o ritmicitate a exploatarilor, depinzand foarte mult de autorizatiile emise de RA RomSilva;

Ø      exploatarea lemnului depinde foarte mult de conditiile meteorologice.

In ceea ce priveste lacurile, vopselele si diluantii exista mai multe firme particulare care ofera produse importate de foarte buna calitate. Astfel, societatea isi poate permite sa lucreze cu stocuri mai mici, avand posibilitatea de a alege dintre mai multi furnizori.

Pentru restul de materii prime si accesorii, societatea lucreaza cu stocuri destul de mari pentru a reduce cheltuielile de transport.

In ceea ce priveste utilitatile, societatea foloseste gazul metan pentru a produce aburul tehnologic precum si agentul termic necesar in procesul tehnologic si pentru incalzire.

Datorita complexitatii produselor fabricate in cadrul societatii, AFTAL PRODUCTION foloseste o gama larga de materii prime, secundare, auxiliare.

Principalii furnizori de materii prime sunt:

Ø      SETTPPL SA Sovata, LIMACT SRL Praid, Ocolul Silvic Sangeorgiu de Padure, SIL SRL Trei Sate pentru cherestea de fag si rasinoase;

Ø      COMATRO SA Ramnicu Valcea, COLEMN SA Galautasi, COMPREL SA Comanesti, STRATUSMOB SA Blaj pentru placaj;

Ø      MOPAL SA Bistrita Nasaud, COMPREL SA Comanesti, ROSTRAMO SA Targu-Jiu pentru PAL;

Ø      CARPATINA SA Ramnicu Valcea pentru furnir fag;

Ø      ROMACRIL SA Rasnov, PROMOB SRL Bucuresti, MARSHAL SRL Bucuresti, TIEFEL SA Timisoara pentru aracet;

Ø      ANTICOROZIV SA pentru prenadez;

Ø      PRODCOMPLEX SA Sutesti pentru lacuri si diluanti;

CAPITOLUL 7

MANAGEMENT SI RESURSE UMANE

Adunarea Generala a Actionarilor este organul de conducere a societatii, care decide asupra activitatii acesteia, stabileste obiectivele fundamentale si politica firmei.

Consiliul de Adminsitratie, alcatuit din 9 persoane, se reuneste in prima zi de Luni a fiecarei luni sub conducerea presedintelui si ia decizii cu privire la principalele obiective de atins pentru luna in curs. Presedintele Consiliului de Administratie este si Presedinte al societatii.

Activitatea curenta a societatii este condusa de Presedinte care duce la indeplinire hotararile Consiliului de Administratie.

Presedintele este secundat de doi vicepresedinti, alesi dintre membrii Consiliului de Administratie.

Din personalul de management mai fac parte sefii compartimentelor operationale si functionale si maistrii.

Atributiile, responsabilitatile si competentele organismelor participative de management sunt evidentiate in Statutul societatii si Regulamentul de organizare si functionare. Pentru personalul de management si executie, documentele ce consemneaza sarcinile, competentele si responsabilitatile sunt fisele de post.

Supravegherea gestiunii societatii este asigurata de cei doi cenzori alesi de Adunarea Generala a Asociatilor, care la sfarsitul fiecarei perioade de gestiune prezinta un raport al activitatii firmei.

In urma retehnologizarii vor avea loc multe modificari privitoare la forta de munca existente in cadrul FURNIMOB. Astfel, prin eliminarea unor tipuri de utilaje, prin achizitionarea unor utilaje mai moderne vor avea loc mutatii in randul personalului direct productiv, atat in ceea ce priveste numarul lor, cat si structura meseriilor. Astfel, necesarul de muncitori pentru fiecare atelier se va modifica. Pentru atelierele unde prelucrarea este pe utilaje, numarul de personal s-a fundamentat in functie de normele de servire ale utilajelor. In atelierele de finisaj si de montaj, numarul de muncitori s-a determinat pornind de la normele individuale practicate in prezent in cadrul firmei. In plus fata de numarul total de muncitori direct productivi necesari pe schimb, se mai adauga un procent de 10% de muncitori pentru a putea acorda muncitorilor cele 20 de zile de concediu de odihna si pentru a nu duce lipsa de personal in cazul imbolnavirilor, in perioada concediilor medicale.

Necesarul de personal astfel calculat este prezentat in tabelul urmator:

Fundamentarea necesarului de personal

Tabelul 7.1.

Nr. crt.

Denumire atelier

PersoaneSemifabricate

Sala Masini

Slefuit Mecanic

Panouri

Finisaj

Lacuit

Montaj

Ambalare

Total personal per schimb

Total personal pentru doua schimburi

Personal in plus

Personalul necesar

Personal existent

Necesar angajari

Cresterea productivitatii muncii va permite societatii sa acorde o crestere de salariu tuturor muncitorilor. Pentru anul 2004 un salariu mediu de 100 Euro, fata de doar 79 Euro cat este in prezent ar fi suficienta pentru cointeresarea salariatilor. Pentru perioada urmatoare o crestere anuala a salariilor de 10% ar asigura mentine cointeresarea salariatilor si ar putea fi suportata si de catre firma.

CAPITOLUL

PLANUL FINANCIAR

In prezent, majoritatea ofertelor de pret pe care le primeste societatea sunt exprimate in Euro. Produsele finite sunt platite de asemenea in Euro. Din acest motiv moneda Euro a fost folosita in calculul valorii investitiei si va fi folosita in continuare la elaborarea previziunilor financiare.

Indicatatorii financiari care vor fi previzionati sunt cifra de afaceri, cheltuielile de exploatare si cheltuielile financiare. Cifra de afaceri se va previziona pornind de la cantitatea fizica exprimata in camioane produse finite si pretul mediu pentru un camion. Cheltuielile de exploatare se vor impartii in cheltuieli directe si cheltuieli indirecte, iar fiecare se va previziona in mod diferit. Cheltuielile directe, compuse din cheltuielile materiale si cheltuielile cu remuneratia personalului se vor calcula pe baza consumului de materii prime si a pretului mediu de aprovizionare, respectiv in baza necesarului de muncitori direct productivi si a salariului mediu. Cheltuielile indirecte vor fi previzionate ca procent din cifra de afaceri. Cheltuielile financiare, compuse din dobanzile pentru creditele de trezorerie si creditul pe termen lung, vor fi previzionate pe baza ratei dobanzii.

In calculul indicatorilor VNA si RIR factorul de actualizare este a=15%, determinat de rata medie a dobanzii practicat pentru creditele de investitii in Euro, acordate de principalele institutii financiare de la noi din tara.

8.1. Previzionarea cifrei de afaceri

Cifra de afaceri va fi determinata de productia fizica inmultit cu pretul mediu. In prezent nu se poate face nici o estimare privind produsele care se vor fabrica in perioada viitoare, structura fabricatiei va fi influentata in mod decisiv de evolutia produselor pe piata. Insa indiferent de modelelor fabricate, acestea se vor incadra in cele 3 categorii de produse: tarcuri, paturi si scaune. Experienta firmei arata ca valoarea unui camion de produse finite - aproximativ 100 m3 produse finite ambalate - este aproape constanta. Calculand valoarea medie a valorii acestor livrari, rezulta o valoare medie de 26800 Euro.

Capacitatea fizica a firmei, pentru care a fost proiectata este de 16 camioane produse finite/luna. Dupa efectuarea tuturor lucrarilor de retehnologizare, productia fizica va creste liniar, in prima luna firma putand fi produse 8 camioane produse finite, in luna a doua 12 camioane iar incepand cu luna a treia poate produce la capacitatea maxima. Aceasta planificare a productiei este necesara pentru:

Ø      Asigurarea stocurilor de materii prime si verificarea in practica a ritmicitatii aprovizionarilor;

Ø      Adaptarea personalului la noile conditii de munca si instruirea personalului nou angajat.

Datorita presiunilor existente pe piata, se constata o tendinta usoara de reducere a preturilor. Din aceasta cauza si preturile de la producator se vor reduce, in medie cu 1-2% anual. Aceasta tendinta va determina o reducere anuala a cifrei de afaceri cu 1,5%.

Previziunile pentru perioada urmatoare sunt prezentate in tabelele urmatoare, impreuna cu modalitatea de calcul.

Previziunile privind cifra de afaceri pentru primul an dupa retehnologizare

Tabelul 9.1.

Nr.

crt.

Denumire indicator

Iul.

Aug.

Sept.

Oct.

Noi.

Dec.

2004

Total

Productia fizica

Pret mediu

Cifra de afaceri

Previziunile cifrei de afaceri pentru primii cinci ani dupa retehnologizare

Tabelul 9.2.

Nr. crt.

Denumire indicator

Total

Productia fizica

Pret mediu

Cifra de afaceri

8.2. Previzionarea cheltuielilor de exploatare

Cheltuielile de exploatare vor fi impartite in cheltuieli directe si cheltuieli indirecte, care vor fi previzionate separat. Rezultatul acestor previziuni se va aduna pentru a obtine previziunea cheltuielilor de exploatare.

8.2.1. Previzionarea cheltuielilor directe

Punctul de plecare in previzionarea cheltuielilor directe constituie delimitarea cheltuielilor materiale, precum si a celor antrenate de remuneratia personalului direct productiv. Previziunile sunt prezentate in sectiunile care urmeaza.

a)      Previzionarea cheltuielilor materiale

Consumurile de materii prime se pot previziona foarte precis, date fiind consumurile specifice. Cantitatile de materii prime vor creste direct proportional cu cresterea productiei fizice, datorita specificului produselor nu se pot obtine cresteri semnificative in randamentul de folosire al materiilor prime.

Pretul acestora, sunt exprimate in Euro si apreciez ca in perioada urmatoare pretul acestora nu va suferi modificari substantiale. Preturile care se practica la materiile prime sunt aproape de nivelul practicat pe piata internationala, ceea ce o relativa stabilitate a acestora. Exceptie constituie materialul lemnos, care are un pret de achizitie sub cel practicat pentru export si de aceea apreciez o crestere de pret nuantata, de aproximativ 5% anual. La restul materiilor prime preturile nu se vor modifica in sens crescator, in schimb este posibil ca pretul la lacuri sa se reduca ca urmare a amplificarii concurentei pe piata, insa aceasta evolutie este incerta.

In tabelul urmator este prezentat modalitatea de calcul al cheltuielilor lunare, pentru o productie fizica de 16 camioane, pe baza consumurilor specifice si a costurilor unitare. Pentru primele luni de dupa modernizare, consumurile au fost ajustate dupa nivelul productiei fizice. Pentru perioada 2005-2008, cheltuielile au fost calculate doar anual, prin inmultirea previziunilor lunare cu numarul de luni.

Calculul cheltuielilor materiale lunare

Tabelul 9.3.

Nr. crt.

Denumirea materiei

prime

Consum mediu lunar

Pret mediu de achizitie

Cheltuieli lunare

Cherestea fag

Cherestea esente diverse

PLACAJ

PAL

Furnir fag

Aracet

Prenadez

Urelit

Lac lucios

Lac mat

Diluant

Hartie abraziva

Panza de slefuit

Carton pentru ambalaje

Diverse

Total

Previzionarea cheltuielilor cu materiile prime pentru anul 2004

Tabelul 9.4.

Nr. crt.

Denumirea materiei prime

IIul.

Aug.

Sept.

Oct.

Noi.

Dec.

Total

Cherestea fag

Cherestea diverse

PLACAJ

PAL

Furnir fag

Aracet

Prenadez

Urelit

Lac lucios

Lac mat

Diluant

Hartie abraziva

Panza de slefuitCarton pentru ambalaje

Diverse

Total

Previzionarea cheltuielilor cu materiile prime

Tabelul 9.5.

Nr. crt.

Denumirea materiei prime

Total

Cherestea fag

Cherestea diverse

PLACAJ

PAL

Furnir fag

Aracet

Prenadez

Urelit

Lac lucios

Lac mat

Diluant

Hartie abraziva

Panza de slefuit

Carton pentru ambalaje

Diverse

Total

b)      Previzionarea cheltuielilor cu remuneratia personalului

Previziunea cheltuielilor cu remuneratia personalului este prezentata in tabelele urmatoare.

Previziunea cheltuielilor cu salariile pentru anul 2004

Tabelul 9.6.

Nr. crt.

Denumire indicator

Iul.

Aug.

Sept.

Oct.

Noi.

Dec.

Total

Personalul necesar

Salariul mediu lunar

Cheltuielile cu salariile

Previziunea salariilor, perioada 2004-2008

Tabelul 9.7.

Nr. crt.

Denumire indicator

Total

Personalul necesar

Salariul mediu lunar

Cheltuielile cu salariile

8.2.2. Previzionarea cheltuielilor indirecte

Cheltuielile indirecte reflecta gradul de organizarea al activitatii. Cresterea productiei fizice va determina reducerea procentului unor categorii de cheltuieli din totalul cifrei de afaceri, si de aceea estimez ca ponderea acestor cheltuieli va fi de 35% din cifra de afaceri.

Previzionarea cheltuielilor indirecte pe anul 2004

Tabelul 9.8.

Nr. crt.

Denumire indicator

IIul

Aug

Sept.

Oct.

Noi.

Dec.

Total

Cifra de afaceri

Ponderea cheltuieli indirecte (%)

Cheltuieli indirecte

Previzionarea cheltuielilor indirecte, perioada 2004-2008

Tabelul 9.9.

Nr. crt.

Denumire indicator

Total

Cifra de afaceri

Ponderea cheltuieli indirecte (%)

Cheltuieli indirecte

8.3. Previzionarea cheltuielilor financiare

Cheltuielile financiare sunt generate de cheltuielile cu dobanzile platite pentru creditele de trezorerie necesare pentru finantarea necesarului curent al exploatarii.

Analiza situatiei existente a relevat ca firma cheltuie anual echivalentul a 2,2% din cifra de afaceri pentru plata dobanzilor la creditele de trezorerie. Tinand cont de acest lucru si de cresterea volumului de activitate, previzionez reducerea procentului cheltuielilor cu dobanzile la creditele de trezorerie la 1,75%.

Previziunea cheltuielilor financiare este prezentata in tabelele urmatoare.

Previziunea cheltuielilor financiare pe anul 2004

Tabelul 9.10.

Nr. crt.

Denumire indicator

Iul.

Aug.

Sep.

Oct.

Noi.

Dec.

Total

Cifra de afaceriDobanzi credite de trezorerie

Previzionarea cheltuielilor financiare pentru perioada 2004-2008

Tabelul 9.11.

Nr. crt.

Denumire indicator

Total

Cifra de afaceri

Dobanzi credite de trezorerie

8.4. Previzionarea evolutiei imobilizarilor nete

Ca urmare a investitiei efectuate, valoarea imobilizarilor va creste cu valoarea investitiei, urmand sa se reduca treptat cu valoarea amortizatiei. Situatia imobilizarilor dupa efectuarea retehnologizarii este:

Situatia imobilizarilor

Tabelul 9.12.

Nr. crt.

Denumire indicator

Valoare initiala

Valoare dupa investitie

Cota de amortizare

Amortizarea anuala

Constructii

Echipamente tehnologice

Mijloace de transport

Alte mijloace fixe

Imob. corporale in curs

Total

Amortizarea s-a calculat cu amortizarea liniara, durata medie de viata a unui utilaj s-a considerat de 10 ani iar pentru cladiri de 30 de ani. Pentru anul 2004 pentru ca investitia se incheie la jumatatea anului si va functiona 6 luni, amortizarea va fi jumatate din amortizarea anuala calculata.

Evolutia imobilizarilor nete este prezentata in tabelul urmator.

Evolutia imobilizarilor nete

Tabelul 9.13.

Nr. crt.

Denumire indicator

Constructii

Echipamente tehnologice

Mijloace de transport

Alte mijloace fixe

Total

Majoritatea investitiilor sunt doar la jumatatea duratei normale de functionare si de aceea putem considera ca valoare reziduala valoarea imobilizarilor nete din care scadem valoarea mijloacelor fixe existente. Astfel, valoarea reziduala a proiectului este:

VR = 516494,7 - 209892 = 306602,7 Euro

8.5. Cash flow-ul perioadei

Pentru calculul cash flow-ului perioadei folosim urmatoarea metodologie:

Ø      Din cifra de afaceri scadem valoarea cheltuielilor directe si a celor indirecte si obtinem excedentul brut din exploatare;

Ø      Din excedentul brut de exploatare scadem amortizarea si obtinem profitul inainte de dobanzi si de impozit (EBIT);

Ø      Din EBIT scadem cheltuielile cu dobanzile si obtinem profitul inainte de impozit (EBT);

Ø      Pentru a obtine profitul net din exploatare scadem din EBT impozitul pe profit, calculat ca 25% din EBT;

Ø      Cash flow-ul exploatarii reprezinta profitul net la care se adauga amortizarea.

Ø      Cash flow-ul din investitii il calculam ca diferenta dintre mijloacele fixe vandute* si investitiile efectuate.

Ø      Cash flow-ul financiar** il calculam ca diferenta dintre creditele contractate si restituirile efectuate.

Ø      Cash flow-ul perioadei reprezinta suma acestor 3 cash flow-uri.

Tabelul urmator prezinta valorile obtinute.

Cash flow-ul perioadei

Tabelul 9.14.

Nr. crt.

Denumire indicator

Cifra de afaceri

Cheltuieli directe

Cheltuieli indirecte

Excedent brut de exploatare

Amortizari

EBIT

Cheltuieli cu dobanzile

EBT

Impozitul pe profit (25%)

Profit net

Cash flow din exploatare

Vanzari de mijloace fixe

Investitii efectuate

Cash flow din investitii

Imprumuturi contractate

Rambursari credite

Cash flow financiar

Cash flow-ul perioadei

Valoarea reziduala

Profitul net previzionat pentru perioada 2004-2008 este de 2.001.753 Euro, mai mare decat capitalul social la momentul infiintarii.

8.6. Calculul Valorii Nete Actualizate a investitiei

Valorii Neta Actualizata se determina ca diferenta intre fluxurile de numerar viitoare si actualizate la rata dobanzii pe piata, adica valoarea actuala a lor si investitia necesara. Calculul VNA pentru aceasta investitie este prezentat in tabelul urmator.

Calculul VNA

Tabelul 9.15.

Nr. crt.

Denumire indicator

Cash flow-ul perioadei

Valoare reziduala

Valoarea investitiei

Factor de actualizare

Valoarea actualizata a fluxurilor de numerar

Valoarea actualizata a valorii reziduale

Valoarea Neta Actualizata

Calculele s-au efectuat dupa urmatorul principiu:

Ø      S-au actualizat cash flow-urile perioadei, pentru fiecare

Ø      S-a actualizat valoarea reziduala

Ø      S-a calculat VNA prin scaderea investitiei initiale din suma actualizarilor pentru cash flow-uri si valoarea reziduala.

Firma, dupa acoperirea tuturor cheltuielilor va obtine de pe urma investitiei efectuate un beneficiu actualizat la valoarea curenta a monedei Euro de 587544 Euro. Aceasta valoare situeaza aceasta investitie in categoria celor foarte profitabile.

8.7. Calculul Ratei Interne de Rentabilitate

Transpunerea in termeni de rate de rentabilitate a regulii VNA se realizeaza prin intermediul ratei interne de rentabilitate. Rata de rentabilitate specifica pentru fiecare proiect de investitii, adica rata interna de rentabilitate reflecta eficienta utilizari fondurilor investite. Pentru determinarea ei este nevoie de cunoasterea fluxurilor de numerar viitoare si de investitia necesara. Calculul RIR pentru acest proiect efectuat cu ajutorul produsului informatic Excel este redat in tabelul urmator.

Calculul ratei interne de rentabilitate

Tabelul 9.16.

Nr. crt.

Denumire indicator

Cash flow-ul perioadei

Valoarea investitiei

Rata interna de rentabilitate

Rata de rentabilitate a fondurilor investite pe care societatea o va obtine ca urmare a realizarii acestei investitii este cu mult peste nivelul ratei dobanzii practicate de bancile comerciale pentru creditele pe termen lung. Daca tinen cont si de faptul ca investitia se realizeaza in industria de prelucrare a lemnului, ramura cu rentabilitate mai redusa, aceasta valoare recomanda investitia pentru implementare imediata.societatea preconizeaza un venit de 22000 Euro din vanzarea utilajelor care vor fi dezafectate.

cash flow-ul financiar va fi nul pentru ca societatea va folosi doar surse proprii pentru investitii

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1455
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved