Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Evolutia managementului resurselor umane in romania

Resurse umane

+ Font mai mare | - Font mai micEVOLUTIA MANAGEMENTULUI RESURSELOR UMANE IN ROMANIA

Practicile din domeniul resurselor umane, conceptele, ocupatiile, sunt elemente care variaza in timp cu o viteza tot mai mare. Diferenta dintre contextul ocupational in care interactionau actorii de pe piata muncii la inceputul secolului si cel in care interactioneaza acum este de la pamant la cer, iar aceasta distanta continua sa creasca. Daca urmarim doar cateva coordonate: competentele generale necesare angajarii; titulatura posturilor; mobilitatea resurselor umane; raportul angajat angajator, etc. (Tabelul n), realizam ca doar pe parcursul unei generatii peisajul se schimba radical.Daca pentru bunicii nostri studiile nu erau relevante, in ziua de astazi studiile universitare par sa fie la ordinea zilei (putem spune ca avem de-a face cu o inflatie a studiilor universitare; acestea isi pierd din valoare fiindca tot mai multa lume le are). Daca e sa anticipam anumite tendinte, in viitor, probabil, numarul de ani de studiu nu va mai fi un criteriu suficient de departajare, iar educatia sau invatarea continua va fi regula pentru a ramane pe piata muncii.

Putem observa de asemenea ca titulatura posturilor se schimba in timp pe masura ce diferite valuri ocupationale intra in scena (valul agricol, valul industrial, valul serviciilor, valul informational) si ca avem de a face cu un proces de specializare tot mai puternic, ocupatiile fiind concentrate pe aspecte profesionale tot mai specifice. Unele ocupatii dispar in timp, iar altele noi, inimaginabile in urma cu ani in urma apar.

Mobilitatea resurselor umane de asemenea este un indicator spatio-temporal demn de urmarit, legat de doua coordonate: politica si tehnologica. Politic mobilitatea ocupationala este limitata de cutumele, legile si situatia politica specifica unui moment istoric, iar tehnologic, de posibilitatea tehnica efectiva de deplasare. Astfel daca bunicii nostri si-au trait viata intr-un cerc cu o raza de 25km, parintii nostri intr-un cerc cu o raza de cateva sute de km; noi putem vorbi deja de mii de km.

Raportul angajat, angajator este un alt aspect definitoriu pentru mediul ocupational. Daca la inceputul secolului raportul de subordonare era absolut, marcat de cutuma si de religie; in ziua de astazi raportul este unul de subordonare negociata contractual, in care fiecare parte poate sa se retraga atunci cand conditiile negociate sunt incalcate. Pozitionarea celor doi actori este definitorie pentru relatiile de munca; pentru toate activitatile de resurse umane.

Comunicarea in organizatie, indiferent de forma pe care organizatia o ia variaza de la informare unilaterala la inceputul secolului (forma sub-dezvoltata de comunicare in care nu exista feedback, nu are loc un schimb de informatii in ambele sensuri), la indoctrinare in anii `50 si comunicare (informatia circula in ambele sensuri, de la emitator spre receptor informare si de la receptor spre emitator - feedback). Chiar daca azi putem vorbi de comunicare in organizatie, de cele mai multe ori informatia este filtrata de catre participantii la procesul de comunicare in functie de interesele proprii. Angajatorii filtreaza informatiile legate de organizatie in ansamblu, problemele care apar, pentru a nu pierde credibilitatea si autoritatea la care tin; iar angajatii filtreaza informatiile care ar putea sa-i dezavantajeze in procesul de evaluare a performantelor (greselile facute, informatii delicate legate de colegi, informatii care ii pot furniza avantaje in negociere etc).

Influenta tehnologiei este un aspect care influenteaza radical procedurile, produsele, echipamentele, comportamentul la locul de munca. Munca se schimba odata cu tehnologia, in valuri de schimbare sau de dezvoltare. Daca dosarele de personal ocupau in anii `50 depozite intregi, iar procedurile erau influentate de acest aspect, astazi, dosarele de personal ocupa o parte dintr-un hard-disk. Procedurile si viteza de lucru sunt evident influentate de acest aspect: timpul necesar administrarii informatiilor de personal a scazut vertiginos, posibilitatea de a face publicitate postului cu ajutorul unor medii si metode noi a crescut, numarul celor la care ajunge mesajul de recrutare a crescut etc. Tehnologia noua duce insa la nevoi de instruire pe competente diferite, iar intregul sistem social reactioneaza.

Recompensarea angajatilor a ajuns de la nevoile de baza statuate in piramida lui Maslow (hrana, apa, somn); la varful piramidei: nevoia de stima (incredere, respectul celorlalti, realizare profesionala) si nevoia de actualizare (creativitate, rezolvarea problemelor, depasirea prejudecatilor).

Recrutarea angajatilor are loc in contexte diferite, cu metode diferite. Daca la inceputul secolului se dispunea discretionar de forta de munca, raportul fiind unul de subordonare, angajatii fiind cei care aveau nevoie de o slujba; in noul mileniu, raportul de munca a inceput sa se echilibreze, deoarece nevoia de personal a crescut foarte mult. Angajatorii au ajuns sa curteze pe cei de pe piata muncii folosind o gama variata de metode: zile deschise, head-hunting, internship, reteaua sociala etc.1907

1957

2007

2057

Competente generale necesare angajarii


Educatie: 0-4 clase

Trasaturi: fizice - forta fizica; personalitate supus

Abilitati ce tin preponderent de domeniul agricol

Educatie: 8-10 clase

Trasaturi: fizice - forta fizica; personalitate supus

Abilitati tehnice ce tin de industrie

Educatie: 12-15 clase

Trasaturi: fizice aspect fizic placut; personalitate sociabil, constiincios, incredere in sine etc.

Abilitati: operare PC; limba straina; carnet de conducere; abilitati organizatorice, de negociere, de prezentare.

Educatie: continua
Trasaturi: fizice - irelevante; personalitate inteligenta emotionala, independenta, creativitate, etc.

Abilitati: invatare experientiala, managementul schimbarii, etc.

Titulatura posturilor


Arzator de mangal

Cosas

Cioban

Dominau slujbele cu un grad de specializare redus.

Strungar

Macaragist

Mecanic autor

Electrician

Aviator
Inginer

Creste nivelul de specializare creste.

Designer web

Consultant
Programator

Agent de turism

DJ, VG

Specializare ridicata, COR actualizat prin procedura legislativa.

Medic oftalmolog-pediatru-strabism;

Designer web-Macromedia-Flash;

(Specializare foarte mare,

COR actualizat in timp real in functie de nevoile pietei)

Mobilitatea resurselor umane
Legal: redusa, legati de sat si de pamant prin dat natural sau dat divin

Tehnologic: arie de deplasare redusa (zeci de km), limitata de principalele mijloace de transport: cal, caruta

Legal: redusa politic; posibilitatea schimbarii localitatii limitata. Migrare fortata de la sat la oras.

Tehnologic: arie de deplasare mare (sute de km); mijloace de transport dominante - autobuz, tren

Legal: ridicata, maia ales in interiorul UE, facilitata de mediul politic si de integrare.

Tehnologic: arie foarte mare de deplasare (mii de km); mijloacele dominante autoturisme si avioane

Legal: absoluta, granitele legale si politice care limiteaza mobilitatea sunt sterse.

Tehnologic: arie absoluta de mobilitate virtuala (munca in mai multe locuri in acelasi timp)

Raportul angajat angajator


Subordonare absoluta data de natura lucrurilor sau de religie.

Subordonare absoluta fundamentata politic. Libertate aparenta.

Subordonare negociata contractual. Libertatea schimbarii locului de munca.

Egalitate. Individul are personalitate juridica independenta; ideea de contract de munca este perimata

Comunicarea in organizatie


Nu exista comunicare, exista doar informare (informatia circula intr-un singur sens, de sus in jos).

Scopul informarii: supunere

Nu exista comunicare, exista doar informare (informatia circula de sus in jos).

Scopul informarii: supunere si indoctrinare

Exista comunicare (informatia circula in ambele sensuri: de sus in jos si de jos in sus).

Scopul comunicarii: culegere informatiilor relevante pentru actul de conducere. Comunicarea este filtrata, in ambele sensuri

Comunicarea este avansata, integrata sistemic in organizatie (Reteaua neurala Bill Gates). Informatia circula in toate directiile, difuzeaza in organizatie, regleaza biologic fiecare functie fara a fi filtrata.

Influenta tehnologiei


Redusa la agricultura si industrie incipienta. Motor cu aburi, iluminare cu gaz,

Mare in domeniul mecanic si chimic. Motor diesel si benzina, plastic, pesticide.

Foarte mare. IT, telefonie, finante, transport

Enorma. Genetica? Selectare in functie de predispozitii. Eficienta sporita. Interfata virtuala

Recompensarea angajatilor


Bani, teren, fructe, animale (baza piramidei lui Maslow)

Salariu egal, mic, nu neaparat in functie de munca depusa, locuinta, servicii medicale de baza (primele doua niveluri ale piramidei lui Maslow)

Plata inegala, in functie de performanta. Bani, masina, telefon, asigurare, bonuri (primele 4 niveluri ale piramidei lui Maslow)

Resurse pentru dezvoltare personala ; ore de pian platite; vacante pe orbita circumterestra

(toate nivelurile vizate de catre Maslow)

Recrutarea angajatilor


In piata, prin strigare. Forta de munca suficienta, tratata discretionar

Sistem public de ocupare a fortei de munca de care nu scapa nimeni. Publicitate redusa facuta postului. Nu conta competenta cat gradul de ocupare.

Mijloace, metode, surse si canale diferite. Lupta pentru RU la fel ca pentru orice alta resursa de afaceri. Posturile sunt bunuri vandute de catre organizatie.

Mesaje de recrutare personalizate, informatie genetica folosita in recrutare, recrutare subliminala.


Unde: COR = Codul Ocupatiilor din Romania, Inteligenta emotionala = capacitatea persoanei de a identifica reactiile emotionale ale celorlalti si de a folosi informatiile obtinute in ridicarea interactiunii si comunicarii cu ceilalti la un alt nivel inalt de calitate.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 433
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved