Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Segmentul de piata al publicitatii prin televiziune

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micSegmentul de piata al publicitatii prin televiziune

Traim intr-un secol in care informatia inseamna putere. Acest lucru nu inseamna, insa, ca informatia este stocata undeva, la indemana puternicilor zilei.Ea este astazi mai generalizata ca oricand. Individul contemporan este realmente bombardat din toate partile cu mesaje: mass-media, grupul de apartenenta, grupul de referinta, chiar si strada, toate au acest rol. Dintre acestea se detaseaza ca importanta mass-media, al carei volum de cunostinte revarsat zilnic in lume depaseste orice inchipuire. Iar dintre toate canalele, televiziunea, cu o oferta din ce in ce mai mare de posturi care emit 24 de ore pe zi, indica cel mai bine starea de fapt.Spotul publicitar TV este considerat cel mai eficace tip de reclama, deoarece

foloseste un complex de mijloace de comunicare: imagine in miscare, text si sunet.

Retelele nationale de televiziune si retelele regionale de cablu asigura reclamei o

audienta foarte larga, dar au posibilitati reduse de a dirija reclama catre cumparatorii cei mai probabili ai produsului/serviciului promovat.

Spotul TV este ideal pentru producatorii si distributorii de bunuri de larg consum, a caror clientela este mai putin individualizata. Avantajele sunt si pentru firmele cu raza mica de distributie a produselor/serviciilor, care isi fac reclama prin posturile de televiziune locale, ce transmit mesajele exact populatiei din zona.

Evaluarea calitatii reclamei de televiziune se face prin elementele de continut

mentionate la verificarea de catre sponsor a reclamei de radio. La acestea se adauga

coordonarea elementelor vizuale cu cele auditive, in sensul complementaritatii informatiei, dar si masura in care reclama exploteaza vizualizarea ca posibilitate de integrare in universul produsului/serviciului promovat.

Cel mai mare avantaj pe care il are televiziunea fata de celelalte mijloace de

comunicare in masa este acela ca permite demonstrarea a ceea ce se afirma. Se pot folosi

imagini, cuvinte, sunete si muzica pentru demonstrarea punctului de vedere. In plus,

televiziunea permite aratarea produsului sau a serviciului in actiune, le permite oamenilor

care au incercat produsul/serviciul sa vorbeasca despre el in public, se pot prezenta filme TV inainte si dupa.[1]

In Romania principalii jucatori de pe piata TV sunt televiziunile din trusturile 'Intact', 'Media Pro', 'S.B.S. Boadcasting' . Piata publicitatii la TV a fost estimata in anul 2008 la 400-450 mil. euro.

Consolidarea pietei romanesti de media pe parcursul ultimilor ani face sa se faca simtita o tendinta general valabila pentru Europa Centrala si de Est - suprematia trusturilor cu participare straina. Printre acestea se mentine insa in top un grup cu capital 100% romanesc - Intact, dupa cum releva datele de audienta si de tiraj.

La Anexa 2 se gaseste un tabel cu cifra de afaceri si profitul principalilor competitori pe piata televiziunii.

2 Pro TV si trustul Media pro

Conform cifrelor de afaceri pe 2007 publicate de companiile de media la Ministerul Finantelor, corelate cu estimarea pietei TV, de 363,6 milioane de euro, trustul Media Pro a avut, in 2007, o cota de piata pe TV de 43%,

Astfel, compania Pro TV, care controla, in 2007, televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasa TV si Pro Cinema, a raportat o cota de piata de 43%, o cifra de afaceri de 157,5 mil. euro si un profit de 44,33 mil. euro, ea fiind urmata de TV Antena 1, care detine posturile Antena 1 si Antena International.

Trustul Media Pro se remarca prin telenovele produse pe Acasa, care    au avut un real succes, au in continuare si probabil ca vor avea pentru ca au creat o universitate de televiziune pentru ca are propria echipa de regizori actori producatori. Un exemplu este "Numai Iubirea", prima telenovela romaneasca incropita dupa un scenariu oarecum tipic telenovelelor, dar cu actori alesi perfect fiecare pentru rolul lor. La sfarsitul serialului s-a organizat in Piata Constitutiei o sarbatoare prin care ei celebrau incheierea lui. Rezultatul ? 80 000 de oameni s-au strans sa strige numele actorilor personajelor si mai ales au cantat in cor melodia de generic (aceea cantata de Pepe si copiata de Copilu' de aur dupa aceea), ceea ce este impresionant.

Aceasta telenovela a inregistrat maximul de audientza la o productie cinematografie (film, serial, sitcom, etc) : 14,5 puncte de audienta pe un segment de 20 de minute.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, studiourile MediaPro sunt detinute de mai multe companii, dupa cum urmeaza: Media Pro Pictures cu 81,4%, A.P.A.P.S. cu 10,7%, SIF Muntenia cu 5,5% si alti actionari cu 2,2%.

Compania Pro TV, care opereaza liderul pietei TV din Romania, Pro TV, precum si alte cinci televiziuni, si este controlata de grupul american Central European Media Enterprises (CME), a inregistrat, in 2007, un profit operational (EBITDA) de 93 milioane de dolari (64 milioane de euro), in crestere cu peste 40% fata de nivelul de 65,8 milioane de dolari (52,6 milioane de euro*), inregistrat in 2006.

Cu aceste rezultate, Romania este a doua cea mai profitabila tara din grupul CME, dupa Cehia, potrivit rezultatelor financiare anuntate joi de Central European Media Enterprises (CME), grupul american ce detine Pro TV. Intreg grupul CME a avut, anul trecut, un profit operational de 206 milioane de dolari (142 milioane de euro) si o cifra de afaceri de 840 milioane de dolari, cele mai bune rezultate financiare din istoria companiei.

Principalii concurenti ai MediaPro pe piata romaneasca sunt trusturile media Intact, care opereaza a doua cea mai urmarita televiziune din Romania, Antena 1, Realitatea-Catavencu si SBS Broadcasting, care detine Prima TV.[2]

3 Antena 1 si trustul Intact

Intact este primul grup media din Romania aflat in proprietate privata, bazat pe capital exclusiv romanesc. A fost lansat la inceputul anilor '90 cu obiectivul de a deveni cel mai puternic si de succes trust media mentinandu-si pozitia prin cifra de afaceri de 130 milioane de euro raportata pentru anul 2007. In prezent, trustul Intact cuprinde sase statii TV - Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV, Antena International, GSP TV, o companie de productie - Intact Production, doua posturi de radio - Romantic FM si Radio Zu, un cotidian quality - "Jurnalul National", un ziar de sport - "Gazeta Sporturilor", un saptamanal financiar - "Saptamana Financiara", un cotidian de business - "Financiarul", o revista dedicata vietii sanatoase - "Felicia", Media Sport Group - partenerul BBC pentru Romania, Bulgaria si fosta Iugoslavie si care detine patru reviste ("Top Gear", "4 WD", "Good Food" si "Good Homes"), revistele "Eve" si "Confidential", Editura si Tipografia Intact, o companie de branding - Seed, precum si fundatia "Mereu Aproape".[3]

In ceea ce priveste trustul 'Intact', o mare parte din investitii va merge, in anul 2008, si spre Antena 2, care va implini, in data de 9 aprilie, un an de la lansare.

"Cresterea este spectaculoasa, tinand cont si de faptul ca, in ultimii doi ani, 'Intact' a lansat doua noi televiziuni, Euforia TV si Antena 2, posturi care au reusit sa se impuna intr-un timp scurt pe piata din Romania, si o publicatie saptamanala, 'Felicia', cu un tiraj in continua crestere", spun reprezentantii trustului.

Intact are o experienta majora in cele mai variate genuri de programe de televiziune, de la divertisment, la programe sociale, talk-show-uri si seriale de televiziune. Ceea ce atrage la trustul Intact este o foarte buna garnitura de moderatori, comentatori, producatori de emisiuni si  analisti din care cei tineri se remarca : Gadea, Ciutacu, Badea, Morar si Cristoiu si pentru formatul emisiunii sale : Dan Negru.

"Din Dragoste", emisiunea produsa impreuna cu casa de productie Sagitarius Communications, se afla acum la al 15-lea sezon, longevitatea emisiunii vorbind de la sine despre calitatea sa. Academia Vedetelor a facut pionierat in domeniul divertismentului de televiziune in Romania si a deschis drumul superproductiilor TV; Geniali - un format original - s-a clasat printre cele mai bine cotate emisiuni de profil, iar Ciao, Darwin! a inregistrat audiente record.

Matinalele Dimineata Devreme cu Teo si Mircea, 'Neata cu Horia Brenciu, Canalul de Stiri, Cafeaua cu sare, emisiunile estivale - 'Neata in epoca de piatra, Hi-Q Noi, hobby-show-urile Roata de rezerva, Casa de piatra, cooking show-urile - Kulinoriada, dar si programele sociale - Casa de copii nu e acasa, Teledon 2001 si 2002 care arata dorinta companiei noastre de a se implica in viata sociala pentru ajutorarea celor defavorizati. Talk-show-ul Marius Tuca Show a impus noi standarde si a facut istorie in televiziune.

Serialele de televiziune au dat masura capacitatilor de productie la cel mai inalt nivel. Secretul Mariei si Vocea Inimii, realizate impreuna cu casa de productie La Dolce Vita Production au fost proiecte ambitioase in care au fost implicati majoritatea advertiserilor de top din Romania. Martor fara Voie a constituit o experienta deosebita, colaborarea cu aceeasi echipa de realizatori si producatori continuandu-se si in 2007 cu un nou serial - Clanul Spranceana.

Prima TV

Prima TV este postul TV cu cele mai multe reality-showuri din Romania si cu cea mai premiata emisiune de umor, "Cronica Carcotasilor".

Trustul Prima a capatat in ultimii doi ani un nou segment de public : tanar si foarte tanar care savureaza umorul celor de la Mondenii.

Istoria Prima TV incepe in 1994. In primavara anului 1994, CANAL 38 si-a inceput activitatea, ca un post local, cu acoperire pe Bucuresti, putand fi receptionat de mai mult de 30.000 de telespectatori in 1000 de case. Incepand cu 17 decembrie 1997, CANAL 38 s-a transformat in PRIMA TV, post cu acoperire nationala ce incearca sa aduca un suflu nou in audiovizualul romanesc, prin programele unei televiziuni de divertisment, concepute pe modelul retetelor de succes occidental.

La inceputul anului 2000, Prima TV a semnat un parteneriat cu SBS ( Scandinavian Broadcasting Systems).  

Cu o grila de program mereu adaptata conform cerintelor telespectatorilor, cu care are un dialog permanent, si in raport cu noile achizitii si productii proprii pe care postul le realizeaza, Prima TV transmite cele mai bune programe de pe piata audiovizualului romanesc, in scopul reflectarii asteptarilor unei cat mai largi audiente. Prima TV reprezinta un proiect inceput cu 10 ani in urma, a carui finalitate se concretizeaza abia acum, cu dorinta de continua perfectionare artistica si tehnica pe care si-a impus-o nu numai prin nume, incercand sa ofere o alternativa la programele existente, tinand seama de nevoile si dorintele actuale.Postul a lansat in Romania cel mai mare reality-show al tuturor timpurilor: 'Big Brother', prezent in doua serii in varianta autohtona. Printre emisiunile de mare succes se numara, alaturi de Cronica Carcotasilor, Mondenii, Tradati in dragoste, Schimb de mame, Politia in actiune, Trasniti din NATO, Super Nanny si Nimeni nu-i perfect.
In octombrie 2005, SBS Broadcasting a fost preluata de catre fonduri administrate de societatile Permira si Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR).

In iulie 2007, ProSiebenSat1 a semnat preluarea SBS Broadcasting, creandu-se astfel al doilea mare grup de televiziune din Uniunea Europeana. Acesta este prezent in 13 tari europene, printre care si Romania, numara 24 de canale gratuite de televiziune, 24 de canale platite si 22 de posturi de radio, si este disponibil pentru 77 de milioane de telespectatori.[5]

5 Trustul TVR - televiziune publica

TVR isi desfasoara activitatea sub controlul Parlamentului, in conformitate cu Legea nr. 41/1994. Presedintele Consiliului de Administratie este numit de catre Parlament, pe o perioada de 4 ani. Consiliul de Administratie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Numar de angajati: 3.252 (dintre care 2.829 la Bucuresti si 423 la studiourile teritoriale), la 1 ianuarie 2007. Finantare: in principal taxa tv, dar si venituri din publicitate si de la bugetul de stat.TVR inseamna: patru posturi - TVR 1, TVR 2, TVR Cultural si TVR Internatioanal, dar si patru studiouri teritoriale: TVR Cluj, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Craiova si portalul www.tvr.ro.

Ce transmite TVR: o mare varietate de genuri de programe, stiri, evenimente sportive majore, productii proprii de filme si seriale, documentare, programe de actualitate. TVR emite pe patru canale - TVR 1 (national, adresat publicului larg), TVR 2 (national, adresat publicului activ, cu studii superioare), TVR Cultural (national, adresat elitei culturale), TVR International (national si international, se adreseaza romanilor din diaspora).

Televiziunea Romana este afiliata la organisme internationale: EBU - Uniunea Europeana de Radioteleviziune (din 1993), EGTA - European Group of Television Advertising (din 1998), CIRCOM REGIONAL - Asociatia Televiziunilor Publice Regionale din Europa, U.R.T.I. - Universitatea Radiofonica de Televiziune Internationala (din 1980), ARTE FRANCE (din 1997), IFTA - Federatia Internationala a Arhivelor de Televiziune (din 1994), BALTIC MEDIA CENTER (din 2000).Jay Conrad Levinson, Guerrilla Advertising, "Metode eficiente pentru cresterea profiturilor"

investind in reclama, traducere de L. Decei, Bucuresti, Editura Bussiness Tech International

Press S.R.L, 1996, p. 252.

https://www.standard.ro/articol_32553/pro_tv__profit_de_93_mil____in_2007.html

https://www.financiarul.com/articol_13753/ocean-strategy-vrea-locul-1-pentru-trustul-intact.html

https://www.intactproduction.ro/companie.php
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1830
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved