Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Automanipularea. Analiza Tranzactionala

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micAutomanipularea. Analiza Tranzactionala

Ne putem schimba atat de des comportamentul si avem atitudini cel putin imprevizibile. De la bucurie si extaz avem flexibilitatea de a trece in numai cateva secunde la trsitete si agonie , terminand prin a ne plange de ostilitatea a ceea ce ne inconjoara. Evolutia comportamentului nostru poate fi atat de fructuanta incat ajungem in situatia de a ne pune noi intrebarea : oare asa sunt eu?Toate aceste atitudini comportamentale generate si dezvoltate din stimuli proveniti din mediul ambiental pot fi descompuse si atent studiate prin intermediul ANALIZEI TRANZACTIONALE.Acest concept a fost pus la punct in anii '50 in SUA de catre Profesorul Doctor in Psihologie Eric Berne impreuna cu un grup restrans de psihologi terapeuti , ca o teorie completa a personalitatii individuale.Pornind de la principalele comportamente manfestabile la om , Berne a creat o teorie complementara sensurilor tarditionale ale psihologiei .

Analiza tranzactionala s-a transformat intr-un domeniu mult cautat si studiat de intreprinzatori , acestia reusind sa stapaneasca din ce in ce mai mult regulile reusitei in afaceri. Practic scopul AT il constituie oferirea celor mai stabile mijloace pentru a crea si stapani situatii conflictuale in raporturile cu partenerii. Cine va cunoaste si va sti cand si cum sa aplice principiile si tehnicile analizei tranzactionale isi va mentine statutul de "partener" , fiindca va sti practic cum sa reactioneze(in cazul in care nu este el insusi declansatorul procedeului.

Ne schimbam uneori comportamentul intr-o si cu o asemenea viteza , incat un observator neinformat sau neavizat s-ar putea intreba daca si cum poate fi vorba despre una si aceeasi persoana.Si aceasta datorita starilor de spirit prin care trecem fiecare dintre noi si pe care de cele mai multe ori reusim sa le transmitem si interlocutorului. Exista in opinia specialistilor trei stari de spirit , fara nici o legatura cu varstele vietii: Starea de spirit Parinte, Starea de spirit Adult si Starea de spirit Copil.

STAREA DE SPIRIT "PARINTE"

Aceasta stare de spirit cuprinde gandurile,emotiile ,sentimentele ,comportamentele pe care orice persoana le-a invatat din surse exterioare propriei personalitati , prioritar de la parintii sai. Paradigmele verbale transmisibile in acest sens la nivelul fiecaruia dintre noi sunt :"Oamenii de valoare trebuie sa aiba o diploma";"Nu trebuie sa bei, sa joci carti si sa fumezi".Aceasta stare de spirit se constituie in adevarate modele de comportament desprinse din perioada copilariei si a adolescentei, mai precis reproducerea modelelor parentale care ne-au marcat trecutul mai mult sau mai putin indepartat(prin modele parentale ar trebui sa intelegem prioritar: educatorii, profesorii,sefii ierarhici). Aceasta stare de spirit imbraca doua nuantari:

- "Parintele normativ"-cu atitudini comportamentale restrictive ,impunand invariabil interlocutorului norme de conduita,norme sociale si judecati de valoare;

-"Parintele Grijuliu"-se manifesta intotdeauna protector ,ocrotitor fata de interlocutor.

Dezavantajele unui interlocutor cu o stare de spirit"Parinte Normativ" sunt faptul ca este rigid si negativist, putand inhiba exprimarea interlocutorului, putandu-i cenzura creativitatea.Exista si un sistem de atitudini tipice in ceea ce priveste comunicarea nonverbala: bratele incrucisate,sprancenele incruntate, degetul aratator intins, privirea deasupra ochelarilor.La nivelul comunicarii verbale, vocea denota stapanire de sine, autoritate, poate fi indignata, nervoasa, critica,intimidanta,transanta,dezgustata si/sau energica.Cuvintele prioritar utilizate de posesorul unei astfel de stari de spirit sunt: "bine","disciplina","normal","important","intotdeauna","responsabil","valori","trebuie".

"Parintele Grijuliu" ofera solutii, retete la problemele cu care ne confruntam si chiar ne sfatuieste amanuntit cu privire la modalitatile concrete de asumare a responsabilitatilor.Parintele Grijuliu Pozitivat sfatuieste,protejeaza,sustine si isi da acordul.Parintele Grijuliu Negativat in manifestarea starii de spirit este neprotector,uneltitor,cu tendinta de a frana orice proces.Din punct de vedere al comunicarii la nivel nonverbal , 'Parintele Grijuliu' are gesturi primitoare, de deschidere, incurajatoare, va va atinge protector bratul gesturile fiind insotite de surasuri ce denota siguranta de sine. Cuvintele si paradigmele frecvent utilizate sunt: 'asigurat', 'protectie', 'sfat', 'ajutor', 'sprijin','Te asigur ca','Nu te nelinisti', 'Daca ai nevoie , nu ezita sa-mi ceri sprijinul', 'Te asigur ca' , Este mult mai bine pentru tine sa.' ,' Am incrdere in tine'.

Si interelationarile cu posesorul unei astfel de stari de spirit prezinta dezavantaje: prea multa protectie poate genera inactiune, mai ales daca este impusa . Impunerile in ceea ce priveste nivelul si formele de manifestare a afectiunii va vor indeparta de la unul din cele mai importante scopuri , atribute chiar de viata ale omului modern si anume dependenta de cat mai putine persoane este posibil in decursul existentei noastre.Protectia interlocutorilor poate impiedica dezvoltarea indivizilor de contact comunicational.Prea multa protectie poate genera inactiune, mai ales in situatia in care respectiva protectie afectiva este impusa, fie si in sanul familiei. 'Generozitatea neiertatoare ', asa cum o numesc psihologii, este atributul de caracter al mamelor, si ea reprezinta o oferta inepuizabila a afectiunii, din pacate conditionata.

STAREA DE SPIRIT 'ADULT'

Nu are nici un fel de legatura cu varsta vreunuia dintre noi. Se refera prioritar la modul de a gandi al fiecaruia. 'Adultul' primeste, inregistreaza si utilizeaza informatii din mediul ambiental , carora le adauga propriile trairi interioare si toate acestea in vederea enuntarii corecte a faptelor, adoptarii celor mai adecvate decizii si a evaluarii rezultatelor obtinute.Posesorul unei astfel de stari de spirit solutioneaza problemele , prevazand intotdeauna actiunile intreprinse de respectivele persoane.Principalul dezavantaj al interrelationarii cu un astfel de interlocutor il reprezinta eroarea in luarea deciziilor, tocmai datorita pierderii detaliilor in cautarea infinita de informatii. 'Adultul' asculta bine-activ, reformuleaza , cauta informatii obiective si pastreaza o anumita distanta pentru a intelege mai bine situatiile create.Expresiile verbale des uzitate de catre posesorul unei astfel de stari de spirit sunt :'Daca am inteles bine', 'Pe scurt solutia este sa '(Incercati sa evitati sintagma :'Inteleg ce vreti sa spuneti' care inferiorizeaza profund interlocutorulel putand induce o oarecare incapacitate de exprimare).Din punct de vedere nonverbal ,'adultul' are o tinuta dreapta si deschisa la informatiile din mediul ambiental, vocea egala, afirmativa , calma. Dezavantajul fundamental al acestei stari de spirit il reprezinta faptul ca atunci cand nu se afla in contact cu celelalte stari de spirit, adultul se considera privat de bogatia umana a personalitatii. Adeseori manifesta un exclusivism si o matematicizare a trairilor interioare, mai mult decat malefice.

STAREA DE SPIRIT COPIL

Se refera la simturile noastre si include multitudinea de senzatii, nevoi, emotii ce apar in mod natural la o persoana. Este prima stare de spirit ce se manifesta la nivelul fiecaruia dintre noi.Poate imbraca trei forme:

-COPILUL ADAPTAT (SUPUS SI /SAU REBEL);

-COPILUL CREATOR;

-COPILUL SPONTAN.

COPILUL ADAPTAT SUPUS-include reflexele noastre conditionate.Aceasta stare de spirit din noi reactioneaza cu supunere la normele parentale si la impunerile institutionale. Tine intotdeauna cont de parerile celorlalti si respecta cu strictete uzantele si normele comportamentale.Pot avea in tendintele adaptive si porniri manipulationale(studentii examinati trec de pilda de la o stare de spirit la alta, vocea lor devine instantaneu dulceaga, greu perceptibila, respectuoasa, rezonabila, mormaita, ezitanta. Comportamentul verbal ne arata cu predilectie utilizarea urmatoarelor sintagme: 'Dumneavoastra stiti mai bine'; 'Va rog sa ma credeti ca';'Voi incerca sa'Din nefericire , posesorul unei astfel de stari de spirit poate deveni un excelent executant(determinat fiind sa se integreze in automatismele socio-profesionale) , aceasta fiind o 'aptitudine' mai mult decat maladiva.

COPILUL ADAPTAT REBEL - se bazeaza pe reflexe conditionate si pe resentimente , reactionand figurilor parentale si institutiilor in general. Aceasta stare de spirit este caracteristica tipului nonconformistului, aceluia care surade malitios si ironic, ridica vocea, are o tonalitate profunda, violenta si razboinica. Paradigmele verbale uzitate se incadreaza in urmatoarea tipologie:'Nu aveti dreptul sa' ; 'N-aveti decat sa spuneti ce vreti!' ; 'Nu ma puteti obliga'. Reprezinta o socializare a copilului spontan si in cazuri mai rare a copilului adaptat supus ca reactie imediata fata de abuzurile de putere. Dezavantajul major al impactului comunicational cu posesorul unei astfel de stari de spirit il reprezinta aptitudinea de a raspunde la o agresiune cu o alta agresiune ceea ce nu face decat sa genereze si sa amplifice situatiile conflictuale, tensionate.

COPILUL CREATOR -Se bazeaza pe imaginatie, intuitie si mare atentie la astfel de interlocutori manipularea oamenilor.'Micul Profesor', asa cum o numesc specialistii , este o stare de spirit ce include intuitiile noastre salvatoare.Intrebarile pe care ni le adreseaza un astfel de interlocutor sunt extrem de incomode , acele mari intrebari, atingand uneori subiecte 'tabu'. Sunt interogatii aproape retorice, urmarind intotdeauna confirmarea ideilor. Din punct de vedere nonverbal, posesorul unei astfel de stari de spirit are privirea stralucitoare , inteligenta, activa , un 'radar comunicational', acordand intotdeauna maxima atentie detaliilor.Dezavantajele unui astfel de interlocutor sunt date de faptul ca deseori intretine si perpetueaza situatiile ipotetice , idealurile magice si superstitiile , antrenandu-si si semenii intr-un asemenea mister.

COPILUL SPONTAN

Are la baza nevoi fiziologice, biologice, senzatii (placere, suferinta) , emotii (bucurie, forta, nervi, trsiteti).Include senzatiile si emotiile traite de fiecare dintre indivizi, in manifestarile noastre libere si naturale, asemenea unor mici copii. 'Copilul spontan' tine foarte putin cont de constarngerile mediului social in care traieste. Din punct de vedere nonverbal , posesorul unei astfel de stari de spirit are o privire directa , expreasiva si se exteriorizeaza fara sa-i pese de reactiile anturajului.Cu un debit verbal bogat , 'copilul spontan' traieste din plin toate senzatiile , avand o voce libera , inalta, energica , spontana, fluctuanta, neinhibata.Limbajul utilizat este unul simplu, onomatopeic, imitativ. Dezavantajele sunt date de faptul ca un astfel de interlocutor intrezareste rapid surse de placere si /sau suferinta , fiind capabil sa-si declanseze propriile emotii si sentimente , generate de situatiile concrete manifestate in mediul inconjurator. Pentru unii interlocutori, exteriorizarea sentimentelor este cel putin periculoasa , iar 'sentimentalismul ' excesiv poate duce la pierzanie. Persoanele care au incredere in sine nelimitata si certitudinea propriei valori , nu se vor teme niciodata sa deschida 'fereastra' sinelui ascuns si aceea a sinelui orb despre care scria Johari(A se vedea Capitolul 1.4: 'Cunoasterea de sine-Fereastra lui Johari') si nu se vor teme niciodata de faptul ca astfel 'se expun ' mediului si /sau interlocutorului.. Exteriorizarea trairilor interioare nu poate fi decat o dovada a puterii intrinseci, si nu a 'slabiciunii' fiecaruia dintre noi , asa cum apreciaza unii doctrinari.

AUTOMANIPULAREA

Mecanismele de automanipulare despre care vorbesc specialistii, respectiv 'rachetele' si 'colectiile de timbre' ( A se vedea Eric Berne ,'Que dites Vous apres avoir dit bonjour?', Editions Tchou, Paris, p.319.) reprezinta substituirea exprimarii propriilor sentimente fata de interlocutor, utilizand exprimarea unui alt sentiment, conform cu normele traditionale si care va fi mult mai usor acceptat de catre interlocutor.Sa analizam urmatorul caz, dupa care vom deduce lesne definirea conceptului de 'racheta tranzactionala'.Sase persoane aflate intr-o situatie identica dovedesc sentimente sau emotii diferite, calatorind intr-un vagon de metrou , supraaglomerat la orele de varf :

-persoana 1 se simte trista in fata acestei veritabile ' nebunii ' si abia asteapta sa coboare;

- persoana a 2-a traieste sentimentul de teama ca nu va cobori la statia dorita;

- persoana a 3-a este fericita ca , apeland din nou la metrou , a reusit sa evite aglomeratia traficului, si are si posibilitatea de a ajunge ma repede la destinatie.

- persoana a 4-a se simte atasata fata de toti ceilalti calatori cu care 'imparte' aceleasi necazuri si griji.

- persoana a 5-a este pe punctul de a face o criza de nervi, provocata de ceilalti calatori, care au 'ceva anume cu ea', imbrancind-o si calcand-o pe picioare.

- persoana a 6-a este deja 'colerica' aducand injurii si ofense serviciilor publice de transport in comun si intregului sistem guvernamental.

'Rachetele ' sunt asadar comportamente deghizate prin intermediul carora o persoana sau un grup urmareste sa se faca cunoscut. Ele reprezinta substituirea exprimarii unui sentiment si /sau a unei emotii profunde si autentice prin exprimarea unui alt sentiment si /sau emotii mai 'acceptabila' din punct de vedere social.Cand cineva este nervos, i se spune chiar si din complezenta ca starea sa a fost cauzata de oboseala . in acest caz comportamentul autorizat este manifestarea oboselii , iar sentimentul , emotia interzisa o constituie nervozitatea.Si aceeasi persoana, 'formata' intr-un asemenea model parental , va fi tentata, 40-45 de ani mai tarziu, manifestandu-si contrarietatea la o decizie a sefului ,sa exteriorizeze nu nervozitatea , ci oboseala , gandindu-se ca este oportun sa lase lucrurile sa mearga 'de la sine'.

'Rachetele' utilizeaza in ultima instanta un veritabil 'santaj afectiv ' ceea ce sugereaza ideea profund falsa ca numai interlocutorul este cel responsabil de propriile noastre sentimente, la fel cum noi suntem raspunzatori de ale sale ( 'M-a enervat ' si nu 'M-am enervat'-cum ar fi normal , asumandu-ne responsabilitatea propriilor sentimente; identic si pentru 'L-am speriat ', ce ar trebui inlocuit cu 'Ii este teama').

In analiza tranzactionala 'colectiile de timbre' constituie un sistem de acumulare a emotiilor pana la acel punct in care simtim ca situatia devine insuportabila si ,in consecinta , ne vom impune sa adoptam o cu totul alta atitudine fata de interlocutor.A-ti satisface nevoile intr-o maniera deghizata ('racheta') nu este decat o modalitate de a intretine o interdictie generata prin 'colectia de timbre' si de a continua refularea respectivei emotii interzise.Pentru un individ, acest proces consta in acumularea unor emotii suficient refulate , si apoi in exprimarea respectivei stari fara vreun sentiment de culpabilitate.Dupa cinci ani de 'rachete' tranzactionale cu seful ierarhic , subordonatul isi 'da demisia' tarntind cu furie usa si exprimandu-si fara regrete ulterioarea irosirea a cinci ani din viata alaturi de un sef ierarhic incapabil.De aceea este cel putin util sa stim sa ne exteriorizam sentimentele si mai ales REsentimentele fara a ne impune termene fixe si/sau stocuri , evident atunci cand contextul ne-o permite, pentru ca, in acelasi timp , fiecare dintre noi trebuie sa fie foarte atent la ceea ce bunul simt ne permite sa exteriorizam.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2626
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved