Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Televizorul - tentatia vremurilor noastre

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micTelevizorul - tentatia vremurilor noastre

Televizorul a ajuns o prezenta constanta in viata noastra. La oras sau la tara il intalnim in majoritatea caselor, achizitionarea lui fiind una din primele griji ale unei familii tinere. Cat ar fi de mare saracia putini sunt dispusi sa renunte la televizor. Chiar mai mult, de cand cu varietatea programelor receptionate prin cablu, fiecare membru al familiei are propriul lui televizor la care isi urmareste programele preferate. Televizorul a ajuns un lucru atat de comun incat, pentru multi, pare cel putin ciudata ridicarea problemei oportunitatii prezentei acestuia in casa si a urmaririi programelor sale. Si totusi televizorul reprezinta o mare provocare pentru crestinul de azi. Vom incerca, in cele ce urmeaza, sa argumentam de ce.Televizorul ne atrage si ne absoarbe in lumea lui

S-a remarcat faptul ca un televizor deschis reprezinta o atractie careia cu greu ii pot face fata persoanele prezente intr-o camera. Succesiunea imaginilor, curiozitatea, radiatiile tubului catodic ne fac sa ne intoarcem privirea spre televizor chiar daca nu suntem interesati in mod direct de cele prezentate. Odata atrasi de ele, telecomanda ne va ajuta sa gasim ceva interesant. In continuare, prin efectul hipnotic pe care-l produce, televizorul ne va smulge din realitate si ne va absorbi in lumea lui facandu-ne sa ne scufundam intr-o lume a iluziei, mult mai interesanta si mai bogata in intamplari decat viata noastra de zi cu zi. Aceasta lume a iluziei nu este lipsita de primejdii carora cu greu le putem tine piept.

Televizorul creeaza imaginarul confortabil

Majoritatea emisiunilor TV pot fi incadrate in trei categorii: filme, stiri si divertisment. Emisiunile serioase de educatie (culturale, religioase, stiintifice) au o pondere destul de mica si , de aceea, in cele ce urmeaza nu ne vom referi la ele.
Emisiunile TV creeaza imaginarul confortabil, schimba sensul realitatii inlocuindu-o cu fictiunea oferindu-ne placerea stabilitatii in ambianta de iluzii prin iesirea din realitate. Intr-o lume in schimbare in care ne coplesesc problemele zilnice devine reconfortanta intalnirea zilnica cu aceeasi prezentatori bine dispusi creati toti dupa acelasi tipar, cu aceleasi generice si emisiuni, cu aceleasi reclame, cu aceleasi personaje din seriale care ne devin mai apropiate decat propria familie.

Televizorul ne ofera trairea placerii suprimand sentimentul responsabilitatii

Unul dintre cele mai evidente aspecte negative ale televiziunii consta in faptul ca aceasta se face, de obicei, un propagator fidel al ideologiei anticrestine a societatii moderne care sustine permisivitatea totala si relativismul valorilor. Aceasta se reflecta in prezentarea pacatelor ca acte 'normale' si in prezenta frecventa, in special in cazul filmelor, a erotismului exacerbat si a violentei extreme care, in acelasi timp, fascineaza si perverteste. 'Cand privesti esti transportat acolo unde tot ce e ascuns in suflet, toate patimile ascunse, refulate sau nestiute capata hrana si spatiu de desfasurare' Efectul cel mai pervers al televizorului este ca iti da iluzia posibilitatii trairii placerilor patimase, prin intermediul personajelor, in absenta responsabilitatii. Mantuitorul ne invata insa ca pacatul se savarseste din momentul primirii gandului pacatos si ca patimile starnite astfel ajung sa ne domine.

Televizorul transforma realitatea in spectacol

Daca efectul negativ al promovarii imoralitatii este destul de usor de remarcat, mult mai nevinovate par emisiunile de stiri. Acestea insa, dincolo de manipularea ce se exercita sistematic prin ele, au darul de a transforma realitatea in spectacol iesind in intampinarea nevoii de spectacol a omului si creand astfel placere. Ineditul si agreabilul este vizat in raport cu complexitatea si profunzimea vietii fiind bombardati sistematic cu o multime de informatii irelevante de natura sa ne abata de la problemele esentiale. Privind televizorul avem iluzia dominarii lumii hranindu-ne orgoliul si setea de putere si uitand de propriile noastre pacate.

Televizorul este un fals remediu impotriva singuratatii si akediei

Omul modern, desi traieste in mijlocul multimii, este tot mai insingurat deoarece nu mai are puterea de a iubi jertfelnic si de a crea astfel legaturi sufletesti trainice cu cei din jur. Dar neputand suporta singuratatea el apeleaza la televizor in speranta scaparii de aceasta si de maladia specifica singuraticilor, akedia, cel mai temut, mai raspandit si mai actual dintre cele opt ganduri ale rautatii prin care demonii ii chinuie pe oameni. Caracterizata ca plictiseala, lehamite, lancezeala, descurajare, scarba, melancolie, saturare, indiferenta fata de cele spirituale, akedia este 'expresia concreta a unei profunde dezintegrari interioare a persoanei umane ca urmare a pacatului' Daca primul si cel mai eficace remediu impotriva akediei este de a rezista in fata oricarei ispite, a persevera in rugaciune si a nu fugi de tine insuti, mijlocul cel mai lesnicios, in aparenta, de a scapa de povara akediei este devierea atentiei, distractia, fuga de tine insuti. Prin aceasta insa raul nu e suprimat ci amanat si agravat ducand in cele din urma chiar la suferinte neuro-astenice . Televizorul este cel mai la indemana mijloc de a te distra, de a evada din cotidian, de a fugi, in definitiv, de tine insuti. Dar aceasta fuga nu face decat sa adanceasca suferinta provocata de singuratate si de akedie.

Cum ne putem apara de televizor

Caracteristicile televizorului descrise mai sus ne arata ca acesta poate deveni pentru noi o patima in fata careia suntem foarte vulnerabili. Putem zabovi in fata lui ceasuri in sir comportandu-se ca un adevarat drog. Dar cunoscandu-i nocivitatea trebuie sa cautam caile de aparare pentru a nu ne transforma in legume asezate in fata televizorului care inghit tot ce li se ofera. Daca nu ne putem lipsi de tot de el atunci macar sa avem in vedere urmatoarele:
- Limitarea drastica a timpului petrecut in fata televizorului stiut fiind si numai faptul ca este un mare devorator de timp si nici un crestin nu poate sa-si permita irosirea timpului;
- Selectia riguroasa a programelor vizionate; televizorul sa nu devina un fundal al activitatilor zilnice ci sa fie deschis numai pentru a urmari anumite emisiuni educative serioase si sa fie inchis imediat dupa aceea;
- Incompatibilitatea televizorului cu postul si cu pregatirea pentru Sfanta Liturghie si pentru impartasire; ca urmare in zilele de post precum si inainte de Sfanta Liturghie (incepand cu seara precedenta) sa evitam televizorul.

Ce putem pune in locul televizorului?

* Sa incercam sa acordam o mai mare atentie construirii unor relatii autentice, intemeiate pe iubire, cu cei din jurul nostru (familie, membrii parohiei, colegi), relatii pe care televizorul le face inspaimantator de superficiale.
* Lectura unor carti serioase, nu neaparat teologice, dar care sa ne indrepte spre Dumnezeu si, mai ales, citirea din Sfanta Scriptura.
* Rugaciune si participare la slujbele Bisericii primind astfel viata cea adevarata pe care ne-o daruieste Hristos.

Pr. Florin Botezan - Biserica Memoriala "Mihail Viteazul" Alba IuliaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1596
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved