CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Managerii
Managerii sunt persoanele care efectiv detin posturi manageriale, adica carora le sunt nemijlocit subordonati alti componenti ai firmei, ce iau decizii de conducere, deci care influenteaza in mod direct actiunile si comportamentul altor persoane.
Tipuri de manageri si stiluri manageriale
Principalii factori care determina tipul si stilul managerial sunt:
-tipul sistemului managerial al firmei
-personalitatea managerilor
-amploarea competentelor acordate acestora
-potentialul si personalitatea subalternilor
-natura proceselor de munca
-cultura firmei
-intensitatea si continutul organizatiei sindicale
Prin tip de manager desemnam ansamblul de caracteristici principale referitoare la calitatile, cunostintele si aptitudinile proprii unei categorii de cadre de conducere.
In societatile comerciale si regiile de stat romanesti deosebim trei tipuri de manageri:
-participativi
-participativi-autoritari
-autoritari
Managerii de tip participativ se caracterizeaza printr-o solida pregatire atat in domeniul managementului, cat si in domeniul in care se inscrie activitatea grupului condus.
Tipul autoritar de manager se caracterizeaza prin situarea pe primul plan a relatiilor ierarhice de subordonare, utilizand pe scara redusa delegarea si consultarea subordonatilor
Tipul de manager participativ-autoritar consta intr-o combinare in proportii relativ egale a caracteristicilor proprii tipurilor precedente.
Fiecarui tip de manager ii corespunde un stil managerial care reprezinta manifestarea calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor personalului managerial in relatiile cu subordonatii, sefii si colegii.
Trecerea la economia de piata este conditionata decisiv de implementarea in toate componentele economiei a managementului performant realizat de catre manageri profesionisti. In ultimul deceniu leadershipul s-a conturat ca o componenta majora a managementului prezentand o influenta majora, decisiva asupra performantelor organizatiilor.
Leadershipul este procesul prin care o persoana stabileste un scop sau o directie pentru una sau mai multe persoane si ii determina sa actioneze impreuna cu competenta in vederea realizarii lor.
La baza leadershipului se afla spiritul de echipa, definit ca fiin starea ce reflecta dorinta oamenilor de a gandi, simti si comporta armonizat in vederea realizarii unui scop comun.
Spiritul de echipa este rezultatul a patru procese:
-construirea increderii intre persoanele implicate
-stabilirea unei misiuni si a unor scopuri clare la care adera persoanele
-derularea de procese decizionale participative
-motivarea puternica, individuala si de grup, pentru a contribui la realizarea targeturilor comune.
In mod firesc stilurile de leadership sunt legate de stilurile manageriale cu care se suprapun, dar fata de care in acelasi timp prezinta si anumite elemente specifice.
Avem patru stiluri de leadership:
-autocratic - caracterizat printr-o supraveghere stricta a subordonatilor de catre sef; fluxurile informationale sunt directionate preponderent de sus in jos; insuflarea de teama subordonatilor.
-birocratic - in care comunicarea se realizeaza intr-o masura in scris, ce pune accent pe documente si stampile ca mijloace principale de realizare si control al activitatilor; descurajeaza initiativa si inovarea si afecteaza moralul angajatilor.
-"laissez-faire" - prin care, in cadrul unor directii generale de actiune stabilite de managementul superior, se da libertate de actiune foarte mare subordonatilor, controlul fiind aproape nul.
-democratic - are ca principale dimensiuni sociabilitatea, flexibilitatea, cooperarea, comunicatiile bune ascendente, descendente si orizontale, spiritul de deschdere si atmosfera prieteneasca in cadrul firmei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 749
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved