Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Termeni specifici in managementul calitatii, in conformitate cu STAS ISO 9004

management+ Font mai mare | - Font mai micTermeni specifici in managementul calitatii, in conformitate cu STAS ISO 9004

Acreditare - recunoastere formala a competentei unor organizatii, in raport cu un referential precizat, de a efectua anumite activitati specificate.

Acreditarea se refera la laboratoarele de incercari, la organismele de inspectie/control, la institutii de invatamant, sanatate etc. Cu titlu de exemplu, citam H.G. 410, publicata in M.O. nr. 313/13.V.2002, care se refera la structurile si specializarile universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, printre care si Universitatea 'BIOTERRA' din Bucuresti.

Organizatie / organism - intreprindere, institutie, societate comerciala, companie, corporatie, grup, firma sau asociatie (considerata in integritatea sa sau doar partial), cu sau fara statut anonim, apartinand sistemului public sau privat si dispunand de autonomie functionala si administrativa.

Structura organizatorica a unei organizatii se refera la ansamblul responsabilitatilor si relatiilor structurate in cadrul acesteia si prin intermediul carora isi realizeaza propriile functii.

Acreditiv - suma de bani rezervata special de cumparator din contul sau la o unitate bancara (de regula a furnizorului), pentru a i se face platile cand s-a efectuat expedierea produselor sau onorarea serviciilor, in cantitatile si calitatea stabilite prin contract. Termenul defineste si documentul in baza caruia se face plata.

Asigurarea calitatii - ansamblul de activitati planificate si sistematic efectuate in cadrul unui sistem al calitatii, considerate ca necesare pentru motivarea increderii in capacitatea unui organism, unui proces tehnologic, unei activitati sau unei persoane de a satisface cerintele/exigentele calitatii.

Asigurarea calitatii poate fi utilizata ca instrument al managementului intreprinderii (asigurarea interna a calitatii) sau, in situatiile contractuale furnizor-beneficiar, in scopul motivarii increderii intr-un anumit furnizor (asigurarea externa a calitatii).

Pentru a fi eficienta, asigurarea calitatii implica o evaluare periodica a specificatiilor, precum si verificari si audituri ale operatiilor de productie, montaj si inspectie.

Pentru un sistem al calitatii modern si eficient, in intreprinderile mari si mijlocii se recomanda:

actvitati de inginerie de sistem, pentru efectuarea studiilor de marketing, de prognoza, de evaluare a calitatii, programare, analiza valorii s.a;

existenta laboratoarelor pentru efectuarea analizelor cantitative si calitative, indispensabile controlului calitatii;

verificari periodice ale aparatelor de masura si control, pentru alinierea la sistemul national de etalonare.

Certificare (engl.: certification, data authentification / registration; fr.: certification) - procedura prin intermediul careia un organism neutru (terta parte) furnizeaza o asigurare scrisa prin care atesta ca un anumit produs, serviciu sau proces, complet identificat, satisface exigente specificate intr-un document referential (standard, norma interna etc.).

Se distig:

certificarea de produs - care atesta conformitatea produselor in raport cu reglementari, standarde sau specificatii tehnice date. Certificarea de produs este obligatorie, daca se refera la produse sau servicii care pot afecta viata, sanatatea, sau securitatea persoanelor, precum si calitatea mediului ambiant sau facultativa, daca se face (de exemplu) in scop de promovare comerciala pe anumite piete;

certificarea de intreprindere - care atesta conformitatea sistemului de asigurare in raport cu un standard din seria ISO 9000;

certificarea de persoane - care atesta calificarea oamenilor intr-un anumit domeniu.

Certificatele pot fi acordate sau retrase de organisme de certificare, in conditii bine definite.

Certificarea vizeaza:

protejarea consumatorilor, prin motivarea increderii in produsul / serviciul frnizat;

promovarea vanzarilor, prin punerea in valoare a produselor si diferentierea fata de concurenta;

eficientizarea reglementarilor, prin adoptarea unor mijloace de asigurare a calitatii mai eficiente.

Marca de certificare este un simbol (grafic sau literal) distinctiv, aplicat pe un produs certificat.

In general, marca de certificare este facultativa si atesta faptul ca produsul respectiv prezinta caracteristici superioare celor obligatorii, atragand astefel atentia asupra consumatorilor sau utilizatorilor potentiali.

Exemple

marca NF (proprietatea AFNOR, Franta), care atesta conformitatea cu standardele franceze;

marca GS (Germania), care reprezinta o garantie absoluta a securitatii produsului pe care este aplicata;

marca SR (gestionata de Institutul Roman de Standardizare), care atesta conformitatea cu standardele romanesti.

Pe plan european, s-a introdus recent marca CE, care este obigatorie si implica certificarea de produs si conformitatea cu standardele romanesti.

Produsele purtand marca CE pot circula fara restrictii in tarile membre ale CEE. Ele nu sunt fabricate exclusiv in tarile membre ale CEE, dar trebuie sa indeplineasca statutul de circulatie transfrontaliera in aceste tari.

Auditul calitatii - examinarea sistematica efectuata pentru a determina daca activitatile si rezultatele referitoare la calitate satisfac dispozitiile prestabilite, si daca aceste dispozitii sunt efectiv implementate si apte sa atinga obiectivele.

Prin audit furnizorul dispune de un instrument de un inalt profesionalism pentru diagnoza, care demonstreaza ca sunt indeplinite conditiile necesare certificarii.

Auditul calitatii se aplica in special unui sistem al calitatii sau unor elemente componente ale acestuia, uror procese, produse sau servicii.

Deosebim:

auditul sistemului calitatii;

auditul calitatii procesului;

auditul calitatii serviciului.

Auditurile calitatii sunt efectuate de persoane care nu au responsabilitati directe in sectorul audiat dar, de preferinta, colaboreaza cu personalul acestu sector. Auditurile calitatii pot fi realizate pentru necesitati interne sau externe.

Controlul calitatii - tehnici si activitati cu caracter operational, utilizate pentru satisfacerea conditiilor de calitate (ISO 8402: 1994).

Controlul calitatii implica tehnici si activitati care au ca scop atat urmarirea unui proces, cat si eliminarea cauzelor nonconformitatilor.

Controlul statistic al proceselor / control operativ - ansamblu de operatiuni bazate pe metode statistice, in scopul evaluarii, reglarii si mentinerii unui proces de productie capabil de a fabrica numai produse conforme unor specificatii si avand caracteristici de proces stabile in timp.

Din considerente economice, controlul statistic al proceselor se aplica de regula in cazul productiei de serie mare si de masa.

Capabilitate pentru calitate - capacitatea unei organizatii / organism de a realiza un produs sau proces in conformitate cu cerintele de calitate ale clientului.

Evaluarea calitatii - examen sistematic efectuat in scopul determinarii masurii in care un produs, o activitate, un procedeu, un organism sau o persoana are capacitatea de a satisface cerinte / exigente specificate.

O evaluare se poate face in scopul determinarii capacitatii unui furnizor. Ea poate include inclusiv o apreciere asupra mijloacelor sale financiare si tehnice.

Se pot evalua: conformitatea, fiabilitatea, calitatea, tipul de produs, un contractant, un furnizor, un laborator de incercari, un procedeu un sistem al calitatii etc. De regula, evaluarea precede certificarea si acreditarea, fiind aspectul cantitativ de apreciere.

Manualul calitatii - document managerial cuprinzand masurile cu caracter general, stabilite in cadrul unei organizati, in scopul realizarii calitatii produselor sau serviciilor pe care le realizeaza. Manualul calitatii constituie o referinta permanenta pentru implementarea si intretinerea sistemului calitatiix).

Codificarea numerica (a produselor) - clasificarea produselor dupa natura, scop, caracteristici functionale etc., in scopul identificarii precise si operative a acestora.

X)sistemul calitatii - ansamblul de structuri organizatorice, responsabilitati, proceduri, procese si resurse, care are ca scop implementarea conducerii calitatii. Situatiile in care poate fi ceruta demonstrarea implementarii elementelor identificate ale sistemului calitatii sunt evidentiate in ISO 9000.

Codificarea numerica printr-un sistem de bare, adoptata pentru usurarea prelucrarii informatiilor, cuprinde (dupa caz): codul tarii, codul producatorului, codul produsului si anumite cifre de control. Ea se practica si la noi in tara, cu precadere in marile magazine.

Codificarea numerica permite inregistrarea automata, fara erori de inregistrare, in casele de marcat din magazine, farmacii etc., evidenta la zi a stocurilor de produse, precum si eliberarea unui bon (echivalent unei facturi) pe care sunt trecute in clar denumirea si pretul fiecarui articol achizitionat. Codificarea numerica se poate utiliza si pentru inregistrarea si urmarirea bolnavilor dintr-un spital sau cabinet particular, a analizelor medicale, a situatiei clientilor dintr-un hotel etc.

Faliment - insolvabilitatea unei intreprinderi, S.C., banci etc. care face ca aceasta sa nu-si mai poata indeplini obligatiile fata de clientii sai. Ex., falimentul Bancorex, Bankoop, BIR, FNI s.a.

In marea majoritate a cazurilor, falimentul este generat de deficiente grave manageriale, sub influenta disimulata a unor grupuri de interese.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2493
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved