Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Rolul anchetei in studiile de piata

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micRolul anchetei in studiile de piata

Derularea unei anchete prin sondaj presupune o etapa de pregatire a anchetei, care defineste, inainte de toate, obiectul anchetei si totodata obiectivul acesteia, adica problema ce trebuie rezolvata prin efectuarea anchetei (lansarea unui produs nou, imbunatatirea unuia existent, noi tehnici de distributie si promovare). Ea poate avea doua dimensiuni:F

Dimensiunile unei amchete

 
- Largita, atunci cand sunt interogati toti cei aflati intr-o anumita categorie dintr-o populatie, purtand numele de recensamant. Aceste interogari efectuate asupra tuturor celor implicati necesita costuri foarte mari si timp indelungat;

- Restransa, atunci cand se estimeaza caracteristicile unei populatii cu ajutorul unei anchete efectuata in cadrul unui subansamblu reprezentativ pentru populatia studiata, denumit esantion al populatiei considerate, respectiv ancheta prin sondaj.

Devine necesara intocmirea unei liste cu informatiile utile pentru rezolvarea problematicii studiate, responsabilii comerciali ai firmei avand grija sa se asigure, inainte de inceperea propriu - zisa a anchetei, ca informatiile de care au nevoie    nu sunt disponibile in alte documente, mult mai ieftine fata de costurile necesare obtinerii acestor informatii prin derularea unei anchete.Trebuie alese cu grija criteriile pe baza carora se vor analiza rezultatele, cel putin cele esentiale, care prin neglijare vor putea reduce la zero rezultatul si calitatea anchetei, cum sunt: posibilitatea firmei de a putea realiza un anumit bun economic.

Este inutila declansarea unei anchete care sa prevada desfaceri foarte mari pentru anumite produse care ar avea cererea asigurata, daca posibilitatea firmei de a realiza acele produse este limitata; marimea bugetului alocat, in functie de care se va proceda la un sondaj de anvergura sau la unul mai    mic, tinandu-se cont ca ar fi neplacut ca la un moment dat, pe parcursul derularii anchetei, sa nu mai existe fonduri, ceea ce ar conduce la stagnarea sau chiar la anularea anchetei, pierzandu-se si sumele alocate; trebuie hotarate termenele de derulare a anchetei, de finalizare intermediara a unor etape si de finalizare finala; informatiile culese trebuie sa duca la folosirea eficienta a cercetarii de marketing; trebuie facute referiri foarte clare care sa conduca la aprecierea vanzarilor, a atitudinii consumatorilor, la realizarea cu succes a unei campanii promotionale, la pozitionarea exacta a firmei pe piata.

Se poate spune ca in etapa de pregatire a unei anchete, a derularii unui studiu de marketing, este necesar sa se intocmeasca un plan de marketing detaliat, care sa cuprinda criteriile si restrictiile determinate de acestea pe parcursul derularii studiului. Acest plan de marketing va fi insotit permanent, in toate etapele ce vor urma de un control continuu, flexibil si dinamic, care va permite inlaturarea abaterilor negative pe parcursul desfasurari studiului. Restrictiile organizatorice din cadrul acestei etape sunt deosebit de importante, numarul operatorilor de marketing, durata studiului, bugetul alocat fiind doar cateva dintre criteriile ce vor fi luate in calcul de la inceputul efectuarii studiului, ele putand influenta in totalitate eficienta acestuia.

E

Restrictii organizatorice si financiare in derularea anchetei

 
De exemplu, daca vom avea restrictiile:

- numarul operatorilor de interviu: 9 persoane;

- bugetul alocat remunerarii operatorilor de interviu: 30 milioane lei;

- durata maxima a culegerii informatiilor: 7 zile;

- durata completarii unui chestionar: 30 de minute;

- durata zilei de munca a unui operator de interviu: 8 ore;

- remuneratia orara a unui operator de interviu: 30.000 lei.

Pentru a nu se depasi termenul fixat pentru culegerea informatiilor, esantionul nu poate fi mai mare de    1.008 persoane.

9 operatori x 7zile x 8ore/zi x 2 interviuri/ora = 1.008 persoane

Bugetul alocat colectarii informatiilor nu permite intervievarea unui esantion mai mare de 1.008 persoane (pentru fiecare chestionar complet, operatorul de interviu primeste 15.000 lei , iar suma totala disponibila de 30 milioane lei se imparte la suma ce revine pentru fiecare chestionar 30 milioane lei impartiti la 15.000 lei, rezultand numarul maxim de chestionare ce ar putea fi completat).

De la caz la caz pot aparea o serie de alte restrictii, care trebuie sa fie respectate simultan in cadrul anchetei. Din punct de vedere metodologic se recomanda ca primelor faze ale studiului de marketing, respectiv definirea problematicii si a obiectivelor urmarite, sa li se acorde o atentie marita. Lipsa de experienta in conceperea si realizarea unui studiu de marketing pot genera o anumita superficialitate, cu efecte sugestive in directionarea cercetarilor pe piata propriu - zisa si in luarea deciziilor.

TEST DE AUTOEVALUARE NR. 8

Timp

estimat: 40 de    minute

 

Ancheta poate avea doua dimensiuni:

a) largita;

b) restransa.

a)

b)

(5 puncte)

2. Restrictiile organizatorice din cadrul etapei de pregatire a anchetei se refera la:

a) numarul operatorilor de interviu;

b) bugetul alocat remunerarii operatorilor de interviu;

c) durate de culegere, redactare si interpretare a informatiilor.

a)

b)

c)

(5 puncte)

Total punctaj 10    Punctaj obtinut..Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1828
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved