Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Modele ale excelentei in afaceri, bazate pe calitate

management+ Font mai mare | - Font mai micModele ale excelentei in afaceri, bazate pe calitate

Este recunoscut faptul ca de la vechea conceptie, specifica unor piete slab concurentiale - "vindem ce producem", s-a ajuns in conditiile competitiei globale actuale la sintagma "vindem ceea ce satisface clientii si nu dauneaza sanatatii si mediului".Pentru a avea continuu succes in asemenea conditii concurentiale, pentru a atinge chiar excelenta, o organizatie are nevoie de un sistem de management performant, bazat pe calitate.

Crearea unor sisteme de management unitare, fundamentate pe concepte ale calitatii totale, ale responsabilitatii sociale si ecologice, au dus la dezvoltarea asa-numitelor modele ale succesului in afaceri, ale excelentei.

Premiile calitatii, instituite in unele tari incepand cu anii '80, dupa modelul primului premiu de acest tip, instituit de japonezi inca din anul 1951 - Premiul Deming, au scopul stimularii organizatiilor in adoptarea "filozofiei managementului calitatii" si le ofera un set coerent de criterii pe baza carora sa se evalueze in ce masura prin mobilizarea factorilor de imbunatatire a calitatii se asigura obtinerea unor rezultate favorabile in afaceri.

Modelele de excelenta in afaceri, care au fost structurate si experimentate pe baza conceptelor promovate de marii specialisti in calitate si avand ca model premiul Deming, se bucura de o larga apreciere si de recunoastere la nivel international.

1. Premiul pentru calitate Edwards Deming

Premiul Deming (Deming Prize) a fost instituit in anul 1951 de catre Uniunea Oamenilor de Stiinta si Inginerilor din Japonia (Union of Japanese Scientists and Engineers - JUSE), ca recunoastere a meritelor specialistului american E. Deming in trezirea unei constiinte a calitatii pentru angajatii din industria japoneza, fenomen considerat la originea rapidei redresari economice postbelice a Japoniei - miracolul japonez

Initial, premiul a avut ca scop principal promovarea cercetarilor in domeniul metodelor statistice si aplicarii acestora in practica economica, metode considerate ca avand un rol important in imbunatatirea proceselor si rezultatelor acestora.

In prezent, premiul Deming se acorda acelor organizatii care au rezultate deosebite in tinerea sub control a proceselor, prin utilizarea metodelor de control statistic al calitatii, in cadrul conceptului CWQC (Company Wide Quality Control - Controlul calitatii la nivelul intregii companii). Incepand cu anul 1984 pot candida pentru obtinerea acestui premiu si organizatii din alte tari.

Astfel, firma Rank Xerox devine in 1992 prima organizatie din lume care a castigat cele trei mari premii ale calitatii : Deming, Baldrige si European.

Procedura de evaluare a candidatilor cuprinde 3 etape:

. Examinarea preliminara a cererii organizatiei solicitante;

. Examinarea raportului prezentat de organziatiile acceptate in prima etapa, privind practicile lor in domeniul managementului calitatii si rezultatele obtinute in afaceri.

Evaluarea la fata locului a organizatiilor ce trec de a doua etapa.

Ca baza pentru evaluare se utilizeaza o lista de verificare", care cuprinde 63 criterii, grupate in zece categorii:

. Politica si obiectivele organizatiei;

. Sistemul de organizare si functionare a organizatiei;

. Formarea si perfectionarea profesionala a angajatilor;

. Colectarea, prelucrarea si analiza informatiilor;

. Analiza proceselor si rezultatelor acestora;

. Activitatea de standardizare la nivelul organizatiei;

. Sistemul de control al proceselor;

. Metodologia de asigurare a calitatii;

. Rezultatele obtinute in afaceri;

. Perspectivele organizatiei.

2. Premiul pentru calitate Malcolm Baldrige

Premiul national pentru calitate Malcolm Baldrige a fost introdus in SUA prin lege in anul 1987 (poarta numele ministrului comertului din acea perioada), cu scopul de a consolida competitivitatea organizatiilor americane pe piata internationala, prin imbunatatirea continua a calitatii proceselor si a rezultatelor acestora.

Premiul se acorda anual acelor organizatii care se disting prin rezultate deosebite obtinute in afaceri, pe seama implementarii si aplicarii consecvente a principiilor managementului calitatii.

Exista 3 categorii de acordare a premiului, in functie de tipul organizatiilor: de productie, prestatoare de servicii si organizatii mici.

Ca structura a criteriilor de evaluare, valorile si conceptele centrale sunt grupate in sapte criterii (asemanatoare in buna masura cu cele de la Premiul European), grupate in 4 categorii, fiecare cu o anumita pondere :

1). Conducere (11%);

2). Sistem (36%), dintre care:

managementul proceselor (10%);

managementul resurselor umane (10%);

planificare strategica (8%);

prelucrarea si analiza informatiilor (10%).

3). Scop  sau orientare spre client si spre piata (8%) ;

4). Progres sau rezultate in afaceri (45%).

Se remarca pozitia dominanta a criteriului rezultate in afaceri , cu o pondere de 45%.

In ultimul timp se acorda un premiu si pentru sectiunea invatamant, dovada a importantei care se acorda actului educational, considerat o activitate de interes national.

3. Premiul European pentru Calitate (EFQM)

Fundatia Europeana pentru Managementul Calitatii (European Foundation for Quality Management - EFQM), infiintata in anul 1988 prin participarea a 14 mari intreprinderi europene, si-a propus drept scop principal consolidarea pozitiei industriei europene pe piata mondiala, prin imbunatatirea calitatii produselor, serviciilor si proceselor, prin implementarea principiilor, metodelor si tehnicilor managementului calitatii.

Pentru a stimula intreprinderile in implementarea managementului calitatii - recunoscut tot mai mult ca una dintre cele mai eficiente modalitati de imbunatatire continua a performantelor in afaceri - EFQM instituie, incepand cu anul 1991, Premiul European pentru Calitate (Premiul EFQM).

Acest model reprezinta de fapt un sistem de valori. Modelul EFQM, actualizat ultima data in 1999, comporta 9 criterii de baza, structurate in doua categorii cu ponderi egale (fig. 4.8):

Factori determinanti (cum se obtine?) - 50%:

leadership sau conducerea (10%);

personalul (9%) ;

politica si strategia (8%) ;

parteneriate si resurse (9%) ;

procesele (14%)

Rezultate (ce se obtine?) - 50 %:

satisfactia personalului (9%);

satisfactia clientilor (20%);

rezultate privind societatea (6%);

rezultate in afaceri (15%).

Acest model de evaluare prezinta urmatoarele caracteristici principale :

- evidentierea separata a factorilor de care depinde implementarea principiilor managementului calitatii, respectiv a rezultatelor care pot fi obtinute prin valorificarea tuturor acestor factori;

- ponderea dominanta a criteriului satisfactia clientilor

- importanta deosebita acordata personalului: pe de o parte, resursa umana este evidentiata distinct in categoria factori determinanti" (9%) si pe de alta parte la "rezultate" figureaza criteriul "satisfactia personalului" (9%);

- luarea in considerare a responsabilitatii intreprinderii privind satisfacerea cerintelor societatii;

- orientarea tuturor eforturilor in directia imbunatatirii performantelor financiare ale intreprinderii (criteriul rezultate in afaceri este pe locul doi ca pondere, cu 15%).

Factori determinanti Rezultate


Inovare si invatare

Se observa ca cele 9 criterii de baza ale premiului EFQM se constituie intr-o relatie de tipul 'cauze - efecte

4. Premiul Roman pentru Calitate Joseph Juran

Premiul Roman pentru Calitate Joseph Juran (denumit astfel dupa numele marelui specialist in calitate Joseph Moses Juran, nascut la Braila in 1904) se acorda in Romania incepand cu anul 2000 acelor organizatii care ating performante excelente in domeniul managementului calitatii, grupate in urmatoarele categorii : intreprinderi mari; organizatii de utilitate publica; intreprinderi mici si mijlocii.

Acordarea premiului are la baza evaluarea multicriteriala: 32 subcriterii pentru organizatii mari, respectiv 22 subcriterii pentru intreprinderi mici si mijlocii.

Structura criteriilor comporta, ca si in cazul premiului EFQM, in proportii egale cele doua grupe : factori determinanti si rezultate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3930
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved