Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Comunicarea eficienta in organizatie

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai micComunicarea eficienta in organizatie
Pentru ca o organizatie sa fie eficienta este nevoie de o prezentare eficienta. Aceasta presupune urmatorii pasi: pregatirea (selectarea ariei in care se va inscrie subiectul,efectuarea unei distinctii la scopului prezentarii,analiza propriei persoane si a audientei)identificarea resurselor necesare,proiectarea prezentarii(introducere,continut,concluzii)prezentarea propriu-zisa(folosind improvizatia,manuscrisul si prezentarea orala)

Prezentarea informativa este cel mai des intalnita in experienta de comunicare a fiecaruia dintre noi.

Prezentarea persuasiva in organizatii are ca scop modificarea credintelor,sentimentelor si actiunilor angajatilor.

Teoria haosului in prezentare explica cum factorii cu o importanta redusa pot schimba cursul actiunii.Cutright,citandu-l pe E.Lorenz,numeste efectul pe care il are actiunea haosului intr-un sistem efectul fluture.(are la baza o metafora conform careia o batiae de aripa de fluture in Asia,poate sa schimbe cursul unei tornarde in Texas).

Ascultarea eficienta presupune deplasarea accentului in comunicare de la emitator spre receptor si relatie /interactiune.

Avem mai multe tipuri de ascultare:pentru a intelege,pentru a retine,pentru a analiza si ascultarea empatica.

In ascultare este importanta actiunea emitatorului de dirijare prin tehnica punerii intrebarilor;o importanta astefel de tehnica este metoda socratica.

Deasemenea pentru o buna manifestare a relatiilor dinte comunicatori este nevoie de niste tactici folosite in conflict pentru a incerca sa il evitam.Aceste tactici reprezinta mai multe modalitati prin care cei implicati in conflict pot obtine anumite avantaje.O sa enumeram cateva dintr aceste tactici:

tehnica ingratierii(a flatarii adversarului)

tehnica disimularii

tehnica om bun/om rau

Intotdeaunaunbunnegociatorvaaveadecastigat Deaceea negocierea este procesul prin care reusim sa obtinem ceea ce vrem de la cei care vor ceva de la noi.Pasii in negociere presupun:

Pregatirea,dezbaterea ,propunerea si negocierea propriu-zisa.

Medierea reprezinta interventia unei alte parti care este neutra pentru a rezolva conflictul prin comunicare si oferirea de sugestii.

Avantaje:persoana neutra ajuta angajatii aflati in conflict sa faca in asa fel incat sa se ajunga la o intelegere pentru a rezolva conflictul.Intrventia unei alte persoane este eficienta atunci cand conflictul ia amploare mai mare.Ion Ovidiu Panisoara, Comunicarea eficienta,Editura All,Bucuresti, 2004, pp.149-210.

Comportamente organizationele-implicarea acestora asupra eficientei si a eficacitatii

Acestea se bazeaza pe urmatoarele caracteristici:

  1. caracteristici personale
  2. stimuli care evoca conformismul
  3. factorii situationali
  4. relationarile intragrup.

Printre caracteristicile personale avem:inteligenta,varsta,culpabilitatea,autoritarismul.In ceea ce priveste cee de-a doua caracteristica se mentioneaza faptul ca ambiguitatea acestor stimulilor sporeste tendinta spre conformare a membrilor unui grup.

Cel de-al treilea aspect priveste factorii situationali care includ toate laturile situatiei.De exemplu-marimea grupului,structura grupului,(ne)unanimitatea majoritatii.cel de-al patrulea si ultimul factor focalizeaza atentia catre relationarile intragrup.

Dupa Festinger, ,,o sursa majora a fortelor ce determina membrii grupului sa comunice o reprezinta presiunea spre uniformitate

Desigur ca vom largi nuanta conceptului de uniformitate,intr-un grup,si deci putem vorbi despre:

  • o presiune spre uniformitate conceptuala
  • o presiune spre uniformitate privind modalitatile de abordare si tratare a informatiei
  • o uniformitate vazuta in sensul depasirii granitelor propuse de catre membrii organizatiei.

Zajonc spune ca:prezenta spectatorilor faciliteaza performanta si diminueaya invatarea.

Conform lui Myers,conformarea este ,,o schimbare a comportamentului sau a credintelor ca rezultataluneipresiunidegruprealesauimaginare oamenii se conformeaza mai usor atunci cand grupul este format din trei sau mai multe persoane,unanim,coeziv si ofera statusuri ridicate,iar raspunsul este public,oferit fara o consultare prealabila.

Un alt aspect important il reprezinta fenomenul de chiul social care poate aparea in cadrul grupului.Mai exect este vorba despre tendinta unora de a nu se implica total in activitate.

Pe langa acest fenomen, si alte efecte pot pune sub semnul intrebarii activitatea de grup.Astfel efectul castigului necuvenit-free riding (Keer il descrie printr-o metafora-actul de a obtine ceva fara a oferi in schimb nimic) influenteaza ,de asemenea,motivatia membrilor unui grup de a participa la activitatea acestuia.

Dezavantajul acestui fenomen este imitatia negativa de a investi la fel de putin efort ca si celalalt,chiar daca se poate mai mult.Datorita acestui fenomen,apare ineficienta in cadrul organizatiilor.

Ibidem pp.228-238


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1498
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site