Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Vitalitatea intreprinderii

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Vitalitatea intreprinderii



Vitalitatea intreprinderii inseamna inregistrarea unor ritmuri inalte ale cresterii sale economice pe baza acumularilor permanente de capital tehnic si uman, ceea ce presupune existenta eficientei economice, singura care ofera posibilitatea realizarii acumularilor.

Orice activitate intreprinsa in mediul economico-social trebuie sa fie eficienta, altfel competitiviatea intreprinderii va avea de suferit.

Eficienta, este o categorie economica de referinta in cadrul analizei activitatii unei organizatii. Ea poate fi economica pentru organizatiile comerciale producatoare de bunuri si/sau servicii si sociala pentru organizatiile nonprofit.

Pentru unitatile comerciale care reprezinta asociatii de capitaluri realizarea eficientei economice inseamna vanzarea bunurilor si serviciilor si obtinerea unui profit si a unei productivitatii superioare.

In organizatiile economice nonprofit, printre care si cooperativele, eficienta economica presupune avantaje, beneficii obtinute in plan individual si colectiv de catre membrii acestor unitati economice. Aici obiectivul principal nu este profitul, ci acoperirea unor nevoi ale membrilor lor. Cooperativele sunt intreprinderi care produc bunuri si servicii, ele fiind insa organizatii de persoane si nu de capitaluri, unde distribuirea veniturilor se face in functie de activitatea desfasurata de fiecare cooperator cu sau fara intreprinderea respectiva si nu in functie de capitalul detinut de fiecare membru. Acestea nu inseamna ca intreprinderea cooperatista nu trebuie sa fie rentabila

Eficienta sociala se realizeaza in cadrul organizatiilor ce asigura o serie de servicii pentru societate : invatamant, cultura, sanatate, sport etc., ale caror rezultate au un impact benefic in societate in ansamblul sau, inclusiv in domeniul economic. La nivelul organizatiilor private care produc asemenea servicii sociale eficienta economica devine o necesitate pentru asigurarea vitalitatii lor.

Eficienta economica reprezinta raportul efect/efort sau invers, iar cresterea eficientei economice presupune maximizarea raportul efect/efort sau minimizarea raportul efort/efect

Nu este logica din punct de vedere economic, dar nici matematic, exprimarea ' maximizarea efectului concomitent cu minimizarea efortului'. Din punct de vedere economic nu este posibil sa se produca bunuri sau servicii fara sa se consume resurse. Din punct de vedere matematic o functie nu poate avea in acelasi timp doua puncte extreme, unul de maxim si altul de minim. O functie este fie de maximimizarea, fie de minimizarea unui indicator.

Eficienta economica asigura vitalitatea intreprinderii indiferent daca este o asociatie de capitaluri sau de persoane. Dar vitalitatea ca si competitvitatea nu sunt date odata pentru totdeauna. Intreprinderea trebuie sa fie mereu in alerta in mentinerea eficientei economice pentru as spori competitivitatea altfel va fi exclusa din randul agentilor economici.

Principalii indicatori prin care se defineste eficienta economica sunt :

A. Productivitaea muncii care reprezinta rodnicia cu care este cheltuita munca omeneasca, este cel mai general indicator al eficientei economice. Se determina ca raport intre rezultatele obtinute exprimate in unitati valorice, naturale si conventionale si consumul de munca exprimat prin numarul de persoane care a participat la activitatea respectiva sau prin timpul utilizat pentru producerea bunului sau serviciului respectiv. Raportul poate fi realizat si invers, intre timpul de munca si rezultatele obtinute.

Wmc=Q/Tm si Wms=Tm/Q

unde

Wmc reprezinta productivitatea muncii exprimata in unitati valorice, naturale si conventionale pe persoana sau unitati de timp (ore, zile, decade, luni, ani) ;

Q- rezultatele exprimate in unitati valorice, naturale si conventionale ;

Tm- timpul de munca exprimat in numar de persoane sau unitati de timp (ore, zile, decade, luni, ani)

B. Rentabilitate, indicatorul specific al eficientei economice, reprezinta capacitatea unei intreprinderi, activitati, produs sau serviciu de a aduce venituri superioare costurilor necesitate de producerea sa. Ea se evidentiaza cu ajutorul a doi indicatori :

-Profitul care se determina ca diferenta intre veniturile totale si costurile totale ;

Pb=VT-CT

unde

Pb- reprezinta profitul brut obtinut de intreprindere ;

V- veniturile totale din activitati (de baza, financiara sau exceptionala) sau pe produse ;

CT- costuri totale

-Ratele de rentabilitate au mai multe forme de exprimare :

a). Rata capitalului consumat, ca raport intre profit si costurile totale :

Rr=Pb/CT*100

unde

Rr- reprezinta rata capitalului consumat ;

b). Rata profitului (rata rentabilitatii economice), reprezinta raportul intre profitul brut si capitalul total :

Rp-Pb/Kt*100

unde

Rp- reprezinta rata capitalului total

Kt- capitalul total

c). Rata rentabilitatii comerciale se determina ca raport intre profit si cifra de afaceri :

Rrc=Pb/CA*100

unde

Rrc -reprezinta rata rentabilitatii comerciale ;

CA - cifra de afaceri ;



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1267
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved