Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Reteaua unitatilor de documentare. Extinderea calculatoarelor electronice

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Scurta clasificare a manipularilor
METODE SI TEHNICI SPECIFICE DE MANAGEMENT
METODE DE EVALUARE A RISCULUI PROIECTELOR
Sistemul socio-uman al intreprinderii
CONTROLUL INTERN SI RISCUL LEGAT DE CONTROL
PROCESELE DE GRUP
OPTIMIZAREA STRUCTURII ORGANIZATORICE A UNEI SOCIETATI COMERCIALE DE CERCETARE
MANAGEMENTUL FONDURILOR COMUNITARE
Management operational test grila
Managementul in asigurari


Reteaua unitatilor de documentare. Extinderea calculatoarelor electronice
Facilitarea accesului cercetatorului la informatia stiintifica, la informare-documentare, necesita nu numai stapanirea metodologiei si instrumentelor si tehnicilor adecvate, ci si cunoasterea retelei de unitati specializate in domeniul informarii-documentarii.

Evidenta nationala pentru documentare

Remarcam inainte de toate existenta evidentei nationale, deoarece ea este in fapt o bibliografie nationala. Ea semnaleaza toate publicatiile aparute in limba romana, indiferent de locul si limba in care au aparut, ca si publicatiile straine care se refera la Romania.

Evidenta nationala pentru documentare se explica si se justifica din numeroase considerente, in special, datorita constatarii unor paralelisme de efort financiar si

uman in diferite centre ale tarii. Avand rolul de a concentra si controla informatia, evidenta nationala asigura informarea permanenta si precisa - in conditii de costuri minime - asupra resurselor nationale de informare-documentare.

Asemenea sisteme si bibliografii nationale exista astazi in circa 130 de tari ale lumii.

Reteaua romaneasca de unitati de informare-documentare si cooperarea la scara internationala

Toate tarile au creat asemenea retele de informare-documentare. Aceste retele care opereaza la scara interna in fiecare tara, dar si la scara internationala, se diversifica si se specializeaza continuu concomitent cu integrarea lor crescanda.

Asemenea retele, desi se diferentiaza oarecum in diferite tari, totusi indeplinesc o functie unica - aceea de vehiculare a unei mase imense, crescande de informatie in conditii de eficienta atat la scara nationala, cat si internationala.

Reteaua romaneasca de documentare cuprinde unitati de informare-documentare pe patru nivele caracteristice:

a)  Unitati la nivel national din randul carora remarcam:

Institutul National de Informare Documentare (INID);

Biblioteca Academiei Romane;

Biblioteca Centrala Universitara;

Institutul National pentru Statistica (I.N.S);

Banca Nationala a Romaniei;

Institutul National de Cercetari Economice (I.N.C.E) si Academia de Studii Economice.

b) Unitatile de informare-documentare la nivel de domeniu sau ramura (oficii de informare-documentare).

c) Unitatile de informare-documentare la nivel teritorial (universitati si alte institutii);

d) Unitatile de informare-documentare la nivel de firma, societati comer­ciale, regii etc.

Reteaua de unitati de informare-documentare din Romania realizeaza un contact strans cu retelele de informare-documentare din alte tari, la scara internationala, in acest cadru se realizeaza:

Schimburile de surse documentare intre tari (biblioteci) sub forme variate ca, de pilda:

imprumuturi;

donatii;

schimburi de publicatii;

expozitii de carte;

vanzare-cumparare;

tranzit sau depozit temporar de publicatii etc.

Schimburile intre biblioteci se organizeaza:bilateral direct;

acorduri culturale intre guverne;

acorduri pe termen lung;

ocazii speciale.

Se extind cooperari intre sistemele nationale de mformare-documentare (INID, Biblioteca Centrala Universitara realizeaza cooperari cu tari din Europa, America etc.).

La scara internationala functioneaza organisme si unitati specializate de schimburi si cooperare documentara ca, de pilda:

Federatia Internationala de Documentare;

Federatia Internationala a Asociatiilor de Biblioteci;

Sistemul mondial de informare stiintifica (INTERNET);

Programul de Informare - Documentare.

Extinderea continua a calculatoarelor electronice in sfera informarii - documentarii

O conditie esentiala actuala si de mare eficacitate pentru favorizarea accesului cercetatorului la informatia stiintifica nationala si internationala o constituie utilizarea pe scara larga a calculatoarelor electronice.

Cunoasterea calculatorului, invatarea modului de folosire a acestuia, dobandirea experientei pentru elaborarea de programe specifice activitatii de documentare constituie in prezent o cerinta fundamentala a trecerii la stiinta economica proprie societatii informationale, concurentiale, ecologice, durabile.

Calculatorul faciliteaza cercetatorului posibilitatea obtinerii de informatii stiintifice din orice parte a Planetei, accesul la bancile de date, la rezultate ale unor cercetari stiintifice, chiar si in stadiul de experimentare sau de redactare a operei stiintifice.

Automatizarea activitatii de mformare-documentare se intemeiaza pe crearea unor sisteme complexe, cu un nucleu de 1-2 calculatoare mari si foarte mari, conectate la o retea satelit de minicalculatoare.

Minicalculatoarele satelit sunt utilizate atat in regim on-line (in serie) cu sistem central, cat si independent de acesta, cu sistem de calcul de sine statator.

in mod centralizat se efectueaza intretinerea bazei de date locale si accesul la bazele de date externe;

in mod descentralizat se efectueaza cererile de regasire a informatiei, cercetari retrospective, obtinerea listelor tematice.

Aceste minisisteme, de diferite tipuri, asigura gestionarea unui numar mare de terminale.

Pentru obtinerea de numeroase copii de informatii inmagazinate pe suport magnetic, se folosesc deja imprimante cu laser, cu o foarte mare viteza, dublata de o crestere calitativa a listingurilor.

Prin utilizarea sistemelor de retele de comunicatii din lume - via satelit - lucrul cu bazele de date externe devine eficient prin acces direct la locul de constituire a acestor baze de date.

Deprinderea mecanismelor de utilizare a calculatoarelor in sistemul national si international de retele de documentare se poate realiza in cadrul INID si al Bibliotecii Centrale Universitare.

insusirea lucrului cu calculatoarele serveste nu numai pentru informare-documentare, dar si pentru calcul si analize, pentru promovarea unor metode moderne rapide de evaluare si comparare, de planificare si prognoza etc. Calculatorul devine practic un instrument de cercetare stiintifica, pe baza datelor empirice, de observatie, transferandu-i-se o serie de sarcini specifice procesului de cercetare stiintifica.

in activitatea de informare-documentare sistemele traditionale (cataloage etc.) ocupa inca un loc important si nu trebuie catusi de putin subestimate.

Sporirea eficacitatii activitatii de documentare cu ajutorul echipamentelor elec­tronice este un argument in plus pentru invatarea limbilor straine de mare circulatie internationala. Aceasta asigura accesibilitatea rapida a cercetatorului la surse originale, la surse diversificate, la cunoasterea stadiului real pe care 1-a atins stiinta economica universala si a perspectivelor acesteia intr-o lume din ce in ce mai interdependenta.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1300
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site