Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


ANALIZA SWOT ASTRA

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micANALIZA SWOT

SWOT reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti Strenghts (puncte forte), Weaknesses, (puncte slabe)Opportunities (oportunitati), Threats (amenintari, pericole).Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competente distinctive pe care aceasta le poseda la un nivel superior in comparatie cu alte firme, ceea ce ii asigura un anumit avantaj in fata lor.

Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia care ii determina un nivel de performante inferior celui al firmelor concurente.

Oportunitatile reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma, astfel spus sansele oferite de mediu firmei pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategia existenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute.

Amenintarile sunt factori de mediu negativi pentru firma, cu alte cuvinte situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, in masura semnificativa capacitatea firmei de a-si realiza integral obiectivele stabilite, determinand reducerea performantelor ei economico-financiare.

ANALIZA SWOT LA ASTRA S.A. SOCIETATE DE ASIGURARE -REASIGURARE

ASTRA este o societate de asigurare - reasigurare care a fost infiintata la 1.01.1991 conform deciziei numarul 1279/1990 a Guvernului Romaniei. Este inregistrata la Registrul Comertului cu numarul J40/305/1991, iar codul CAEN este 6603. Ca obiect de activitate conform codului CAEN are alte activitati de asigurare.     In acelasi an ASTRA Asigurari se desprinde din societatea ADAS, beneficiind de experienta de 31 de ani a acesteia. De atunci s-a extins continuu, ajungand in scurt timp una din cele mai puternice institutii financiare din Romania. In prezent ASTRA S. A. are un capital de 1,574,769,374,640 lei impartit in 59,279,856 actiuni, cotate cu cate 26.565 lei fiecare.

Societatatea de asigurare - reasigurare ASTRA S.A. cu sediul central in Bucuresti, str. Puskin nr, 10-12, ofera agentilor economici, particulari si de stat, societatilor mixte si altor persoane fizice si juridice, in conditiile practicate pe piata internationala si la tarife si prime avantajoase, posibilitatea incheierii unei game largi de asigurari in lei si valuta din care mentionam :

Ø  Asigurarea bunurilor pentru cazurile de incendiu si alte calamitati, inclusiv furt;

Ø  Asigurarea riscului de intrerupere a afacerii datorita efectelor provocate de incendiu si alte calamitati;

Ø  Asigurarea apartamentelor/cladirilor si a bunurilor din gospodarie;

Ø  Asigurarea utilajelor si instalatiilor pentru cazurile de avarii accidentale;

Ø  Asigurarea constructilor si a raspunderii constructorului;

Ø  Aigurarea echipamentelor electronice;   

Ø  Asigurarea banilor si a altor valori;

Ø  Asigurarea de risc financiar;

Ø  Asigurarea bunurilor pe timpul transportului;

Ø  Asigurarea facultativa a navelor;

Ø  Asigurarea aeronavelor aviatiei civile;

Ø  Asigurarea autovehiculelor pentru avarii, cu valabilitate in tara si in strinatate si pentru cazurile de furt pe teritoriul Romaniei;

Ø  Asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule;

Ø  Asigurarea de accidente a conducatorilor de autovehicule si a altor persoane aflate in acestea;

Ø  Asigurarea de raspundere civila auto cu valabilitate in afara teritoriului Romaniei;

Ø  Asigurarea de avarii a utilajelor care se folosesc in afara cladirilor si a drumurilor publice;

Ø  Asigurarea de raspundere a carausului pentru marfurile transportate;

Ø  Asigurarea de raspundere a transportatorului pentru pagube produse calatorilor prin accidente de transport;

Ø  Asigurarea de raspundere civila legala;

Ø  Asigurarea persoanelor desemnate ca manageri ai societatilor comerciale;

Ø  Asigurarea de raspundere profesionala a contabililor autorizati si a expertilor contabili;

Ø  Asigurarea de raspundere profesionala a medicilor, stomatologilor si personalului auxiliar;

Ø  Asigurarea de raspundere profesionala a avocatilor si notarilor;

Ø  Asigurarea de raspundere civila fata de angajati;

Ø  Asigurarea de accidente a angajatilor;

Ø  Asigurarea medicala pentru calatorii in strainatate;

Ø  Asigurarea de accidente persoane fizice;

Ø  Asigurarea de accidente a turistilor.

ASTRA ASIGURARI este una din companiile private de elita din Romania, situandu-se pe locul II in topul asiguratorilor in ceea ce priveste marimea capitalului sau social. Cuvintele cheie pentru expansiunea ASTRA ASIGURARI sunt modernizarea si flexibilitatea. Comunica permanent cu clientii lor, perfectionandu-si produsele si personalul astfel incat sa ofere servicii superioare calitativ, in acord cu exigentele acestora.

In conditiile unei piete competitive, ASTRA ASIGURARI mizeaza pe urmatoarele avantaje:

acoperire teritoriala completa - peste 150 de sucursale si agentii in toata tara
putere financiara ridicata - peste 10 milioane $ capital social
flexibilitatea portofoliului de produse - peste 60 de tipuri de asigurari
experienta si profesionalismul angajatilor.

Echipa ASTRA ASIGURARI este compusa din peste 1000 de angajati si peste 9000 de colaboratori, care isi pun in slujba dumneavoastra toata priceperea si solicitudinea. ASTRA beneficiaza de resurse umane cu o foarte buna pregatire de specialitate, dovada constituind-o vechimea in domeniu si considerabila experienta castigata in tot acest timp.

Reteaua teritoriala a ASTRA ASIGURARI este foarte extinsa, cele peste 150 de sucursale si agentii fiind amplasate in locatii excelente avand o dotare logistica si informatica de ultima generatie. Dispersia teritoriala a unitatilor permite o abordare optima a cererii de pe intreg teritoriul tarii si o reactie prompta la problemele de daunalitate aparute la asigurati.
Lucreaza in echipa cu clientii lor, straduindu-se sa le ofere exact ceea ce au nevoie: siguranta si incredere.
Se distinge ca o companie care se bazeaza pe calitate, oferind servicii complexe si durabile pentru clientii lor.

Societatea ASTRA S.A. isi desfasoara activitatea in interesul clientilor, bazandu-se pe un management performant si pe o filosofie organizationala rezumata prin cuvintele -cheie : rapiditate-solicitudine-eficienta.
Prin portofoliul sau, ASTRA acopera intreaga paleta de riscuri asigurate, oferind produse adecvate necesitatilor si dorintelor clientului, cum ar fi: asigurari auto, asigurari medicale de calatorii in strainatate, asigurari de bunuri, asigurari de incendiu si alte calamitati, asigurari de raspundere civila generala, asigurari de accidente, asigurari de risc financiar etc.
Vom fi intotdeauna o firma cu mare putere financiara, care isi tine promisiunile pe termen lung, profitabila si capabila sa aduca plusvaloare clientilor sai.
Puterea noastra financiara este reflectata in primul rand in marimea capitalului social care in prezent este de 345 miliarde lei si pentru care estimam o noua crestere in acest an.

Profesionalismul angajatilor, calitatea serviciilor si produselor pe care le ofera fac ca ASTRA sa se numere printre liderii pe pietei de asigurari maritime, auto, sau de locuinte. ASTRA ASIGURARI are cel mai vast portofoliu de produse si servicii de asigurare din Romania. In prezent ASTRA se situeaza pe locul I in ce priveste vanzarea politelor de asigurari maritime si pe locul II in ce priveste vanzarea politelor RCA. Printre cele mai vandute produse ASTRA se mai numara si politele Casco si Carte Verde, dar si asigurarile de locuinte sau asigurarile medicale pentru calatorii in strainatate, ASTRA inregistrand cresteri spectaculoase ale vanzarilor pe toate clasele de asigurari.

ASTRA ASIGURARI este o firma care lucreaza cu oamenii si pentru oameni. Tocmai de aceea ASTRA ASIGURARI se implica activ in viata comunitatii din care face parte. Astfel pe langa activitatile de familiarizare a populatiei cu fenomenul asigurarilor, ASTRA ASIGURARI sprijina efectiv activitati culturale, sportive sau de cercetare, la nivelul intregii tari, implicandu-se constant in actiuni de sponsorizare si mecenat :

ASTRA ASIGURARI sponsorizeaza alaturi de Cartex Autosport echipa de raliu Florin Hangu/ Romulus Preda.

ASTRA ASIGURARI sustine cercetarea romaneasca - Dan Laupfer Lovinescu a fost ajutat sa-si continue studiile de cercetare in Groenlanda

ASTRA ASIGURARI, alaturi de Nationala de Fotbal a Romaniei

ASTRA ASIGURARI, sponsorul pelerinajului UNITER ASTRA ASIGURARI, unul din sponsorii principali ai Circuitului International de Tenis "Tiriac Trophy"
Alaturi de asigurarile generale, ASTRA a introdus cu succes in 1997 asigurarea RCA, reusind ca in numai trei ani de la lansarea produsului sa se situeze pe locul II in ceea ce priveste primele incasate din RCA.

Reteaua extinsa de distributie de care beneficiaza pe intreg teritoriul tarii, colaborarea cu peste 300 de service-uri din toate judetele si profesionalismul angajatilor au facut ca ASTRA sa raspunda rapid si eficient solicitarilor clientilor. Seriozitatea de care a dat dovada de-a lungul timpului a facut ca ASTRA sa se mentina in topul companiilor autorizate sa practice asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule (RCA). ASTRA acorda o atentie deosebita campaniilor de promovare in fiecare etapa de incheiere a politelor RCA oferind clientilor care aleg sa-si protejeze riscul producerii unui accident foarte multe premii atractive. Campania promotionala RCA ASTRA 2004 a inceput la 13 decembrie 2003, se va incheia la data de 31 martie 2004 si este organizata si se desfasoara pe intreg teritoriul Romaniei.
 
Premiile acordate prin tragere la sorti sunt urmatoarele:
 
- 60 de premii constand in 10 milioane de lei. S-au acordat 3 astfel de premii zilnic, de luni pana vineri, in perioada 22 decembrie 2003 - 20 ianuarie 2004.
- marele premiu de 2 miliarde de lei - se va acorda prin tragere la sorti in data de 31 martie 2004.
 
Regulamentul promotiei RCA ASTRA 2004 este disponibil in mod gratuit prin adresarea unei cereri la linia de telefon dedicata campaniei promotionale 021/230.97.14.

La inceputul lunii august 2002, a fost semnat contractul de privatizare a societatii ASTRA Asigurari cu societatea NOVA TRADE S.A. NOVA TRADE a demarat procesul de investitii, marind capitalul social de la 54 miliarde lei la 345 miliarde lei. Astfel la nici un an de la privatizare, ASTRA ASIGURARI a trecut pe locul II in topul societatilor de asigurari generale din Romania, functie de marimea capitalului social.

STRUCTURA ACIONARIATULUI


- SC NOVA TRADE S.A. 75,67%
- SIF Banat Crisana (5,67%)
- SIF Moldova (5,67%)
- SIF Transilvania (5,67%)
- SIF Muntenia (5,67%)
- Persoane fizice romane 1,65%.

ASTRA ARE URMATOARELE COTATII RCA 2004

Autoturisme (inclusiv autoturisme de teren si automobile mixte a caror masa maxima autorizata nu depaseste 3,5 t), autosanitare, auto rulote

Perioada

01 ianuarie - 31 decembrie

01 ianuarie - 30 iunie

01 iulie - 31 decembrie

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

a) pana la 1200 cmc

b) intre 1201-1400 cmc

c) intre 1401-1600 cmc

d) intre 1601-1800 cmce) intre 1801-2000 cmc

f) peste 2000 cmc

Autovehicule pentru transport de persoane (inclusiv autospecializate pentru transport de persoane)

Perioada

01 ianuarie - 31 decembrie

01 ianuarie - 30 iunie

01 iulie - 31 decembrie

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

a) intre 10-17 locuri pe scaune inclusiv cel al conducatorului

b) peste 18 locuri pe scaune inclusiv cel al conducatorului

c) tramvaie, troleibuze

Motocicluri cu sau fara atas

Perioada

01 ianuarie - 31 decembrie

01 ianuarie - 30 iunie

01 iulie - 31 decembrie

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Tractoare rutiere

Perioada

01 ianuarie - 31 decembrie

01 ianuarie - 30 iunie

01 iulie - 31 decembrie

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

a) pana la 45 CP inclusiv

b) peste 45 CP

Alte autovehicule decat cele mentionate la pct. 1-4

Perioada

01 ianuarie - 31 decembrie

01 ianuarie - 30 iunie

01 iulie - 31 decembrie

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

Pers. Fizice

Pers. Juridice

a) pana la 2.300 kg

b) intre 2.301-3.500 kg

c) intre 3.501-7.500 kg

d) intre 7.501-16.000 kg

e) peste 16.000 kg

SITUATIA FINANCIARA (in milioane lei) ARATA ASTFEL

Venituri totale

Prime brute subscrisePrime brute incasate

Cifra de afaceri

Daune platite

Profit brut

Total activ

Disponibilitati banesti

Active imobilizate

Creante

Alte active

Total pasiv

Capital

Rezerve

Obligatii

Alte pasive

MATRICEA FACTORILOR INTERNI

EFI (factori cheie interni)

Greutate

Rating

Scor specific

PUNCTE TARI

Cel mai vast portofoliu de servicii

de asigurare din Romania

Locul I la polite marine si locul II

la RCA

Locul II dupa capitalul social

Marja de solvabilitate 2.26

Acoperire teritoriala completa

Putere financiara ridicata

Locul II dupa primele RCA

Implicare in sponsorizari

Activitati de promovare si publicitate

Experienta si profesionalismul angajatilor

Cresteri spectaculoase ale vanzarilor pe toate

categoriile de asigurariPUNCTE SLABE

Locul V dupa primele incasate din asigurari

generale

Filiale fara personalitate juridica

Responsabilitate nedelegata la nivel teritorial

Scaderea nivelului primelor din asigurari generale

TOTAL

MATRICEA FACTORILOR EXTERNI

EFE (factori cheie externi)

Greutate

Rating

Scor specific

OPORTUNITATI

Piata asigurarilor tinde sa se dezvolte

Colaborare cu EDAS    si UNSAR

Creste dezvoltarea pietei de asigurari a bunurilor

Inmultirea numarului de calamitati

AMENINTARI

Concurenta crescanda

Instabilitate legislativa

Concurentii isi promoveaza mai mult produsele

TOTAL

Dupa cum reise din matricea factorilor interni si din matricea factorilor externi ASTRA S.A. se situeaza la un nivel destul de ridicat atat in ceea ce priveste mediul intern cat si in ceea ce priveste mediul extern.

Punctajul de 3.11 mediului intern dovedeste ca societatea are suficiente puncte forte pe care stie sa le foloseasca astfel incat sa fie cea mai buna in domeniu si sa-si depaseasca concurenta. Ceva probleme par sa apara in mediul extern    scorul de 2.30 fiind undeva la limita.

Probleme par a fi in privinta concurentei crescande, problema pe care ASTRA    ar trebui sa o depaseasca folosindu-se de oportunitatile pe care i le ofera faptul ca se observa o dezvoltare a pietei de asigurari a bunurilor. Ar trebui ca folosindu-se de acest lucru, prin diferite politici de publicitate sa-si promoveze serviciile (faptul ca are cel mai vast portofoliu constituie punctul de plecare al acestei aciuni) si sa atraga cat mai multi clienti.

Folosindu-se de faptul ca piata asigurarilor a inceput sa creasca, ca ASTRA este o societate care prezinta garantie si ca, din cauza cresterii numarului de calamitati populatia este nevoita sa-si asigure bunurile, locuintele etc ar trebui sa-si prezinte cat mai bine serviciile pentru a convinga cat mai multe persoane ca ASTRA este societatea la care ar trebui sa se asigure.

Una din greselile majore pe care le face si care ii aduce  o bila neagra  ar fi faptul ca desi are cel mai vast portofoliu de servicii nu stie sa se foloseasca de acest lucru, ea nefacand reclama produselor sale asa cum se cuvine.

Ar trebui sa mai lucreze asupra compartimentului de marketing si sa puna in aplicare diferite politici de promovare care sa demonstreze ca intr-adevar ASTRA are cel mai vast portofoliu, ca ofera tot ceea ce populatia are nevoie si ca este cea mai buna.

Din nefericire singurele reclame care le vedem despre ASTRA apar frecvent la sfarsitul anului sau la inceputul noului an cand toti posesorii de autovehicule trebuie sa-si faca asigurarea auto obligatorie. Unde este reclama in cursul anului ??Ce folos ca ASTRA are atatea tipuri de asigurari daca nu si le face cunoscute ???

Dupa parerea mea ar trebui ca ASTRA, ca sa nu cheltuiasca multi bani in promovarea fiecarui tip de asigurare, sa grupeze in pachete mai multe asigurari din acelasi domeniu si sa promoveze pachetul ca atare.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2624
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved