Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

STRUCTURA ORGANIZATORICA

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



STRUCTURA ORGANIZATORICA

Componentele structurii organizatorice

Definirea structurii organizatorice - reprezinta ansamblul persoanelor, a subdiviziunilor organizatorice si al relatiilor acestora, astfel constituite incat sa asigure premisele organizatorice necesare obtinerii performantelor dorite.



Componente

Postul- reprezinta totalitatea persoanelor care actioneaza intr-o activitate si e alcatuita din totalitatea obiectivelor, a sarcinilor, responsabilitatilor si competentelor desemnate fiecarei persoane din firma.

Functia reprezinta totalitatea posturilor dintr-o firma care au aceleasi caracteristici principale.

Compartimentul- e format din ansamblul persoanelor care desfasoara activitati omogene sau complementare in vederea realizarii acelorasi obiective si care sunt subordonate unui manager.

Relatiile organizatorice- sunt reprezentate de ansamblul legaturilor care se stabilesc intre componentele structurii instituite prin reglementari oficiale.

Nivelul ierarhic- reprezinta totalitatea subdiviziunilor organizatorice aflate la aceeasi distanta ierarhica fata de managerul de varf al firmei.

Ponderea ierarhica- formata din numarul de angajati aflati in subordinea unui manager.

Parametrii de caractarizare a structurii organizatorice

Specializarea- arata diviziunea muncii respective impartite sarcinilor si operatiunilor prin diferite posturi.

Avantaje- cresterea productivitatii muncii si reducerea costurilor de executie

Dezavantaje- monotonia, scaderea creativitatii, aparitia unor atitudini ostile cooperarii.

Standardizarea- este procesul prin care se stabilesc reguli si proceduri de desfasurare a activitatii si de functionare a intregii firme. Standardizarea precizeaza titularilor de posturi ce trebuie sa faca si cum trebuie procedat pentru indeplinirea obiectivelor individuale.

Avantaje identificarea rapida a unor abateri si identificarea unor activitati neacoperite de personal;

Dezavantaje- limitarea initiativei si pierderea interesului fata de munca efecuata.

Formalizarea- reprezinta procesul de oficializare prin documente scrise a regulilor, procedurilor, instructiunilor din cadrul organizatiei. Acest parametru se concretizeaza in fise de post si organigrame.

Avantaje- intareste ordinea prin eliminarea interpretarilor cu privire la obiectivele individuale si modalitatile de desfasurare a activitatilor .

Dezavantaje- consum mare de timp cu elaborarea, refacerea si transmiterea procedurilor si regulilor; relatiile din cadrul firmei tind sa se depersonalizeze.

Centralizarea- reflecta procesul de concentrare a autoritatilor formale.

Avantaje- implementarea mai usoara a strategiei in cadrul firmei; previne independenta excesiva a subunitatilor; faciliteaza coordonarea si specializeaza munca.

Dezavantaje- consum mare de timp; insuficienta motivare a angajatilor; supraaglomerarea managerilor de nivel superior.

Sfera de cuprindere si modul de executare a controlului- arata modul de urmarire si gradul de realizare a obiectivelor, exagerarea si extinderea sferei de control duce la supraaglomerarea managerului ori la lipsa de coordonare in anumite segmente de activitate.

Configuratia reflecta forma structurilor care provin din criteriile de specializare si de grupare a activitatilor in cadrul firmei. Este reprezentata grafic prin organigrama.

Clasificarea structurii dupa criteriul morfologic:

Structura ierarhica este caracteristica firmelor mici cu grad de dotare tehnica si o complexitate a activitatilor reduse; are un numar redus de compartimente in care se desfasoara principalele activitati; managerul fiecarui compartiment exercita toate functiile managementului; fiecare persoana este subordonata unui singur sef;

Structura functionala se caracterizeaza prin aparitia compartimentelor functionale alaturi de cele operationale; apar specializarile managerilor pe domenii; executantii primesc sarcini si raspund atat fata de sefii ierarhici cat si fata de sefii compartimentelor functionale ceea ce a dus la aparitia dublei subordonari; aceasta structura nu mai este de actualitate;

Structura ierarhic functionala este alcatuita din compartimente functionale si operationale; executantii raspund in fata unui singur sef; ea se utilizeaza in firmele de dimensiuni mari. 



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2280
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved