CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Capitolul I
Introducere in operatiunile de piata
Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin intermediul carora capitalurile disponibile si dispersate din economie sunt dirijate catre orice entitati publice si private solicitatoare de fonduri.
Piata de capital functioneaza ca un mecanism de legatura intre cei la nivelul carora se manifesta un surplus de capital - investitorii - si cei care au nevoie de capital - entitati.
Conceptul de piata de capital are insa conotatii mult mai profunde, ce decurg din relatiile de alocare a resurselor disponibile in scopul fructificarii acestora si al satisfacerii cererii de capital dintr-o economie.
Piata monetara este piata capitalurilor pe termeni scurt si mediu , fiind reprezentata de piata interbancara si de piata titlurilor de creanta negociabile. Pe piata interbancara opereaza banca de emisiune, bancile comerciale, bancile specializate, trezoreria statului, casele de economii, care au calitatea de creditori, dar si de debitori in cazul completarii fondurilor proprii.
Piata ipotecara este o piata specifica finantarii constructiei de locuinte, pe care actioneaza organismele ce acorda imprumuturi sub forma creditului ipotecar, organismele speciale de refinantare care asigura reintregirea fondurilor bancilor creditoare, precum si bancilor ipotecare.
Piata financiara este piata capitalurilor pe termen lung, pe care se emit si se tranzactioneaza valori mobiliare ce servesc drept suport al schimbului de capitaluri. Piata financiara este cea pe care se cumpara si se vand active financiare, fara a fi schimbata natura lor. Ea exprima o relatie directa intre detinatorul si utilizatorul de fonduri.
Piata primara reprezinta acel segement de piata pe care se emit si se vand sau se distribuie valorile mobiliare catre primii detinatori. Piata primara constituie un circuit de finantare specializat. Aceasta piata permite transformarea directa a economiilor in resurse pe termen lung. Pe piata primara se emit valori mobiliare ce confera anumite drepturi posesorilor lor, deci celor care au calitatea de furnizori de fonduri.
Piata secundara asigura, prin intermediul bursei de valori mobiliare, atat buna functionare a pietei primare, cat si lichiditatea si mobilitatea economiilor. Investitorii au posibilitatea de a negocia in orice moment actiunile si obligatiunile detinute in portofoliu sau pot cumpara noi valori mobiliare.
Cele doua segmente de piata se interconditioneaza. Piata secundara nu poate exsta fara piata primara si totodata, functionarea pietei primare este influentata de capacitatea pietei secundare de a realiza transferabilitatea valorilor mobiliare si transformarea lor in lichiditati.
Caracteristicile initierii ofertelor publice
II. 1 Consideratii principale
In categoria operatiunilor de piata se includ ofertele publice de vanzare, de cumparare si de preluare, acestea din urma fiind o forma specifica a ofertei de cumarare.
Transparenta informatiilor si publicitatea reprezinta un element definitoriu pentru toate tipurile de oferta publica. Orice persoana care initieaza o oferta publica elaboreaza si supune aprobarii autoritatii pietei de capital un preospect, in cazul ofertei publice de vanzare, si un document de oferta, in cazul ofertei publice de cumparare, ambele insotite de un anunt care contine informatii privind modalitatile prin care prospectul sau documentul de oferta este este disponibil publicului. Anuntul de oferta nu poate fi lansat decat dupa aprobarea prospectului sau documentului de oferta.
La data publicarii anuntului oferta devine obligatorie, iar prospectul sau documenetul de oferta trebuie sa fie disponibil publicului in forma in care a fost aprobat.
Ofertele trebuie sa se desfasoare in conditii care sa asigure egalitatea de tratament pentru toti investitorii. In acest scop prospectul sau documentul de oferta este publicat in mai multe cotidiane cu difuzare nationala, precum si in format electronic pe website-ul ofertantului, al intermediarului ofertei, al operatorului pietei pe care se intentioneaza admiterea la tranzactionarea a respectivelor valori mobiliare si optional pe website-ul CNVM.
Daca dupa aprobarea prospectului sau documentului de oferta intervin noi evenimente de natura sa afecteze decizia investitionala sau se modifica informatiile initiale, se impune formularea unor amendamente, aprobate de CNVM si aduse la cunostinta publicului print-un anunt.
Orice forma de publicitate care incita la acceptarea ofertei, facuta cu prezentarea ofertei ca beneficiind de avantaje sau alte calitati constituie dol prin publicitate abuziva sau mincinoasa.
Decizia de aprobare a unei oferte poate fi suspendata, revocata sau anulata, dupa caz. Suspendarea derularii unei oferte intervine numai daca exista indicii temeinice privind incalcarea reglementarilor legale. Perioada de suspendare este de cel mult zece zile lucratoare. Suspendarea opreste curgerea perioadei de derulare a ofertei, oferta fiind reluata in momentul ridicarii suspendarii.
Decizia se revoca daca circumstante ulterioare aprobarii prospectului sau documentului de oferta determina modificari fundamentale ale elementelor si datelor care au stat la baza adoptarii acesteia sau daca ofertantul retracteaza oferta inainte de lansarea anuntului. Revocarea deciziei de aprobare a prospectului sau documentului, pe timpul derularii ofertei publice, lipseste de efecte subscrierile efectuate pana in momentul revocarii.
Anularea deciziei de aprobare are loc daca acestea a fost obtinuta pe baza unor informatii false ori care au indus in eoare si lipseste de efecte tranzactiile incheiate pana la data anularii, dand loc la restituirea valorilor mobiliare, respectiv a fondurilor primite de ofertanti.
Pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la realitatea, exactitatea si acuratetea informatiilor din prospectul sau documentul de oferta este responsabil, dupa caz, ofertantul, membrii consiliului de administratie al ofertantului ori administratorul unic, emitentul, membrii consiliului de administratie al emitentului, fondatorii in caz de subscriptie publica, auditorul financiar pentru situatiile financiare ale caror informatii au fost preluate in prospect, intermediarii ofertei, orice alta entitate care a acceptat raspunderea pentru orice informatie, studiu sau evaluare inserata ori mentionata in prospect.
Oferta publica este intermediata de o societate de dervicii de investitii financiare autorizata sau de un sindicat de intermediere.
Pentru alegerea intermediarului se procedeaza la:
Ø analiza perfomantelor intermediarului in derularea altor oferte si a reputatiei sale;
Ø selectarea intermediaului care intelege cel mai bine principalele caracteristici ale domeniului de activitate;
Ø verificarea masurii in care intermediarul are experienta in oferte publice de dimensiunea celei dorite;
Ø identificarea marimii retelei de distributie a intermediarului. Daca se doreste o larga raspandire a actiunilor societatii, se alege un intermediar cu o retea teritoriala dezvoltata. Daca societatea este de interes local, se opteaza pentru o societate de intermediere cu o retea locala de distributei;
Ø verificarea modului in care intermediarul poate acorda sprijin si dupa vanzarea valorilor mobiliare ce fac obiectul emisiunii. Sprijinul poate consta in atragerea investitorilor, cercetarea de piata financiara pentru societate.
Daca se apeleaza la un sindicat de intermediere, se incheie un contract intre mai multi intermediari prin care se stabilesc drepturile si obligatiile fiecaruia. Contractul de constituire a sindicatului de intermediere cuprinde prevederi referitoare la:
recunoasterea calitatii de manager si de agent al sindicatului de intermediere a societatii de servicii de investitii financiare care a initiat contractul;
numirea unor comanageri, daca este cazul;
definirea responsabilitatilor membrilor sindicatului de intermediere si stabilirea partii din marja bruta cuvenita fiecarui participant, ce urmeaza a fi platita la data decontarii, proportional cu participarea fiecarui la riscul asumat prin cumpararea valorilor mobiliare ce fac obiectul ofertei;
autorizarea managerului de a constitui grupul de vnzare si asumarea obligatiei de a respecta prevederile contractului incheiat intre manager, in calitate de agent al sindicatului de intermediere, si membrii grupului de vanzare;
stabilirea duratei de functionarii sindicatului de intermediere. In lipsa unor prevederi exprese, sindicatul de intermediere se dizolva dupa 30 de zile de la data incheierii ofertei publice;
stabilirea metodei de intermediere.
II. 2. Metode de intermediere
Metodele de intermediere utilizate au la baza doua procedee fundamentale: negocierea si licitatia. Se recmanda negocierea, in cazul emisiunilor de actiuni si obligatiuni facute de societati comerciale, si licitatia, in cazul emisiunilor de valori mobiliare realizate de organe ale administratiei publice centrale si locale.
Intermedierea poate fi efectuata prin una dintre urmatoarele modalitati:
II. 2. 1. Metoda plasamentului garantat
In baza contractului de garantare a plasamentului, intermediarul isi asuma risc si se angajeaza sa cumpere intreaga cantitate de valori mobiliare ce face obiectul ofertei publice in nume si pe cont propriu, in scopul distribirii ei catre public. Intermediarul cumpara valorile mobiliare de la ofertant la un pret stabilit de comun acord cu acesta - pretul de emisiune sau subsciere - si le revinde ulterior publicului la un alt pret, de obicei mai mare - pretul de vanzare. Marja de intermediere ce se cuvine intermediarului reprezinta diferenta dintre pretul de vanzare si cel de emisiune. In scopul reducerii riscului la care se expune un intermediar prin cumpararea intregii oferte, acesta poate constitui un sindicat de intermediere. Initiatorul are rolul de manager al sindicatului de intermediere si tine evidenta contabila a ofertei publice. Marja de intermediere este distribuita intre manager si membrii sindicatului de intermediere, conform prevederilor contractului de constituire a sindicatului de intermediere. In scopul cresterii numarului investitorilor potentiali, managerul sindicatului de intermediere poate organiza un grup de vanzare.
Contractul de garantare a plasamentului se incheie intre ofertant si manager, in calitate de agent al sindicatului de intermediere, si reprezinta angajamentul ferm al intermediarilor de a prelua valorile mobiliare in scopul distribuirii lor catre public. Contractul stipuleaza conditiile in care se desfasoara intermedierea, precum si responsabilitatile ofertantului si ale intermediarilor. Acesta cuprinde informatii referitoare la: pretul de emisiune al valorilor mobiliare, pretul de vanzare, marja bruta, fondurile nete obtinute de ofertant si data decontarii. Ofertantul se angajeaza sa plateasca toate cheltuielile ocazionate de pregatirea ofertei publice si sa funizeze managerului sindicatului de intermediere un numar de copii de pe prospect, stabilit de comun acord cu acesta. Contractul de garantare a plasamentului contine clauze privind obligatiile ofertantului:
sa prezinte toate informatiile si documentele solicitate de reglementarile legale in vigoare;
sa-si asume responsabilitatea privind exactitatea, realitatea si integralitatea tuturor informatiilor din prospect, pe care se angajeaza sa le certifice;
sa informeze asupra tuturor litigiilor in curs;
sa utilizeze fondurile obtinute din oferta publica in scopurile prezentate in prospect;
sa intreprinda actiunile necesare pentru ca valorile oferite sa poata fi tranzactionate pe o piata;
sa despagubeasca pe intermediari pentru pierderile ce pot fi suferite de acestia din cauza misiunilor si informatiilor eronate pentru care ofertantul poarta raspunderea.
II. 2. 2. Metoda celei mai bune executii
In baza unui contract de plasament intermediat, societatea de servicii de investitii financiare actioneaza in calitate de agent al ofertantului.
Metoda celei mai bune executii se recomanda atat in cazul in care se urmareste plasarea intregii oferte pe piata, cat si in cazul in care o parte a ofertei a fost deja distribuita si ofertantul are nevoie de asistenta pentru plasarea partii ramase nevandute. Intermediarul se angajeaza sa distribuie catre public maximul posibil din valorile mobiliare primite, dar nu se obliga in nici un fel sa le preia in nume propriu. In conformitate cu prevederile contractului de plasament intermediat, ofertantul va plati intermediarului o suma fixa drept comision pentru plasarea intregii oferte incredintate. Daca la data incheierii ofertei publice a fost vanduta numai o parte din oferta, atunci intermediarul va primi o cota prorata din comisionul total, stabilit prin contract, fara a mai avea vreo obligatie ulterioara fata de ofertant.
II. 2. 3. Metoda "totul sau nimic"
Emitentul incheie un contract de plasament cu societatea de servicii de investitii financiare pentru vanzarea intregii emisiuni sau a unei parti din aceasta, care i-a fost incredintata. Emitentul anuleaza oferta publica in cazul in care aceasta nu a fost subscrisa in totalitate. Intermediarul se obliga la vanzarea integrala a partii din oferta care i-a fost incredintata; in caz contrar, valorile mobiliare se inapoiaza ofertantului. In cazul in care intermediarul plaseaza integral valorile mobiliare incredintate, incaseaza marja de intermediere. In caz contrar, nu are dreptul la nici o compensatie pentru cheltuielile efectuate.
II. 2. 4. Metoda "stand-by"
Societatea comerciala emite actiuni ce pot fi achizitionate de catre actionarii existenti prin utilizarea drepturilor de preferinta si apeleaza la serviciile unei societati de servicii de investitii financiare pentru plasarea pe piata a partii ramase nesubscrise de catre actionarii existenti. Emitentul plateste societatii de servicii de investitii financiare, inainte de derularea ofertei, un comision stabilit prin contract, in schimbul caruia intermediarul se angajeaza sa cumpere toate actiunile ramase nesubscrise dupa expirarea termenului de exercitare a dreptului de subscriere.
II. 2. 5. Metoda plasamentului asigurat
Metoda se recomanda in plasamentul de obligatiuni, cand emitentul solicita obtinerea de fonduri intr-un interval de timp scurt si managerul nu are la dispozitie destul timp pentru a constitui un sindicat de intermediere. Societatea de servicii de investitii financiare ofera emitentului de obligatiuni un pret ferm de cumparare pentru un anumit numar de obligatiuni cu o anumita scadenta si dobanda. Emitentul are la dispozitie cel mult 24 de ore pentru a accepta sau a refuza oferta. In cazul in care oferta de pret este acceptata, intermediarul cumpara obligatiunile respective. Valorile mobiliare astfel obtinute pot fi vandute clientilor societatii de servicii de investitii financiare respective sau altor intermediari pentru distribuirea catre clientii lor. Societatea se servicii de investitii financiare care face oferta de pret trebuie sa aiba in prealabil cereri ferme din partea investitorilor institutionali pentru cea mai mare parte a obligatiunilor pe care le cumpara si sa utilizeze proceduri de limitare a riscului de a inregistra pierderi ca urmare a revanzarii la un pret inferior pretului de cumparare. Metoda se recomanda pentru situatiile in care exista un numar suficient de mare de investitori institutionali care si-au exprimat interesul in valorile mobiliare ce fac obiectul ofertei.
II. 2. 6. Metoda licitatiei olandeze
Ofertantul sau societatea de servicii de investitii financiare reduce succesiv pretul de vanzare pana cand intreaga oferta este subscrisa. Investitorii pot solicita cumpararea unui anumit numar de valori mobiliare la oricare dintre preturile propuse de ofertant, insa toate ordinele inregistrate vor fi executate la un singur pret de vanzare, cel de la inchiderea licitatiei, pentru toti investitori care au solicitat sa cumpere la un pret egal sau mai mare.
II. 2. 7. Metoda licitatiei competitive
Se recomanda pentru distribuirea de obligatiuni. Metoda se bazeaza pe tehnica licitatiei publice in plic inchis si consta in specificarea pretului si conditiilor oferite de o societate servicii de investitii financiare pentru cumpararea intregii emisiuni. In vederea selectarii intermediarului, emitentul combina ofertele de pret si de dobanda pentru a determina costul net. Emitentul alege societatea de servicii de investitii financiare care face cea mai buna oferta . licitatia este castigata de societatea de servicii de investitii financiare care ofera sa cumpere emisiunea la cel mai mic cost net din punctul de vedere al emitentului.
Capitolul III
Etapele de desfasurare a ofertelor publice
Intentia de a initia o oferta publica este urmata de un complex de activitati in cadrul carora sunt implicati ofertantul, intermediarul si emitentul, care au drept scop materializarea intr-un anumit interval de timp a intentiei de a vinde sau de a cumpara un numar determinat de valori mobiliare, ori de a prelua o societate comerciala emitenta de actiuni. Etapele unei oferte publice sunt prezentate in cele ce urmeaza.
III. 1. Etapa de pregatire a ofertei
In aceasta etapa:
v se fac calcule de eficienta - capitalul necesar, costul capitalului obtinut prin oferta publica de valori mobiliare;
v se fac studii de piata privind oportunitatea ofertei;
v se analizeaza situatia financiara a emitentului;
v se fac studii de piata cu privire la capacitatea de absorbtie a cantitatii oferite si la pretul pe care eventualii investitori sunt dispusi sa-l plateasca;
v se stabilesc momentul cel mai favorabil de incepere a derularii ofertei si durata acesteia;
v se organizeaza echipa pentru intocmirea prospectului.
Este necesara o planificare atenta a procesului, indeosebi in cazul societatilor care efectueaza o oferta publica initiala.
In cazul in care societatea nu are specialisti care sa respecte cerintele de intocmire a prospectului sau documentului de oferta, se poate apela la un intermediar, care, contra unui comision, poate aduce la indeplinire toate cerintele acestei etape.
Programul ofertei va detalia sarcinile ce trebuie realizate, va identifica persoanele responsabile pentru fiecare dintre acestea, precum si termenele de executie. Acordul incheiat intre societate si intermediari nu este inca un contract, ci un precontract. El prevede doar intentiile celor doua parti referitoare la natura intermedierii, comisionul intermediarilor, numarul si tipul valorilor mobiliare ce se intentioneaza a fi oferite, pretul anticipat. Contractul propriu-zis de intermediere se semneaza de obicei cand prospectul sau documentul de oferta este finalizat si gata de depus la autoritatea de reglementare.
III. 2. Etapa intocmirii prospectului sau documentului de oferta publica
Prospectul, in cazul ofertei publice de vanzare, sau documentul de oferta, in cazul celei de cumparare, contine informatii despre emitent si valorile mobiliare obiect al ofertei, despre domeniul de activitate, activele si conducerea emitentului, situatiile financiare ale acestuia si scopul pentru care se lanseaza oferta.
Informatiile sunt prezentate pe raspunderea emitentului, a consiliului de administratie, a proprietarului valorilor mobiliare care face oferta, daca este cazul, a societatii de servici de investitii financiare care coordoneaza intermedierea si a auditorilor financiari, in conformitate cu contributia fiecaruia dintre acestia la realizarea prospectului.
Intocmirea unui prospect necesita o perioada considerabila. El trebuie sa contina toate informatiile, atat favorabile, cat si nefavorabile, necesare investitorilor pentru ca acestia sa poata lua decizii fundamentate. Prospectul nu trebuie sa contina nici o declaratie de natura a-l induce in eroare pe investitor si nu trebuie sa omita nici un fapt material.
Prezentarea eronata a informatiilor din prospect sau omiterea unor fapte materiale relevante poate avea ca rezultat angajarea raspunderii, inclusiv penale, a celor care au intocmit prospectul. Cumparatorii de valori mobiliare pot face reclamatii nu numai impotriva societatilor comerciale, dar si impotriva intermediarilor, conducerii executive a societatii, expertilor ale caror opinii sunt utilizate in promovarea ofertei si pot sa ceara anularea tranzactiei si rambursarea sumelor platite pentru achizitionarea valorilor mobiliare.
Continutul minim al prospectului de oferta publica de vanzare cuprinde:
q informatii referitoare la persoanele responsabile de intocmirea prospectului si de auditatea situatiilor financiare ale emitentului;
q informatii privind admiterea la tranzactionarea pe piata reglementata a respectivelor valori mobiliare;
q informatii generale privind emitentul si capitalul acestuia;
q informatii generale cu privire la capital;
q informatii referitoare la activitatile emitentului;
q informatii referitoare la activele si pasivele emitentului si la situatia financiara a acestuia;
q informatii referitoare la administrare, management si supraveghere;
q informatii privind activitatea curenta si perspectivele emitentului;
q principalii factori de risc.
Prospectul cuprinzand toate aceste informatii poate fi intocmit intr-o forma unica sau avand mai multe componente, si anume:
o fisa de prezentare a emitentului, continand informatiile referitoare la acesta;
o nota privind caracteristicile valorilor mobiliare oferite sau propuse a fi admise la tranzactionare pe o piata reglementata;
o rezumatul prospectului.
Un emitent care are deja aprobata de catre CNVM fisa de prezentare poate intocmi si transmite spre aprobare numai celelalte doua componente: nota privind caracteristicile valorilor mobiliare si rezumatul prospectului. Fisa de prezentare este valabila 12 luni de la aprobare, cu conditia actualizarii acesteia.
Rezumatul prospectului este condiderat o introducere la prospect si avertizeaza cu privire la faptul ca orice decizie de investire trebuie sa se fundamenteze pe informatiile cuprinse in prospect, considerat in integralitatea lui.
Documentul intocmit in cazul ofertei publice de cumparare trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
Þ identitatea societatii vizate;
Þ identitatea ofertantului;
Þ numarul si clasa de valori mobiliare obiect al ofertei publice de cumparare;
Þ data expirarii ofertei publice de cumparare si daca oferta poate fi prelungita;
Þ locul, metoda si intervalul de timp pentru subscrierea valorilor mobiliare;
Þ sursa si marimea fondurilor folosite pentru a achizitiona respectivele valori mobiliare;
Þ modalitatea de plata a valorilor mobiliare subscrise;
Þ planurile ofertantului privind schimbarea conducerii, lichidarea societatii, schimbarea obiectului de activitate;
Þ orice alte informatii considerate relevante de catre emitent sau solicitate de autoritatea pietei.
In cazul ofertelor publice de preluare in documentul de oferta trebuie sa fie inserata si pozitia consiliului de administratie si a adunarii generale extraordinare a actionarilor cu privire la opurtunitatea preluarii, precum si date economico-financiare ale ofertantului, persoana juridica, in conformitate cu ultimile raportari financiare aprobate.
III. 3. Etapa autorizarii prospectului sau documentului de oferta
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare autorizeaza prospectul sau documentul de oferta in baza unei cereri insotite de:
prospectul sau documentul de oferta publica;
anuntul de oferta;
copia de pe dovada detinerii valorilor mobiliare - obiect al ofertei in cazul ofertelor de vanzare;
dovada depunerii garantiei reprezentand cel putin 30% din valoarea valorilor mobiliare ce se intentioneaza a fi dobandite in oferta publica de cumparare sau scrisoarea de garantie bancara ce acopera intreaga valoare a ofertei, emisa in favoarea intermediarului;
copia de pe contractul de intermediere;
alte documente specifice fiecarui tip de oferta publica.
Autorizarea este necesara inainte de publicarea anuntului si a prospectului sau documentului de oferta. Anuntul de oferta publica contine informatii privind modalitatile prin care prospectul sau documentul de oferta este disponibil publicului. CNVM se pronunta in privinta autorizarii prospectului sau a documentului de oferta in termen de cel mult zece zile lucratoare de la inregistrarea cererii. Termenul de zece zile poate fi prelungit pana la 20 de zile lucratoare in cazul in care ofertelor publice de vanzare daca valorile mobiliare sunt emise de o societate comerciala care solicita pentru prima data admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata sau care nu a mai oferit public valori mobiliare.
Decizia de autorizare certifica regularitatea ofertei in privinta exigentelor legii si ale normelor adoptate in aplicarea acesteia.
Prospectul sau documentul de oferta este pus la dispozitia investitorilor pe perioada derularii ofertei publice, la sediile emitentului, ale societatii sau societatilor de servicii de investitii financiare implicate, ale grupului de publicitar.
Prospectul sau documentul de oferta este comunicat pietei pe care se tranzactioneaza sau se intentioneaza listarea valorilkr mobiliare respective.
III. 4. Etapa publicitatii ofertei
Publicitatea este obligatorie pentru a se asigura conditii egale de receptare a informatiilor cuprinse in prospectul sau documentul de oferta pentru toti investitorii. Este interzisa orice forma de publicitate anterioara autorizarii ofertei.
Anuntul de oferta trebuie publicat in cel putin doua cotidiane cu difuzare nationala. La data publicarii anuntului oferta devine obligatorie, iar prospectul sau documentul de oferta trebuie sa fie disponibil publicului.
Prospectul sau documentul de oferta se considera a fi disponibil publicului intr-una dintre urmatoarele situatii:
i. este publicat in unul sau mai multe cotidiane cu difuzare nationala;
ii. poate fi obtinut de un potential investitor in mod gratuit, pe suport de hartie, cel putin la sediile ofertantului si intermediarului respectivei oferte sau la sediul operatorului pietei reglementate pe care sunt admise la tranzactionare respectivele valori mobiliare;
iii. este publicat in format electronic pe website-ul ofertantului, al intermediarului ofertei si al operatorului pietei pe care se intentioneaza admiterea la tranzactionare.
Prospectul de oferta publica aprobat de CNVM este valabil 12 luni dupa publicare, putand fi folosit, conditia actualizarii, in cazul mai multor emisiuni de valori mobiliare.
Oferta publica de vanzare trebuie initiata in maximum noua luni de la data ultimelor raportari care stau la baza autorizatiei, dar nu mai devreme de sapte zile de la data publicari anuntului de oferta, iar oferta publica de cumparare sau cea de preluare, in cel mult sapte zile de la data autorizarii.
III. 5. Etapa derularii ofertei publice
Perioada de derulare a unei oferte publice de vanzare nu poate fi mai mica de cinci zile lucratoare, iar a unei oferte publice de cumparare, de 15 zile lucratoare. Pe parcusul derularii unei oferte pot fi formulate si supuse autorizarii CNVM amendamente de pret si de perioada.
Amendamentele aferente ofertelor publice de cumparare sau preluare se pot depune cu cel putin cinci zile lucratoare inainte de inchiderea ofertei. In cazul autorizarii amendamentelor referitoare la pret sau alte elemente ale prospectului de oferta publica, cu exceptia termenului de inchidere a ofertei, CNVM dispune si prelungirea perioadei de derulare a ofertei publice, astfel incat sa existe cel putin cinci zile lucratoare de la data publicarii amendamentului pana la inchiderea ofertei.
Societatea sau societatile de servicii de investitii financiare implicate intr-o oferta publica de vanzare sunt obligate ca pe intreaga perioada de desfasurare a ofertei sa execute toate ordinele de cumparare ale clientilor, fara nici o exceptie sau preferinta. Criteriul de alocare a valorilor mobiliare subscrise in cadrul ofertei publice trebuie sa fie precizat in cadrul prospectului de oferta.
Subscrierea in cadrul ofertei publice de catre investitori este neconditionata si revocabila pana in ultima zi de valabilitate a ofertei. Orice investitor poate revoca acceptarea prin notificarea catre societatea de servicii de investitii financiare implicata.
III. 6. Etapa inchierii ofertei publice
Oferta publica se considera inchisa la expirarea termenului pentru care a fost autorizata.
Societatea sau societatile de servicii de investitii financiare implicate in oferta publica de vanzare notifica Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare cu privire la rezultatele ofertei publice in termen de maximum cinci zile lucratoare de la data inchiderii acesteia. In notificarea se specifica printre altele:
Ø numarul valorilor mobiliare efectiv vandute si pretul de vanzare al acestora;
Ø ponderea valorilor mobiliare vandute in totalul valorilor mobiliare oferite public;
Ø numarul total al cumparatorilor pentru fiecare tip de valori mobiliare oferite public;
Ø numarul actionarilor semnificativi, al celor care detin pozitii de control si al celor majoritari, precum si cota de actiuni detinuta de fiecare dintre acestia;
Ø informatii privind valoarea cheltuielilor efective suportate din pretul de vanzare in legatura cu oferta publica;
Ø suma totala incasata de ofertant dupa plata tuturor cheltuielilor si ponderea acesteia in suma scontata a fi obtinuta.
Ofertantul are obligatia ca in 90 zile de la data incheierii unei oferte publice primare sa raporteze cu privire la modul de utilizare a fondurilor obtinute din oferta publica, comparativ cu destinatiile acestora specificate in prospectul de oferta.
In cazul ofertei publice de cumparare sau preluare, ofertantul, societatea sau societatile de servicii de investitii financiare implicate notifica CNVM cu privire la rezultatele ofertei publice in termen de maximum sapte zile lucratoare de la data inchiderii ofertei. In raportul de inchidere a ofertei se specifica: numele emitentului, ofertantul si intermediarului ofertei, perioada de derulare a ofertei, numarul de valori mobiliare cumparate si suma totalaplatita, detinerea ofertantului in urma incheierii ofertei, data si modalitatea de decontare a tranzactiei aferente ofertei publice.
Capitolul IV
Tipuri de oferta publica
IV. 1. Consideratii generale
Oferta publica de valori mobiliare se defineste ca fiind comunicarea adresata unor persoane, facuta sub orice forma si prin orice mijloace, care prezinta informatii suficiente despre termenii ofertei si despre valorile mobiliare oferite, astfel incat sa permita investitorului sa adopte o decizie cu privire la vanzarea, cumpararea sau subscrierea respectivelor valori mobiliare.
Oferta publica este de doua tipuri: de vanzare si de cumparare.
Oferta publica de vanzare, in functie de scopul urmarit, se grupeaza astfel:
a) oferta publica initiala, realizata atunci cand se emit pentru prima data valori mobiliare si se distribuie public catre detinatori;
b) oferta publica primara, avand ca obiect valori mobiliare nou-emise, propuse de emitent pentru a fi subscrise la data emisiunii, cu scopul de a fi lasate pe piata;
c) oferta publica secundara, care intervine in situatia vanzarii unei cantitati determinate din valorile mobiliare existente deja asupra unor detinatori.
Oferta publica de cumparare, in raport cu intentia ofertantului si cu detinerile acestuia in cadrul emitentului, poate fi:
a) oferta de cumparare propriu-zisa, initiata pentru a achizitiona o anumita cantitate de valori mobiliare fara a se atinge pozitia de control;
b) oferta publica de preluare, in caz in care ofertantul vizeaza toate actiunile in circulatie ale respectivului emitent. Oferta publica de preluare este voluntara sau obligatorie. Oferta de preluare voluntara intervine in cazul unei persoane care vizeaza 100% din valorile mobiliare ale unui emitent, dar nu are obligatia legala de a prelua respectiva societate. Oferta de preluare obligatorie este initiata de o persoana care detine, direct sau impreuna cu personoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati comerciale.
Tipurile de oferta publica sunt prezentate sintetic in figura urmatoare
Ofertele de cumparare se considera a fi concurente atunci cand mai multi ofertanti isi declara intentia de a achizitiona public valori mobiliare ale aceluiasi emitent, in anumite conditii referitoare la pret si cantitate.
Principalele caracteristici ale tipurilor de oferta publica sunt prezentate in cele ce urmeaza.
Indiferent de tipul de oferta publica, orice persoana care intentioneaza sa initieze o oferta publica adreseaza CNVM o cerere de aprobare a prospectului, in cazul ofertei publice de vanzare, sau a documentului de oferta, in cazul ofertei publice de cumparare, insotita de un anunt, astfel incat sa se asigure publicului egale de receptare a informatiilor privind oferta.
Ofertele publice se deruleaza printr-un intermediar autorizat sa presteze servicii de investitii financiare.
IV. 2. Oferta publica de vanzare
Oferta publica de vanzare reprezinta comunicarea adresata unor persoane, facuta sub orice forma si prin orice mijloace, care contin informatii suficiente despre valorile mobiliare oferite spre vanzare, precum si cu privire la termenii respectivei oferte.
In anumite situatii precis reglementate nu este obligatorie publicarea prospectului de oferta. Astfel nu se publica prospectul daca oferta este adresata doar investitorilor calificati sau unui numar mai mic de 100 de investitori, persoane juridice sau fizice, altii decat investitorii calificati. De asemenea prospectul nu este obligatoriu de publicat in cazul: valorilor mobiliare oferite, alocate sau care urmeaza a fi alocate in legatura cu o fuziune, pe baza unui document care contine informatii cu cele similare dintr-un prospect de oferta; valorilor mobiliare oferite, alocate sau care urmeaza a fi alocate in mod gratuit actionarilor existenti, precum si in cazul cand dividendele sunt platite prin emisiune de noi actiuni, din aceeasi clasa cu actiunile pentru care se platesc dividende, cu conditia sa fi disponibil un document ce contine informatii despre numarul si natura actiunilor, motivele si detaliile emisiunii; actiunilor pentru substituirea altor actiuni de aceeasi clasa deja emise, daca aceasta noua emisiune nu implica o majorare a capitalului social.
Daca la data aprobarii prospectului pretul si numarul valorilor mobiliare oferite publicului nu pot fi incluse in cadrul acestuia, prospectul va contine:
criteriile sau conditiile pe baza carora va fi determinat pretul, nivelul maxim al acestuia si numarul valorilor mobiliare oferite publicului;
posibilitatea retragerii subscrierilor realizate in cel putin doua zile lucratoare de la data cand pretul final si numarul valorilor mobiliare oferite au fost inregistrate la CNVM.
Investitorii care si-au exprimat vointa de a subscrie valori mobiliare, anterior publicarii unui amendament la prospectul de oferta, au dreptul de a-si retrage subscrierile efectuate in termen de trei zile lucratoare de la data publicarii respectivului amendament.
In scopul evaluarii succesului unei oferte viitoare se poate solicita intentia de investitie prin intermediul unor metode specifice, cum ar fi:
re-herring-ul, caz in care, pentru a determina valoarea de piata a actiunilor puse in vanzare, societatea de servicii de investitii financiare intocmeste un studiu de prezentare a emitentului pe care-l trimite potentialilor investitori, specificandu-se ca oferta este in curs de autorizare;
book-building-ul, metoda prin care intermediarul primeste si centralizeaza scrisorile de intentie ale investitorilor potentiali si intocmeste pe baza acestora un document din care rezulta un pret indicativ obtenabil.
Oferta publica de vanzare initiala intervine atunci cand valorile mobiliare ale unui emitent sunt oferite pentru prima data public sau atunci cand scopul urmarit il constituie admiterea la tranzactionarea pe o piata reglementata a respectivelor valori mobiliare.
Pretul in oferta publica de vanzare initiala este egal cu valoarea nominala a actiunilor sau a obligatiunilor.
Daca oferta initiala are drept scop numai admiterea la tranzactionare si se deruleaza pentru actiuni deja emise, pretul in oferta poate fi inferior valorii nominale daca din analiza financiara a emitentului de actiuni rezulta un activ net contabil mai mic decat capitalul social.
Pretul in oferta publica primara realizata de regula cu prilejul majorarii capitalului social al unui emitent este egal cu valoarea nominala sau mai mare decat valoarea nominala daca se propune un pret cu prima de emisiune. Pretul cu prima de emisiune este platit de subscriitori care cumpara actiunile ramase disponibile dupa exercitarea dreptului de preferinta.
In cazul ofertei publice secundare de vanzare a valorilor mobiliare nu se impune nici o conditie privind pretul in oferta. Totusi un pret corect este cel comparabil cu pretul mediu de tranzactionare al respectivelor actiuni, calculat pe un interval suficient de mare, de regula 12 luni anterioare lansarii ofertei.
IV. 3. Oferta publica de cumparare
Oferta publica de cumparare reprezinta intentia unei persoane sau a mai multor persoane care actioneaza in mod concertat de a cumpara o cantitate determinata de valori mobiliare, intentie adresata tuturor detinatorilor respectivelor valori mobiliare si difuzata prin mijloace de informare in masa sau comunicata pe alte cai, dar sub conditia posibilitatii egale de receptare din partea detinatorilor respectivelor valori mobiliare.
Un caz particular al ofertei publice de cumparare este oferta publica de preluare, prin care se intentioneaza achizitionarea tuturor actiunilor respectivului emitent.
Oferta de preluare voluntaraeste initiata de o persoana care nu are aceasta obligatie, dar doreste sa dobandeasca mai mult de 33% din drepturile de vot ale unui emitent. In acest scop ofertantul transmite anuntul preliminar, aprobat de CNVM, consiliului de administratie al societatii-subiect al preluarii, precum si pietei reglementate pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare respective. Consiliul de administratie trebuie sa formuleze opinia sa cu privire la opurtunitatea preluarii. In cazul opiniei favorabile, consiliul de administratie nu mai poate lua nici o masura si nu mai poate incheia nici un act care sa afecteze situatia patrimoniala sau obiectivele preluarii, cu exceptia actelor de adminstrare curenta.
Pretul in oferta publica de cumparare este cel putin egal cu cel mai mare pret dintre:
a) pretul platit de ofertant sau oricare dintre persoanele cu care actioneaza in mod concertat valorile mobiliare respective in ultimele 12 luni precedente lansarii oferte;
b) pretul mediu ponderat de tranzactionare pe piata a actiunilor emitentului, calculat pe ultimele 12 luni anterioare datei de depunere a documentatiei aferente ofertei publice de cumparare.
Daca pretul nu poate fi determinat in acest mod, pretul propus de ofertant trebuie sa reflecte situatia financiara a emitentului cu luarea in considerare a activului net contabil.
Aceleasi modalitati de determinare a pretului pot fi utilizate si in cazul ofertei de preluare voluntara.
Oferta publica de preluare obligatorie este initiata cel mai tarziu in doua luni de la momentul atingerii unei detineri de 33% din drepturile de vot ale emitentului, in mod direct de catre o persoana sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concentat. Oferta nu este insa obligatorie daca pozitia reprezentand 33% din drepturile de vot asupra emitentului a fost dobandita ca urmare a unei tranzactii exceptate.
Tranzactia exceptata reprezinta dobandirea respectivei pozitii:
in cadrul procesului de privatizare;
prin achizitionarea de actiuni de la Ministerul Finantelor Publice sau de la alte entitati abilitate legal in cadrul procedurii de executare a creantelor bugetare;
in baza transferurilor de actiuni realizate intre societatea-mama si filialele sale sau intre filialele aceleiasi societati-mama;
ca urce de preluare voluntara adresata tuturor detinatorilor respectivelor valori mobiliare si avand ca obiect toate detinerile acestora.
Daca dobandirea pozitiei reprezentand mai mult de 33% din drepturile de vot ale emitentului s-a realizat neintentionat ca urmare a reducerii capitalului, ca rezultat al exercitarii dreptului de preferinta sau datorita unor operatiuni de fuziune ori divizare, sau ca rezultat al succesiunii, detinatorul respectivei pozitii poate opta intre instrainarea unui numar de actiuni astfel incat sa-si diminueze detinerea sub 33% si derularea unei oferte publice respectand regulile ofertei obligatorii de preluare
Pana la derularea fertei publice, drepturile de vot aferente valorilor mobiliare ce depasesc pragul de 33% sunt suspendate, iar respectivul actionar si persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat nu mai pot achizitiona prin alte operatiuni actiuni ale aceluiasi emitent.
Pretul in oferta de preluare obligatorie este cel putin egal cu cel mai mare pret platit de ofertant sau de persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat in perioada de 12 luni anterioara ofertei. Daca nu poate fi aplicata aceasta metoda de stabilire a pretului, se vatine seama de urmatoarele criterii:
v pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimelor 12 luni anterioare derularii ofertei;
v valoarea activului net al societatii, conform ultimei situatii financiare auditate;
v valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza efectuata de un evaluator independent pe baza standardelor internationale de evaluare.
In cadrul ofertelor de preluare, daca dupa publicarea anuntului de oferta pana la inchiderea respectivei oferte, ofertantul sau orice persoana care actioneaza concertat cu acesta cumpara respectivele valori mobiliare la un pret mai mare decat pretul din oferta, atunci devine obligatorie amendarea pretului astfel incat pretul din oferta de preluare sa nu fie mai mic decat cel mai mare pret platit pentru valorile mobiliare achizitionate.
La incheierea unei oferte publice de preluare ofertantul se poate afla in situatia de a detine mai mult de 95% din capitalul social al emitentului. Totodata, este posibil ca ofertantul sa fi achizitionat in cadrul ofertei publice de cumparare adresate tuturor actionarilor si pentru toate detinerile acestora actiuni reprezentand mai mult de 90% din cele vizate in cadrul ofertei. Intr-o astfel de situatie ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor reprezentand pozitia minoritara de 5% sau 10 % sa se retraga din societate prin vanzarea la un pret echitabil a actiunilor detinute de acestia.
Este considerat pret echitabil pretul din oferta publica deja derulata, daca ofertantul isi exercita dreptul mentionat in termen de trei luni de la data finalizarii respectivei oferte. In caz contrar, pretul va fi determinat de un expert independent in conformitate cu standardele internationale de evaluare. Pretul determinat de un expert trebuie facut public prin intermediul pietei pe care se tranzactioneaza actiunile, prin publicare in doua ziare financiare de circulatie nationala si pe website-ul autoritatii pietei de capital.
Avand in vedere cerintele privind protectia actionarilor, la randul sau, orice actionar minoritat are dreptul sa solicite ofertantului care detine mai mult de 95% din capitalul social sa-i cumpere actiunile la un pret echitabil. Se considera pret echitabil pretul aferent unei oferte publice obligatorii sau voluntare in care, prin intermediul subscrierilor, s-au achizitionat actiuni reprezentand mai mult de 90% din actiunile vizate. In acest mod actionarii minoritari nu ramand captivi intr-o societate comerciala in care un actionar detine peste 95% din capitalul social, acestia avand posibilitatea de a-si vinde detinerile la un pret corect.
Oferta publica de vanzare: Criteriile pentru calificarea drept oferta publica initiala regulat promovata si incheiata cu succes:
-continutul prospectului de vanzare
-precizarea metodelor de intermediere si a criteriului de alocare a valorilor mobiliare subscrise in cadrul prospectului
-notificarea CNVM cu privire la rezultatul ofertei
Oferta publica de cumparare:Posibilitatea achizitionarii de actiuni fara derularea unei oferte publice de cumparare daca nu se atinge pragul imediat superior celui detinut,respectiv pozitia de control majoritara sau majoritar absoluta:-dispozitii privitoare la lansarea si autorizarea contra-ofertelor
-criteriile pentru stabilirea pretului in cadrul ofertei publice de cumparare
-criterii profesionale si de independenta pentru evaluatorii independenti
Oferta publica internationala:Dispozitiile procedurale privind oferta publica de vanzare in U.E. pe teritoriul Romaniei:
-posibilitatea pentru emitentii de valori mobiliare cu sediul intr-un stat care nu este membru al U.E. de a efectua oferte publice pe teritoriul Romaniei in baza unui acord de reciprocitate incheiat cu autoritatea din tara de origine a emitentului.
Practice
Fondul de investitii american QVT a cerut Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa oblige The Rompetrol Group, impreuna cu persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat, la derularea unei oferte publice obligatorii pentru restul actiunilor pe care nu le Fondul de investitii a cerut anularea unei majorarii de capital pe care Ardaf a anuntat-o inainte de derularea unei oferte publice obligatorii, considerand ca prin aceasta operatiune de capital se urmareste diluarea participatiilor actionarilor minoritari, pentru ca actionarul majoritar sa plateasca mai putin in cadrul unei oferte ulterioareOferta publica primara de actiuni Transgaz, cea mai mare din istoria Romaniei
Oferta publica primara initiala de vanzare
de actiuni Transgaz este cea mai mare suma subscrisa pana acum in
. Peste 12.000 de subscrieri, cel mai mare numar inregistrat pana acum pe piata romaneasca;
Raiffeisen Capital & Investment, in calitate de intermediar al ofertei publice primare initiale de vanzare de actiuni avand atasate drepturi de alocare ale Transgaz, anunta rezultatele preliminare ale ofertei:
. nivel de suprasubscriere pe fiecare transa:
sume subscrise pe transa investitorilor mici: 1.028.319.870,19
nivel suprasub sume subscrise pe transa investitorilor mari: 5.277.841.454,72
nivel suprasubscriere: 38,93
. in total, oferta publica initiala a Transgaz a fost subscrisa de aproape 28 de ori;
. numar subscrieri si suma totala pe fiecare transa:
numar subscrieri pe transa mica: 11.598
numar subscrieri pe transa mare: 470
. peste 12.000 de subscrieri, (aproape de 3 ori mai multe subscrieri, fata de cele inregistrate la Transelectrica)
. subscrierea medie pe transa investitorilor mici:
88.663,55 Lei (aproximativ 25.260 euro la un curs de 3.51 lei/euro)
. numar subscriitori care au subscris intreaga transa mare: 8
. suma totala subscrisa peste
6,3 miliarde lei (peste 1,8 miliarde euro), cea mai mare suma subscrisa pana
acum in
3. Oferta publica derulata de Casa de Bucovina, suprasubscrisa:GhiseulBancar.roscriere: 11,38.detine in cadrul RoOferta publica initiala a firmei hoteliere Casa de Bucovina-Club de Munte a fost suprasubscrisa cu 12,37%, investitorii solicitand 51,13 milioane de actiuni, cu o valoare totala de 10,22 milioane de lei, potrivit datelor disponibile joi, ultima zi a ofertei, la ora 11.30. SIF Muntenia detine 85,5% din titlurile firmei, in timp ce Consiliul Local Gura Humorului are o participatie de 11,06% din capital.
In cadrul ofertei, desfasurata in perioada 4 decembrie 2007-17 ianuarie 2008, au fost oferite spre subscriere 45,5 milioane de actiuni la un pret de 0,2 lei pe unitate, in valoare totala de 9,1 milioanede lei, potrivit informatiilor de pe site-ul firmei de brokeraj Rombell Securities, intermediarul operatiunii.
SIF Transilvania a subscris marti, pentru 1,83 milioane de lei, un pachet de actiuni Casa de Bucovina reprezentand 20,11% din titlurile aferente ofertei publice primare initiale desfasurate de firma hoteliera.
Oferta va fi considerata incheiata cu succes, indiferent de numarul actiunilor subscrise pana la data inchiderii acesteia.
Casa de Bucovina a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri de 4,01 milioane de lei, cu 3,5% peste nivelul raportat in perioada similara din 2006, si un profit net de 511.000 lei, fata de castigul de circa 317.000 lei in intervalul ianuarie-septembrie 2006.
Capitalul social al Casei de
4. Remedia Deva deruleaza o oferta publica de
vanzare a 7,6% din titlurie actiuni cu o valoare Farmaceutica Remedia Deva
(RMAH) deruleaza, in intervalul 28 noiembrie - 15 ianuarie, o oferta publica de
vanzare de actiuni proprii, prin care intentioneaza sa instraineze 7,68% din
capital, la preturi cuprinse intre 0,2 si 0,5 lei pe titlu, peste cotatia din
ultima perioada de pe RASDAQ, informeaza Mediafax. Distribuitorul de
medicamente intentioneaza sa vanda 7,57 mil. titluri, iar valoarea totala a
operatiunii se va situa intre 1,51 mil. lei si 3,78 mil. lei, in functie de
pretul de vanzare. In acest an, actiunile Farmaceutica Remedia Deva au scazut
puternic, de la 0,28 lei pe unitate, la nivelul de 0,09 lei, inregistrat in
sedinta din 28 noiembrie. Astfel,
pretul cerut pentru un titlu se situeaza cu mult peste cotatia de pe piata
RASDAQ. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat, la 29 octombrie,
prospectul de admitere a actiunilor Farmaceutica Remedia Deva la categoria a
doua a Bursei de Valori Bucuresti, titlurile urmand sa fie transferate de pe
piata RASDAQ. Profitul net al distribuitorului de medicamente a scazut in
primul semestru la circa 6.000 euro dupa ce in prima jumatate a anului 2007
castigul net a fost de 326.700 euro, in timp ce afacerile au inregistrat un
avans de 19%, la 15,77 mil. euro. Compania a achizitionat, in luna iunie, firma
de profil Sibmedica din
nominala
Oferta publica de
actioni- un excelent canal de marketing . In viata unei companii, oferta
publica initiala de actiuni (IPO - Initial Public Offering), in vederea cotarii
la
In tarile unde piata de capital este dezvoltata, s-a creat o adevarata industrie a asa-numitului marketing IPO. Unele companii ajung sa faca oferte publice doar pentru a crea "agitatie" pe piata financiara, energizandu-si in acest mod brandurile. Efectele unei asemenea actiuni, daca este bine facuta, pot fi benefice atat in plan financiar, cat si in cel al imaginii.
DOCUMENT DE OFERTA PUBLICA DE PRELUARE OBLIGATORIE A UNUI NUMAR DE 521.144 ACTIUNI ALE S.C. INSCUT BUCURESTI S.A. LANSATA DE CATRE SVENON INVESTMENTS LIMITED
VALOAREA DE APROBARE APLICATA PE DOCUMENTUL DE OFERTA PUBLICA NU ARE VALOARE DE GARANTIE SI NICI NU REPREZINTA O ALTA FORMA DE APRECIERE A C.N.V.M. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACTIILE DE INCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE; DECIZIA DE APROBARE CERTIFICA NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTA IN PRIVINTA EXIGENTELOR LEGII Sl. ALE NORMELOR ADOPTATE IN APLICAREA ACESTEIA.
Pretul de oferta este de 27,20 lei/actiune
SVENON INVESTMENTS LIMITED ('Ofertantul'), persoana juridica cu sediul in Falirou 9A, Pallouriotissa, P. C. 1046, Nicosia, Cipru, societate pe actiuni inregistrata in Registrul Companiilor din Cipru sub nr, 190343 lanseaza Oferta Publica de Preluare Obligatorie ('OPP') pentru 521.144 actiuni ale S.C, in SC UT BUCURESTI SA ('Emitent'), reprezentand 40% din actiunile Emitentului, avand in vedere prevederile art.203 din Legea 297/2004, Termenii si conditiile Ofertei Publice de Preluare sunt prezentate in acest document denumit 'Document de oferta'.
Oferta Publica de Preluare este intermediata de catre ALPHA FINANCE ROMANIA S. A. ('Intermediarul Ofenei'), societate de servicii de investitii financiare autorizata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) prin Decizia nr. 2666/2003. cu sediul in Bucuresti, Calea Dorobantilor, nr. 237B, etaj II, sector l, inregistrata in Registrul Comertului sub nr. J40/20269/1994, Cod Unic de inregistrare 6641837, Numar de inregistrare in Registrul CNVM PJR01SSIF/40036, Intermediarul, prin reprezentantul sau, semnatar al prezentului Document de Oferta, declara pe proprie raspundere ca accepta responsabilitatea pentru realitatea, exactitatea, acuratetea si caracterul complet al informatiilor incluse in Documentul de Oferta, care nu reprezinta responsabilitatea Ofertantului si/sau Emitentului si ca, dupa cunostinta sa, informatiile prezentate in acest document sunt in conformitate cu realitatea si nu a fost facuta nici o omisiune de natura sa afecteze semnificativ continutul Documentului de Oferta.
Intermediarul ofertei este exclusiv raspunzator de derularea ofertei si respectarea normelor CNVM.
Oferta Publica de Preluare este facuta respectand reglementarile CNVM si prevederile legii romane. Documentul de Oferta a fost aprobat de catre CNVM conform Deciziei nr.
Perioada de derulare a ofertei este de 15 zile lucratoare si anume _______________ Ofertantul, prin reprezentantul sau, semnatar al prezentului Document de Oferta, declara pe proprie raspundere ca accepta responsabilitatea pentru realitatea, exactitatea, acuratetea si caracterul complet al informatiilor continute in acest Document de Oferta si ca, dupa cunostinta sa (luandu-si toate masurile rezonabil necesare pentru a se asigura ca acestea sunt corecte), informatiile prezentate in acest document sunt in conformitate cu realitatea si nu a fost facuta nici o omisiune de natura sa afecteze semnificativ continutul Documentului de Oferta.
1. Identificarea societatii vizate
Denumirea societatii | |
Forma juridica | |
Numarul si data inregistrarii in Registrul Comertului | |
Codul Unic de Inregistrare | |
Sediul legal | |
Capitalul social | |
Actiunile | |
Structura sintetica a actionariatului la data de 31.01.2008 conform Depozitarului Central | |
Principalul obiect de activitate |
Actiunile S.C. INSCUT BUCURESTI S.A. sunt listate la categoria III-R a pietei Rasdaq, avand simbolul INBW.
Pretul mediu al INBW in ultimele 12 luni anterioare lansarii OPP a fost de ___________ lei/actiune. Ultimul pret, inregistrat in data de ___________ a fost de _____ lei/actiune.
Evolutia pretului INBW in ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de aprobare CNVM este prezentata in graficul de mai jos:
2. Identificarea ofertantului
Denumirea societatii | |
Forma juridica | |
Numarul de inregistrare in Registrul Comertului din Cipru | |
Sediul legal | |
Capitalul social | |
Actiunile | |
Structura sintetica a actionariatului | |
Principalul obiect de activitate |
3. Identificarea persoanelor care actioneaza in mod concertat cu ofertantul sau societatea vizata
Nu exista persoane cu care Ofertantul sa actioneze in mod concertat cu privire la aceasta Oferta de Preluare Obligatorie.
4. Numarul de actiuni emise de societatea vizata si detinute de catre Ofertant si persoanele cu care actioneaza concertat
Ofertantul detine 781.718 actiuni ale Emitentului, reprezentand 60,00% din capitalul social al acestuia.
Actiunile au achizitionate prin tranzactii derulate de segmentul Deal (DI.B8) al pietei Rasdaq in data de ____________ la pretul de __________.
Numarul si clasa de valori mobiliare obiect al Ofertei Publice
Valorile mobiliare, obiect al prezentei Oferte Publice de Preluare Obligatorii, sunt actiuni comune, nominative, dematerializate, evidentiate prin inscrieri de cont, emise de S.C. INSCUT BUCURESTI S.A.. Ofertantul face o Oferta Publica de Preluare pentru 521.144 actiuni cu valoarea nominala de 7,00 lei/actiune, reprezentand 40,00% din capitalul social al Emitentului.
Oferta este adresata tuturor detinatorilor de actiuni S.C. INSCUT BUCURESTI S.A. si are ea obiect toate detinerile acestora.
6. Pretul oferit si modalitatea de determinare a acestuia
Pretul oferii pentru fiecare actiune a S.C. INSCUT BUCURESTI S.A. este ______ lei/actiune. Fiecare actionar al S.C. INSCUT BUCURESTI S.A. care accepta oferta va primi _______ lei/actiune pentru fiecare actiune vanduta, mai putin cheltuielile aferente impozitului pe castigul de capital rezultat in urma vanzarii actiunilor detinute, comisioanele de tranzactionare si comisioanele bancare aferente platii pretului actiunilor.
Valoarea totala a ofertei este_________ lei. Ofertantul va plati o suma egala cu numarul de actiuni subscrise in cadrul OPP inmultit eu Pretul de Oferta pe actiune. In conformitate cu prevederi Legii 297/2004 privind piata de capital si prevederile art. 68 din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, pretul oferit in cadrul Ofertei Publice de Preluare Obligatorii este exprimat in lei si va fi cel putin egal eu cel mai mare pret platit de Ofertant sau de persoanele cu care actioneaza in mod concertat in perioada de 12 luni anterioare datei de depunere la CNVM a documentatiei de oferta. Conform celor mentionate la paragraful 4, ofertantul a achizitionat actiuni ale Emitentului in data de 18.12.2007 la pretul de 27,20 lei/actiune.
Ofertantul isi rezerva dreptul de a mari Pretul Ofertei in timpul perioadei de desfasurare a Ofertei Publice, eu conditia aprobarii prealabile a modificarii de catre CNVM si a informarii actionarilor. Actionarii care au subscris actiunile detinute inainte de modificarea pretului vor pruni pretul marit.
7. Data expirarii ofertei publice de preluare si posibilitatea prelungirii ofertei
Durata OPP este de 15 (cincisprezece) zile lucratoare si poate fi initiata dupa cel putin trei zile lucratoare de la data publicarii anuntului aferent OPP. Oferta se deruleaza astfel in perioada ______________ Anuntul va li publicat in doua cotidiene de difuzare nationala si comunicat Bursei de Valon Bucuresti. OPP poate fi prelungita conform prevederilor legate in vigoare. Prelungirea Ofertei se poate face cu aprobarea prealabila a CNVM, Conform art. 119 din Legea 297/2004 si a art. 9 din Regulamentul 1/2006, aparitia oricarui nou eveniment sau modificarea informatiilor initiale prezentate in cadrul Documentului de Oferta, de natura a afecta decizia investitionala pe parcursul derularii OPP, trebuie sa faca obiectul unui amendament.
Orice cerere de modificare a Documentului de Oferta aprobat este depusa Ia CNVM cu cel putin sapte zile lucratoare inainte de inchiderea ofertei. Dupa aprobarea de catre CNVM, amendamentul va fi adus la cunostinta publicului printr-un anunt in aceleasi conditii ca si anuntul de oferta. In cazul amendamentelor de pret sau alte elemente ale Documentului de Oferta, mai putin termenul de inchidere a Ofertei, CNVM este in drept sa prelungeasca perioada de derulare a Ofertei, astfel incat sa existe cel putin cinci zile lucratoare de la publicarea amendamentului pana la inchiderea Ofertei.
OPP este irevocabila pe intreaga perioada de derulare a acesteia.
In cazul in care vor fi subscrise toate actiunile obiect al OPP, Ofertantul va detine 100% din capitalul social al S.C. INSCUT BUCURESTI S.A.
8. Locul, metoda si durata de timp pentru depunerea actiunilor
OPP se va desfasura exclusiv prin intermediul sistemului de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, sectiunea Piata de Oferte si Operatiuni speciale .
Acceptarea subscrierilor si introducerea in sistemul electronic al Bursei de Valori Bucuresti a ordinelor aferente formularelor de subscriere se vor putea face exclusiv de catre Intermediarul Ofertei si Intermediarii care au transmis catre Intermediarul Ofertei angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a OPP. precum si a prevederilor inscrise in prezentul Document de Oferta aprobat de CNVM. Actionarii Emitentului care au acceptat oferta Ofertantului vor completa pana la inchiderea OPP un Formular de Vanzare (disponibil la intermediarul Ofertei sau la oricare Intermediar autorizat de CNVM), in doua exemplare, si vor depune un exemplar la Intermediarul Ofertei sau la orice Intermediar autorizat de CNVM care a transmis catre Alpha Finance Romania S,A, angajamentul anterior mentionat. Formularul de vanzare va fi insotit de extrasul de cont emis (te catre Depozitatul Central (in original) care sa dovedeasca calitatea de actionar, precum si de urmatoarele documente, dupa caz :
Pentru actionari persoane fizice - rezidente/nerezidente
Act de identitate - buletin/carte de identitate/pasaport - original si copie;
Procura catre, persoana imputernicita sa efectueze subscrierea data de catre actionarul subscriitor, autentificata de un notar public (original), precum si actul de identitate a! reprezentantului-original si copie.
Pentru actionari persoane juridice - rezidente/nerezidente
Certificat de inregistrare h Registrul Comertului - copie;
Act doveditor la calitatii reprezentantului legal al persoanei juridice care face subscrierea (de ex. extras de la Registrul Comertului, Act Constitutiv etc.)
Procura catre persoana imputernicita sa efectueze subscrierea in numele actionarului subscriitor, autentificata de un notar public (original), daca acesta mi este reprezentantul legal al persoanei juridice ;
Documentul de identitate al reprezentantului legai sau al persoanei imputernicite -original si copie.
In cazul actiunilor la care au fost alocate coduri confidentiale de catre societatile de registru, extrasele de cont vor fi insotise de aceste coduri, in vederea preluarii si executarii ordinelor de vanzare a actiunilor.
Adresa Intermediarului Ofertei este: Bucuresti, Calea Dorobantilor nr. 237B, sector l, CP 010566, Tel: +40 21 209 2242, fax: +40 21 231 5332.
Orarul de subscriere va fi 9:30 --16:30 in frecare zi, cu exceptia ultimei zile a ofertei publice cand orarul va fi 9:30 - 13:00, Durata de depunere a subscrierilor este egala cu durata OPP.
Completarea in doua exemplare a formularului de subscriere a OPP inseamna pentru vanzator acceptarea vanzarii actiunilor proprii la Pretul de Oferta, iar pentru Ofertant o acceptare a OPP, adica asumarea obligatiei de a cumpara acele actiuni.
Actiuniile pot fi retrase in orice moment inainte de data expirarii OPP, prin anularea Formularului de subscriere a OPP, la sediu! Intermediarului autorizat la care a fost depus formularul de subscriere, iar intermediarul autorizat va inapoia toate documentele depuse.
In cazul in care certificatele de actionar sunt false, actiunile sunt restrictionate ia Depozit Central sau daca actiunile nu sunt detinute in cont, titularului de subscriere se anuleaza de drept.
Raspunderea pentru derularea OPP, pentru respectarea normelor CNVM si ale prevederilor Documentului de Oferta revine Intermediarilor autorizati participanti la oferta publica de preluare. Totodata. Intermediarii participanti la oferta au obligatia informarii clientilor cu privire la conditiile de derulare a ofertei
Intermediarul Ofertei, precum si Intermediarii care au dreptul de a accepta formulare de subscriere au obligatia de a verifica, la momentul completarii formularelor de subscriere, cerintele de validitate prevazute in Documentul de Oferta si certifica respectarea acestora prin introducerea ordinelor aferente formularelor de subscriere in sistemul de tranzactionare aferent ofertelor publice.
Responsabilitatea privind desfasurarea operatiunilor in cadrul Pietelor de Oferte si Operatiuni Speciale in conformitate cu reglementarile legale in vigoare revine Bursei de Valori Bucuresti.
Decontarea are loc conform prevederilor Codului Depozitarului Central si a procedurilor aferente.
Ofertantul nu va fi responsabil pentru mei un comision de tranzactionare sau alte taxe si comisioane platite de actionarii Emitentului care se decid sa dea curs OPP,
Documentul de Oferta va fi facut disponibil gratuit la sediul Intermediarului Ofertei si la sediu! Emitentului atat pe suport de hartie cat si in format electronic, in acest format putand fi trimis solicitantilor prin intermediul postei electronice. Prospectul poate fi consultat accesand site-ul. De asemenea Documentul de Oferta va fi transmis BVB.
9. Sursa si marimea fondurilor folositi pentru a efectua achizitiile prevazute de Oferta Publica de Preluare Obligatorie
Ofertantul a contractat un credit de la Alpha Bank Romania S.A. pentru a plati actiunile S.C INSCUT BUCURESTI SA achizitionate in cadrul OPP, precum si toate taxele si comisioanele aferente.
Svenon Investments Limited a furnizat intermediarului OPP (Alpha Finance Romania S.A.) o scrisoare de garantie bancara emisa in favoarea Alpha Finance Romania S.A de catre Alpha Bank Romania S.A., pentru intreaga valoare a OPP, pentru a garanta plata actiunilor subscrise in cadrul ofertei.
10. Modalitatea de plata a actiunilor subscrise
Fiecare actionar care a acceptat oferta va primi contravaloarea actiunilor vandute prin mandat postal, cu confirmare de primire sau prin transfer bancar in contul indicat de actionar, in caz ca pretul de oferta va fi majorat, toti actionarii care au subscris in Oferta inainte de modificarea pretului vor beneficia de noul pret.
Nu se fac plati inainte de data incheierii OPP. Plata pentru actiunile depuse in cadrul OPP se va tace in termen de 5 zile lucratoare de la data decontarii.
11. Planurile Ofertantului privind schimbarea conducerii, lichidarea societatii, schimbarea obiectului de activitate sau retragerea societatii emitente de la tranzactionare
11.1. Obiective strategice
Ofertantul nu intentioneaza sa lichideze Emitentul, insa doreste sa aduca modificari in modul de organizare si desfasurare a activitatilor acesteia.
Strategia pe termen lung a Aktor S.A. este sa devina una dintre cete mai mari companii din domeniul constructiilor in Europa de Sud Est si Orientul Mijlociu. Aktor S.A, este lider-ui pietei constructiilor din Grecia si in ultimii ani si-a extins activitatile in tari din sud estul Europei (Romania si Bulgaria) si Orientul Mijlociu (Oman, Qtetar, Dubai). Ofertantul considera ca integrarea emitentului in Aktor Group va constitui un pas semnificativ in atingerea acestor tinte strategice in Romania, in opinia Ofertantului, combinarea activitatilor deja derulate de Aktor Group in Romania cu activitatile aferente domeniului constructiilor derulate in prezent de S.C. INSCUT BUCURESTI S.A. va intari pozitia Grupului si va genera sinergii semnificative.
11.2. Planuri operationale
In spiritul planului strategic descris anterior. Emitentul se va concentra pe extinderea si dezvoltarea activitatilor de constructii in Romania, fapt ce va implica reorganizarea/restructurarea operatiunilor Emitentului. Ofertantul intentioneaza sa analizeze diferite structuri operationale, legale si financiare ce pot fi folosite pentru a facilita procesul de tranzitie catre integrarea S.C. INSCUT BUCURESTI S.A. ia activitatile si planurile de viitor ale Aktor Group.
De asemenea, Ofertantul isi rezerva dreptul de a examina vanzarea unor active specifice detinute de societate, care nu sunt considerate necesare pentru operatiunile viitoare si utilizarea veniturilor obtinute din vanzare pentru finantarea planului de investitii.
Conducerea Emitentului
Dupa inchiderea OPP, ofertantul intentioneaza sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor societatii pentru a decide asupra modificarii componentei Consiliului de Administratie, precum si modificarea actelor constitutive ale societatii.
Ofertantul considera ca actuala conducere a Emitentului (Dumitru Stefan - Director financiar, Moystafa Dumitru - Director tehnic ) ar trebui mentinuta, avand in vedere experienta acumulata. Totodata, Ofertantul intentioneaza sa intareasca echipa manageriala prin cooptarea unui numar redus de profesionisti care sa asigure in mod eficient integrarea societatii in grupul Aktor si largirea competentelor operationale ale companiei.
Retragerea de la tranzactionare a actiunilor Emitentului
Ofertantul isi rezerva dreptul de a retrage de la tranzactionare actiunile societatii S,C. INSCUT BUCURESTI S.A. in cazul in care sunt indeplinite conditiile legale aferente in urma derularii ofertei publice de preluare obligatorii
Conform art. 206 din Legea 297/2004, urmare a derularii ofertei publice de preluare obligatorie, ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris in cadra) OPP sa-i vanda respectivele actiuni, ia un pret echitabil, daca acesta se afla in una din urmatoarele situatii:
a) detine actiuni reprezentand mai mult de 95% din capitalul social;
b) a achizitionat, in cadrul ofertei publice de preluare obligatorie actiuni reprezentand mai mult de 90% din cele vizate in cadrul ofertei.
Art. 74 din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 modificat prin art. 5 pct. 13 din Regulamentul CNVM 31/2006 prevede ca dreptul conferit de art. 206 din Legea nr. 297/2004 poate fi exercitat in termen de 3 luni de la data inchiderii ofertei. Pretul oferit in cadrul ofertei publice de preluare obligatorii se considera a fi un pret echitabil Initierea acestei proceduri se aduce la cunostinta publicului prin intermediul BVB, prin publicare in Buletinul C.N.V.M., pe website-ul C.N.V,M. si in 2 ziare financiare de circulatie nationali, in termen de 3 zile lucratoare de ta data aprobarii anuntului de catre CNVM.
De asemenea, conform art207 din Legea 297/2004, urmare a ofertei publice de preluare obligatorii, un actionar minoritar are dreptul sa solicite ofertantului care detine mai mult de 95% din capitalul social sa-i cumpere actiunile ia un pret echitabil.
Art.75 din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 modificai prin art. 5 pct. 15 din Regulamentul CNVM 31/2006 prevede ca dreptul conferit de art. 207 din Legea nr. 297/2004 poate fi exercitat in termen de 3 luni de la includerea OPP. Pretul oferit in cadrul OPP se considera a fi un pret echitabil,
Actionarul respectiv are obligati a de intocmi un anunt care dupa aprobarea sa de catre CNVM va ti transmis actionarului majoritar pentru a achita actiunile rascumparate conform prevederilor Regulamentului CNVM nr. 1/2006 modificat prin Regulamentul CNVM 31/2006.
12. Date economico-financiare ale Ofertantului
Date conform bilantului si contului de profit si pierdere la date de 31.12.2007
Svenon Investment Limited | |
TOTAL ACTIV | |
TOTAL CAPITALURI PROPRII | |
CIFRA DE AFACERI | |
REZULTATUL NET |
13. Semnaturile persoanelor autorizate
1.Gabriela Anghelache-Piata de capital-"Caracteristici.Evolutii.Tranzactii"
Editura Economica
2. Ileana.agalopol@cnvmr.ro
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1441
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved